.

.

TOTS 21

L’Ajuntament d’Altafulla i ATECA reediten l’acord de col·laboració per desenvolupar accions comercials a la vila

El regidor de Comerç, Dani Franquès, i el president d’ ATECA, Josep Maria Lloret. Foto: Ajuntament

El regidor de Comerç de l’Ajuntament d’Altafulla, Dani Franquès, i el president de l’Associació Turística d’Empresaris i Comerciants d’Altafulla (ATECA), Josep Maria Lloret, han signat aquest migdia el conveni de col·laboració entre ambdues parts.

L’acord estableix una subvenció de 3.000 euros per fer front a diferents accions comercials que s’impulsaran des de l’entitat. Aquesta aportació municipal servirà per finançar algunes d’actuacions que van des de l’edició de material gràfic fins a campanyes de dinamització comercial com les que l’entitat desenvolupa per les festes de Nadal, entre d’altres.

L’Associació Turística d’Empresaris i Comerciants d’Altafulla integra a totes les empreses i autònoms del municipi amb una clara vocació de servei als seus associats i al municipi.

Redacció

 

El Centre d’Estudis d’Altafulla sol·licita la col·laboració de la població per l’obra de Joan Anton Balcells

El Centre d’Estudis d’Altafulla (CEA) sol·licita la col·laboració de la població per localitzar obra del pintor Joan Anton Balcells, de cara a l’edició d’un llibre. L’artista va pintar profusament Altafulla les dècades de 1970-80 i 90. Ara, gairebé vint anys després de la seva mort, el CEA li dedicarà un llibre, dins la col·lecció ‘Gent de bulla’.

“Busquem obra seva -afirmen des de l’entitat en un comunicat- per poder-la fotografiar, posant un interès especial en els retrats (aquarel·lats o al carbó). Com que bona part de la seva obra són aquarel·les, entenem que la majoria d’aquesta obra estarà emmarcada. El CEA, com ja ha fet altres vegades, es compromet a desmuntar i tornar a muntar els quadres que se’ns deixi retratar”.

«Demanem -afegeix la nota- a tothom que tingui pintures de Balcells que es posi en contacte amb el CEA, bé per correu electrònic (cestudis@tinet.org), bé al local social (antigues escoles Teresa Manero, on se’ns pot trobar els dimecres de 5 a 7) o bé per WhatsApp (669 828 742). Per tal de fer-nos una idea del material que hi ha i poder-ne fer una selecció, estaria bé que enviéssiu prèviament una fotografia orientativa per WhatsApp. Hi ha un interès molt especial en localitzar un retrat que va fer a la seva filla”.

Redacció

 

Comencen les obres per al nou espai de l’Arxiu Municipal d’Altafulla

Els treballs, que es duran a terme en dues fases, consisteixen principalment en l’adequació de l’edifici hexagonal adjacent a les antigues escoles Teresa Manero. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament d’Altafulla, a través de la regidoria de Cultura, que encapçala l’edil Gemma Maymó, ha iniciat aquesta setmana les obres que permetran habilitar un nou espai per a l’Arxiu Municipal a l’antic edifici de planta hexagonal adjacent a les antigues escoles Teresa Manero.

Les noves dependències de l’arxiu, amb una superfície d’uns 150 m2, reuniran la documentació que es conserva actualment al dipòsit situat al carrer del Vinyet, a les instal·lacions de la Biblioteca municipal.

Aquests treballs s’efectuaran en dues fases amb una inversió total de 78.145,08 euros. En una primera, s’adequarà l’espai en què les obres se centraran amb feines de paleta, instal·lacions diverses, fusteria i tancaments, amb una inversió de 48.145,08 (amb l’IVA inclòs); i en una segona fase, els treballs se centraran en l’adquisició d’arxivadors i en la finalització d’acabats. Aquesta segona fase compta amb una inversió de 30.000 euros (amb l’IVA inclòs).

Està previst que les obres de la primera fase finalitzin a finals d’aquest mes de gener. Prèviament al trasllat de la documentació que es conserva al dipòsit ubicat a la Biblioteca,  es durà a terme una desinfecció ambiental de l’actual espai del carrer Vinyet, que anirà a càrrec de l’empresa Gestior Quimics SL.

Aquesta desinfecció consisteix en una nebulització dirigida a caixes i prestatgeries, i forma part del tractament necessari per preservar el fons de l’Arxiu en òptimes condicions per vetllar per la seva conservació i evitar el seu deteriorament en el futur.

Redacció

 

Altafulla fa públiques les restriccions a la Cavalcada dels Reis

L’ajuntament d’Altafulla ha fet públiques aquest dilluns les restriccions a la Cavalcada dels Reis d’Orient destinades a adaptar-la a les mesures de contenció contra la Covid exigides pel Departament de Salut de la Generalitat, Des del consistori es demana a la ciutadania situar-se al carrer més proper del seu domicili per on passarà la desfilada, que caldrà veure de forma estàtica i no es podrà seguir. Alhora caldrà portar mascareta i assistir al carrer «amb el teu grup bombolla». També s’hauran d’evitar concentracions amb d’altres grups i evitar aglomeracions. Durant la cavalcada no hi haurà llançament de caramels i, en acabar, no hi haurà concentració a la Plaça del Pou, com era habitual.

A les 17.30 hores, per les xarxes de l’Ajuntament es podrà veure com l’equip de Govern fa entrega de les claus que obren totes les cases del poble a Ses Majestats.

Recorregut de la Cavalcada

Inici: Camí del Prat, Via Augusta, c/ del Mar, Alcalde Pijuan, Marquès de Tamarit. A partir d’aquí dues voltes per: c/ de Dalt, Cantó de la Vila, c/ Escoles, Camí de les Bruixes, c/ de Migdia, c/ Marqués de Tamarit, c/ de Dalt.

Descarrega’t la normativa per a la Cavalcada de Reis.

Redacció

 

Altafulla suspèn el Parc de Nadal i la Festa de Cap d’Any

Imatge de l’Ajuntament d’Altafulla. Foto: Cedida

L’alta incidència de la Covid-19 i les noves mesures restrictives dictades pel Govern català han obligat l’Ajuntament d’Altafulla a suspendre definitivament la Festa de Cap d’Any que s’havia de celebrar al Pavelló Municipal la nit del 31 de desembre i també el Parc de Nadal, amb el mateix escenari, i previst per als dies 2, 3 i 4 de gener.

Són dues activitats incloses dins de la programació especial ‘Un Nadal responsable, un Nadal per a tothom’.

Redacció

 

Alumnes de l’Institut creen l’escut d’Altafulla mitjançant l’art de l’origami i recapten 1.260 euros per a La Marató

L’alumnat d’ESO de l’Institut ha fet un escut d’Altafulla, mitjançant l’art japonès del plegament del paper conegut popularment com origami. Foto: Ajuntament

Alumnes de 1r, 2n, 3r i 4t d’ESO de l’Institut Altafulla han participat en el projecte “1 origami 1 euro” per a la Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, que enguany, en la seva 30a edició, dedica els seus esforços en la investigació sobre els problemes de salut mental que, a Catalunya, afecten una de cada quatre persones en algun moment de la seva vida.

L’alumnat d’ESO de l’Institut ha fet un escut d’Altafulla, mitjançant l’art japonès del plegament del paper conegut popularment com origami, amb papers de colors, i amb “l’esforç i la il·lusió de cada alumne”.

Ha estat un treball cooperatiu en què han participat alumnes, mares, pares i professorat del centre. Des de la direcció del centre, s’ha explicat que “s’ha treballat el concepte de la solidaritat i els alumnes han pogut adonar-se que hi ha moltes maneres de col·laborar amb la Marató de TV3, i que no només és fent aportacions econòmiques”.

L’única norma que hi ha en l’origami és que tot s’ha de fer doblegant el paper. No es permet ni trencar ni enganxar. D’aquesta manera, l’alumnat de l’Institut d’Altafulla ha realitzat un total de 1.260 grues de paper que han fet possible crear l’escut de la vila, al mateix temps que s’ha transformat en una donació de 1.260 euros per a la Marató de TV3, i poder fer realitat l’objectiu de reunir totes les figures en aquest gran projecte educatiu i solidari.

Diferents entitats i centres educatius de la vila s’han sumat un any més al programa solidari de TV3 que en la seva 30a edició se centra en la salut mental. Les activitats solidàries s’allargaran fins el 30 de desembre.

Consulta la programació d’activitats per a la Marató.

Redacció

 

Surt a licitació l’obra d’interconnexió dels dipòsits de Sant Antoni i Brises de Mar d’Altafulla

Imatge de l’Ajuntament d’Altafulla. Foto: Cedida

Aquest dimarts 14 de desembre ha sortit a licitació el contracte per a l’execució de les obres del projecte d’interconnexió dels dipòsits de Sant Antoni i Brises de Mar d’Altafulla, redactat pel despatx d’enginyeria i arquitectura SET enginyeria.

Els treballs projectats tècnicament consistiran en la instal·lació d’una canonada d’impulsió des del dipòsit de Sant Antoni al dipòsit de Brises del Mar; i la instal·lació d’un grup d’impulsió format per dues bombes multicel·lulars verticals model MXV-50/1603 de Calpeda de 3 KW cadascuna amb variador de freqüència.

La llargària prevista d’aquesta canonada, que permetrà la interconnexió dels dos dipòsits, serà de 3.507 metres, que discorreran soterrats per camins municipals i per terrenys particulars fins arribar a la paret exterior del dipòsit de la urbanització de Brises del Mar per connectar-lo per l’interior d’aquest. Aquests més de tres quilòmetres i mig de canonada passaran pel subsòl de vies com la carretera n-340, la comarcal TP-214, l’autopista AP-7 i l’antiga via fèrria Reus-Roda de Berà.

La connexió del dipòsit de Sant Antoni amb el de Brises suposarà que la urbanització rebi aigua del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) i deixi de subministrar-se amb l’aigua del pou que hi ha a la zona. D’aquesta manera es millorarà principalment pel que fa al gust de l’aigua, que en el cas de la del pou podia tenir un gust més salat segons el dia, per la proximitat al mar d’aquesta estructura.

Aquestes actuacions tenen un termini d’execució de quatre mesos i el preu de sortida a licitació se situa en els 348.485,63 € sense IVA; i de  421.667,61 € amb l’IVA inclòs del 21 %.

El termini de presentació d’ofertes és de 26 dies naturals a comptar des d’aquest dimarts 14 de desembre, per tant, la data límit de sol·licituds es fixa en el 8 de gener de 2022.

Accedeix a l’anunci de licitació.

Redacció

 

L’Ajuntament d’Altafulla engega el programa ‘Benvingut nadó’

Imatge de la presentació d’aquest matí. Fotos: Ajuntament

L’alegria i la il·lusió d’estar esperant un nadó és única. I les sensacions que comporta també: veure, per exemple, com a la família i als amics se’ls il·lumina la cara quan se’ls dona la bona notícia. Per això, l’Ajuntament d’Altafulla vol fer valdre a partir de l’any vinent, les celebracions de benvinguda als nadons del municipi.

El consistori ha engegat un programa amb el títol ‘Benvingut nadó’ que, a banda d’enviar a les famílies una carta de benvinguda al nounat on es presenta el municipi i tots els serveis amb què disposen com a família com es feia fins ara, a partir del 2022 també se’ls farà entrega d’una canastreta amb productes artesanals elaborada per la Cooperativa Niu, de les altafullenques Noemí Ferret i Rebeca Luciani, que recentment ha estat reconeguda en els Premis Emprèn 2021 de la Diputació de Tarragona.

La coalcaldessa Alba Muntadas ha explicat que es tracta d’una iniciativa que “tenien en ment feia mesos” i que el naixement de la Cooperativa Niu, de les veïnes Noemí Ferret i Rebeca Luciani, ha propiciat la seva posada en marxa. Totes tres s’han mostrat satisfetes amb el resultat, ja que el programa combina l’artesania i la benvinguda de nadons a la vila amb l’economia social.

La Cooperativa Niu ha agraït a l’Ajuntament d’Altafulla el seu suport, ja que ha estat “el primer ajuntament que va confiar en nosaltres quan el nostre projecte existia només sobre el paper”. A partir d’aquí, són altres els ajuntaments com el de Creixell o Amposta que també els han demanat aquest paquet personalitzat de benvinguda per als seus nous veïns i veïnes.

L’Ajuntament d’Altafulla ha encarregat a la Cooperativa Niu un total de 50 unitats per un valor de 120 € cada una, i que es lliuraran a tots els infants que neixin a Altafulla a partir de l’1 de gener de 2022. Es calcula que a la vila neixen una quarantena d’infants cada any.

Redacció

 

La ventada afecta una vintena de trens i suma incidències a Reus, Tarragona, Altafulla, Salou, Cambrils i el Morell

Imatge d’una de les actuacions dutes a terme pels bombers en una façana de l’avinguda Jaume I de Reus. Foto: Guàrdia Urbana

Branques i arbres caiguts al barri Sant Josep Obrer de Reus. Foto: Guàrdia Urbana

Imatge de l’efecte de la ventada en uns baixos de Reus. Foto: Guàrdia Urbana

La forta ventada que, de nou, torna a escombrar el territori i ha fet activar el Pla Ventcat, ha obligat la Guàrdia Urbana de Reus a actuar en una vintena d’incidències fins a les 11 del matí d’aquest divendres. Segons informen des del cos, les actuacions (dutes a terme conjuntament amb Bombers i membres de Protecció Civil) se centren en branques i arbres caiguts, despreniments de fragments de façana, materials d’obra, tanques i desplaçament de contenidors. La policia local de la capital del Baix Camp ha demanat poc després de les 16:00 hores el tancament dels parcs com a mesura preventiva, pel risc de caiguda de branques.

Diverses imatges de les afectacions de la ventada a Tarragona. Foto: Protecció Civil

Pel que fa a Tarragona, des de l’ajuntament s’ha fet públic el tancament al públic avui de l’Amfiteatre, el Fòrum Local i el Passeig Arqueològic. Alhora, el Patronat Municipal d’Esports de Tarragona ha tancat fins a nou avís les instal·lacions esportives municipals a l’aire lliure a causa del fort vent. L’avís ja s’ha traslladat a tots els clubs de la ciutat que fan ús dels equipaments.

Per la seva banda, l’ajuntament d’Altafulla ha informat que a causa del fort vent d’aquest divendres se suspèn el primer dia de la Fira de Nadal, que tot just havia de començar aquesta tarda. Tant la programació d’activitats prevista per aquesta tarda com els paradistes es traslladarà al diumenge a la tarda, de 16 a 20 hores. D’aquesta manera, diumenge hi haurà fira d’11h a 14h, i de 16h a 20h. A les 17.30h hi haurà un espectacle familiar a la Plaça del Pou, i a les 19h a la mateixa fira, hi haurà l’actuació de l’Ateneu de Dones amb el ball en línia.

La forta ventada també ha provocat a Salou la caiguda d’un arbre de grans dimensions, que ha estat gravada en vídeo. També a Cambrils s’han viscut incidents similars:

A més, el temporal de vent ha fet  ajornar l’obertura de la gran cita de les festes de Nadal al Morell, la Terrafira de Nadal. “La ventada ha fet impossible el muntatge del recinte i dels estands i, lamentablement, no podrem obrir aquesta tarda”, exposava la regidora de Promoció econòmica, Mònica Casas. “Posem la seguretat per sobre de tot”, continuava.

A la mateixa localitat del Tarragonès, el vent ha provocat desperfectes a Ràdio Morell. «Ens veiem obligats a tallar l’emissió per FM a causa de la caiguda de l’antena del Centre Cultural», explicaven en el seu compte de Twitter. «Ens podeu seguir escoltant a través del nostre portal web, http://radiomorell.cat

Més d’una vintena de trens afectats

Una de les afectacions més greus es dona en el transport ferroviari. Segons han confirmat fonts de Renfe a Tots21, la caiguda d’alimentació elèctrica a les instal·lacions d’ADIF han provocat retards de més de mitja hora a les línies de rodalies R-13, R-14, R-15 i R-16. En essència, totes aquelles que comuniquen recíprocament Barcelona amb Tarragona, Reus, Tortosa i Lleida. A més, el servei de l’R-17 (PortAventura-Tarragona) s’estava duent a terme a les 18:20 hores per autocar.

111 trucades al 112 des del Baix Camp (17:00 hores)

Els Bombers de la Generalitat han rebut fins les cinc de la tarda d’aquest divendres 247 avisos relacionats amb els forts vents, la majoria per arbres i branques caigudes a la via pública però cap d’ells destacat i sense persones ferides. També hi ha hagut revisions i sanejaments de façanes. Per regions d’emergències hi ha hagut 148 avisos des de Tarragona, 41 des de la regió metropolitana sud, 28 des de la nord, 12 des de les terres de l’Ebre, 11 des de Lleida, 5 des de Girona i 2 des de les comarques centrals.

D’altra banda, el telèfon d’emergències 112 ha rebut 407 trucades fins a les cinc. 111 des del Baix Camp, 81 des del Tarragonès, 51 des del Barcelonès i 34 des del Baix Ebre.

Redacció

 

Ja es poden presentar per instància els justificants d’ús de la deixalleria d’Altafulla fins el 31 de desembre

Deixalleria comarcal de Torredembarra. Foto: Ajuntament

Els veïns i les veïnes d’Altafulla ja poden sol·licitar per instància genèrica aquest mes de desembre la bonificació de la taxa de la brossa per l’ús de la deixalleria comarcal de Torredembarra que n’han fet durant aquest any.

El procediment és senzill, cada cop que es va a la deixalleria s’emet un justificant a nom de la persona que aporta els residus i s’hi fa constar l’adreça de l’habitatge amb dret a bonificació. La sol·licitud de bonificació es tramita anualment i es presenta durant el mes de desembre per instància genèrica perquè pugui tenir efectes en la taxa de la brossa a liquidar l’any següent.

Per gaudir d’aquesta bonificació, cal com a mínim, haver fet una aportació anual a la deixalleria i que aquesta sigui d’un mínim de 5kg. Les bonificacions van des del 5% al 15% com a màxim, aquest darrer, amb més de sis aportacions a l’any.

Així mateix només es tindran en compte aquelles aportacions que no tinguin contenidor de selectiva a la via pública, per tant, per a aquest còmput no es tindran en compte ni el cartró ni el plàstic ni el vidre. Tampoc orgànica, ni roba ni rebuig.

La proposta es va aprovar pel plenari a finals de l’any passat i enguany ja se n’han vist els resultats, amb un augment de visites a la deixalleria per part dels veïns i veïnes d’Altafulla i, en conseqüència, una millora de la recollida selectiva d’andròmines i voluminosos. Podeu consultar l’ordenança fiscal número 13, que regula aquestes bonificacions i tota la informació per sol·licitar-les a l’espai web www.altafulla.cat/reciclem

Descarrega’t el certificat que t’hauran de segellar a la deixalleria.

Descarrega’t l’ordenança fiscal reguladora de la taxa de recollida d’escombraries.

Redacció

 

La regidoria d’Educació d’Altafulla reparteix 9.000 euros per a les associacions de famílies dels sis centres educatius

Aquests ajuts estan supeditats a què la proposta presentada per cada una de les associacions estigui encaminada al foment de l’activitat educativa. Foto: Ajuntament

La regidoria d’Educació de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala l’edil Gemma Maymó, ja ha fet públic el repartiment d’ajuts per a les associacions de famílies d’alumnes dels centres públics i municipals d’educació infantil, primària i secundària, de l’Institut Altafulla, i les escoles La Portalada i El Roquissar,  l’Escola de Música i les llars d’infants Francesc Blanch i Hort de Pau.

La suma total de la convocatòria és de 9.000 euros, el mateix import que es va aprovar per a l’any 2020. En el quadre següent, es detalla la quantitat total de subvenció que rebrà l’entitat, així com també el número d’alumnes de cada centre:

Aquests ajuts estan supeditats a què la proposta presentada per cada una de les associacions estigui encaminada al foment de l’activitat educativa. La fórmula per repartir aquesta quantitat total de 9.000 € és la contemplada en les bases específiques de la subvenció en què es detalla que l’import total es divideix en dues parts iguals; una de les parts va repartida a parts iguals entre totes les entitats, i la segona de les parts, s’ha de computar el cost per alumne i prorratejar-lo segons els alumnes de cada un dels centres escolars.

Redacció

 

L’Ajuntament d’Altafulla restaura el Cadastre de 1777, el document més antic que es conserva a l’Arxiu municipal

Els treballs de restauració han anat a càrrec del taller Berta Blasi, expert en conservació i restauració de patrimoni documental. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament d’Altafulla ha restaurat el Cadastre de 1777, el document més antic que es conserva a l’Arxiu municipal, i que forma part del fons municipal d’Altafulla. Amb aquesta actuació, l’Arxiu d’Altafulla dona continuïtat al projecte de restauració de documents iniciat a principis de gener d’enguany amb la digitalització del mateix document. 

Com ha destacat l’arxivera municipal, Patricia Terrado, “primer es digitalitza el document perquè pugui ser consultat per la ciutadania; i en segon lloc, es restaura, amb criteris tècnics, perquè pugui conservar-se en bon estat”. Terrado ha avançat que el document només serà consultable digitalment, ja que la funcionalitat de la restauració precisament del paper és la seva estricta conservació.

El document, restaurat pel taller Berta Blasi, és un registre administratiu de l’Ajuntament d’Altafulla en el qual es descriuen els béns immobles de l’any 1777

El document, restaurat pel taller Berta Blasi, és un registre administratiu de l’Ajuntament d’Altafulla en el qual es descriuen els béns immobles rústics i urbans amb les seves limitacions de terme, així com també de característiques especials de l’any 1777.

La regidora de Cultura, Gemma Maymó, ha celebrat la fita en què ha destacat que es tracta “d’un dels documents més consultats de l’Arxiu”. Maymó ha recordat que aquest document “recull molts dels noms familiars que perduren encara avui després de 300 anys a la vila”. L’edil de Cultura ha posat en valor també el futur nou espai que s’habilitarà a l’edifici adjacent a les antigues escoles Teresa Manero i que recollirà el fons documental històric.

La inversió per a aquesta actuació ha estat de 967,56 € i els treballs han consistit en la restauració del document en el seu estat original

La inversió per a aquesta actuació ha estat de 967,56 € i els treballs han consistit en la restauració del document en el seu estat original. La restauració s’ha començat amb el numerat i desmuntat del bloc del llibre per, seguidament, realitzar una neteja mecànica en sec per tal de treure la brutícia superficial de les primeres pàgines. S’ha realitzat una neteja humida per tal d’eliminar la brutícia més incrustada i els àcids solubles propis de les tintes de metall àcides.

Després de la desacidificació i de deixar escórrer els fulls, s’ha dut a terme el reaprest per donar consistència i resistència al document on se li aplica la gelatina molt diluïda amb una paletina pel revers.

Atès l’estat de deterioració avançat de la tinta d’algunes de les pàgines s’ha aplicat la laminació puntual d’aquestes per tal de donar-li més resistència mecànica i evitar que es trenqui durant la seva manipulació

Atès l’estat de deterioració avançat de la tinta d’algunes de les pàgines s’ha aplicat la laminació puntual d’aquestes per tal de donar-li més resistència mecànica i evitar que es trenqui durant la seva manipulació. Per això, després dels banys i abans d’assecar la peça, s’aprofita la humitat que encara tenia per dur a terme aquest procés que es realitza amb gelatina i paper japonès de gramatge fi, de manera que es pugui seguir llegint el text.

Durant el procés de reaprest i laminació paral·lelament es consoliden els estrips i es reintegren les pèrdues de suport que suposen un perill per a la peça.  Finalment, s’ha enquadernat el bloc del llibre seguint el criteri arqueològic amb cartró de conservació, cosint els quaderns sobre tres nervis i ancorant-los a l’enquadernació. Com a sistema de protecció s’ha elaborat a mida una capsa de tipus petxina amb material de conservació.

Consulta la memòria dels treballs de restauració

Redacció

 

Els fets delictius disminueixen un 10% a Altafulla

Imatge del participants a la Junta Local de Seguretat. Foto: Ajuntament

El treball conjunt dels Mossos d’Esquadra, la Policia Local d’Altafulla i altres cossos de seguretat policials al municipi ha comportat que durant el darrer any disminueixin notòriament els fets delictius registrats a Altafulla. Són els resultats que s’han tractat aquest matí a la Junta Local de Seguretat que s’ha celebrat a la sala de Plens de l’Ajuntament i que ha comptat amb la presència del subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté; la directora general d’Administració de Seguretat de la Generalitat de Catalunya; Sònia Andolz; Jordi Molinera, coalcalde d’Altafulla; Marta Cassany, directora dels Serveis Territorials d’Interior a Tarragona; Begoña Curto, subdirectora general de Suport al Sistema de Seguretat en l’Àmbit Local de la Generalitat de Catalunya; Josep Maria Estela, comissari cap dels Mossos d’Esquadra a la Regió Policial del Camp de Tarragona; Ramon Franquès, cap de l’Àrea Bàsica Policial del Tarragonès dels Mossos d’Esquadra; Jordi Vergel, cap de la Comandància de la Guàrdia Civil a Tarragona; Valentín Solano, comissari de la Policia Nacional a Tarragona; Albert Ventosda, cap de la Regió d’Emergències de Bombers a Tarragona, Jordi Gil, Cap de la Policia Local d’Altafulla, i Eva Pedraza, secretària de l’Ajuntament d’Altafulla.

Els fets delictius han caigut un 10 % respecte al mateix període de l’any anterior, segons dades analitzades a la Junta de Seguretat d’Altafulla. Aquesta tendència a la baixa, que ha posat en relleu el subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté, es manifesta sobretot en els delictes contra el patrimoni, que baixen un 3,2%;  i els de les persones, en què registren un descens del 64,3%. També disminueixen els robatoris a l’interior d’habitatges que se situen en un percentatge del 0,42 %. En aquest sentit, dels 5.000 habitatges censats a Altafulla, només s’han registrat 21 casos.

El coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera, ha celebrat aquestes xifres i ha posat en valor “l’estabilització de la plantilla del cos de la Policia Local, les millores que s’han realitzat a la comissaria i als vehicles, així com també el treball conjunt amb els Mossos d’Esquadra”. En xifres, les actuacions conjuntes amb Mossos han incrementat en un 29,20%, els serveis de proximitat ho han fet en un 5,70%, i els controls a la via pública en un 53,30 % més que l’any anterior.

La Policia Local d’Altafulla i els Mossos d’Esquadra mantenen tot un seguit de trobades amb diferents entitats i associacions per explicar als principals agents econòmics i socials la tasca que es fa a escala policial i establir alhora un diàleg i una col·laboració permanent amb aquests col·lectius.

Aquest diàleg ciutadà, juntament amb la proximitat que mantenen els cossos policials amb el teixit associatiu, contribueix a millorar la prevenció i la seguretat al municipi.

Actualment, la Policia Local d’Altafulla compta amb una plantilla de 23 persones de les quals hi ha 16 agents, 3 caporals, 3 agents interins d’estiu, i una auxiliar administrativa. El servei de patrullatge es configura amb dos vehicles amb torns de matí i tarda, i una dotació, pel torn de nit.

Redacció

 

Altafulla donarà el tret de sortida a la programació especial de Nadal i Reis aquest diumenge amb l’encesa de llums

L’encesa de llums de la Plaça anirà acompanyat de l’espectacle familiar amb la cia ‘Els Atrapasomnis’. Foto: Ajuntament 

La regidoria de Festes de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala l’edil Àlex Cañas, amb la col·laboració de diferents entitats de la vila, ja ho té tot a punt per donar el tret de sortida a la programació especial de Nadal i Reis 2021-2022.

Ho farà aquest diumenge 5 de desembre, a partir de les 17:30 hores, amb la inauguració del pessebre de l’Ajuntament, fet per l’Associació de Pessebristes d’Altafulla, l’encesa de llums a la plaça del Pou i l’espectacle familiar amb la companyia  “Els Atrapasomnis”.

Prèviament al tret de sortida oficial, els visitants i vilatans del municipi podran gaudir d’una nova edició de la mostra ‘Art al carrer’, de 10 a 13 hores, a l’Era del Senyor, a càrrec del col·lectiu Art al carrer i el Cercle Artístic; i a les 11 hores, a la Pallissa de l’Era del Senyor, s’inaugurarà l’exposició de diorames de l’Associació de Pessebristes d’Altafulla, que es podrà visitar fins el Dia de Reis, els dissabtes, de 18 a 20 hores; i els diumenges i festius, d’11:30 a 14:00 hores, exceptuant els dies de Nadal i Cap d’Any.

Per la seva banda, la 22a Fira de Nadal tindrà lloc els dies 10, 11 i 12 de desembre a l’entorn de la plaça de l’Església i estarà oberta al públic el divendres i dissabte, de 18 a 21 hores; i diumenge, d’11 a 14 hores. Entre les activitats programades destaquen l’ ‘Anem a buscar el Tió’, el Parc de Nadal (2, 3 i 4 de gener), el Primer Bany de l’Any, les destinades al públic familiar, la variada oferta musical com els tradicionals concerts de Nadal i tallers i xerrades diverses.

Des de la regidoria de Festes, i amb el lema ‘Un Nadal responsable, un Nadal per tothom’, es recorda que a tots els actes cal respectar totes les mesures de seguretat vigents, i que caldrà dur mascareta en tots els esdeveniments, encara que siguin a l’aire lliure.

Programació Nadal 2021-2022

Diumenge 5 de desembre

De 10h a 13h – Era del Senyor. Art al carrer. Tallers, xerrada d’art i petit concert-vermut. Organitza: Cercle Artístic. Col·labora: Ajuntament.

11.00h – Pallissa de l’Era del Senyor (Museu). Inauguració de l’exposició de diorames de l’Associació Pessebristes d’Altafulla. Organitza: Associació Pessebristes d’Altafulla. Col·labora: Ajuntament.

La mostra es podrà visitar del 5 de desembre al 6 de gener

•    Dissabtes de 18:00 a 20:00
•    Diumenges i festius d’11:30 a 14:00 (exceptuant els dies 25 de desembre  i 1 de gener)

17.30h – Plaça del Pou. Tret de sortida al Nadal. Inauguració del pessebre de l’Ajuntament, encesa de llums de la Plaça i espectacle familiar amb la cia ‘Els Atrapasomnis’. Organitza: Ajuntament. Col·labora: Associació Pessebristes d’Altafulla.

Dimecres 8 de desembre

12.45h – Església de Sant Martí. Concert d’arpes a càrrec dels alumnes d’Arpa de l’Escola de Música d’Altafulla. Organitza: Associació d’Arpistes d’Altafulla. Col·labora: Ajuntament.

Dies 10, 11 i 12 de desembre

XXII Fira de Nadal (cartell d’activitats a banda)

Horaris: divendres i dissabte de 18h. a 21h. i diumenge d’11h. a 14h.

Lloc: Plaça Església, Placeta de Sant Antoni i Carrer Major.

Organitza: Ajuntament.

Divendres 10 de desembre

19.00h – Teresa Manero. Conferència del cicle de memòria històrica. ‘Els darrers 6 mesos de la Guerra Civil a la comarca del Tarragonès’. A càrrec de Jordi Piqué, director de l’arxiu de Tarragona i especialista en la Guerra Civil a Tarragona. Organitza: Alternativa Altafulla. Col·labora: Ajuntament.

Dissabte 11 de desembre

Parcs de socialització de gossos. Taller sobre compatibilitat i socialització entre races de gossos. Explicació de les relacions entre les diferents races de gossos i com gestionar les relacions entre ells dins el parc de socialització.

Sessions:

9.00h i 15.30h Parc de socialització Era de l’Esteve

11.30h i 17.30h Parc de socialització del Vinyet

Diumenge 12 desembre

10.00h –  Ermita de Sant Antoni. Anem a buscar el tió!. Els nens i nenes d’Altafulla hauran de buscar pel bosc el Tió, el qual s’ha perdut i no sap arribar a la Plaça del Pou. Amb l’ajuda d’uns amics molt especials. Organitza: Ajuntament

Divendres 17 de desembre

10.00h –  Teresa Manero. Cineclub Altafulla: ‘Afterlife’ de Willem Bosch. A partir de 10 anys. Aportació 5€; socis 3€, socis amb abonament 2€ i menors de 25 anys 2€. Organitza: LINK Altafulla. Col·labora: Ajuntament.

Dissabte 18 de desembre

11.00h – Teresa Manero. Activitat familiar ‘CAPgira, matèries de primera per productes excepcionals’ (a partir de 10 anys). Vine amb la família a participar de l’activitat on podrem veure i tocar productes reciclats increïbles i la història dels joves i emprenedors que els han dissenyat, a càrrec de Ton Aymemí. Organitza: Ajuntament.

17.30h – Plaça del Pou. Fem cagar el tió! Abans de fer cagar el tió, actuació dels Gegants i Nans d’Altafulla acompanyats dels Grallers d’Altafulla. Organitza: Ajuntament. Col·labora: Gegants i Nans d’Altafulla i Grallers d’Altafulla.

Diumenge 19 de desembre

12.00h – Gimnàs Institut d’Altafulla. Concert de Nadal de la Jazzorquestra de l’Institut d’Altafulla. Aforament limitat. La recaptació anirà destinada a la Marató de Tv3 d’aquest any sobre la Salut Mental. Organitza: Jazzorquestra Institut d’Altafulla. Col·labora: Ajuntament.

12.00h – Plaça Martí Royo. Concert de Gospel. Organitza: Gaià Gospel. Col·labora: Ajuntament.

19.00h – Sala DansClas. Altafujazz: Realitat Sonora. Amb Ramon Garreta (Didjeridú), Antoni Pla Santamans (saxo tenor), Jordi Diorj (percussió, Hang) i Luba Ljubomira (violí). Organitza: Altafujazz.

Dimarts 21 de desembre

18.45h – Gimnàs de l’Escola La Portalada. Concert de Nadal de l’Escola de Música. Abans i després del concert es vendran porcions dels pastissos del II Concurs de postres solidàries amb la Marató de TV3. Organitza: Escola de Música Municipal. Col·labora: Ajuntament.

Dilluns 27 de desembre

17.30h – Gimnàs de La Portalada. Cinema familiar (pel·lícula a determinar). Organitza: Cine Club Link. Col·labora: Ajuntament.

Dimarts 28 de desembre

17.30h – Gimnàs de La Portalada. Projecció del documental ‘Nàstic Genuine, el nacimiento de una realidad’ de Ramón Giner. Organitza: Ajuntament.

Dijous 30 de desembre

17.30h – Gimnàs de La Portalada. Espectacle de titelles ‘Ulissa’ amb Genovesa Narratives Teatrals.
Entrades a 1€. Recaptació íntegra per la Marató de TV3. Organitza: Ajuntament.

Divendres 31 de desembre

00.30h – Poliesportiu Municipal. Nit de cap d’any. Encetem el 2022 amb ritme a càrrec del grup de Versions ‘La Loca Histèria’ i tot seguit continua la festa amb DJ. Organitza: Ajuntament.

Dissabte 1 de gener

1r Bany de l’any. XIV Edició. Fem la primera remullada de l’any amb els Atletes d’Altafulla. A les 13.00 h. davant el Pont de Mar. Organitza: Atletes d’Altafulla. Col·labora: Ajuntament.

Dies 2, 3 i 4 de gener

De 16h a 20h – Poliesportiu Municipal. Parc de Nadal.

Teniu preparada la vostra carta als Reis? Dilluns dia 3 la podreu entregar al Patge Reial que visitarà el Parc de 18h. a 20h. Organitza: Ajuntament.

Dimarts 5 de gener

A les 18h. des de la Plaça dels Vents fins la Plaça del Pou. Cavalcada de Reis. Arribada de Ses Majestats els Reis Mags a Altafulla, enguany amb moltes novetats.

Recorregut Cavalcada: Pl. dels Vents, Via Augusta, pont de damunt la via, Alcalde Pijuan, Marquès de Tamarit, carrer de l’Hostal, carrer de Dalt, Marquès de Tamarit, carrer de l’Hostal, Martí d’Ardenya, Sant Martí i Plaça del Pou.

Si voleu que us entreguin a  l’Església un regal per als vostres fills/es envieu un correu a: reisaltafulla@gmail.com de l’1 al 15 de desembre.
Informació diversa:

– Cantada de Nadales dels alumnes de l’Escola La Portalada a la Plaça del Pou.

Horaris:

Divendres 17 de desembre- C.INICIAL: 1r-15:30h i 2n-15:45h
Dilluns 20 de desembre- C.SUPERIOR: 5è-15:30h i 6è-15:45h.
Dimarts 21 de desembre- C.MITJÀ: 3A-15:30h, 3B-15:45h i 4T-16:00h

Deixa volar la creativitat i participa a la mostra de pessebres virtuals 2021

Com participar: envia màxim 3 fotografies del teu pessebre a: participaaltafulla@gmail.com , entre el 6 i el 24 de desembre de 2021, indicant el teu nom i cognoms i l’edat i on ens hauràs de dir també si el teu pessebre és popular o artístic.

Amb totes les fotografies de pessebres presentades es realitzarà una petita mostra que es podrà visitar en forma d’exposició virtual a la web de l’ajuntament i a les xarxes socials de l’Ajuntament i de l’Associació de pessebristes i tots els participants tindran un petit obsequi que podran recollir a l’Era del Senyor en l’horari que es troba obert a l’exposició de pessebres.

– Pessebre popular al vestíbul de l’Ajuntament d’Altafulla (del 5 de desembre al 14 de gener).
– Encesa de llums a partir de diumenge 5 de desembre.
– Visiteu l’arbre de Nadal, el tió i la bústia Reial de la Plaça del Pou.

Mesures de prevenció

A tots els actes cal respectar totes les mesures de seguretat. Caldrà dur mascareta obligatòria en tots els esdeveniments, encara que siguin a l’aire lliure.

Redacció

 

Altafulla amplia la xarxa d’hidrants del municipi per a la prevenció d’incendis

Imatge del Passeig del Fortí. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament d’Altafulla incrementarà els hidrants que hi ha distribuïts per tot el terme municipal, com a mesura preventiva d’incendis. La inversió del subministrament i instal·lació dels 36 nous hidrants, que anirà a càrrec de l’Empresa Mixta d’Aigües d’Altafulla com a companyia publicoprivada que gestiona tot el cicle de l’aigua a la vila, s’eleva als 69.174,01 € amb l’IVA inclòs.

Les obres començaran el dimarts 30 de novembre i s’efectuaran per trams. La primera fase s’iniciarà als sectors dels Munts, Fortí i carrer Jaume I, al barri dels Munts d’Altafulla. Durant els treballs es produiran talls en el subministrament d’aigua des de les 9 del matí fins a les 5 de la tarda. Les obres tindran una durada de dos mesos.

Amb aquesta actuació, la xarxa d’hidrants del municipi arriba a les 87 unitats distribuïdes per tota la vila, en especial en aquells espais més crítics a l’hora de lluitar contra possibles incendis.

D’acord amb el RD 513/2017, de 22 de maig, pel qual s’aprova el reglament d’instal·lacions de protecció contra incendis, els municipis són responsables de disposar d’una xarxa d’hidrants suficient per donar cobertura a tots els edificis existents.

Redacció

 

Els empresaris d’Altafulla agrupats a ATECA aproven el seu mapa de ruta per al proper any i celebren la Nit del Comerç i el Turisme

Imatge de l’assemblea. Foto: Cedida

Un centenar de persones, la gran majoria socis i sòcies de l’entitat, van assistir a la Nit del Comerç i el Turisme organitzada per l’Associació Turística d’Empresaris i Comerciants d’Altafulla, ATECA. L’objectiu de la trobada, a més de reunir als representants dels comerços i empreses associades, era també difondre la realitat del teixit empresarial i comercial del municipi i cercar sinergies amb altres col·lectius i institucions convidades a l’acte com ara Pimec o l’Ajuntament d’Altafulla.

El principal acte de la convocatòria era la celebració de l’assemblea anual d’ATECA que va tenir lloc abans del sopar amb els convidats esmentats. Un nodrit nombre de sòcies i socis van assistir a aquest acte que va servir per aprovar els comptes de l’any 2020, explicar quines accions s’havien realitzat aquest 2021 i avançar el mapa de ruta per al proper any 2022, un període marcat per la potenciació de l’entitat a les xarxes socials, la recerca de més associats per incrementar la massa social de l’entitat comercial i la creació d’una pàgina web que difondrà la realitat dels establiments associats i posarà a l’abast dels socis i sòcies una intranet des de la qual podran operar i interactuar directament amb els responsables de l’associació.

Es tracta de fer-ho tot més transparent, més fàcil i més visible per potencia la realitat del comerç altafullenc, com van explicar els representants d’ATECA al llarg de la Nit del Comerç i el Turisme celebrada aquest passat diumenge.

La tarda va començar amb el lliurament dels premis del concurs de dibuix que ATECA ha convocat enguany entre els centres escolars d’Altafulla i al qual hi ha pres part un total de 213 alumnes que s’han distribuït en dos grups de Primària un de Secundària. Cadascun dels guanyadors de cada categoria s’han endut un val de 100 euros en compres als comerços associats a ATECA.

Redacció

 

Més de 200 persones practiquen activitat física de manera activa al Poliesportiu d’Altafulla

Imatge del pavello d’Altafulla. Foto: Ajuntament

El pavelló poliesportiu d’Altafulla, ubicat al carrer Roquissar entre l’Escola El Roquissar i l’Institut d’Altafulla, ha tingut una ‘molt bona resposta’ dels usuaris i les usuàries d’ençà que es va reprendre la programació de les activitats esportives el passat mes de setembre.

Segons dades facilitades per la regidoria d’Esports, que encapçala l’edil Àlex Cañas, un total de 221 persones practiquen activament alguna de les activitats programades al pavelló al llarg de la setmana. Aquestes activitats són la gimnàstica abdominal hipopressiva (amb hipopressius per a novells) i nivell 2, pilates, dansa adreçada al públic juvenil, l’aeròbic fitness, el cardio boxing, la musculació, tonificació, i el circuit fitness.

El regidor d’Esports, Àlex Cañas, celebra que ‘la resposta per part de la gent ha estat fantàstica’, al mateix temps que destaca que ‘la demanda ha anat creixent des de la seva posada en marxa a principis de setembre’. ‘Les persones usuàries estan contentes, cada dia hi ha més assistència, i la gent que en un principi no ho veia clar, en el moment de provar-ho ja s’hi ha quedat’, ha sentenciat l’edil d’Esports.

Des de la regidoria d’Esports es destaca també que es compleix sempre amb l’aforament i la resta de mesures de seguretat i higiene, i es recorda que per fer ús del gimnàs del poliesportiu cal presentar una instància específica a l’Ajuntament. Per a qualsevol dubte, es pot contactar via correu electrònic a poliesportiualtafulla@gmail.com.

Redacció

 

Altafulla organitza diferents actes per al Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones

La regidoria de Polítiques de Gènere de l’Ajuntament d’Altafulla ha organitzat, conjuntament amb el SIAD, Servei d’Informació i Atenció a les Dones del Tarragonès, diferents actes reivindicatius amb motiu del Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones que tindran lloc el proper dijous 25 de novembre, i que es desenvoluparan a les antigues escoles Teresa Manero del municipi:

A les 18:00 hores: lectura del Manifest, pintura d’un mural reivindicatiu i entrega del premi al guanyador/a del concurs imatge i lema de prevenció de violència masclista en entorns d’oci.

A continuació, projecció del curtmetratge ‘Suc de síndria’, d’Irene Moray (durada aprox. 20 min.). La fotògrafa Irene Moray va sorprendre al Festival de Berlín amb ‘Suc de Síndria’, curtmetratge protagonitzat per Elena Martín (‘Julia Ist’), guanyador del Premi Goya i el Premi Gaudí a Millor Curtmetratge.

Línia d’atenció contra la violència masclista 900 900 120

Des del consistori es recorda que el servei d’atenció permanent 900 900 120 contra la violència masclista és gratuït i confidencial i funciona tots els dies de l’any, durant les 24 hores del dia.

S’hi pot accedir per telèfon i correu electrònic, i atén les demandes relacionades amb qualsevol forma de situació de violència contra les dones com peticions d’informació de dones que viuen situacions de violència, sobre els recursos existents a Catalunya en matèria d’assistència a la violència contra les dones, sol·licituds d’assessorament sobre possibles actuacions a realitzar davant una situació de violència contra les dones, procedents de particulars i/o professionals.

Redacció

 

Tot a punt per a l’11è Cros El Roquissar d’Altafulla, que es disputarà aquest diumenge 21 de novembre

Es tracta de la segona prova de la Lliga del Tarragonès de Cros, que és puntuable per a la Fase Comarcal del Tarragonès dels Jocs Esportius Escolars de Catalunya. Foto: Ajuntament

L’Associació de Famílies d’Alumnes de l’Escola El Roquissar, el Consell Esportiu del Tarragonès,  i l’Ajuntament d’Altafulla, amb la col·laboració de l’Escola El Roquissar, el Club Atletes d’Altafulla, l’Escola La Portalada, Fruites i hortalisses Germans Blanch, i d’altres persones i entitats recuperen enguany –després de suspendre’s el 2020 per la pandèmia-, el tradicional Cros El Roquissar d’Altafulla, que celebra l’onzena edició, com cada penúltim diumenge de novembre, des de ja fa 12 anys.

Es tracta de la segona prova de la Lliga del Tarragonès de Cros, que és puntuable per a la Fase Comarcal del Tarragonès dels Jocs Esportius Escolars de Catalunya. L’AFA de l’Escola El Roquissar ha expressat la seva satisfacció de recuperar un esdeveniment tant popular com aquest i que, aquest diumenge, acollirà un total de 560 participants, una xifra similar al del primer cros disputat a Vila-seca. Quant als corredors i les corredores locals, hi participaran un total de 170 infants de les escoles La Portalada i El Roquissar, i l’Institut d’Altafulla.

Les categories que conformen l’esdeveniment esportiu, que començarà a les 10:30 hores, són mini, pre-benjamí, benjamí, aleví, infantil i cadet. Les curses de la categoria mini de P-3, P-4 i P-5 no són competitives, i s’entrega medalla a tots els participants.

En la resta de curses hi ha una classificació individual, i es lliura un guardó al primer, segon i tercer classificats, i al primer classificat del centre que organitza la cursa.

Està previst que el lliurament de premis comenci a fer-se successivament a partir de les 11.30 hores.

Consulta els horaris, circuïts i el reglament de la cursa.

Redacció

 

Més de 200 alumnes d’Altafulla participen al concurs de dibuix convocat per l’associació de comerciants

Un jurat format pels membres de la junta directiva d’ATECA i els artistes Oriol Leim i Jordi Ribas ‘Peibas’, han escollit els guanyadors. Foto: Cedida

Sota el lema ‘Les botigues d’Altafulla’ un total de 213 nens i nenes, alumnes dels centres educatius d’Altafulla, han pres part al concurs de dibuix convocat per l’Associació Turística d’Empresaris i Comerciants d’Altafulla, ATECA.

L’objectiu era que els participants utilitzessin tota la seva creativitat per plasmar la seva visió sobre el comerç altafullenc, les botigues del municipi, els propis comerciants o altres elements. La gran majoria dels dibuixos rebuts han complert les expectatives inicials i el nivell de qualitat artística ha estat alt.

Un jurat format pels membres de la junta directiva d’ATECA i els artistes Oriol Leim i Jordi Ribas ‘Peibas’, han escollit els guanyadors de les dues categories de Primària i al de Secundària, deixant desert el premi en la de BAT. Cadascun dels guanyadors s’endurà de premi un val de 100 euros en compres als comerços associats a ATECA. Tot els finalistes, 9 en cada categoria, tindran el seu Diploma acreditatiu.

L’acte de lliurament dels premis del Concurs de Dibuix d’ATECA tindrà lloc aquest proper diumenge 21 de novembre, a les 19.00h, a les instal·lacions de DansClass on es podran veure exposats tots els dibuixos finalistes i els guanyadors.

Redacció