.

Ramon Ferré, del Gepec, junt al regidor Josep Maria Guasch, en una de le sdues zones de dunes de la platja de la Paella. Foto: Anna F / Ajuntament

Ramon Ferré, del Gepec, junt al regidor Josep Maria Guasch, en una de les dues zones de dunes de la platja de la Paella. Foto: Anna F / Ajuntament

Fa 30, o potser 20 anys, els usuairis de les platges de Torredembarra potser haurien exigit la seva eliminació en considerar-les un episodi intolerable de brutíssia. Però els temps han canviat radicalment les mentalitats. El que no fa massa temps es considerava indecorós és ara motiu de respecte: les platges són entorns naturals que tenen vida pròpia, que l’acció de l’home havia anat eliminant, però que arta, el mateix home, reconeix en la seva plenitud.

Torredembarra s’ha volgut situat en els temps que toca, i el seu Ajuntament, de la mà del sempre vigilant grup ecologista Gepec, vol posar en valor les dunes de les seves platges i la seva negetació natural. Es tracta d’un món ecològic per descobrir en un entorn marcat per una platja eminentment turística, on l’equilibri entre els que busquen sol i platja i els que reconeixen el valor natural dels indrets és el fil de la navalla d’aquest projecte.

La Regidoria de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Torredembarra i el Gepec-EdC han posat en marxa una campanya informativa sobre els camps de dunes experimentals de la platja de la Paella amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania sobre el seu alt valor ecològic i donar resposta a les preguntes que es fan els usuaris de la platja sobre aquest espai. La platja de la Paella és l’epicentre turístic de Torredembarra, la platja definida pel por esportiu.

La campanya l’han presentat aquest divendres el regidor de Sostenibilitat, Josep Maria Guasch, i Ramon Ferré, representant del Gepec-Ecologistes de Catalunya. Josep Maria Guasch ha exposat que l’Ajuntament continua mantenint i defensant aquests camps de dunes en platja urbana per la seva riquesa ecològica i també perquè cal potenciar el turisme sostenible.

Ramon Ferré, un ecologista amb amplis coneixements del tema, ha explicat quina ha estat l’evolució dels camps de dunes des de la seva creació l’any 2012 el primer i l’any 2015 el segon. Aquesta darrera és una experiència pionera, ja que s’estan creant i vegetant les dunes sense cap aportació inicial de sorra ni de vegetació com va succeir en el primer camp.

En aquest segon camp ja s’han localitzat 1.961 plantes de quatre espècies dunars i totes sense haver-ne sembrat cap i que el corriol camanegre continua visitant-lo regularment. També s’hi ha detectat la presència de talpó.

Precisament perquè aquests camps de dunes es troben en una platja urbana, cal un grau de conscienciació més elevat de la ciutadania per a la seva conservació. La campanya que ara comença, amb plafons informatius i material divulgatiu serà itinerant per diferents espais del municipi (a partir de dilluns, al Castell) i s’intensificarà a l’estiu, amb l’arribada dels turistes.

Davant la senzilla pregunta ‘Per què hi ha aquestes plantes al mig de la platja?’ es dóna a conèixer com en són de beneficioses perquè netegen la sorra, allarguen la vida de la platja i l’embelleixen, estalvien diners públics, etc. També s’explica què son les dunes i com es poden restaurar i també quines plantes s’hi poden trobar. Cal tenir present que totes les platges de sorra calcària del món tenien dunes i aquestes protegeixen de la seva regressió. Recuperar-les és fàcil però cal reeducar la població sobre el seus aspectes beneficiosos.

/* JS para menú plegable móvil Divi */