.

Imatge de la roda de premsa d’aquest matí. Foto: Tots21

Lluny de ser un espai patrimonial inert destinat només a fer-se la fotografia, Casa Navàs de Reus impulsa activitats que la mantenen viva i amb un batec ciutadà que l’apropa al seu entorn. La darrera prova és l’impuls d’un projecte educatiu que obre les instal·lacions d’aquesta joia modernista a alumnes d’entre 4 anys i ESO. La intenció és integrar l’experiència dins de les competències curriculars dels centres i, alhora, llençar un missatge d’igualtat gràcies a la participació protagonista de membres del Taller Baix Camp en funció d’actors en visites guiades, ideades específicament per als escolars, i la seva condició de responsables de l’elaboració de diversos tallers. La iniciativa, que es posarà en marxa aquest octubre, compta amb un pressupost de 16.800 euros, dels quals 6.000 han estat aportats per la Fundació CaixaBank i 2.500 per l’ajuntament a través de Reus Promoció.

La presentació s’ha dut a terme aquest matí a la botiga de Casa Navàs i amb la directora de l’espai, Sílvia Sagalà, portant la batuta. “Des que vam obrir l’estiu del 2018 anàvem al darrere de concretar un projecte d’aquestes característiques, però era difícil en uns moments en el qual la prioritat era l’arrencada. Des de fa un any ens hi vam posar de valent en l’elaboració d’un projecte educatiu propi i, si bé teníem clar els conceptes que volíem explicar, ens faltava conèixer com encaixar-lo dins dels coneixements curriculars”. Un dubte que va ser resolt gràcies a generar sinergies amb el departament d’Educació de cara a buscar “assessorament pedagògic” i que ha servit finalment per afegir “un toc de qualitat” a l’aventura. Unes “complicitats” ben rebudes per la directora del Centre de Recursos Pedagògics Baix Camp, Francesca Segarra, perquè encaixa dins de les propostes d’innovació en l’ensenyament que busquen estimular, a partir de la formació del professorat, la dinamització de projectes i l’aconseguiment de recursos. “Com a mestre cal fer escola d’una altra manera. I projectes com aquests fan que el patrimoni serveixi de provocació a l’aprenentatge, generant emocions entre els alumnes que després caldrà verbalitzar per aprendre del context”, afirmava.

En essència, el nou projecte es proposa estrenar una experiència que permeti als alumnes endinsar-se en el Modernisme, convertint Casa Navàs en fil conductor. “El fet que l’aprenentatge sorgeixi a partir del joc, la màgia i les deduccions lògiques servirà perquè prestin molta més atenció i els coneixements que assimilaran seran superiors”, explicava Sagalà. Les tres potes, diferenciades i amb llenguatge propi, correponent a sengles grups d’edat: un primer programa dedicat als infnts d’entre 4 i 7 anys , un altre per a nens de 8 a 12 anys i un darrer per als joves d’ESO.

La primera porta com a nom ‘El jardí màgic de la Casa Navàs’, i té com a eina principal el relat d’un conte que té com a personatges actius un jardiner màgic i els seus follets, interpretats precisament per membres del Taller Baix Camp. El seu director, Josep Ramon Nogués, agraïa l’oportunitat d’integració laboral i de normalització de la presència de joves amb discapacitats. “Dona més valor al projecte”, afirmava, ressaltant que “és un projecte de continuïtat i no només una representació d’un únic dia” que ve avalat pel grup de teatre que ja està en funcionament dins del centre. En aquesta experiència es treballaran, a més, les pors, amb la introducció d’una tela màgica que si la poses sota el coixí les fa desaparèixer. Una oportunitat per verbalitzar amb els infants què és allò que els provoca més temor.

La segona visita és un esgraó més de dificultat. Amb el target d’alumnes de primària, s’ha optat per una visita guiada per un personatge teatral. El propòsit és mostrar les diferències de classe mostrant el dia a dia de la Casa Navàs i les línies que separaven els treballadors dels amos. A més, se’ls proporcionarà unes tauletes de fusta amb diferents esdeveniments històrics que hauran d’ordenar de forma cronològica.

Finalment, la tercera visita, per a un públic d’entre 13 i 16 anys, necessitava un altre enfocament. L’escollit és el d’un joc d’escapada (scape room), amb pistes deixades per uns fantasmes acomodats a Casa Navàs que han de servir per trobar la clau de sortida. Per tal d’anar resolent els enigmes que els permetran passar de sala en sala, els estudiants hauran d’utilitzar recursos lingüístics, matemàtics i lògics i buscar solucions de forma conjunta.

La suma de valors que incorpora aquesta eina educativa va resultar “molt engrescadora” per als responsables de la Fundació CaixaBank. La seva representant local, present també a la roda de premsa d’avui, Montse Mallafré, feia valdre la capacitat per unir conceptes pedagògics i socials gràcies a la presència de membres del Taller Baix Camp. D’aquí la decisió de contribuir-hi econòmicament. Per la seva banda, la regidora de Promoció de Ciutat, Montserrat Caelles, també destacava aquest vessant afegint-ne que permet. Alhora, “acostar el patrimoni als infants” per mitjà de “projectes vius com els que realitzem al Gaudí Centre”.

En els següents links teniu els vídeos de les proves pilot que es van fer del projecte educatiu:

INFANTIL: https://youtu.be/cHsFN_X14bQ

PRIMÀRIA: https://youtu.be/nJiIHyZcVGE

ESO: https://youtu.be/Jn2wIGkr0Fg

J.S.