.

.

TOTS 21

Una mostra parcial dels plats de ranxet. Foto: Tarragona21

Torredembarra ha decidit apostar per un producte, o un seguit de productes gastronòmics típicament local, tant del mar com de l’interior, els populars Ranxets, cuina que sempre ha estat present a la dieta dels torrencs durant moltíssimes generacions, fets amb ingredients i productes bàsics del mar i del camp, que tothom tenia a l’abast a casa seva. La campanya duu per lema ‘Ranxets, la cuina a Torredembarra’.

Amb la intenció de recuperar-los i també de fixar una marca genuïna local, l’Ajuntament ha decidit fer-ne bandera amb una promoció que serà anual i no només per temporades, com sol ser habitual en les diferents jornades gastronòmiques dels municipis. Avui s’ha presentat la nova promoció, on 17 restaurants del municipi s’hi han prestat a incloure-les a les seves cartes.

Restauradors i autoritats, presentant avui a la Llotja la nova campanya. Foto: Tarragona21

L’alcalde, Eduard Rovira, ha explicat en la presentació que la campanya es repetirà cada any i inclourà la temporada d’estiu, quan Torredembarra s’omple d’estiuejants. Cada restaurant participant tindrà un apartat delimitat de ranxets a la seva carta i de la composició del ranxet i del preu se n’ocuparà cada restaurant.

“Aquí tenim una riquesa de cuines relacionada amb la terra i el mar”, destacava Rovira. “Es tracta que posar en valor que els restaurants de Torredembarra tenen a les seves cartes plats típics de la gastronomia torrenca, i donar-ho a conèixer”. Les campanyes tindran especia incidència en el camp digital.

Un bon recurs ha estat l’edició del llibre ‘Ranxets. La cuina  Torredembarra’, del Centre d’Estudis Sinibald de Mas, que inclou unes receptes que els restaurants segueixen en la seva filosofia, ja que el ranxet és de confecció bastant lliure en les seves receptes. Cada restaurant tindrà uns distintius conforme hi formen part, ha destacat el regidor de Comerç, Josep Maria Guasch. “Els restaurants faran d’ambaixadors dels visitants; és molt d’agrair la feina que estan fent”.

Durant l’any, els restaurants aniran actualitzant segons els productes de mercat o temporada, oferint una diversificació continuada dels diferents ranxets, que sempre es podran consultar al web turismetorredembarra.cat.

Al llarg de l’any tindran lloc diversos actes de dinamització i difusió de la cuina local, ha dit Guasch, amb promocions i sortejos entre les persones que omplin una butlleta amb cinc segells de restaurants participants.

Per arrencar, el diumenge 19 de març tindrà lloc als Jardins de Cal Bofill una mostra de ranxets, amb showcooking, degustacions, actuació de jazz, taller infantil de cuina i inflables. Els restaurants oferiran una tapa i beguda per tres euros.

El ranxo es coneix com el menjar fet perquè el degustin un grup més o menys nombrós de persones i que generalment es compon d’un sol plat, com els que feien els pescadors a bordo de les seves barques per donar de menjar a tota la barcada o l’àpat que els pagesos menjaven al tros. Son un àpats de cuina modesta i cada casa té la seva recepta.

Es tracta d’una generosa varietat de plats que van des dels escabetxos, als musclos marinats, asmarris, alls cremats, fideuejats, romescos variats, sípia, pop, truita amb suc, bacallà amb tomàquet, xirles amb all i ceba o bull a l’all i pebre.

J. Garcia