.

Dídac Nadal acompanyat de la seva llista de Junts per Tarragona. Foto: ACN

Dídac Nadal i el seu equip han portat el seu discurs d’investidura per la campanya de Junts Per Tarragona al teatre Metropol avui a les 20:00 hores. L’acte s’ha vist reforçat per la visita del president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, i la esperada connexió amb Carles Puigdemont per videoconferència. Tots plegats han defensat en la mateixa línia la candidatura de Dídac Nadal per la ciutat de Tarragona, i han aprofitat per referir-se a les eleccions europees i defensar una Catalunya lliure. “El que li va bé a Tarragona, li va bé a Catalunya, en aquest ordre” afirma Torra. Tot això en un discurs on la política sembla haver donat pas al patriotisme més devot.

La compareixença ha començat amb el discurs de la cinquena candidata a les llistes de Junts Per Tarragona, Roser Olivé, militant del PDeCAT, qui a defensat que farà el que està a les seves mans per aconseguir “una Tarragona neta i bonica”. Especialitzada en la cultura i la música tradicional, assegura que Tarragona “no té res d’això, tot cau, tot i no tenir terratrèmols” bromeja. Roser es descriu com una persona transparent, orgullosa del que fa, lesbiana amb orgull que assegura “necessitem el projecte del Dídac invertir en cultura amb diners, confiança i valors, construir una major cohesió social a través d’un millorat accés a les arts, una educació de la cultura potenciant el treball dels professionals, donar servei i vida als espais”. D’aquesta manera, ha finalitzat el seu discurs afirmant que “sense cultura, no som res, i amb el Dídac ho aconseguirem”.

El diputat i Secretari Primer de la Mesa del Parlament de Catalunya per Junts per Catalunya, Eusebi Campdepadrós, número 4 de la llista, ha continuat amb l’acte referint-se a les eleccions europees i a la polèmica establerta amb els presos polítics als qui “retallen els drets i no deixen parlar”, i segueix: “nosaltres hem de parlar per ells”. Campdepadrós reclama que “de la mateixa manera que han portat a Josep Rull al Congrés dels Diputats han de portar al president Puigdemont al parlament europeu, la veu llibre de Catalunya i tota Europa” Aquesta és la única manera, assegura, de denunciar la injustícia de l’Estat i reclamar la justícia per la causa catalana. Eusebi vol una negociació real, “no aquesta negociació falsa que pretén fer canviar un president del senat que representava Catalunya que s’havia negat a votar pel ‘155’, per un senador que sí hi està d’acord. Això no es cap mena de diàleg.” I finalitza: “Del diàleg neix el pacte i del pacte neix la llei, i no a l’inrevés.”

Dídac Nadal oferint el seu discurs d’investidura. Foto: ACN

Dídac Nadal ha pres la paraula per parlar de Tarragona i Catalunya i ho ha fet al·ludint a la seva llista feta “de gent jove, de nois i noies preparats per a aquest repte” fent-los pujar a l’escenari. Dídac té com a objectiu “recuperar la Tarragona d’abans” enumerant una sèrie de propostes que ha decidit portar a terme, després de “recórrer kilòmetres i kilòmetres d’anar per les ciutats i escoltant als ciutadans”. Propostes que no són noves com ara la neteja dels carrers, problema que assegura “no és sol de conscienciació i civisme, sinó que es tracta de millorar els contractes de neteja i ara no s’estan fent bé les coses”. També s’ha referit als espais públics els quals “hem de recuperar i fer-los dignes”, identificant els dèficits i actuant-hi de manera directa.

Dídac proposa implantar mobiliari urbà, zones verdes, ombres a les places i fer més atractiva la ciutat. També proposa un canvi en la seguretat i policia de Tarragona. De la mateixa manera pretén millorar els accessos a Tarragona des de qualsevol barri amb “autèntiques vies urbanes per vianants o carrils bici i uns pont a Ramón y Cajal i via Roma amb unes plataformes per entrar persones, no més vehicles”. En quan a la cultura, Nadal afirma que la portarà als barris, i la inversa aconseguint un millor accés a aquesta. Dídac vol uns equipaments culturals dignes ja que “és indigne com tenim ara els equipaments culturals, us mereixeu uns equipaments ala vostra altura”. Nadal proposa protocols d’actuació per a la manutenció del patrimoni històric amb el qual “hem de ser sensibles”.

Dídac també vol recuperar “la mirada al mar” dels ciutadans de Tarragona traient profit dels 12 kilòmetres de litoral dels quals gaudim. També vol recuperar els espais dedicats a l’esport que fins ara estan deteriorats i menystinguts, assegura. Un dels altres objectius de Nadal, és que la ciutat sigui referent en polítiques socials, concretament en polítiques contra violència masclista. Per últim, s’ha referit al teixit associatiu i comercial que “demana a crits una administració local que s’hi treballi, que s’impliqui i es mulli, i això ara mateix no hi és perque la direcció de Tarragona està deixada“. Ha finalitzat queixant-se: “la llibertat d’expressió d’aquest país està malmesa, no s’està respectant els nostres drets, tenim presos polítics, al nostre president a l’exili i un judici infame, això és inacceptable.”

Soc a temps d’empadronar-me a Tarragona quan Dídac Nadal en sigui l’alcalde?”. Aquesta ha estat la primera intervenció del president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, que ha destacat “el gran projecte de ciutat i la llista extraordinària que forma la candidatura de Junts per Tarragona”. “Aquest 26 de maig deixarem muts a força més gent que a la senyora Inés Arrimades”, ha manifestat Torra, que ha assenyalat que està “convençut que Tarragona no fallarà i que amb Junts per Tarragona i Junts per Catalunya es recuperarà l’orgull tarragoní”. Torra no s’ha deixat cap pal sense tocar, i ha fet referència la polèmica independentista afirmant que “el que ens interessa saber és qui presidirà la república catalana”. De la mateixa manera ha volgut recordar que “ja no acceptem a la institució monàrquica coma institució política” i ha afegit una anècdota plena de sarcasme i sensacionalisme al·ludint al canvi de nom del carrer on va créixer: “es deia ‘Avinguda Príncep d’Astúries i, clar, un republicà com jo l’havia de cambiar de nom. Sabeu on visc ara?a l’Avinguda Riera de Cassoles”.

Dídac Nadal i Quim Torra finalitzant l’acte. Foto: ACN

El president i cap de llista de Junts per Catalunya a les eleccions europees, Carles Puigdemont, també ha lloat el projecte de ciutat de l’alcaldable Dídac Nadal. “Nadal és el líder que necessiten les ciutats del segle XXI” ha manifestat Puigdemont, que ha destacat la “transversalitat” de la candidatura de Junts per Tarragona “formada per nombroses tarragonines i tarragonins amb ganes i preparats per governar. Tothom té clar que hem de fer aquest diumenge 26 de maig: Dídac, seràs l’alcalde de Tarragona”. Com no podia ser d’un altre manera, Puigdemont també ha fet al·lusions al judici dels presos polítics de forma directa i clara:

“Portem un any i mig lluitant, lluitant en condicions molt dures, i tanmateix som aquí. Ens volien callats, espantats, esborrats de les llistes, ens volien tancar el Parlament Europeu, ens volien tancats a la presó i els murs van caient. Avui Congrés i Senat han vist una escena impròpia de la Unió Europea. Que si ens expliquessin que això ho em vist d’un país on no hi ha els estàndards democràtics d’Europa ens ho creuríem. Però avui hem vist presos polítics entrar al Congrés i al Senat defensant les mateixes idees que els han portat a la presó. És a dir, tot aquell que fins ara no creia que eren presos polítics, que miri el que ha passat avui. I avui ha passat que una gent que hi és a la presó que està sent jutjada de manera injusta per unes idees, avui ha entrat al Congrés i al Senat, a les Corts Espanyoles, perque els ciutadans de Catalunya els han escollit, els heu escollit, també a Tarragona, amb en Josep Rull, per defensar les mateixes idees que els han portat a la presó. No em digueu que és una paradoxa i alhora el discurs més eloqüent de que: sí, i tant, són presos polítics, és un judici polític i és una farsa amb la qual hem d’acabar.”

Així també ha volgut recordar el que va passar l’1 d’octubre del 2017:”Aquells governants que pensen que fan país o Estat pegant amb la porra als ciutadans perque volen coses, no estan fent país ni pàtria, ni democràcia.” I assegura que “entrar al Parlament tutelats, vigilats, envoltats de policies, prohibint-nos parlar amb la premsa, prohibint-nos fer rodes de premsa i interactuar amb els altres membres, ja no es podrà fer perque nosaltres a Europa som lliures.

Puigdemont participant en l’acte per videoconferència. Foto: ACN

L’acte ha finalitzat amb el crit de “Visca la terra lliure, visca Catalunya lliure i visca Dídac Nadal”.

Soraya Rodríguez Barrios