.

.

TOTS 21

La Federació de Municipis de Catalunya ha informat que hores d’ara han manifestat la voluntat d’acollir refugiats d’acord amb l’operatiu ‘Aquarius’ fins a 14 municipis catalans, entre els quals tres de tarragonins:  Altafulla, Tarragona i Vendrell. El nombre de places ofertes varia de les 15 de l’Hospitalet de Llobregat fins a les cent de Barcelona, depenent de les disponibilitats pressupostàries que es posin a l’abast dels municipis per a aquest operatiu

Aquesta és la resposta a la petició que la Federació va fer dimarts passat, posant-se en contacte amb els governs locals en relació a l’operatiu coordinat per la vicepresidència del govern d’Espanya per acollir els refugiats procedents del vaixell Aquarius.

La Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) farà arribar en breu a la vicepresidència del govern d’Espanya la relació de municipis que s’han ofert per acollir refugiats. També des dels mateix organisme s’ha fet arribar un escrit als ajuntaments que s’han ofert agraint la resposta de solidaritat que s’ha donat per rebre els refugiats que viatgen cap a Espanya en tres vaixells després d’haver estat rescatats al mar.

Els 630 migrants de l’Aquarius han arribat finalment aquest diumenge al port de València. La flota de tres vaixells –el Dattilo, el mateix Aquarius i l’Orione- han atracat esglaonadament al moll després de nou dies d’odissea en alta mar des del Mediterrani Oriental fins a la costa del País Valencià.

El govern espanyol ja ha anunciat que donarà un permís especial de residència de 45 dies a aquests més de 600 migrants desembarcats al port de València i que, a partir d’aleshores, seran tractats conforme a legalitat espanyola “sense majors excepcions”. “Tampoc les podem fer, quan, per exemple, al sud hi ha 800 persones amb pasteres i morts. No podem tampoc elegir els regals”, va assenyalar dissabte el mateix ministre de Foment, José Luis Ábalos, des de l’Escola d’Estiu del PSC. “El que hem de fer és actuar amb sensibilitat i, al mateix temps, amb la legalitat i l’advertència a Europa que cal una política migratòria a l’altura del que és Europa”, va assenyalar Ábalos.

Redacció/ACN