TOTS 21

El subdelegat del govern espanyol pregunta a 12 alcaldes del Tarragonès si compleixen la llei de banderes

Pla mig del subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté, durant el discurs en la seva presa de possessió. Foto: ACN

El subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté, s’ha adreçat per carta als alcaldes de dotze municipis del Tarragonès per preguntar-los si compleixen la llei de banderes. Sabaté ha enviat la missiva després de rebre una denúncia de VOX que afirmava que en aquests ajuntaments no hi oneja la bandera espanyola. Els batlles disposen d’un termini de 20 dies per remetre un informe a la subdelegació sobre el compliment de la llei. Fonts de la subdelegació han assenyalat que, en rebre una denúncia per la via administrativa, estan obligats a actuar per constatar els fets.

Segons VOX, els ajuntaments que no compleixen amb la llei de banderes són Vila-seca, Vilallonga del Camp, Vespella de Gaià, Salomó, La Riera de Gaià, Renau, Perafort, La Nou de Gaià, La Secuita, La Pobla de Mafumet, El Morell i El Catllar.

La formació política va presentar les denúncies contra tots aquests municipis a la subdelegació de Tarragona el passat 9 d’agost i, en breu, té intenció de presentar-ne més contra altres municipis de la demarcació.

Roger Segura (ACN)

Repsol millora l’espai natural del seu embassament del Catllar i converteix la presa en un mirador

Tres plafons interpretatius a la presa de Repsol al Catllar han donat contingut a un mirador privilegiat de l’espai natural del Riu Gaià, que forma part de la Xarxa Natura 2000 i està catalogat com a Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i Zona Especial de Conservació (ZEC) de les seves espècies i hàbitats. La presa té uns 130 metres d’alçada, però les filtracions fan que no s’hagi omplert mai per sobre dels 110 metres. L’aigua de l’embassament s’utilitza pels processos industrials de la companyia.

Aquesta actuació farà més visible del pla de la companyia per millorar la biodiversitat de les 500 hectàrees d’aquest espai que tenen en propietat, i que transcorren pels termes del Catllar, Vilabella, Renau i Vespella de Gaià. El Pla d’Acció per a la Biodiversitat (PAB) és un treball que la consultoria Limonium i la Fundació Acció Natura van començar a redactar fa cinc anys. Des de 2015 s’han començat a executar les primeres accions, que han involucrat les associacions Aurora i La Sínia, el Gepec, i voluntaris de la Fundació Repsol.

74 espècies d’aus, entre elles l’àguila cuabarrada

S’ha fet un seguiment de les aus de la zona, en què s’han trobat 74 espècies, una diversitat notable per un espai de terra baixa proper a àrees urbanísticament desenvolupades. Entre aquestes aus hi ha una parella d’àguila cuabarrada que hi hiverna i nidifica. Aquesta espècie protegida utilitza espais de conreu abandonats de la zona com a territoris de caça. Amb la col·laboració d’Aurora, entitat d’inserció social, s’està desbrossant aquestes àrees per facilitar-los la caça, reduint al mateix temps el risc d’incendis forestals.

D’altra banda, s’està construint una torre de nidificació d’aus al terme de Renau, perquè altres espècies descobertes com el mussol, el xoriguer, el gaig blau o la gralla tinguin un espai on nidificar. L’entorn natural careix dels que utilitzen habitualment: arbres madurs amb forats o estructures construïdes.

Un seguiment de les papallones diürnes realitzat a la zona hi ha permès trobar 359 exemplars de 24 espècies diferents. Una altra actuació és la col·locació de refugis per ratpenats a la presa, en construccions auxiliars, i en alguns arbres de la zona. L’any que ve es valorarà l’èxit dels refugis, que també serviran per estudiar la distribució de ratpenats a la zona. Per últim, amb l’ajuda de l’associació La Sínia s’ha fet a l’embassament una campanya de captura de tortugues de Florida, espècie invasora.

76.100 euros invertits, i 20.400 més el 2017

De cara al 2017, es construiran clapers per afavorir la població de conills silvestres i facilitar així la caça de l’àguila cuabarrada, es faran més seguiments de les aus, papallones i ratpenats de la zona, i s’actuarà sobre una zona de pineda de pi blanc amb alt risc d’incendi forestal i estratègica per combatre’ls. En total, Repsol ha invertit 76.100 euros en el pla, i preveu invertir-ne 20.400 més el 2017.

El pla va començar arran de les queixes de grups ecologistes perquè no s’estava aprofitant el potencial biològic de la zona. «A vegades ha de venir algú de fora perquè t’obri els ulls i et faci veure el que tens», afirma Josep Bertran, responsable de comunicació de Repsol. «El que vam fer és assumir les reclamacions de les entitats ecologistes, per fer-nos-la nostra i dur a terme aquesta acció de responsabilitat social corporativa territorial, que no és massa freqüent en aquest país», afirma El director del complex industrial de Repsol a Tarragona, Josep Francesc Font.

La Diputació impulsa la protecció del curs del riu Gaià col·laborant amb l’entitat ambiental la Sínia

Imatge de la signatura del conveni. Foto: Cedida

Imatge de la signatura del conveni. Foto: Cedida

La Diputació de Tarragona i l’Associació Medi Ambiental la Sínia han signat un conveni de col·laboració per a la realització d’activitats encaminades a la protecció de l’entorn natural del Gaià, la preservació de la biodiversitat i la difusió dels seus valors.  L’acord estableix una aportació de 6.000 euros destinada a les diferents accions programades durant aquest 2016 a un total de sis municipis per on transcorre el riu.

Les activitats han contemplat actuacions a diferents trams del riu: a la Riera de Gaià,  protecció a la zona humida de la resclosa de la Riera i el camí paral·lel al riu; a Vespella de Gaià, seguiment dels punts de cria de la tortuga de rierol i desbrossament al torrent de Vespella i Salomó; a Santa Coloma de Queralt i  Montferri, jornades d’anellament d’ocells al bosc de ribera; a Altafulla, recuperació i reforestació de bosc de ribera i, a Tarragona, realització de 10 tallers adreçats a persones amb discapacitats, a l’espai natural de la desembocadura del Gaià.

La col·laboració en l’execució de totes aquestes accions s’ha rubricat durant l’acte de signatura del conveni entre el president de la Diputació, Josep Poblet, i la presidenta de l’Associació Medi Ambiental la Sínia, Montserrat Garcia.

Frec a frec entre Junts pel Sí i Ciutadans a Vespella

El quadre amb els resultats ajustats

El quadre amb els resultats ajustats

Vespella de Gaià ha viscut un apassionant frec a frec entre Junts pel Sí i Ciutadans per fer-se amb el primer lloc electoral. Junts pel Sí ha rebut un 28% dels vots i Ciutadans, un 24&. A prop també, el PSC ha assolit un bon tercer lloc amb el 16% dels vots. El PP també ha enregistrat un resultat digne, amb el 13,8%, mentre Catalunya sí que es Pot (8,66%) i la CUP (6,06%) han quedat molt enrere. Les formacions no independentistes han aconseguit el 63 per cent dels vots.

Activitats esportives per celebrar les festes de Vespella del Gaià

Cartell de les festes d'estiu de Vespella del Gaià.

Cartell de les festes d’estiu de Vespella del Gaià.

L’Ajuntament de Vespella del Gaià ja ha donat a conèixer algunes de les activitats que es realitzaran en el municipi per les festes populars. Fins ara s’ha anunciat que el dia 3 es farà una classe de Zumba i el dia 4 una de Pilates adreçades a tots els veïns i veïnes del municipi.

Daniel Cid tornarà a ser alcalde a Vespella de Gaià

Consitució de l'ajuntament de Vespella del Gaia. Foto: Cedida

Consitució de l’ajuntament de Vespella del Gaia. Foto: Cedida

El dissabte 18 de juny es va constituir l’ajuntament de Vespella del Gaia a la sala de plens on hi van assistir mig centenar de persones.

El socialista, Daniel Cid, va ser investit per majoria absoluta com alcalde del municipi. Cid repetirà com alcalde de Vespellà de Gaià, després d’obtenir 174 vots i, per tant, 5 regidors dels 7 que té el consitori del Baix Gaià. Avui Democràcia entra amb 2 regidors, ja que va recollir 68 vots. Durant l’investidura Cid es va dirigir als assistents a l’acte i a tots els veïns i veïnes del municipi des de l’agraïment dient «a tots aquells que han tornat a dipositar la confiança en aquest equip de govern».

Va fer esment a que el programa presentat es realitzarà «des de la honestedat, humilitat i l’esforç i sobre tot amb treball diari i constant, acollint qualsevol ajuda, idea i suggerència que serà recollida per si es pot transformar en realitat i en benefici de tothom.» Cid també va fer incís sobre continuar apaivagant els efectes de la crisi, de la que encara no ens hem sortit i continuar ajudant als que ho necessiten dintre les nostres possibilitats.

A Vespella de Gaià, el PSC consolida els seus 5 regidors

Imatge d'arxiu de Vespella de Gaià

Imatge d’arxiu de Vespella de Gaià

Vespella de Gaià, governat pel PSC i encapçalat per Daniel Cid, guanya amb una àmplia majoria. Els socialistes conserven 5 regidors, amb 174 vots i Avui Demòcracia i Ara aconsegueixen 2 regidors amb 68 vots.

Ha votat un 81,21% dels ciutadans, tan sols s’ha abstingut el 18%, el 0,37% dels vots són nuls i el 4,72% de vots han estat en blanc.

El Consell Comarcal assumeix l’assistència tècnica de l’arquitectura i urbanisme de Vespella de Gaià

El president del Consell Comarcal, amb l'alcalde de Vespella de Gaià

El president del Consell Comarcal, amb l’alcalde de Vespella de Gaià

El president del Consell Comarcal del Tarragonès, Frederic Adan, s’ha reunit amb l’alcalde de Vespella de Gaià, Daniel Cid, per tal de signar un conveni de col·laboració dins l’àmbit d’urbanisme en el municipi.

Aquesta col·laboració, ja que la titularitat de la funció segueix sent municipal, es concreta en l’assessorament tècnic dins l’àmbit urbanístic públic i en les consultes particulars de Vespella de Gaià. Això inclou la supervisió i l’emissió informes sobre llicencies, l’avaluació de projectes o els informes sobre immobles ruïnosos, entre d’altres funcions.

Així mateix, el departament d’Urbanisme del Consell Comarcal del Tarragonès realitzarà les inspeccions d’obres necessàries per obtenir les llicències, per a la devolució de fiances o per denúncies.

Mitjançant aquest conveni, el Consell Comarcal també pot realitzar estudis previs i supervisar i dirigir la realització dels projectes.

Aquest tipus de col·laboració, que ja s’està realitzant en algun altre cas, és especialment valuosa per al municipi que s’hi acull perquè permet disposar d’un equip professional al servei de l’ajuntament que evita la contractació de persones, disminuint la sobrecàrrega de feina i els costos als consistoris de poblacions petites.

Vespella de Gaià farà passar l'ITV als vehicles agrícoles

Imatge d'un vehicle agrícola. Foto sabercurioso.es

Imatge d'un vehicle agrícola. Foto sabercurioso.es

El proper dijous, 30 de gener de 2014, a partir de les 11.30h, es desplaçarà a Vespella de Gaià una unitat mòbil agrícola per procedir a la revisió ITV dels vehicles agrícoles.

L’Ajuntament convoca als propietaris d’aquests vehicles per tal que demanin hora a les oficines del consistori trucant al 977655288 o per correu electrònic aj.vespella@altanet.org

Cal recordar que per demanar hora és necessari facilitar el nom del propietari i la matrícula del vehicle.