.

Els Mossos segueixen buscant els causants de la mort d’una dona i un home al barri de Font de la Pólvora de Girona. Foto: ACN

El Govern ha ofert el balanç de la celebració de la revetlla a Catalunya amb 55 detinguts, un ofegat a Sitges, dos morts a Girona durant un tiroteig –encara es busquen els autors– i un home que també ha mort apunyalat a la Barceloneta i que ja compta amb un detingut com a presumpte autor. Així mateix, el telèfon 112 ha rebut 7.406 trucades per 4.566 incidents, un 1,1% més que el 2023. Les comarques que han concentrat més avisos han estat Barcelonès (3.055), Vallès Occidental (639), Maresme (547) i Baix Llobregat (526). Pel que fa als Bombers, hi ha hagut 833 serveis entre les 20 h i les 8 d’aquest matí. La majoria han estat incendis urbans (505) i de vegetació, 187. Destaca també que no hi ha hagut cap accident mortal a les carreteres.

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha estat en contacte telefònic amb els alcaldes de Girona i Barcelona, Lluc Salellas i Jaume Collboni, respectivament, per tractar sobre les tres morts violentes als dos municipis, i ha donat suport als Mossos d’Esquadra i a les dues policies locals.

En relació al dispositiu de la revetlla a tot Catalunya, els Mossos han desplegat un dispositiu especial per tal de garantir la seguretat, la mobilitat i l’ordre públic. L’operatiu es va iniciar a les 22 h i s’ha acabat aquest dilluns a les 6 h. Durant la nit han treballat també uns 2.000 agents de les 217 policies locals de tot el país. El balanç final és de 55 detinguts, de les quals18 relacionades amb delictes contra el patrimoni, 3 persones per delicte de lesions, 11 per violències de gènere i 23 per altres fets.

Pel que fa al trànsit, s’han fet 1.340 lectures d’alcoholèmia, de les quals 79 han resultat positives i, d’aquestes, 11 penals. També s’ha detectat 11 positius en drogues via penal i 3 denuncies administratives. No s’ha hagut de lamentar cap víctima mortal de trànsit en aquesta nit de Sant Joan. S’ha assistit a 19 accidents amb un total de 10 persones ferides lleus.


Altres notícies:


El telèfon d’emergències 112 ha atès fins a les 9 h 7.406 trucades vinculades a 4.566 incidents relacionats amb la revetlla. És una xifra similar a la de l’any passat. Les trucades s’han realitzat especialment des de l’àmbit metropolità de Barcelona.

Els municipis on s’han originat més trucades han sigut Barcelona (2.046 respecte les 1.939 de l’any passat), Badalona (468 per 345 l’any passat) i l’Hospitalet de Llobregat (419 per 422 l’any passat). Altres municipis des d’on s’han fet més trucades durant la revetlla han estat Mataró (261), Tarragona (154), Terrassa (149), Sabadell (139) i Girona (108).

Per comarques, les trucades s’han distribuït d’aquesta manera: Barcelonès amb 3.055, que corresponen al 50,62% del total; Vallès Occidental (639 trucades; 10,59% del total), Maresme (547 trucades; 9,06% del total), Baix Llobregat (526 trucades; 8,72%). En funció de l’hora, el pic de trucades ateses va tenir lloc entre les 23 h i la 1 h amb un total de 2.426 trucades.

El tipus d’incident que ha generat més trucades han estat els incendis: de contenidors, crema de matolls en via pública, focs en papereres, focs en espai públic amb risc, focs en solars, focs d’arbres, altres focs exteriors, incendis de vegetació forestal arbrada, incendis de matolls, crema de marges agrícoles o de cunetes. També s’inclouen incendis de vegetació en terrenys agrícoles i incendis de vegetació en terrenys forestals amb altres tipus de vegetació o tipus de foc (2.154 trucades), seguit per les trucades per incivisme (1.489 trucades) i de les trucades per incidents de seguretat (1.293 trucades). Les trucades per assistència sanitària han estat 876.

Els Bombers atenen 833 avisos

De la seva banda, els Bombers han atès enguany un total de 833 avisos entre 20 h i les 8 h, mentre que l’any passat, van haver-hi un total 934 avisos. Han atès un total de 187 avisos i l’any passat en van atendre 289. Respecte als incendis urbans han augmentat. Així se n’han rebut un total de 505 mentre que l’any passat en van rebre 474. I pel que fa a altres serveis, aquest any han rebut 126 avisos, 3 més respecte a l’any passat.

Un dels incendis on s’ha treballat a les comarques de Barcelona ha afectat una nau industrial que ha quedat calcinada. Foto: ACN

A Torredembarra, a les 01.39 h, els Bombers han estat alertats d’un incendi al carrer del Punt. El foc ha afectat l’exterior d’un xalet unifamiliar i s’ha propagat a l’interior del garatge, a la planta baixa, i el fum ha afectat el primer pis. Els inquilins es trobaven a l’exterior de l’immoble i no hi ha persones ferides. S’ha demanat la presència de l’arquitecte municipal per revisar un voladís. S’hi han desplaçat dues dotacions.

A les 01.55 hores, s’alertava també d’un incendi al polígon industrial Camí dels Frares, de Lleida. El foc ha afectat dues naus industrials i ha cremat pintures, material divers i també una furgoneta a l’exterior. Els Bombers continuen treballant en les tasques d’extinció amb deu dotacions. El fum ha afectat el garatge, a la planta baixa i el primer pis.

Una “bona” nit al Camp de Tarragona

En el cas del Camp de Tarragona, i fins al punt de la mitjanit, es podria dir que ha estat una nit relativament “bona” per l’absència de problemes rellevants, en part gràcies a una meteorologia favorable. Bombers ha atès sis serveis al Tarragones, cinc d’aquests per incendis; vuit al Baix Camp (set per incendis) i dos a l’Alt Camp.

A la Ribera d’Ebre s’han fet tres actuacions, una la Conca de Barberà, quatre al Baix Ebre, tres al Baix Penedès, una al Montsià i una altra a la Terra Alta. Al Priorat no s’ha enregistrat cap incident important per part de Bombers.

Una persona mor ofegada a Sitges

D’aquesta passada nit i matinada, cal destacar el rescat de dues persones a la platja de la Ribera de Sitges (avís 00.55 h). S’han activat cinc dotacions dels Bombers de la Generalitat, entre les quals els submarinistes del GRAE. A l’arribada dels primers efectius s’han tret de l’aigua dues persones, a una de les quals se li han realitzat les maniobres de reanimació, sense èxit. La víctima és un home de 55 anys, mentre que l’altra persona auxiliada és una dona ferida menys greu que s’ha traslladat a l’hospital Sant Camil de Sant Pere de Ribes. El SEM ha activat també una unitat de suport psicològic per familars.

Fins al lloc també s’hi han desplaçat efectius del Salvament Marítim, amb un helicòpter i una embarcació, Mossos d’Esquadra amb la unitat subaquàtica, Policia Local i Creu Roja també amb embarcació. S’ha fet recerca preventiva per la zona per descartar que a l’interior de l’aigua hi hagués cap altra persona. La persona ofegada a Sitges és las tercera víctima mortal a les platges catalanes en el que portem de campanya d’estiu, que va començar el passat dissabte 15 de juny.

El SEM rep 2.981 trucades

El 061 Salut Respon ha rebut 2.981 trucades entre les 20h i les 7 h, causades per 2.334 incidents diferents, 154 dels quals per temes relacionats amb la revetlla de Sant Joan. D’aquests, 1.146 s’han resolt telefònicament i en 1.188 casos ha estat necessària l’activació d’un metge a domicili o ambulància del SEM.

Durant la nit, el Sistema d’Emergències Mèdiques de Catalunya (SEM) ha atès 76 persones per patologies relacionades amb la revetlla de Sant Joan, amb menys persones ateses que l’any anterior, 37 d’elles per intoxicacions, 12 per agressions, 26 per accidents de trànsit i una per cremades.

El dispositiu del Cos d’Agents Rurals per a la revetlla ha comptat amb més de 400 efectius, s’ha desenvolupat entre els dies 21 i 24 de juny i ha suposat la realització de 808 actuacions. D’aquestes actuacions, 436 han estat inspeccions de fogueres i 66 controls sobre el llançament de petards i material pirotècnic.

A més, 30 d’aquestes actuacions han estat inspeccions per comprovar la correcta ubicació de fogueres per a la prevenció d’incendis forestals. Les que no han estat correctament ubicades o no han disposat d’autorització han estat comunicades a l’ajuntament corresponent per a la seva retirada.

Al llarg del dia 24 les actuacions que han realitzat els Agents Rurals han estat per al control de material pirotècnic i comprovació i investigació d’incendis de vegetació forestal.

ACN