.

.

TOTS 21

Presentació dels resultats del projecte Autherapies. Foto: Cedida

Presentació dels resultats del projecte Autherapies. Foto: Cedida

El projecte europeu Autherapies, coordinat per l’Institut Villablanca i que té a Open Europe com a principal soci a Espanya, es troba actualment en fase de desenvolupament. Presentat el passat mes de juny, té el principal objectiu de millorar les competències professionals i familiars a l’hora de triar les millors teràpies basades en l’evidència científica a favor de persones afectades amb trastorn de l’espectre autista (TEA).

Durant aquesta fase de desenvolupament, s’han dut a terme a Espanya, Itàlia, Bèlgica i Polònia dues enquestes dirigides a professionals, familiars dels afectats, membres d’associacions i estudiants. Fins ara, s’han obtingut 369 respostes i s’espera que aquest nombre augmenti, ja que el projecte encara està en procés de desenvolupament.

D’acord amb aquest ràpid i elevat nombre de respostes, es va prendre en consideració dur a terme una valoració inicial dels resultats aconseguits, arribant a diverses conclusions. Es considera que els professionals són coneixedors de la dificultat per a les famílies d’escollir entre diferents intervencions per al trastorn de l’espectre autista.

Així mateix, la valoració de les enquestes expressa que les famílies pensen que els professionals no tenen un alt nivell d’especialització en relació amb les teràpies per a l’autisme, que no proporcionen explicacions exhaustives sobre les intervencions, que no són de gran suport i que no s’esforcen prou per implicar les persones i a les famílies a l’hora de l’elecció de les teràpies.

El tercer punt extret expressa que tant els professionals com les famílies estan d’acord en el fet que és difícil accedir a la informació per triar entre les diverses intervencions al voltant del TEA. Finalment, professionals i estudiants pensen que no reben prou informació durant les formacions sobre les intervencions al voltant de l’autisme basat en l’evidència científica, així com que tampoc poden cercar la informació adequada per poder actualitzar els seus coneixements.

Tots els enquestats coincideixen a dir que les famílies no escullen les millors intervencions per a l’autisme basades en l’evidència científica, que no hi ha prou informació sobre aquestes i que per aquest motiu es prenen decisions sense disposar de la informació adequada.

Autherapies vol posar remei a la manca de coneixement de les persones amb autisme sobre les teràpies i els tractaments basats en l’evidència científica que poden ser més beneficiosos per a elles.

Aquest mateix coneixement també es vol posar a l’abast de familiars i professionals dels àmbits sanitari i educatiu que sovint tracten persones amb autisme. La Fundació Villablanca i les entitats sòcies del projecte volen posar remei a aquesta situació creant un paquet formatiu de continguts digitals, disponible en un entorn web en diferents idiomes, que pugui estar a l’abast de les persones afectades per autisme, dels familiars i de professionals, especialment dels àmbits sanitari i educatiu.

V.Tapias