TOTS 21

L’Ajuntament d’Altafulla celebra l’anunci per la instal·lació de fibra òptica a 113 habitatges de la urbanització Brises del Mar

L’operadora Adamo Telecom Iberia serà l’empresa encarregada.

L’operadora Adamo Telecom Iberia serà l’empresa encarregada de desplegar la fibra òptica a 113 habitatges de la urbanització Brises del Mar d’Altafulla, després que hagi estat una de les companyies que rebran una de les ajudes del Programa d’Extensió de Banda Ampla de Nova Generació (PEBA-NGA 2020-2022) impulsat pel Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital cofinançat amb el fons FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional). Els treballs per al seu desplegament començaran previsiblement el març.

L’Ajuntament d’Altafulla celebra l’arribada de la fibra òptica a Brises del Mar “ja que hi ha molts veïns i veïnes que, fruit de la pandèmia, treballen des de casa, i fer-ho en fibra òptica, millora substancialment les seves condicions de treball”, ha assegurat el coalcalde Jordi Molinera, que al mateix temps, ha recordat que “nosaltres, com a ajuntament, hem mantingut contacte constant amb Localret perquè traslladi les necessitats dels nostres veïns i veïnes en aquest àmbit”.

Molinera ha deixat clar que “com a ajuntament, no podem anar més enllà de la ‘pressió’ que puguem exercir sobre les companyies interessades en realitzar projectes d’aquest tipus”. De fet, el PEBA ofereix ajudes únicament per ampliar la fibra òptica en zones rurals i amb menys població. És a dir, la seva àrea d’actuació són les anomenades zones blanques o zones grises en què no hi ha previsió de desplegament de fibra òptica en els propers tres anys, per tant, que no s’hagi desplegat encara.

El coalcalde d’Altafulla ha lamentat que en aquestes subvencions no es puguin acollir projectes a desenvolupar en altres nuclis de població que ja en tenen en algun punt, com es produeix en diferents zones del municipi, i que aquesta responsabilitat recaigui en “l’interès de les operadores”.

El batlle ha recordat que “Movistar i Telefònica es van comprometre a desplegar la fibra òptica a tot el municipi durant l’any 2016, i a dia d’avui, aquest desplegament és inexistent”. Tot i això, ha assegurat que se seguirà treballant amb Localret perquè la fibra òptica acabi arribant a totes les llars d’Altafulla. Aquest fet es podria situar d’aquí a un any, segons un pla que preveu una d’aquestes companyies.

Redacció

 

L’Ajuntament d’Altafulla inicia la digitalització de l’Arxiu Municipal

Cadastre datat l’any 1777. Foto: Ajuntament

Llibre titulat ‘Apeo de Altafulla’, sense datació, però que es pot situar aproximadament en la segona meitat del segle XIX.

L’Arxiu Municipal de l’Ajuntament d’Altafulla ha digitalitzat recentment dos documents històrics. Es tracta d’un cadastre datat l’any 1777 i un llibre titulat ‘Apeo de Altafulla’, sense datació, però que es pot situar aproximadament en la segona meitat del segle XIX.

L’objectiu de la digitalització es poder oferir la consulta d’aquests dos documents al públic interessat, investigadors i investigadores, així com a persones amb curiositat per conèixer el passat d’Altafulla i de les persones que hi vivien. L’accés a la versió digital permet que persones de tot arreu hi puguin accedir, però sobretot evita que els documents es malmetin per la seva manipulació.

El cadastre apareix datat l’any 1777 i té 238 pàgines. El document numera les partides de terra a mode de fitxa. Cada número inclou la descripció de la partida de terres, una relació amb el tipus de cultiu, la qual inclou la qualitat d’aquests, quantitat i el tribut a pagar. Després, s’indiquen els límits de la partida amb els punts cardinals, en els quals apareixen el nom de diversos propietaris i propietàries. Aquest cadastre és una eina que permet tant la investigació sobre territori com per a la recerca genealògica, donat que apareixen els noms i cognoms dels propietaris de les terres.

El segon document s’anomena ‘Apeo de Altafulla’ i compta amb 64 pàgines.  És una tipologia de document típic de l’Edat Moderna que combina registres cadastrals, drets, privilegis i jurisdiccions. Aquest llibre mostra la relació de les diferents partides d’Altafulla, que apareixen identificades amb el nom del propietari o propietària i un número. S’indiquen les parcel·les que formen terreny per mitjà dels  punts cardinals. El document indica en cada partida de terra la seva localització en un plànol, que malauradament no s’ha conservat.

La preservació de la documentació antiga és un dels objectius de l’Arxiu Municipal, alhora que vetlla per la difusió i la recerca de documents sobre la història d’Altafulla. Posar a l’abast aquests documents a la ciutadania suposa un salt en la divulgació i és una eina molt útil per a totes aquelles persones que vulguin conèixer Altafulla i el seu patrimoni documental.

Consulteu els documents a l’espai web de l’Arxiu Municipal.

Redacció

 

Altafulla retrassa l’obertura del Pavelló fins a l’1 de febrer

Imatge d’arxiu del pavelló. Foto: Ajuntament

Donades les noves restriccions del PROCICAT, des de l’Ajuntament d’Altafulla han informat que “no obrirem el poliesportiu el dia 11 de gener tal com teníem previst. Si tot va bé, la idea és reactivar l’activitat a partir de l’1 de febrer”, afirmen des del consistori en un comunicat de premsa.

Redacció

 

Treballs de fresat i asfaltat al carrer Cantó de la Vila i a la plaça de Sant Elm d’Altafulla

Imatge del carrer Cantó de la Vila. Foto: Ajuntament

La regidoria de Via Pública de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala l’edil Inma Morales, segueix treballant en el pla de millora de carrers i places. Les properes actuacions s’executaran demà dijous 17 de desembre i s’allargaran fins divendres dia 18. Concretament, es duran a terme treballs de fresat i asfaltat al carrer Cantó de la Vila i la Plaça de Sant Elm. Aquests treballs començaran a les 8:00 hores del matí, i s’allargaran fins les 20:00 hores del vespre, horari en el qual es tallarà la circulació als vehicles.

Les tasques de fresat es realitzaran durant la jornada de dijous, mentre que la de divendres es destinarà a les d’asfaltat. A banda d’aquestes intervencions, també s’asfaltaran les dues antigues illes de contenidors soterrats de la plaça Consolat de Mar i del carrer Onze de setembre.

La inversió d’aquestes millores s’eleva als 25.000 €, i els treballs aniran a càrrec de l’empresa Sorigué.

Redacció

 

Altafulla impulsa una campanya per a què aquest Nadal es regalin joguines no sexistes

La regidoria de Polítiques de Gènere de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala la coalcaldessa Alba Muntadas, ha impulsat una campanya per a què aquest Nadal es regalin joguines no sexistes.

L’edil ha recordat que “regalar una joguina és un acte de responsabilitat amb el qual també podem educar dins els valors de la igualtat”.  La campanya pretén que les famílies eduquin els nenes i les nenes en el reconeixement de les seves potencialitats, el respecte mutu i amb plena llibertat d’escollir les joguines que volen.

D’aquesta manera, no es limita el món dels infants a uns rols i a uns determinats jocs i joguines pel fet d’haver nascut nens o nenes.

Per tirar endavant aquestes accions s’ha dissenyat una cartelleria específica amb el lema #joguinesnosexistes que s’ha distribuït pels diferents tòtems informatius que hi ha al municipi, així com també per als diferents comerços i establiments de la vila. Aquestes accions van acompanyades també de missatges a les xarxes socials i als mitjans de comunicació municipals.

Redacció

 

Actuacions de millora de les voreres en diferents carrers de Baix a Mar i del centre d’Altafulla

Els treballs tindran una durada de cinc setmanes. Fotos: Ajuntament

La regidoria de Via Pública de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala l’edil Inma Morales, ha començat aquest dilluns les obres de millora de les voreres de diferents carrers de Baix a Mar i del centre de la vila.

Aquestes actuacions consisteixen en la millora d’accés a guals, d’accessibilitat i renovació d’alguns trams de voreres, adequació d’escocells d’arbres malmesos pel seu creixement, entre d’altres intervencions.

Les tasques s’efectuaran en dues fases: la primera actuarà a l’entorn del barri marítim, concretament als carrers Via Augusta, Pescadors, Pont de Mar, Llebeig i Hort de les Bombes; i la segona, al centre de la vila, a l’entorn dels carrers Mossèn Miquel Amorós, Mainada i Escoles.

Els treballs, que van a càrrec de l’empresa EU Vendrell SL, tindran una durada de cinc setmanes amb la qual cosa està previst que finalitzin durant la tercera setmana de gener de 2021. Per a aquestes intervencions es destina un total de 48.310,17 €, que s’emmarquen dins del pla de millora de carrers i voreres del consistori.

Redacció

 

El Consell Comarcal del Tarragonès impulsa les Marxes Exploratòries des de la perspectiva de gènere

Seu del Consell Comarcal.

El Projecte de Marxes Exploratòries des de la perspectiva de gènere es tracta d’una activitat de sensibilització per a dones sobre la seguretat des de una perspectiva comunitària i feminista. Amb aquesta iniciativa es dona importància de l’entorn físic sobre les nostres percepcions. A més, les Marxes Exploratòries són una eina per a descriure i analitzar col·lectivament l’espai urbà. Consisteixen a recórrer un entorn concret amb un grup reduït de dones per tal de detectar i analitzar quins elements físics i socials condicionen la seva percepció de seguretat. Les persones participants valoren el coneixement relacionat amb els llocs on quotidianament viuen i es mouen, alhora que valoren la seva participació activa en el disseny i la transformació urbana. Aquestes marxes organitzades tenen una perspectiva feminista, on les assistents parlaran sobre els elements que afavoreixen a la vida quotidiana, els principals elements de relació amb el territori existent, i les percepcions d’inseguretat així com quins elements influeixen en aquestes percepcions. Durant el recorregut es realitzaran fotografies d’aquells espais i elements que es van trobant a l’entorn urbà i que influeixen en la percepció d’(in)seguretat. El recorregut pot tenir una durada aproximada de 2 hores.

Aquest projecte és una acció impulsada des del Departament de Benestar Social i Família del Consell Comarcal del Tarragonès i, més concretament, des del seu Servei d’Atenció i Informació a les Dones (SIAD). Els informes que s’obtinguin d’aquestes marxes són un material útil per a les àrees d’urbanisme, seguretat i mobilitat del municipi ja que identifiquen situacions favorables o desfavorables en espais concrets i criteris per tal de millorar-los.

Aquestes marxes exploratòries s’impulsaran inicialment en cinc municipis del Tarragonès.

  • Vilallonga del Camp: 11/12/2020, de 18 a 20h
  • La Secuita: 12/12/2020, d’11 a 13h
  • Altafulla: 14/12/2020, de 17:30 a 19:30h
  • El Morell: 17/12/2020, de 17:30 a 19:30h
  • Creixell: 18/12/2020, de 17:30 a 19:30h

Les marxes exploratòries estaran dinamitzades pel Col·lectiu Punt 6, una cooperativa d’arquitectes, sociòlogues i urbanistes de procedències diverses amb més de 15 anys d’experiència local, estatal i internacional.

Redacció

 

Melcior, Gaspar i Baltasar envien una carta a l’Ajuntament d’Altafulla per a l’organització de la Nit de Reis

Melcior, Gaspar i Baltasar han enviat per correu postal una carta a l’Ajuntament d’Altafulla per a l’organització de la Nit de Reis. En la missiva, Ses Majestat els Reis d’Orient confirmen que malgrat la pandèmia per la Covid-19 vindran com cada any a Altafulla carregats de regals, i també de carbó, per a la canalla: «Aviat iniciarem el camí cap al vostre poble, carregats de regals i màgia per tothom i també una mica de carbó per alguns/es. D’aquí uns dies, us enviarem un missatge i us explicarem què podreu fer per veure’ns.»

En la mateixa carta, els monarques màgics fan una crida per a què els pares i les mares de la canalla els comuniquin qui vol rebre els regals o el carbó a casa: «Per poder-nos organitzar, si voleu que vinguem a casa vostra a portar-vos els regals, dieu als vostres pares que enviïn un correu a l’ajuntament (reisaltafulla@gmail.com), que ens ajuden cada any amb el repartiment dels regals. Teniu de l’1 al 15 de desembre per avisar-nos!».

Mireu el vídeo a Youtube

Redacció

 

Altafulla posa en marxa una enquesta a la ciutadania sobre violències sexuals als entorns públics d’oci

La regidoria de Polítiques de Gènere de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala la coalcaldessa Alba Muntadas, ha posat en marxa una enquesta a la ciutadania d’Altafulla sobre violències sexuals als entorns públics d’oci.

Aquesta enquesta forma part de la diagnosi que està elaborant el consistori, juntament amb Towanda Equitat, amb la finalitat de dissenyar el Protocol d’actuació davant les conductes sexistes i les violències masclistes, especialment les violències sexuals que es donen als espais públics d’oci.

L’objectiu és recollir informació sobre les experiències, les percepcions i les opinions de la ciutadania del municipi per tal de poder construir un protocol adaptat a la realitat del territori.

El qüestionari és totalment anònim i confidencial. Es triga entre 5 i 10 minuts en respondre.

Clica en el següent enllaç per participar-hi.

Redacció

 

Altafulla programa diverses activitats per a les festes amb el lema ‘Un Nadal responsable, un Nadal per a tothom’

Les regidories de Festes i Cultura han organitzat diverses activitats que es van encetar el 3 de desembre i s’allargaran fins al 5 de gener de 2021 en una programació especial per celebrar les festes amb el lema “Un Nadal responsable, un Nadal per a tothom”, i adaptada a la nova situació sanitària per la Covid-19.

Per a participar en els actes, cal fer reserva prèvia de manera telemàtica al web de l’Ajuntament, a l’apartat ‘reserves on line’.

Diumenge 6 desembre
Obertura de l’exposició de pessebres de l’Associació pessebristes d’Altafulla.
La mostra es podrà visitar del 6 de desembre al 6 de gener
•    Dissabtes de 18:00 a 20:00
•    Diumenges i festius d’11:30 a 14:00 (exceptuant els dies 25 de desembre  i 1 de gener)
Organitza: Associació Pessebristes d’Altafulla.
Col·labora: Ajuntament.

Dimarts 8 de desembre
Concert d’arpes a càrrec dels alumnes d’Arpa de l’Escola de Música d’Altafulla
12.30 h Era del Senyor
Emissió pel canal YouTube de l’Ajuntament
Organitza: Associació d’arpistes d’Altafulla.
Col·labora: Ajuntament.

Dissabte 12 de desembre
Inauguració escultura homenatge a Josep Sala i presentació del llibre “Vuitanta-una altafulles de Josep Sala” de Joan Carnicer Torrent publicat pel Centre d’Estudis d’Altafulla.
13 h. Jardinets Josep Sala (A Marquès de Tamarit, entre camí de l’Hort de Pau i camí de les Moreres).
Emissió pel canal YouTube de l’Ajuntament
Organitza: Centre d’Estudis d’Altafulla.
Col·labora: Ajuntament.

Dissabte 12 de desembre
Anem a buscar el tió!
A les 17.00 h Emissió pel canal YouTube de l’Ajuntament.
Organitza: Ajuntament

Dissabte 19 de desembre
12 h lliurament de premis Tarragonès del Consell Comarcal.
Vil·la Romana dels Munts  (en cas de pluja o mal temps l’acte es traslladarà al Poliesportiu).
Organitza: Consell Comarcal Tarragonès.
Col·labora: Ajuntament.

Dissabte 19 de desembre
Jornada aquàtica per la Marató de TV3.
Activitats:
Sortides en Caiac, SUP i Catamarà de 30 min. En acabar botifarrada.
Donació mínima 5€/ persona i activitat. (Que anirà destinada íntegrament a la Marató).
Horari: D’11.00 h a 14.00 h
Imprescindible reservar activitat amb antelació per límit d’aforament.
Reserves a la web del Club: www.clubmarítimaltafulla.com

Col·labora: Ajuntament.

Diumenge 20 de desembre
Fem cagar el tió!
D’11.00 h a 14.00 h  a la Plaça de l’Església. Aforament limitat.
Cal inscripció a: www.altafulla.cat. A fer cagar el tió només hi poden entrar grups familiars convivents en la mateixa casa, en una mateixa passada i per això caldrà anotar els noms de la unitat familiar un cop feu la inscripció.
Per tal d’evitar aglomeracions es prega arribar a l’hora estipulada la inscripció. Preguem respectar les mesures per evitar situacions no desitjables a l’entrada. Distància, mascareta i gel hidroalcohòlic en entrar.

Organitza: Ajuntament.

Diumenge 27 de desembre
Cinema familiar (pel·lícula a determinar).
17.00 h. Gimnàs de La Portalada. Aforament limitat.
Inscripcions a: www.altafulla.cat
Organitza: Cine Club Link.
Col·labora: Ajuntament.

Dimecres 30 de desembre 
Espectacle de màgia “IL·LUSIONS» amb Sergi Armentano, el mag del programa “Wowzzy Baboom” del canal Super3.
A les 17.30 h.  Gimnàs de La Portalada. Aforament limitat.
Inscripcions a: www.altafulla.cat
Preu d’entrada destinat a la Marató: 1€.
Organitza: Ajuntament.

Divendres 1 de gener
1r BANY DE L’ANY. XIII Edició.
Fem la primera remullada de l’any amb els Atletes d’Altafulla.
A les 13.00 h. davant el Pont de Mar.
Organitza: Atletes d’Altafulla.
Col·labora: Ajuntament.

Dissabte 2 de gener
VISITA DELS PATGES REIALS
Teniu preparada la vostra carta als Reis?
La podreu entregar als Patges Reials que estaran en els següents llocs: escoles Teresa Manero, Plaça dels Vents o Plaça Martí Royo. D’11.00 h a 13.00 h. A més a més disposeu d’una bústia Reial a la Plaça del Pou per si no hi podeu assistir aquest dia!
Organitza: Ajuntament.

Diumenge 3 de gener
Presentació d’ «Altafulla- la Sèrie» dirigida per Marc Comabella i produïda per CELIDMARKS AUDIOVISUALS.
17.30 h. Gimnàs Portalada
Organitza: Ajuntament.
Dimarts 5 de gener
Arribada de Ses Majestats els Reis Mags a Altafulla
Cartell a banda amb les instruccions de com els podreu seguir. A més si voleu que us entreguin a casa un regal als vostres fills/es envieu un correu a: reisaltafulla@gmail.com de l’1 al 15 de desembre.

Informació diversa

– Deixa volar la creativitat i participa a la mostra de pessebres virtuals 2020
Com participar: envia una fotografia del teu pessebre indicant el teu nom i cognoms i l’edat i on ens hauràs de dir si el teu pessebre és popular o artístic.
Enviament de les fotografies: les fotografies (màxim 3 per participant) es podran enviar del 6 de desembre i fins al dia 24 de desembre a l’adreça participaaltafulla@gmail.com

Què farem? Amb totes les fotografies de pessebres presentades es realitzarà una petita mostra que es podrà visitar a la en forma d’exposició virtual a la web de l’ajuntament i a les xarxes socials de l’Ajuntament i de l’Associació de pessebristes i tots els participants tindran un petit obsequi que podran recollir a l’Era del Senyor en l’horari que es troba obert a l’exposició de pessebres.

– Pessebre popular al vestíbul de l’Ajuntament d’Altafulla (del 14 de desembre al 15 de gener).
– Encesa de llums a partir de divendres 4 de desembre.
– Visiteu l’arbre de Nadal, el tió i la bústia Reial de la Plaça del Pou.
– Biblioteca: tancada per vacances del 21 de desembre al 7 de gener.
– Club Marítim Altafulla:
Entrenaments dels equips de regates de:
•    Windsurf: caps de setmana de 12,13,19 i 20 de desembre de 10.00 h a 14.00 h.
•    Optimist: caps de setmana de 12,13,19 i 20 de desembre de 10.00 h a 14.00 h.
•    Patí català júnior: caps de setmana de 12 i 13 de desembre de 10.00 h a 14.00 h.

A tots els actes cal respectar totes les mesures de seguretat, sobretot: Distància, Mascareta i neteja de Mans!

Descarrega la programació de Nadal 2020-2021.

Redacció

 

Melcior, Gaspar i Baltasar envien una carta a l’Ajuntament d’Altafulla per a l’organització de la Nit de Reis

Melcior, Gaspar i Baltasar han enviat per correu postal una carta a l’Ajuntament d’Altafulla per a l’organització de la Nit de Reis. En la missiva, Ses Majestat els Reis d’Orient confirmen que malgrat la pandèmia per la Covid-19 vindran com cada any a Altafulla carregats de regals, i també de carbó, per a la canalla: «Aviat iniciarem el camí cap al vostre poble, carregats de regals i màgia per tothom i també una mica de carbó per alguns/es. D’aquí uns dies, us enviarem un missatge i us explicarem què podreu fer per veure’ns.»

En la mateixa carta, els monarques màgics fan una crida per a què els pares i les mares de la canalla els comuniquin qui vol rebre els regals o el carbó a casa: «Per poder-nos organitzar, si voleu que vinguem a casa vostra a portar-vos els regals, dieu als vostres pares que enviïn un correu a l’ajuntament (reisaltafulla@gmail.com), que ens ajuden cada any amb el repartiment dels regals. Teniu de l’1 al 15 de desembre per avisarnos!»

Redacció

 

L’Obra Social ‘la Caixa’ reedita la col·laboració en el programa d’atenció a la gent gran d’Altafulla

Aquest servei s’emmarca dins del programa d’envelliment actiu que desenvolupa la regidoria de Gent Gran. Foto: Ajuntament

L’Obra Social ‘la Caixa’ ha concedit una ajuda econòmica de 2.000 €, sol·licitada per la regidoria de Gent Gran de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala l’edil Inma Morales, per al servei de menjar a domicili per a la gent gran del municipi.

El servei de menjar a domicili és un suport a les persones grans per assegurar que tenen una alimentació adequada a la seva edat i a la seva salut. Amb la prestació d’aquest servei, es busca que les persones grans visquin al seu domicili el màxim de temps possible i amb les millors condicions. A dia d’avui se’n beneficien una vintena d’usuaris.

Els destinataris dels ajuts per al servei de menjar a domicili són persones majors de 65 anys que viuen soles o amb una altra persona major de 65 anys o amb dependència. Per a gaudir d’aquest servei, cal posar-se en contacte amb l’Ajuntament d’Altafulla, al telèfon 977650008.

Aquest servei s’emmarca dins del programa d’envelliment actiu que desenvolupa un conjunt d’activitats que promou la regidoria de Gent Gran amb la finalitat d’optimitzar les oportunitats de salut física, mental i social que permeten a aquest sector de la població participar activament en la societat sense patir discriminació i gaudir d’una qualitat de vida bona i independent.

La pandèmia per la Covid-19 ha frenat algunes d’aquestes activitats com les classes dirigides al Parc de Salut Hort de Pau, que es recuperaran un cop la situació viscuda aquests darrers mesos se superi.

Redacció

 

Represa de l’activitat de la Biblioteca d’Altafulla

La Biblioteca d’Altafulla torna a obrir els serveis de sala d’estudi i consulta amb aforament del 50% i, l’accés als ordinadors d’ús públic al 50% també a partir d’aquest dimecres 25 de novembre.

Se seguirà oferint el servei de préstec com fins ara, sense accés directe a la col·lecció. La sala infantil segueix tancada. Per a les devolucions, s’haurà de fer ús de la bústia de retorn exterior les 24h.

Es manté l’horari de dilluns a dijous de les 10h a les 13h i, dimarts i dijous de les 16h a les 19h.

Redacció

 

Altafulla commemora el 25N amb diferents actes reivindicatius

Imatge de la performance ‘No puc més!’, del grup de teatre social ‘+ a prop’ de Mans per l’Acció Sol. Foto: Ajuntament

La regidoria de Polítiques de Gènere de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala la coalcaldessa Alba Muntadas, ha organitzat diferents activitats per commemorar el Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones que tindran lloc aquest dimecres 25 de novembre.

A les 18:00 hores, LECTURA DEL MANIFEST a la plaça del Pou, en directe per al magazín de tarda ‘Carrer Major’ que coprodueix Altafulla Ràdio (107.4 FM) i set emissores locals més del Camp de Tarragona i la Xarxa Audiovisual Local. Després de la lectura s’il·luminarà de lila l’edifici de l’Ajuntament.

A les 19:00 hores, a través del canal Youtube i les xarxes socials de l’Ajuntament, emissió de l’obra ‘NO PUC MÉS’, performance a càrrec del grup de teatre social ‘+ a prop’ de Mans per l’Acció Solidària d’Altafulla.

Des d’ahir, en els tòtems informatius de Botigues de Mar, la Portalada, el Roquissar i la plaça del Pou hi ha un cartell on la ciutadania hi pot deixar els seus missatges o reflexions al voltant de la violència masclista.

I del 23 de novembre al 4 de desembre, els alumnes de l’Institut d’Altafulla podran reflexionar amb l’exposició ‘Violència masclista en la parella: desmuntem mites?’

D’altra banda, l’Ajuntament d’Altafulla s’ha adherit al Manifest unitari del 25 de novembre, i a la campanya “Diposita aquí el teu masclisme”.

Consulta el programa.

Redacció

 

Altafulla inicia una campanya de comunicació per a millorar la reducció de residus i incentivar l’ús de la deixalleria

La regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Altafulla iniciarà la setmana vinent una campanya de comunicació per a la millora de la reducció de residus centrada en la llei de les 3R, que propugna la reducció, la reutilització i el reciclatge dels productes que es consumeixen; i per a fomentar l’ús de la deixalleria comarcal que s’ubica a Torredembarra. La iniciativa s’emmarca en la Setmana Europea de la Prevenció de Residus.

Amb l’eslògan “Altafulla: redueix, reutilitza, recicla!” com a eix central d’aquesta actuació comunicativa, es publicaran tres píndoles informatives en format de vídeo que es distribuiran per les xarxes socials Facebook, Twitter, Instagram, Youtube i Telegram amb l’objectiu de seguir augmentant els nivells d’estratègia sobre les 3R (reduir sempre que sigui possible, reutilitzar com a segona opció, i reciclar com a última), i fomentar l’ús de la deixalleria en els residus especials. També s’ha habilitat un espai web amb l’adreça www.altafulla.cat/reciclem.

La campanya neix amb una doble funcionalitat: augmentar la sensibilitat ciutadana cap a les 3R amb l’objectiu de la UE pel 2020 de recollir selectivament com a mínim el 50% dels residus municipals, i fomentar l’ús de la deixalleria comarcal per a evitar l’acumulació de voluminosos al voltant de les illes de contenidors.

Aquest darrer punt s’engloba en la darrera aprovació de l’ordenança fiscal de la brossa que amb dades de l’any 2021, es bonificarà el rebut de l’exercici 2022 per a tots aquells veïns que hagin utilitzat freqüentment la deixalleria comarcal.

La coalcaldessa i regidora de Medi Ambient, Alba Muntadas, ha manifestat que “necessitem la col·laboració i complicitat de tothom per a seguir avançant cap a una òptima reducció i separació dels residus en l’àmbit domèstic i comercial”.

I ha afegit: “D’altra banda, per a incentivar l’ús de la deixalleria en els residus especials, des de l’Ajuntament, bonificarem el civisme amb una reducció de la taxa d’escombraries”.

Redacció

 

L’Ajuntament d’Altafulla aplaudeix l’anunci de la Generalitat de comprar la Plana del Vinyet

L’Ajuntament d’Altafulla ha expressat la seva satisfacció després que el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Damià Calvet, anunciés la voluntat de comprar la Plana del Vinyet, en la visita que va dur a terme aquest dimecres en aquest entorn natural de 23 hectàrees a la desembocadura del riu Gaià.

La coalcaldessa d’Altafulla i responsable de Medi Ambient, Alba Muntadas, ha celebrat la posició de la Generalitat en l’adquisició d’aquest paratge natural, “una demanda reivindicada des del territori, i especialment, des de les administracions locals com Tarragona i Altafulla, i entitats ambientals com l’Associació Mediambiental La Sínia i Terres del Gaià, que fa anys que tenim cura de la llera i l’entorn del riu”.

L’anunci es produeix justament amb la maniobra d’alliberament de cabal d’aigua al tram final del riu Gaià, que duu a terme l’Agència Catalana de l’Aigua i Repsol aprofitant l’alt volum de reserves a l’embassament del Catllar.

La coalcaldessa Alba Muntadas ha recordat també que amb la compra de la Plana del Vinyet per part de la Generalitat “reforça el pla de gestió de les platges d’Altafulla que té l’objectiu de renaturalitzar tots els seus sectors, com és en el cas de la zona del Vinyet”.

Aquest pla actua en consonància també amb l’Ajuntament de Tarragona on fonts municipals ja han remarcat que la finalitat és poder renaturalitzar el marge esquerre del riu Gaià i, així, convertir-se en una zona de dunes i aiguamolls vinculada al litoral tarragoní, des de la Savinosa fins a Torredembarra.

Redacció

 

Jordi Molinera (coalcalde d’Altafulla): ‘En temps de crisi: diàleg, generositat i cooperació’

Jordi Molinera Poblet. Coalcalde d’Altafulla

A mitjans de desembre aprovarem el Pressupost Municipal per a l’any 2021. Es tracta del pla econòmic i financer anual que vincula la gestió municipal amb el dia a dia de la ciutadania, esdevenint així una eina clau per a la planificació, programació, control i seguiment i avaluació de les actuacions. És l’eina més important per al municipi que té per objecte vincular l’assignació i gestió dels recursos amb l’acompliment de l’estratègia municipal marcant prioritats i objectius.

En un any tan difícil per a totes i tots arran de la pandèmia de la Covid-19, cal que siguem generosos, prioritzem el diàleg, la unitat d’acció i la cooperació per damunt de la confrontació, la fragmentació i la competició partidista. Fer-ho voldrà dir estar al costat del bé comú, allò que compartim com a comunitat, allò que és beneficiós per a totes i tots. Fer-ho voldrà dir estar a l’alçada com a servidors públics.

Per això hem volgut que el pressupost no només sigui una eina del Govern republicà i del canvi d’Altafulla, sinó que també ho sigui dels grups de l’oposició, fent-los partícips d’aquest pressupost, que el tenen des del passat 23 d’octubre amb temps suficient per a estudiar-lo i fer-nos arribar les seves propostes. Un pressupost que, de fet, multiplicarà la capacitat de la participació ciutadana.

En temps de crisi i dintre de la pluralitat, més diàleg, més generositat, més cooperació i més unitat d’acció. Aquest és el nostre punt de partida per a buscar una resposta conjunta a la situació generada per la Covid-19 a la ciutadania i el teixit empresarial d’Altafulla. Per tant, mà estesa a totes les forces polítiques per a fer front al primer pressupost d’any de pandèmia.

Que la recuperació sanitària, social i econòmica sigui construïda amb la participació de totes i tots. Perquè el pressupost municipal ha de ser l’eina més comunitària, participativa, realista i democratitzadora de totes.

 

Torna el ‘propera parada…’ del TRAC JOVE amb formació en línia

Les regidories de Joventut dels ajuntaments de la zona TRAC (Torredembarra, Roda de Berà, Altafulla, Creixell i la Riera de Gaià) i el Servei Comarcal de Joventut s’adapten a la nova realitat motivada per la Covid-19 i ofereixen per dues formacions en línia per a joves de la zona que s’iniciaran el 7 de desembre:

1.- Taller musical «Musical Project» de Viu Lleure: Adreçat a joves de 12 a 25 anys. 100% subvencionat pel Consell Comarcal del Tarragonès. Impartit per Daniel Arrébola.

2.- Taller d’iniciació al lettering: adreçat a joves de 12 a 25 anys i 100% subvencionat. Impartit per Sandra Ballester tècnica de Joventut d’Altafulla.

Les formacions es duran a terme a través de Telegram i els participants disposaran de vídeos per a poder consultar al canal de difusió, un grup de conversa on plantejar dubtes i també es farà webinar per als grups que ho demanin.

Des del TRAC JOVE s’està treballant per tancar un nou calendari d’activitats i formacions per al proper 2021 adaptades metodològicament a la nova normalitat i mirant de donar resposta a les necessitats que aquesta ha generat.

Aquestes accions estan incloses en el projecte de dinamització compartit «Propera Parada…» i compten amb el suport de la Direcció General de Joventut i de la Diputació de Tarragona.

Les inscripcions ja estan obertes fins a l’1 de desembre i es pot demanar informació als Punts d’Informació juvenil o Punts Joves de referència a:

•    Torredembarra: pij@torredembarra.cat     616021115
•    Roda de Berà: pij@rodadebera.cat        977657972 / 607273984
•    La Riera de Gaià: mancomunatjove@gmail.com      977244500
•    Altafulla: pijaltafulla@gmail.com    608141495
•    Creixell: puntjovecreixell@gmail.com       977803400

Redacció

 

La Generalitat comprarà a Endesa 23 hectàrees d’espai natural al costat del riu Gaià, al litoral de Tarragona

El conseller Calvet i un representant de l’Associació Mediambiental La Sínia conversant al mig de la llera del riu Gaià, mentre dues excursionistes travessen una passera de fusta. Foto: Roger Segura

L’Ajuntament de Tarragona «celebra» la voluntat expressada aquest dimecres pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, de comprar la Plana del Vinyet, un paratge natural de 23 hectàrees vora el riu Gaià pertany al terme municipal de Tarragona i propietat d’Endesa. Aquesta zona és clau per protegir l’ecosistema fluvial i costaner de Tarragona. El conseller de Sostenibilitat i Medi Ambient, Xavier Puig, agraeix la predisposició del Govern «a atendre la nostra petició d’adquirir aquests terrenys, una demanda reivindicada per aquest Equip de Govern, l’Ajuntament d’Altafulla i l’Associació Mediambiental La Sínia, que fa anys que té cura de la llera del Gaià».

Amb l’adquisició d’aquest terreny s’aconsegueix reforçar aquest espai d’interès natural de la desembocadura del Gaià i que està protegit com a refugi de fauna salvatge. «L’objectiu és poder renaturalitzar el  marge esquerre del riu Gaià i així convertir-se en una zona de dunes i aiguamolls vinculada al nostre litoral tarragoní, des de la Savinosa fins a Torredembarra».

L’objectiu és protegir el paratge mediambiental, que és propietat d’Endesa

Calvet, durant la visita duta a terme avui al paratge, ha explicat que des del seu departament volen desenvolupar-hi polítiques de protecció del medi natural i la biodiversitat «des d’un pla concret i consensuat amb les entitats que fa anys que treballen en aquest espai per a la preservació i difusió dels valors de la natura». En aquest sentit, ha fet pública també la voluntat de «potenciar» l’acord de custodia que té signat l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) amb La Sínia, que té la seva seu al marge dret del riu i que des de fa anys té cura del manteniment del bosc de ribera i la llera del Gaià.

El conseller ha assenyalat que el Govern i Endesa estan acabant de negociar la compravenda però ha afirmat que l’operació tindrà un preu «ajustat a l’interès públic», de manera que «no serà un preu mercat». L’executiu ha subratllat la bona predisposició de la companyia a l’hora de possibilitar l’operació sobre aquest àmbit de 23 hectàrees.

Calvet ha explicat que l’adquisició de la Plana de Vinyet serà possible gràcies als instruments que ha desplegat el Govern dins l’estratègia de posar en valor el medi natural i la biodiversitat. En concret, ha apuntat, mitjançant el Fons del Patrimoni Natural i la Biodiversitat, que es nodreix de l’impost del CO2 inclòs a la Llei del canvi climàtic que s’aplicarà a partir de l’any vinent.

El titular de Territori ha destacat que en aquesta operació preval l’interès públic, atès que «interessa protegir els cursos baixos dels rius i el litoral, uns espais que han tingut històricament molta pressió». Amb aquesta compra, ha afegit, s’evita que un nou propietari pogués donar-li usos de menor interès general i, alhora, s’obre la porta a futures actuacions d’infraestructura verda i de millora ambiental per potenciar la biodiversitat.

Calvet ha exposat que la Plana del Vinyet s’ha pogut deixar al marge d’infraestructures viàries i ferroviàries, i tampoc no està afectada per infraestructures urbanes o industrials. Actualment presenta un aprofitament agrícola baix.

La compra permet reforçar l’espai d’interès natural de la desembocadura del Gaià que es troba just al costat i que està protegit com a refugi de fauna salvatge i com a Zona d’Especial Conservació (ZEC) de la xarxa Natura 2000 amb el nom de Costes del Tarragonès.

L’entitat desenvolupa actuacions de custòdia fluvial a 65 quilòmetres de trams fluvials de la conca del riu Gaià. Des de la signatura d’un conveni fa tres anys, s’han potenciat actuacions de recuperació del bosc de ribera, la retirada i eliminació de vegetació invasora com la canya americana i treballs per estudiar la biodiversitat de la conca, entre d’altres.

Des de 2010, l’ACA té també un conveni amb Repsol, propietària de la presa del Catllar, per tal de fixar un cabal ecològic al riu i garantir els seus hàbitats. Les diferents maniobres de generació de cabals permeten tornar a perfilar la llera, arrossegar la vegetació i afavorir els diferents hàbitats del riu.

Finalment, a través de l’Incasòl s’estan restaurant els terrenys de l’antiga Fàbrica de la Roca de Gaià, situada al sector sud del Vinyet, just davant de la platja. L’ens és propietari d’aquesta finca des de l’any 1990, en la qual s’hi troben diverses espècies protegides.

Redacció – Roger Segura

 

L’Ajuntament d’Altafulla millora les instal·lacions del Centre de Salut

L’actuació ha consistit en la creació de dos noves consultes en l’espai que anteriorment ocupava la recepció i els dos petits magatzems. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament d’Altafulla ha millorat el Centre de Salut, que s’ha traduït en la reubicació del taulell d’atenció al pacient i de la sala d’espera, la creació de dues noves consultes, que ha facilitat que els diferents facultatius no hagin de compartir espai com fins ara, i la redistribució de zones per a un millor aprofitament de l’espai.

La inversió municipal ha estat de 33.500 € i s’emmarca dins del programa de millora del consultori local, ubicat en el número 2 del carrer de la Mainada, per tal d’acollir el reforç mèdic amb què s’havia compromès la Xarxa Sanitària de Santa Tecla amb el consistori.

La regidora de Salut, Gemma Maymó, ha recordat que “la xarxa Santa Tecla tenia el compromís que, un cop acabades les obres, ampliaria la dotació de personal”, tot i que ha reconegut que “entenem que la situació actual de la pandèmica en aquests moments dificulta aquest nou reforç per al centre de salut d’Altafulla”.

Concretament, l’actuació ha consistit en la creació de dos noves consultes en l’espai que anteriorment ocupava la recepció i els dos petits magatzems. Així, la recepció i els magatzems han estat reubicats a una sala diàfana que s’ubicava a prop de l’entrada i que no s’utilitzava.

Més enllà de la redistribució per a un millor aprofitament de l’espai, també s’ha modificat l’enllumenat de tot el centre amb la finalitat de dotar-lo amb una millor il·luminació. Està previst també que la Xarxa Santa Tecla aporti nou mobiliari.

El resultat de l’actuació és un centre mèdic amb dos consultes addicionals a les ja existents, i un edifici més pràctic i funcional adaptat a les noves necessitats de l’equip mèdic i el municipi.

Redacció