.

.

TOTS 21

Imatge del fum que ha provocat la segona explosió d’Alcanar.

El major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, s’ha mostrat un punt indignat aquest dilluns en roda de premsa per certes especulacions sobre el fet que els Mossos no detectessin abans que la casa d’Alcanar era un niu de terroristes. De fet, ha dit que no tenien cap denúncia que s’estiguessin emmagatzemant més d’un centenar de bombones de gas butà i propà. Així, ha lamentat que “és jugar brut, enganyar la ciutadania i vendre fum” utilitzar les conclusions extretes ara per intentar culpar els Mossos del retard en la investigació. “No es van trobar les 120 bombones quan van entrar els agents després de la primera explosió, sinó unes poques, i primer es van preocupar de la seguretat, com tot bon policia”, ha dit. De fet, es va trobar acetona, que serveix per fabricar explosius, però també per elaborar drogues, cosa que va fer sospitar d’un laboratori d’estupefaents.

El que sí que s’ha trobat durant el desenrunament minuciós, que pot durar “setmanes”, han estat detonadors i material electrònic relacionat amb explosius, però Trapero ha assegurat que la segona explosió, que va tenir lloc gairebé simultàniament a l’atropellament de la Rambla, va ser fortuïta i no estava programada.

Dels terroristes morts, Trapero no ha confirma que hagin deixat cap missatge de comiat i també ha recordat que en dues setmanes es podrà saber si havien consumit tòxics. També ha reconegut que alguns dels detinguts podria haver obtingut diners a través de la venda en el mercat negre de joies i metalls robats.

Els quatre detinguts, tres a Ripoll i un a Alcanar, ferit en l’explosió de la casa, estant sent traslladats aquest dilluns per la Guàrdia Civil a Madrid, on probablement declararan aquest dimarts davant del jutge de l’Audiència Nacional espanyola Fernando Andreu. De moment els Mossos segueixen considerant que la cèl·lula estava formada per 12 individus, tot i que no es descarten més detencions, i Trapero ha admès que alguns dels detinguts han aportat informació “rellevant” tot i que no ha volgut dir si eren de “penediment”. Justament entre aquest diumenge i dilluns els Mossos han trobat diversos vehicles més relacionats amb els terroristes a Alcanar i Sant Carles de la Ràpita, i ja els han traslladat a la seu central d’Egara per ser analitzats a fons.

Sobre les possibles connexions internacionals dels sospitosos, Trapero no n’ha volgut informar perquè primer vol confirmar-ho amb els cossos policials pertinents. Ni ell ni el conseller Mundó han confirmat si l’imam havia mantingut contactes amb implicats en els atemptats de l’11-M, però han negat que els Mossos en sabessin res i han assegurat que en cap cas els contactes es fessin en presons catalanes, sinó que haurien estat a la presó de Castelló, on l’imam va estar empresonat entre el 2010 i el 2014 per tràfic de drogues.