.

Assaig Apostols, foto cedida

La peça assumpcionista recupera els assajos de grup i es prepara per oferir les seves representacions els dies 14 i 15 d’agost.

El Misteri de la Selva torna a l’acció i des dels primers dies de juliol els seus i les seves intèrprets han recuperat els assajos de la peça assumpcionista més antiga d’Europa. El 41è cicle de representacions espera convertir-se en realitat el 14 i 15 d’agost, després d’un any i mig marcat per la pandèmia i per la suspensió de les dues posades en escena previstes durant 2020.

La tornada es prepara seguint les mesures vigents per al sector cultural i vetllant sempre per la seguretat dels intèrprets, tot seguint la pauta d’altres formacions de cant coral i d’obres de gran format executades al llarg dels darrers mesos. De fet, actualment més d’un centenar de veus treballen en grups reduïts per tornar a donar vida la peça i, a mesura que avancin els preparatius, s’aniran ampliant els grups de treball fins a afrontar la recta final amb la formació de cantants, actors i actrius ja completa.

Malgrat les limitacions d’aforament que presenta l’església parroquial de Sant Andreu de la Selva del Camp, i tot i haver-se valorat altres possibles escenaris, s’ha optat per mantenir la ubicació al temple selvatà, en considerar que el millor entorn per recuperar el Misteri és el seu espai natural, on ha crescut i s’ha consolidat al llarg de més de quatre dècades de representacions.

La reserva d’entrades s’obrirà a través de mitjans telemàtics i espera obrir-se en les pròximes setmanes, fet que s’anunciarà a través de les xarxes socials i de la web del Misteri: www.misteriselva.cat

El Misteri recull les tradicions que envolten la Festa de la Mare de Déu d’Agost i el tema central de l’obra, l’Assumpció de Maria al cel en cos i ànima, prové dels primers segles del cristianisme. Escrit en llengua catalana a finals del segle XIV, el Misteri de la Selva és un esdeveniment cultural de primer ordre a Catalunya i una autèntica joia del teatre medieval, i va rebre el Premi Nacional de Cultura Popular a la millor iniciativa artística l’any 1994. El text, anònim, el va trobar l’historiador local Mn. Joan Pié en una llibreta de censals dipositada a l’Arxiu Parroquial Selvatà, junt amb altres textos de la Senyoria de Prades i Mont-ral de mitjans del segle XIV. Posteriorment, la llibreta va passar a l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona, on es troba actualment.

La Representació de l’Assumpció de Madona Santa Maria és el primer text complet d’un drama o misteri assumpcionista català, anterior al misteri de València (fragmentari), del primer terç del segle XV, o al misteri d’Elx. Durant els darrers anys ha traspassat les fronteres del Baix Camp i s’ha representat íntegrament a Tarragona, Elx, Montserrat, Roma, Jerusalem o la Sagrada Família de Barcelona.

/* JS para menú plegable móvil Divi */