.

.

TOTS 21

Material incautat per la Policia Nacional durant l’operació. Foto: Policia Nacional

Agents de la Policia Nacional han detingut a localitats de Barcelona i a Salou a 17 membres d’una organització criminal dedicada a afavorir la immigració irregular amb destí a la Unió Europea mitjançant l’elaboració de tot tipus de documents falsos de gran qualitat.

L’operació ha acabat amb la detenció de 17 persones -11 a Barcelona, una a L’Hospitalet de Llobregat, dues a Santa Coloma de Gramanet i tres a Salou-, tots membres de l’organització.

L’organització estava assentada a la província de Barcelona principalment, tot i que també comptava amb ramificacions en altres comunitats autònomes, així com a l’estranger.

Els detinguts facilitaven a immigrants en situació irregular a Espanya documents falsos per a l’obtenció de permisos de residència i de treball que, al seu torn, els permetia viatjar a qualsevol Estat de la Unió Europea.

A més, acordaven matrimonis de conveniencia entre immigrants i espanyols o d’altres països comunitaris amb l’objectiu de regularitzar la seva situació. També proporcionaven targetes d’identitat d’estranger de familiar comunitari a nacionals de Pakistà i la Índia, amb les que es podia accedir al territori Schengen.

La xarxa captava els seus clients entre immigrants irregulars que ja es trobaven a Espanya. Se’ls oferia la possibilitat de viatjar a qualsevol Estat de la UE regularitzant la seva situació. Un cop acceptada l’oferta se’ls proporcionava tot tipus de documents d’identitat i de viatge, falsos o falsificats, que els permetia obtenir autoritzacions de residència o treball.

El preu pels documents podia oscil·lar entre els 300 i els 3.000 euros. Tambe es falsifica certificats d’empadronament, llibres de família i ofertes de treball. Dels matrimonis concertats obtenien un benefici entre 9.000 i 14.000 euros per parella.