.

Tècnics i voluntaris aprenen com retirar la contaminació de la sorra de la platja. Foto: ACN

Tècnics i voluntaris aprenen com retirar la contaminació de la sorra de la platja. Foto: ACN

Neteja manual, garbellament de la sorra, neteja amb aigua a baixa i alta pressió de les roques, descontaminació personal i col·locació d’una barrera física. Aquestes són les diferents fases de l’exercici formatiu que s’ha dut a terme aquest divendres a la platja de la Paella de Torredembarra (Tarragonès). Un simulacre organitzat per Protecció Civil gràcies al qual s’han format una seixantena de tècnics i voluntaris sobre com actuar en cas de contaminació de la platja per hidrocarburs. La pràctica forma part del projecte europeu POSOW -Preparedness for Oil-polluted Shoreline cleanup and Oiled Wildlife Interventions-, i s’inclou en el Pla CAMCAT de Contaminació Accidental d’Aigües Marines de Catalunya.

Fa unes setmanes alguns tècnics de Protecció Civil van rebre una primera formació teòrica, en el marc del POSOW, sobre els processos a seguir en cas de contaminació per hidrocarburs. La segona fase del projecte és la que s’ha dut a terme aquest divendres a la platja de la Paella de Torredembarra. Així, els tècnics ja formats i diversos tècnics i voluntaris han pogut practicar, sobre el terreny, quin hauria de ser el seu comportament en cas d’emergència. Hi han participat una seixantena d’efectius d’associacions de Protecció Civil de tot Catalunya, de manera que a hores d’ara ja estan formades unes 120 persones del 50% de municipis catalans que entren dins el programa. A més, l’exercici també ha servit com a pràctica anual del Pla d’Actuació Municipal del pla CAMCAT de Contaminació Accidental d’Aigües Marines de Catalunya.

D’aquesta manera, segons ha ressaltat Jaume Guamis, subdirector general de Programes de Protecció Civil de la Generalitat, “haurem aconseguit una xarxa important arreu de Catalunya d’elements clau en el muntatge del procés” en cas d’accident. A més, totes les persones que han participat en les dues primeres fases del curs, poden actuar també com a formadores de nous voluntaris. Per completar el curs, es faran tres noves sessions -una a la demarcació de Girona, una a la de Barcelona i una altra a la de Tarragona-, per fer arribar totes les indicacions als 70 municipis costaners de Catalunya.

Tant Guamis com l’alcalde de Torredembarra, Daniel Masagué, han destacat la importància del simulacre d’aquest divendres. D’una banda, Guamis ha assegurat que amb pràctiques com la d’avui, en cas d’emergència es pot ser més “útil i ràpid”. D’altra banda, Masagué ha manifestat que és “vital poder preveure com s’hauria d’actuar en un cas d’aquest tipus”, així com “tenir gent formada” per poder donar una “resposta ràpida”.

Anualment, a les platges de Torredembarra es realitzen tres simulacres per tal de complir amb les normatives del distintiu de bandera blava. Es tracta d’exercicis petits que poden anar des d’una pràctica d’actuació per ofegament fins a un petit incendi, passant per diversos tipus d’incidents. Tot i això, l’objectiu del municipi és realitzar també, un cop cada dos anys, un simulacre com el que s’ha fet aquest divendres, per tal d’estar preparats per accidents més greus.

Noves unitats canina i equina

L’associació de Voluntaris de Protecció Civil de Torredembarra ha aprofitat la pràctica d’aquest matí per presentar les noves unitats que han incorporat a l’entitat. Es tracta cavalls i gossos que ajudaran en les tasques del cos. El cap de Protecció Civil de l’Ajuntament de Torredembarra, Ricard Garcia, ha comentat que la unitat canina està entrenada per a la recerca de persones, mentre que els cavalls s’utilitzaran per a serveis puntuals en zones rurals. En aquest sentit, l’alcalde Masagué ha qualificat l’entitat de “modèlica”.