.

Una dona en estat greu després de xocar el seu vehicle contra un camió

Una imatge de l'estat del vehicle després de l'accident. Foto: Bombers

Una imatge de l’estat del vehicle després de l’accident. Foto: Bombers

Una dona ha resultat ferida greu després de col·lidir amb el seu vehicle contra un camió a la Riera de Gaià.

Els serveis d’emergència han rebut un avís, a les 22.42h d’aquest dijous, d’un accident a la N-340 a l’alçada de la Riera de Gaià. Un cotxe i un camió han xocat per causes que encara es desconeixen i la conductora del turisme ha quedat atrapada.

Els Bombers de la Generalitat han desplaçat fins a quatre dotacions per realitzar les tasques d’excarceració de la dona, que ha estat traslladada pel SEM a l’Hospital Joan XXIII.

El conductor del camió ha resultat ilès.

La primera planta fotovoltaica flotant de Catalunya està a la Riera de Gaià

La planta s'ha instal·lat en un embassament de l'empresa Atens. Foto: ACN

La planta s’ha instal·lat en un embassament de l’empresa Atens. Foto: ACN

L’empresa Atens, ubicada a la Riera de Gaià, compta amb la primera planta fotovoltaica flotant de Catalunya. Es tracta d’una estructura formada per 195 planells solars col·locats sobre una bassa de recollida d’aigua pluvial de 1.745 metres quadrats. Una instal·lació que permetrà a la companyia dedicada a la biotecnologia agrícola estalviar-se un 30% del cost anual de l’energia. L’empresa catalana Sud Renovables ha estat l’empresa encarregada del projecte. Un dels seus fundadors, Manel Romero, destaca l’augment de demanda d’aquest tipus d’estructures en embassaments i assegura que ja estan treballant en la instal·lació d’una nova planta a l’Alt Penedès.

A diferència de les instal·lacions sobre el terreny o damunt de les teulades, en què s’utilitzen contrapesos per traspassar el sòl, en el cas de les fotovoltaiques flotants els panells es col·loquen sobre unes peces de polietilè d’alta densitat que es mantenen sobre la superfície de la massa d’aigua. Segons ha remarcat Romero, les plaques són les mateixes.

El cofundador de Sud Renovables considera que aquest tipus d’estructures són una “molt bona alternativa per créixer en energia solar sense afectar terreny agrari”. “A Catalunya tenim dificultats per fer instal·lacions fotovoltaiques sobre el terreny, perquè no tenim grans extensions, hi ha més conscienciació per minimitzar l’impacte visual i es vol preservar molt més els espais agrícoles”, argumenta.

L’empresari creu que Catalunya té “molt potencial” en la instal·lació d’aquesta nova estructura, ja que “tenim moltes basses”. “Només al canal Segarra-Garrigues, per exemple, hi ha més de 34 basses de gran superfície”, detalla Romero, qui creu que les plantes fotovoltaiques flotants també podrien ubicar-se en pantans. De fet, des de Sud Renovables ja treballen en l’elaboració d’un estudi per conèixer el nombre d’embassaments que podrien acollir aquest tipus d’instal·lacions a Catalunya.

Avantatges de les plantes flotants
A banda de la reducció de l’impacte visual, Romero també subratlla altres beneficis com son la millora de la qualitat de l’aigua, reducció de la seva evaporació en més d’un 80%, així com l’abaratiment dels costos d’infraestructura, ja que es redueix la proliferació d’algues. A més, augmenta entre un 10% i un 15% l’eficiència energètica del sistema fotovoltaic, gràcies a l’efecte de refrigeració sobre els panells, segons la instal·ladora.

Un conjunt d’avantatges que comparteixen des de l’empresa Atens. La seva CEO, Veronica Cirino, destaca que aquesta nova instal·lació els permet “millorar el recurs de l’aigua”, sobretot, en un moment de sequera com l’actual, així com abaratir els costos de l’energia.

Malgrat que a Catalunya s’hagi instal·lat aquest 2023 la primera planta flotant, es tracta d’una estructura habitual en països amb grans masses d’aigua com son la Xina, Singapur, Taiwan o l’Índia.

Tot i així, des de Sud Renovables recorden que el govern espanyol ja treballa en l’elaboració d’un “reial decret per possibilitar la instal·lació d’infraestructures fotovoltaiques al voltant d’un centenar d’embassaments del domini públic hidràulic amb la voluntat d’augmentar la capacitat de generació elèctrica d’origen renovable”.

ACN

 

Detenen dos homes per set robatoris en cases al Tarragonès en només tres setmanes

Imatge d'arxiu d'un cotxe dels Mossos.

Imatge d’arxiu d’un cotxe dels Mossos.

Els Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Tarragona van detenir ahir dimarts dos homes de 20 i 32 anys com a presumptes autors de set robatoris amb força, dos dels quals en grau de temptativa.

La investigació va començar arran del primer fet, un robatori amb força a la Secuita. Els lladres van saltar la tanca perimetral i van forçar una porta per accedir a l’interior. Del domicili es van emportar aparells electrònics, joies i diners en efectiu dins d’unes maletes que també van sostreure de la casa.

Els mossos van iniciar les indagacions i van comprovar que el mateix dia del primer fet, que s’havia produït durant el matí, els mateixos lladres van intentar robar en una altra casa a la nit al municipi de la Riera de Gaià. En aquesta ocasió, els propietaris es trobaven a l’interior i quan els lladres es van adonar van fugir ràpidament.

Posteriorment i segons van poder contrastar els investigadors, els detinguts haurien comès cinc fets més, tots ells a la Riera de Gaià i amb un modus operandi similar. Saltaven la tanca perimetral o feien escalament per arribar a la porta o finestra més accessible i fer el forçament del pany per entrar a l’immoble.

Tots els robatoris els van cometre entre l’1 i el 24 de febrer. Dos d’ells en grau de temptativa.

Els mossos, gràcies a diverses gestions d’investigació, van poder identificar dos homes, amb antecedents policials per delictes contra el patrimoni, com els presumptes autors dels robatoris.

Les detencions van tenir lloc dimarts al matí i durant la tarda, amb autorització judicial, els investigadors van portar a terme una entrada i registre en el domicili d’un dels dos detinguts, a Torredembarra. Els mossos van intervenir joies procedents dels robatoris investigats.

Els dos arrestats passaran en les properes hores a disposició judicial davant del jutjat en funcions de guàrdia de Tarragona.

 

Neus Esmel recull a ‘Aynedra’ vivències d’una dura època a Ardenya

Neus Esmel. Foto: Tots21

La llibertat és una llibreria, deia Joan Margarit. La petita història dels pobles del Baix Gaià segueix agafant forma amb els relats vivencials dels que ja tenen una edat i que decideixen plasmar-los per escrit. El present i més encara el futur agrairà treballs com els de la Neus Esmel i Mercadé, ardenyenca de 86 anys, que s’ha decidit a publicar un llibre aparentment de contes i relats, tal com es subtitula, però que recull allò que va viure en primera persona al llarg de la seva vida i allò que va escoltar a casa seva que relatava la gent gran. És la història vivencial i oral reunida en ‘Aynedra’, el títol del llibre, un palíndrom del mot Ardenya, que recorda el Sinera -Arenys- de Salvador Espriu.

‘Ayneda’, que és també un recull de poemes d’una dona reconeguda fins ara per la seva poesia, es presentava aquest divendres al Centre Cultural del Catllar, municipi d’on se la pot considerar filla adoptiva donada la seva estretíssima relació. Esmel és la veu dels sense veu d’Ardenya, de les dones que visqueren el franquisme sense poder exercir de dones, la duresa d’una vida rural en un país miserable econòmicament i culturalment. Una època on ‘abans, tot s’apedaçava, les camises d’homes es giraven colls i punys, per poder-les aprofitar més temps’, relata ella en un dels capítols. Deia Napoleó que la història és un conjunt de mentides sobre les que s’està d’acord. La generació de dones de la Neus va fraguar una lluita callada contra la història que els homes les van imposar. Calladament, tercament.

La història personal és també la viscuda en la gran gelada de 1956, quan va caldre tallar de socarrel els garrofers, una cosa mai vista, o quan amb la modernitat dels anys 60 els seus fills, dos marrecs, anaren convidats a un programa de la inicipient Televisió Espanyola als estudis de Miramar. Cançons de bressol, una havanera a l’Avi Lluís, la seva viudetat als 42 anys,… ‘Persones com la Neus ens ajuden a prendre consciència del nostre patrimoni immaterial’, apuntava Anna Domingo, tècnica de Cultura de la Generalitat i presentadora de l’acte.

Una frase del pròleg de Conxita Jiménez fa entendre què van suportar dones com la Neus ara que vivim en una època on sembla que els dirigents competeixin per ser més feministes: ‘A través d’ella parlen aquelles persones de la postguerra que no van tenir l’oportunitat d’accedir als estudis, que van haver de treballar quan tan sols eren nens, que els han quedat tan records durs i aspres, però que a pesar de tot no perden la il.lusió de fer-se escoltar’, temps en què ‘per arribar a la ciutat s’havia de travessar la muntanya a peu, en què es treballava amb el cànem, en què es parlava en veu baixa del contraban i dels carrabiners, en què els nens s’asseien per contemplar les sínies o l’arribada del tren, o en què també havien de veure la mare plorant perquè s’emportaven el pare a lluitar a la guerra’.

Es diu Neus Esmel Mercadé, és una dona d’Ardenya, té 86 anys, i acaba de publicar ‘Aynedra’.

Jaume Garcia

 

Els Fogons del Drac aixeca el teló amb l’ambició de ser un referent al Baix Gaià

Roberto Iserte i Xavi Rosselló, a l’entrada del restaurant-braseria de La Riera de Gaià. Foto: Tarragona21

En la cultura hel.lènica el drac representa el guardià dels tresors més ben amagats i al qui l’ésser humà s’hi ha d’enfrontar per poder accedir-hi. A La Riera de Gaià el drac no us barrarà el pas, ans al contrari, ja que cercarà la vostra aliança per fer-vos disfrutar d’un tresor gastronòmic. Situat en una masia rústica, concretament al número 64 del carrer Sant Joan, és on, des del passat 11 de setembre, ha obert portes el restaurant Els Fogons del Drac.

Amb Roberto Iserte com a gerent -conegut per ser la cara visible del màrqueting del restaurant Sol Ric de Tarragona- i amb l’experiència del màsterxef Xavi Roselló –anteriorment al restaurant de l’hotel 4R Miramar de Calafell-, l’equip del restaurant ha posat en marxa un projecte que busca convertir-se en el referent de la zona del Baixa Gaià. Com el mateix Roberto indica, «alguns poden pensar que som uns eixelabrats amb la que està caient. Nosaltres preferim pensar que som emprenedors i, sobretot, optimistes de mena» (somriu). Per tant, ampolla mig plena sempre en un restaurant que com ells mateixos defineixen «amb una molt bona relació qualitat-preu i on el client podrà gaudir de forma segura ja que estem plenament adaptats als protocols de seguretat per la Covid-19».

La brasa és l’ADN gastronòmic dels Fogons del Drac. Dins del rentat de cara de l’establiment -amb capacitat per 200 persones- està la reubicació de la llar de foc al mig de l’àmplia terrassa que presideix l’entrada principal del restaurant. Així, el comensal pot veure en tot moment com es treballa el producte i com l’oloreta del foc et va fent obrir la gana. La graellada de carn és marca de la casa, cuina tradicional combinada amb uns tocs moderns i on «els cargols a la llauna, croquetes de carn d’olla, bacallà al perfum d’all, calamarsets amb mongetes o els ‘xuletons’ de bou, entre d’altres, faran llepar-se els dits als clients. Ara bé, la cuina de temporada és la que tindrem molt present i per exemple quan arribi l’època dels calçots, també farem calçotades», exposa el Xavi Roselló.

Un plat de cargols del restaurant. Foto: Tarragona21

Un bon àpat que podreu disfrutar tot brindat amb les aproximades 60 referències de vi que s’hi troben i que, de ben segur, faran dubtar en la tria a aquells entesos en la matèria. Tot això sense descuidar els postres, pels que sempre fem un raconet i on per exemple les ‘torrijas’ casolanes, el meló a osmosi o el pastís de formatge amb els seus fruits del bosc posaran la cirereta final.

El Fogons del Drac obre de dilluns a diumenge, exceptuant el dimarts, que tanca per descans setmanal. Els divendres i dissabtes nit també s’hi pot anar a sopar. Per cert, cada dia podeu encetar la jornada amb un dels seus esmorzars de forquilla, al preu de 8,50 euros. El menú migdia d’entre setmana té un preu de 13,90 amb beguda inclosa i de 11,90 sense, i en cap de setmana, de 29 euros. Pels golafres més exquisits, el menú graellada té un preu de 33 euros, i el menú ‘xuletón’, 49 euros. Si us ve de gust delectar-vos com a bons sibarites, el menú xuletón de vedella madurada us espera per 56 euros.

La pàgina web del restaurant és www.elsfogonsdeldrac.cat i el telèfon per fer la reserva és el 977 655 159.

Helder Moya

La zona TRAC organitza un curs de monitor d’activitats de dinamització en l’àmbit poliesportiu

Es durà a terme durant les festes de Nadal i les inscripcions estan obertes fins el 9 de desembre

Es durà a terme durant les festes de Nadal i les inscripcions estan obertes fins el 9 de desembre

Els municipis de la zona TRAC (Torredembarra, Roda de Berà, La Riera de Gaià, Altafulla i Creixell) juntament amb l’àrea de Joventut del Consell Comarcal del Tarragonès, en el marc del projecte de dinamització juvenil compartit “Propera Parada…”,  han organitzat amb el Consell Esportiu del Tarragonès un curs intensiu de monitor/a d’activitats de dinamització en l’àmbit poliesportiu per aquestes properes festes de Nadal.

Aquest curs, consta de quatre blocs i un període de pràctiques, que un cop realitzats donen accés al Registre Oficial de Professionals de l’Esport de Catalunya (ROPEC), que és la titulació que es demana per treballar com a titulats als Casals i Campus Esportius de Catalunya i com a monitors/es d’activitats poliesportives extraescolars dirigides a menors de 18 anys.

Per aconseguir el títol, és imprescindible haver superat o convalidat les següents accions formatives:

–         Bloc comú CIATE. 15h. Que es realitzarà a Creixell, els dies 21 i 22 de desembre (40€).

–         Bloc específic de CIATE en joc i esport. 35h. Que es realitzarà a Torredembarra els dies 27, 28 de desembre i 2 i 3 de gener (75€).

(Els dos blocs a dalt anomenats es poden convalidar si es disposa del títol de monitor/a en el lleure).

–         Bloc específic de gestió de petites entitats esportives. 35h. Que es realitzarà a Altafulla els dies 19, 20, 23, 29 i 30 de desembre, i el 7 de gener (75€).

–         Curs de procediments de tècniques i recursos de primers auxilis. 15h. Que es farà a Roda de Berà els dies 4 i 5 de gener (40€) .

(És necessari haver fet els blocs anteriors per poder fer aquest últim).

–         Període de 150h de pràctiques o certificat d’experiència equivalent.

Per consultes sobre l’horari i formalització de la inscripció (fins al 9 de desembre) es pot fer a:

–         Torredembarra: pij@torredembarra.cat       616021115

–         Roda de Berà: pij@rodadebera.cat     977657972

–         La Riera d Gaià: mancomunatjove@gmail.com      977244500

–         Altafulla: pijaltafulla@gmail.com       608141495

–         Creixell: puntjovecreixell@gmail.com           977803400

Els Punts d’Informació Juvenils de la Zona TRAC presenten l’agenda ‘terrorífica’

Cartell de l'agenda terrorífica

Cartell de l’agenda terrorífica

Els Punts d’Informació Juvenils dels municipis de la Zona TRAC, conformada pels ajuntaments de Torredembarra, Roda de Berà, la Riera de Gaià, Altafulla i Creixell presenten l’agenda terrorífica del TRAC Jove, amb un seguit d’actes entre el 25 d’octubre i el 2 de novembre. 

El Punt d’Informació Juvenil torrenc ha previst per al 31 d’octubre dues activitats:

De 20 a 22 h: Joc d’escapada de terror (escape room)

De 22 a 00 h: Cinema de terror.

Per a més informació podeu adreçar-vos al Punt d’Informació Juvenil de referència. A Torredembarra us podeu adreçar a la nova sala del PIJ, al carrer de la Capella, 6 baixos, a l’adreça electrònica pij@torredembarra.cat o al telèfon 616 02 11 15.

Sortida a Port Aventura el pròxim 19 d’octubre per als joves de la Zona TRAC

Cartell de la sortida

Cartell de la sortida

Dissabte dia 19 d’octubre es durà a terme la sortida a Port Aventura dels municipis de la Zona TRAC, conformada pels ajuntaments de Torredembarra, Roda de Berà, la Riera de Gaià, Altafulla i Creixell. A la sortida hi poden participar els joves amb edats compreses entre els 12 anys (o que els compleixen durant aquest 2019) i els 25 anys.

El preu de les entrades és de 29 € fins a 17 anys i 39 € per als majors d’edat. L’autocar i el monitoratge seran finançats a través dels Plans Locals de Joventut dels respectius municipis, que compten amb el suport de la Direcció General de Joventut.
L’activitat, que es durà a terme coincidint amb les dates en que el parc està tematitzat amb motiu de la festivitat de Halloween, està emmarcada en el Projecte de Dinamització que els municipis desenvolupen gràcies a un conveni de col·laboració que han signat entre ells i amb el Consell Comarcal del Tarragonès. L’objectiu és fomentar la participació i la interrelació del jovent, així com l’optimització dels recursos disponibles com a resultat del treball en xarxa.
Per participar a la sortida, cal adreçar-se al Punt d’Informació Juvenil de referència, fins al dijous 10 d’octubre, i allà es posarà a disposició de les persones interessades la informació i la documentació necessària per formalitzar la inscripció.

Més de 40 joves de la zona TRAC participen en la sortida a l’Aquopolis

Es tracta d’una activitat anual que s’emmarca en el projecte compartit “Propera parada...” dels ajuntaments de Torredembarra, Roda de Berà, La Riera de Gaià, Altafulla i Creixell

Es tracta d’una activitat anual que s’emmarca en el projecte compartit “Propera parada…” dels ajuntaments de Torredembarra, Roda de Berà, La Riera de Gaià, Altafulla i Creixell

Un total de 46 joves dels municipis de Torredembarra, Roda de Berà, La Riera de Gaià, Altafulla i Creixell van participar el passat 11 de juliol en la sortida a l’Aquopolis que organitzen els corresponents ajuntaments des de les regidories de joventut.

Aquesta sortida és una aposta anual del projecte de dinamització compartit “Propera parada…” que afavoreix la interrelació dels més joves de la zona, ja que permet la participació dels nois i noies a partir dels 11 anys. A banda d’oferir alternatives d’oci saludable, permet anar motivant a les noves generacions a participar dels projectes del seus municipis i conèixer els seus Punts d’Informació Juvenil.

La sortida està emmarcada dintre dels respectius Plans Anuals de Joventut dels cinc municipis i el Consell Comarcal del Tarragonès, en el context d’un treball en xarxa interinstitucional que es du a terme des de l’any 2009. Aquesta experiència refrescant ha estat valorada molt positivament per totes les persones participants i s’espera que continuï sent així per a les properes convocatòries.

Per a més informació, podeu adreçar-se al PIJ d’Altafulla, a l’Era de l’Esteve, carrer de les Bruixes, s/n, de dilluns a divendres, de 17 a 19h; i al correu electrònic pijaltafulla@gmail.com

S’inicien les inscripcions per a la sortida TRAC Jove a l’Aquopolis

 Organitzada per les regidories de joventut dels ajuntaments de Torredembarra, Roda de Berà, La Riera de Gaià, Altafulla i Creixell


Organitzada per les regidories de joventut dels ajuntaments de Torredembarra, Roda de Berà, La Riera de Gaià, Altafulla i Creixell

Un any més el jovent de 12 a 25 anys dels municipis de la Zona TRAC, podran passar el dimecres dia 26 de juny al parc aquàtic Aquopolis. L’activitat està organitzada per les regidories de joventut dels ajuntaments de Torredembarra, Roda de Berà, La Riera de Gaià, Altafulla i Creixell. L’horari de la sortida és de 10 a 19h aproximadament i el cost de l’activitat per al jove és de 18,50€, l’autocar i el monitoratge seran finançats mitjançant els Plans Locals de Joventut dels municipis.

L’objectiu de l’activitat és fomentar la participació i la interrelació entre els joves dels cinc municipis de la zona que comparteixen un projecte de dinamització juvenil, mitjançant conveni amb el Consell Comarcal del Tarragonès i el suport de la Direcció General de Joventut i la Diputació de Tarragona. Per participar-hi cal adreçar-se al Punt d’Informació Juvenil de referència on es disposa de la informació i la documentació necessària per formalitzar la inscripció. El termini d’inscripcions finalitza el dilluns 17 de juny.

Esquiada jove del 23 al 25 de març dels municipis de La Riera, Torredembarra, Altafulla i Creixell

Els joves dels municipis de La Riera, Torredembarra, Altafulla i Creixell han promogut una nova sortida cap a la neu que es durà a terme gràcies a les regidories de joventut dels seus ajuntaments i amb la col·laboració del Servei Comarcal de Joventut del Tarragonès i el suport de la Diputació de Tarragona i la Direcció General de Joventut.

La sortida es farà els propers dies 23, 24 i 25 de març a la Massana (Andorra) i té un cost de 138€ que inclouen allotjament a mitja pensió els dos dies, assegurances, monitoratge, forfait i trasllat. Més enllà que aquesta activitat és considerada pels ens locals una manera de donar resposta a les peticions dels i les joves, la proposta ha estat acceptada perquè es considera com una oportunitat per crear vincles entre joves i professionals i per passar-ho bé en un ambient saludable, ja que es promou el lleure i l’esport com a eina per prevenir conductes de risc.

Per a més informació i inscripcions cal adreçar-se al Punt Jove Creixell, Espai Jove La Riera i els PIJ Altafulla i Torredembarra.

Els Xiquets asseguren estructures a la Riera de Gaià

4de8 dels Xiquets de Tarragona a Altafulla

Els Xiquets de Tarragona han actuat aquest migdia a la Riera de Gaià juntament amb els Castellers d’Altafulla, amb motiu de les festes del municipi.

Una diada àgil i ràpida en què els matalassers han rodat estructures i tronc. En primera ronda han desmuntat un intent de 4d8, que després han descarregat, sense molts problemes.

En segona ronda han fet el 3d8, castell que ha pujat bé i s’ha executat sense dificultats. Per acabar han realitzat el 2d7, que s’ha hagut de treballar, però no en excés. Finalment han fet un vano de 5.

Sergi Feijoo, cap de colla dels Xiquets de Tarragona, s’ha mostrat content, i ha assegurat que ha sigut una diada per “assegurar estructures i provar castellers.”

Pel que fa als Castellers d’Altafulla han descarregat el 3d7, el 2d7 i el 3d6.

Repsol i ACA mantenen el compromís de mantenir el cabal del Gaià, però la sequera ho dificulta

Imatge del reduït cabal del riu Gaià

L’Agència Catalana de l’Aigua i l’empresa Repsol han dut a terme aquesta setmana la reunió anual amb entitats i ajuntaments per fer balanç de l’acord per a l’alliberament de cabals ecològics al tram baix del riu Gaià, que es va dur a terme al municipi de la Riera de Gaià.

Després d’un any amb molt poques pluges a la conca, s’ha informat del balanç de l’any hidrològic 2015-2016, en el que s’ha alliberat com a cabal ambiental el 16% de l’aportació d’aigua que va entrar a l’embassament del Catllar des d’octubre de 2015 a setembre de 2016 (uns 0,7 hm3 d’aigua).

En aquest període s’han alliberat cabals ambientals un 39% del temps (144 dies de 365). L’escassa entrada d’aigua a l’embassament no ha permès, no obstant, alliberar cabal generador (el darrer alliberament d’un cabal elevat va ser el novembre de 2015).

Tant l’ACA com Repsol continuen amb l’acord i l’alliberament de cabals ecològics i cabals generadors o crescudes controlades quan sigui possible, amb totes les precaucions necessàries i avisant a tots els municipis aigua avall.

Mitjançant aquesta sessió, i en compliment amb el conveni signat per l’ACA i Repsol fa set anys, es pretén exposar i fer partícep a les entitats i ajuntaments de la zona dels acords adoptats i les accions programades per continuar en la recuperació del cabal del tram final del riu Gaià, i es convida als agents implicats de la conca a participar en l’anàlisi de millores i balanç de les actuacions.

L’ACA va anunciar també que mitjançant un projecte europeu (SMIRES Cost Action) durà a terme una anàlisi de l’estat geomorfològic del riu des de l’embassament del Catllar fins al mar, per tal de tenir una valoració dels hábitats fluvials que permet mantenir els cabals ecològics alliberats. Els estudis es faran abans de finals de juny.

Afeccions de trànsit per treballs de conservació a la N-340 a Torredembarra i la Riera de Gaià

Imatge d’arxiu de la N-340.

Segons informa la Unitat de Carreteres del Ministeri de Foment a Tarragona, del  9 de maig a l’11 de maig es faran treballs de conservació a la N-340, als termes municipals de Torredembarra i la Riera de Gaià, per reparació de juntes a dues estructures de la carretera.

El dia 9 de maig, de les 8 a les 19:00 hores, s’afectarà el trànsit a la N-340, quilòmetre 1178,500, marge dret (trànsit sentit Barcelona), terme municipal de Torredembarra. Es desviarà la circulació a la rotonda de l’enllaç amb la carretera T-210 des d’on podran incorporar-se de nou  a la N-340.

Els dies 10 i 11 de maig, de les 8 a les 19:00 hores, s’afectarà el trànsit al quilòmetre  1173,700, als dos marges, ocupant un carril i utilitzant el que queda lliure per regular el trànsit de forma alternativa.  En aquest cas, l’estructura és sobre el riu Gaià.

Els treballs  es senyalitzaran convenientment i es portaran a terme si ho permet la situació meteorològica.

Unes obres provoquen cues quilomètriques a l’N-340 a La Riera de Gaià en sentit Tarragona

El punt quilomètric on s'estan fent les obres. Foto: Google Maps

El punt quilomètric on s’estan fent les obres. Foto: Google Maps

Unes obres al pas de l’N-340 per la Riera de Gaià causen retencions de fins a 2 quilòmetres aquest matí en sentit Tarragona. La via està tallada al trànsit en el punt quilomètric 1.173 per una actuació que operaris del Ministeri de Foment estan fent a les juntes de dilatació.

Fins les 7 de la tarda

El trànsit es desvia momentàniament a la rotonda de la carretera T-202, i està previst que les obres s’allarguin fins les 7 de la tarda d’avui.

Un jove de 21 anys ferit greu en un accident a la Riera de Gaià

Un jove de 21 anys ha resultat ferit greu aquest dimarts després que el cotxe en què viatjava hagi sortit de la via i hagi bolcat al quilòmetre 7 de la carretera T-203, en terme municipal de la Riera de Gaià.

Els fets han tingut lloc poc abans de les cinc de la tarda d’aquest dimarts, i el sinistre ha obligat a tallar la via perquè els serveis d’emergència poguessin actuar. Dues dotacions dels Bombers i tres del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) s’hi han desplaçat.

A banda del ferit greu, que ha estat traslladat en helicòpter a la Vall d’Hebron, el SEM també ha atès una persona amb ferides de caràcter lleu.

Una rotonda ordenarà el nus viari de la Riera de Gaià i millorarà la mobilitat a la zona

Zona d’emplaçament de la futura rotonda

La Diputació de Tarragona ha aprovat inicialment el projecte de construcció d’una rotonda d’intersecció entre les carreteres T-202, T-203 i T-214 al terme municipal de la Riera de Gaià.

Aquesta actuació permetrà l’ordenació del trànsit de vehicles per millorar la seguretat de les persones i la mobilitat, tant per als usuaris que es dirigeixen a la població de la Riera de Gaià, com per aquells que segueixen la resta d’itineraris que concorren en aquest nus viari en direcció a Altafulla, el Catllar, Torredembarra i la Nou de Gaià, entre d’altres.

Els treballs projectats contemplen, també, la instal·lació d’una nova columna d’enllumenat per garantir i reforçar el nivell d’il·luminació necessari. El projecte es troba ara en període d’al·legacions previ a la seva aprovació definitiva. El pressupost previst per aquesta actuació és de 648.952,77 euros.

Mor un home de la Riera de Gaià de 48 anys en un accident entre la seva moto i un turisme a l’N-340

Una moto circulant pel punt quilomètric on es va produir l'accident, a l'N-340 a l'alçada de Sant Vicenç dels Horts. Foto: Google

Una moto circulant pel punt quilomètric on es va produir l’accident, a l’N-340 a l’alçada de Sant Vicenç dels Horts. Foto: Google

J.A.L.D., de 48 anys i veí de la Riera de Gaià, va morir ahir al vespre com a conseqüència d’un xoc frontal entre la moto que conduïa i un turisme, al punt quilomètric 1.242 de l’N-340 a Sant Vicenç dels Horts. S’estan investigant les causes de la col·lisió, de resultes de la qual el conductor també va quedar ferit lleu, i va ser traslladat a l’hospital sanitari Sant Joan de Déu de Sant Boi de Llobregat.

Els Mossos d’Esquadra van rebre l’avís a les 21.22 h., i arran de la incidència es van activar onze patrulles dels Mossos, tres dotacions dels Bombers de la Generalitat i tres ambulàncies del SEM. Quant a l’afectació viària, la via es va tallar durant dues hores en ambdós sentits de la marxa i va quedar restablerta la circulació als volts de les 23.30 h aproximadament.

El Servei Català de Trànsit recorda que el SIAVT (Servei d’Informació i Atenció a les Víctimes de Trànsit) es troba a disposició dels familiars i afectats per sinistres de trànsit els 365 dies de l’any per oferir-los un servei d’orientació i informació sobre els tràmits després del sinistre, conèixer els recursos existents, rebre informació sobre els drets que els reconeix la legislació vigent i el suport psicològic davant d’un sinistre de trànsit. S’hi pot contactar mitjançant el telèfon gratuït 900 100 268.

La Diputació impulsa la protecció del curs del riu Gaià col·laborant amb l’entitat ambiental la Sínia

Imatge de la signatura del conveni. Foto: Cedida

Imatge de la signatura del conveni. Foto: Cedida

La Diputació de Tarragona i l’Associació Medi Ambiental la Sínia han signat un conveni de col·laboració per a la realització d’activitats encaminades a la protecció de l’entorn natural del Gaià, la preservació de la biodiversitat i la difusió dels seus valors.  L’acord estableix una aportació de 6.000 euros destinada a les diferents accions programades durant aquest 2016 a un total de sis municipis per on transcorre el riu.

Les activitats han contemplat actuacions a diferents trams del riu: a la Riera de Gaià,  protecció a la zona humida de la resclosa de la Riera i el camí paral·lel al riu; a Vespella de Gaià, seguiment dels punts de cria de la tortuga de rierol i desbrossament al torrent de Vespella i Salomó; a Santa Coloma de Queralt i  Montferri, jornades d’anellament d’ocells al bosc de ribera; a Altafulla, recuperació i reforestació de bosc de ribera i, a Tarragona, realització de 10 tallers adreçats a persones amb discapacitats, a l’espai natural de la desembocadura del Gaià.

La col·laboració en l’execució de totes aquestes accions s’ha rubricat durant l’acte de signatura del conveni entre el president de la Diputació, Josep Poblet, i la presidenta de l’Associació Medi Ambiental la Sínia, Montserrat Garcia.

Troben 275 grams de marihuana en el cotxe d’un home que conduïa parlant pel mòbil i fumant

La Policia Local de Torredembarra ha localitzat aquest matí una bossa plena de cabdells de marihuana (uns 275 grams) en l’interior del cotxe d’un home un home de 38 anys, veí de la Riera de Gaià, que parlava per telèfon i fumava una cigarreta. En ser aturat per advertir-lo de la infracció comesa, la forta olor que emanava el vehicle ha fet sospitar els agents de la presència de possibles substàncies no autoritzades a l’interior del vehicle.

La bossa ha estat requisada formant part dels efectes que passaran a disposició judicial juntament amb la persona detinguda, acusada d’un delicte contra la salud pública, un cop finalitzades les diligències.