.

.

TOTS 21

Carla Aguilar, amb Hermán Pinedo. Foto: ACN.

Podem Catalunya força la creació d’una junta gestora a Tarragona que es presentarà a Tarragona properament -ho havia de fer aquesta tarda. El conseller municipal Hermán Pinedo ha estat destituït com a secretari general per incomplir els estatuts interns del partit, per començar en no haver convocat assemblea quan va pactar amb ERC i tampoc quan es va confegir la candidatura d’ECP a les municipals, on ell va pendre unes decisions que no van ser ratificades per l’assemblea de Podem, segons ha sabut aquest digital. La destitució no afecta el seu escó com a regidor de l’equip de govern municipal.

Això ha motivat l’apertura d’una expedient disciplinar. El partit ha decidit rellevar-lo de secretari general a Tarragona-ciutat i inhabilitar-lo durant un any, a més de suspendre’l de militància. L’actuació, segons el partit, no té relació amb la seva acció com a regidor, especialment quant a la postura sobre la independència de Catalunya. Segons la formació, ha incomplet de ‘forma evident i fagrant’ els estatuts del partit a l’hora de prendre decisions.

La direcció de Podem Catalunya ha cursat una nota de premsa al voltant de les dues del migdia per informar del cas quan ha sabut que Pinedo havia convocat d’urgència els mitjans de comunicació aquest migdia.

En ella, confirmen la incoació de l’expedient asseguant que abans ‘es va iniciar un procés de mediació durant mesos per intentar resoldre la improcedència de les seves actuacions. Malgrat això, aquestes comunicacions no van tenir cap efecte’.

Tots els càrrecs ‘estan subjectes al reglament general, en el qual apareixen descrites les obligacions i els drets dels càrrecs orgànics. A Podem, totes les decisions polítiques són consultades a la gent i és condició indispensable per a continuar desenvolupant les responsabilitats. Es tracta d’una decisió estrictament orgànica i interna, sense cap efecte sobre l’acord polític entre Podem Tarragona i Tarragona en Comú o l’activitat política del grup municipal’.

Un equip tècnic gestionarà Podem Tarragona fins a la convocatòria d’una nova Assemblea Ciutadana. Durant les pròximes hores es proposarà la designació d’un equip tècnic encarregat de la gestió de Podem Tarragona fins a la convocatòria d’una nova Assemblea Ciutadana, ‘per tal de garantir el correcte funcionament del partit’.

Pinedo ha comparegut davant la premsa al pati Jaume i de l’Ajuntament, tot i que el tema no era municipal, i ha assegurat que ha rebut aquesta informació mitjançant un correu electrònic a dos quarts de deu del matí. Pinedo ha concretat que minuts després s’ha assabentat que a la tarda es presentarà a la ciutat el nou equip tècnic de Podem Tarragona.

Al·legant que no pot fer públic l’expedient sancionador, que ara es trasllada a la Comissió de garanties democràtiques estatal, el conseller ha mostrat la seva sorpresa davant els fets i per les acusacions plantejades envers la seva persona. Pinedo avança que recorrerà l’expedient i assegura que això no afectarà la feina a l’Ajuntament ni al sí del govern.

Hermán Pinedo, en roda de premsa al costat de la primera tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Tarragona, Carla Aguilar-Cunill. Foto: Roger Segura

En una roda de premsa aquest divendres al migdia, Pinedo s’ha mostrat “sorprès” per l’expedient i ha avançat que el recorrerà mitjançant la Comissió de Garanties de Podem a nivell estatal. El fins ara secretari general de Podem Tarragona ha subratllat que l’expedient va signat pel secretari d’organització autonòmic de Podem Catalunya, David Martínez.

Pinedo ha explicat que a l’expedient se l’acusa d’haver qüestionat en un parell de piulades al candidat d’En Comú Podem per Tarragona el 28-A, Ismael Cortés, pel fet que encapçalés la candidatura tot i no ser de la demarcació ni viure-hi. “Em sembla legítim i a dia d’avui encara tinc dubtes que una persona que no viu aquí hagi de ser la candidata”, ha etzibat sobre Cortés, que repetirà com a cap de llista el 10-N.

Pinedo ho nega i ataca el partit

El fins ara dirigent local de Podem ha afegit que també se l’acusa de no haver convocat una assemblea ciutadana, però ell ho ha negat i ha afirmat que el 7 de juny Podem va convocar per correu electrònic una assemblea d’En Comú Podem Tarragona. Pinedo ha recordat que en aquella trobada van participar-hi unes 70 persones i que es va decidir donar suport a la candidatura d’ERC, liderada per Pau Ricomà.

“Em sembla lamentable el que està passant i que el consell de coordinació faci aquesta mena d’acusacions i és un exemple de la imatge lamentable que està donant Podem arreu del país”, ha manifestat. A més, Hermán Pinedo també ha qüestionat que Podem Catalunya decideixi proposar com a substituta la persona que va perdre les primàries contra ell, Tamara Ruiz.

El també regidor de l’Ajuntament de Tarragona ha emplaçat els membres del consell de coordinació de Podem Catalunya a explicar els motius de l’expedient. Preguntat pels periodistes, ha dit que no sap si això respon a haver donat suport a ERC en lloc del PSC o per haver votat dilluns a favor de mantenir la pancarta de suport als presos independentistes. “Crec que les casualitats no existeixen”, ha apuntat.

Hermán Pinedo ha afegit que tècnicament està inhabilitat de militància però que se sent proper als ideals del partit i que està disposat a continuar defensant-los. A més, ha assegurat que no ha mantingut cap contacte amb l’entorn d’Íñigo Errejón per formar part de la candidatura de ‘Más País’ de cara al 10-N.

Per la seva banda, la primera tinent d’alcalde i companya de grup d’En Comú Podem Tarragona, Carla Aguilar-Cunill, ha afirmat que donen suport a Pinedo i que la seva prioritat ara és tirar endavant el govern municipal i les polítiques ciutadanes que millorin la ciutat.

J. Garcia