.

Els joves emprenedors han estat els protagonistes de la jornada

Aquest matí ha tingut lloc a l’Espai Tabacalera el I Fòrum Jove de la Tarragona Smart Mediterranean City, “Repensem Tarragona”. Aquest Fòrum, organitzat per la Jove Cambra Internacional de Tarragona en col·laboració amb la Fundació Tarragona Smart Mediterranean City, ha tingut com a protagonistes els joves emprenedors de la ciutat, que han pogut aportar les seves idees per a la transformació de Tarragona en una ciutat intel·ligent.

Han inaugurat l’acte Ariadna Piñol, presidenta de la Jove Cambra Internacional de Tarragona, i Santiago Castellà, director de projectes de la Fundació Tarragona Smart Mediterranean City. Durant l’activitat principal de la jornada, els 40 joves participants al Fòrum s’han organitzat en 5 taules temàtiques, corresponents a les principals línies de treball en la matèria de smart cities: turisme, energia, aigua, mobilitat i salut. Després d’exposar i debatre les idees, cadascuna de les taules n’ha fet una selecció, que s’ha posat en comú amb la resta de participants.

El propòsit de l’activitat s’ha acomplert amb èxit, i cadascuna de les taules de treball ha desenvolupat diverses idees. La taula de turisme ha destacat la importància de fomentar les experiències turístiques 3.0, amb aplicacions mòbils que ens permetin gaudir de la realitat augmentada o audioguies introduïdes al nostre smartphone, i ha posat de relleu la necessitat del que s’anomena open data; és a dir, l’accés públic a les dades municipals per tal de desenvolupar aplicacions que responguin a les necessitats col·lectives. La taula d’aigua ha posat l’accent en l’aprofitament de les aigües freàtiques, així com de l’aigua de la pluja, per a usos com el rec o la neteja. La taula de mobilitat ha destacat la necessitat d’impulsar la mobilitat elèctrica, primer en bicicletes i motos, i més tard en cotxes, per tal d’aconseguir la reducció de les emissions de CO2. Per la seva banda, la taula d’energia ha proposat incentivar l’autoconsum energètic; és a dir, la instal·lació a les llars d’energies renovables com a complement a l’energia elèctrica, la qual cosa suposaria un estalvi energètic important i, per tant, una reducció de la contaminació. Per últim, la taula de salut ha proposat la creació d’una xarxa de voluntariat de salut, a través de la qual joves voluntaris i gent gran es puguin posar en contacte a través de Whatsapp.

La cloenda de l’acte ha anat a càrrec d’Emma Amorós, directora del programa del Fòrum; Javier Villamayor, Tinent d’alcalde de Serveis a la Persona, Jocs Mediterranis Tarragona 2017 i Ciutat Intel·ligent, i Ariadna Piñol. Tots tres han destacat la importància de la implicació dels joves en la millora de la ciutat, i de l’aportació d’idees per tal de fer possible la transformació de Tarragona en una ciutat intel·ligent.