.

Els organitzadors, avui davant l’església jujoliana de Vistabella. Foto: Cedida

La Primavera Musical a Vistabella arriba a la seva quarta edició i es vesteix de nou amb un programa musical format per cinc concerts de cambra, de nou amb intèrprets del territori i seguint els formats reduïts donat l’entorn on tindran lloc, l’interior de l’església del Sagrat Cor, obra de Jujol i que acaba de finiquitar la seva segona fase de restauració.

En 2023, any del centenari de la finalització de la seva construcció, es vol reobrir amb les darreres fases completades: l’interior, amb disseny de mobiliari i frescos jujolians, segons ha confirmat l’alcalde de La Secuita -municipi d’on pertany Vistabella-, Eudald Roca, durant la presentació del festival, feta davant la ciutadania de Vistabella.

Recordem que la darrera edició es va viure la tardor passada, després d’ajornar-la per la pandèmia, i ara se celebrarà entre l’abril i el juny, les dates habituals. El cicle tindrà lloc a l’església del Sagrat Cor de Vistabella, menys la darrera actuació, que pel bon temps tindrà lloc a l’exterior -5 de juny-.

El trio format pel pianista Dani Ruiz, Oriol Estivill al clarinet i el violoncel·lista Roger Morelló serà l’encarregat d’engegar el festival el pròxim 24 d’abril. ‘Homenatge als grans mestres’ presenta l’obra de dos compositors catalans actuals, Elisenda Fàbregas i Marc Migó, que a través de les seves creacions fan un clar viatge en referents com Beethoven o Pau Casals. El conjunt procedent de les comarques de Tarragona completarà el concert amb un dels trios de Brahms.

La segona cita primaveral arribarà l’1 de maig amb la soprano tarragonina Marta Mathéu i l’organista Juan de la Rubia. Oferiran el programa ‘Magnificat, la figura de la Verge Maria, de l’època medieval al Barroc’. Un viatge en el temps centrat en la figura de la verge, on sentirem des de fragments del ‘Llibre vermell de Montserrat’ a àries del Magnificat de J. S. Bach, en una de les poques obres en què el compositor utilitza el llatí com a idioma de l’obra, entre altres àries de relleu escrites en alemany.

La tercera proposta ens farà viatjar als inicis de la poesia feta cançó. ‘El viatge de les mans’ tindrà lloc el 15 de maig. Toni Xuclà, Clàudia Cabero i Gemma Abrié s’han unit i ens porten un original viatge musical i poètic. Oferiran un concert de guitarres i contrabaix en el qual la veu serà també protagonista. Partiran dels primers poetes i poetesses catalanes amb músiques d’avui i es connectaran també amb els artistes actuals.

En el penúltim concert seguirem avançant en el temps. El duet de cambra format pel pianista Àlex Alguacil i el flautista Christian Farroni presentarà el programa ‘El segle XX per a flauta i piano’ el 29 de maig. Un concert on es podran copsar les diferències i els matisos del so modern del segle passat de la mà dels compositors Schnittke, Bartók, Hindemith i Prokofiev. Un reflex del moment social que es vivia que va donar pas a noves formes d’investigació acústica i instrumental.

I el punt final a la quarta edició de la Primavera Musical a Vistabella servirà per aterrar als nostres dies. La tarragonina Anna d’Ivori -amb arrels familiars a Vistabella- clourà el festival el 5 de juny amb el seu darrer treball ‘Ales de paper’. Un concert en el qual l’artista transmetrà les ganes de volar als assistents en una obra que parla del creixement personal.

Els primers quatre concerts es duran a terme a les 20.30h, mentre que l’últim es preveu celebrar a les 21.30h a l’exterior de l’església.

Un cicle consolidat

En l’acte de presentació que s’ha celebrat aquest diumenge a Vistabella, l’alcalde de la Secuita, Eudald Roca, ha destacat que “estem molt contents de tirar endavant la quarta edició coincidint amb la finalització de la segona fase de restauració del temple”. De fet, s’ha completat la segona fase del projecte general de restauració de l’església del Sagrat Cor de Vistabella, que ha enllestit la millora de la façana del temple. El suport de l’Arquebisbat i dels patrocinadors ho fan possible.

Roca ha anunciat que ja hi ha intèrprets internacionals que s’han mostrat interessats a actuar a l’església jujoliana, d’on es destaca la seva sonoritat. Les reduïdes dimensions del temple faran que estigui ocupat per entre 70 i 80 persones durant el festival. De fet, els concerts tindran una durada reduïda d’entre 50 minuts i una hora, ha destacat al seu torn el representant de l’alcalde a Vistabella, Josep Maria Mañé.

D’altra banda, el director artístic musical, Marc Guerris, ha explicat que “fem un viatge sonor des del passat, entre el medieval i el barroc, fins al present amb un concert de música pop”.

Venda d’entrades per internet

El certamen complirà amb els protocols exigits per fer front a la situació sanitària. Es recorda l’ús obligatori de la mascareta i evitar aglomeracions. Les entrades es podran adquirir només per anticipat i online com a mesura Covid-19 al web del cicle. El preu és de 12 euros per cada concert. També es podrà adquirir un abonament per als cinc concerts per valor de 48 euros.

www.primaveramusicalvistabella.com

Església del Sagrat Cor de Vistabella, un espai per recuperar

Més enllà de la voluntat d’obrir l’Església del Sagrat Cor de Vistabella al món artístic, aquest cicle també té la voluntat de ser un trampolí per col·laborar en la restauració d’aquest element modernista. En els darrers anys, han restaurat alguns elements d’aquesta obra de l’arquitecte Josep Maria Jujol. L’església va ser declarada com a Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 2011.

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */