.

.

TOTS 21

L’1 de desembre s’obren les inscripcions als Casals d’hivern per als infants d’Altafulla

Conte de Nadal d’en Burxat Scrooge i dues propostes de lleure per ajudar a la conciliació laboral a les famílies d’Altafulla en les vacances de Nadal

Enguany l’Ajuntament d’Altafulla i l’entitat educativa Viu Lleure han organitzat dos Casals d’hivern; un a l’escola El Roquissar els dies 21, 22 i 23, i un altre a l’escola La Portalada els dies 27, 28 i 29 de desembre en horari de matí de 10 a 13 h. Les inscripcions s’obren inscripcions a partir del dia 1 de desembre al web: viulleure.cat.

Per primera vegada al municipi es duu a terme un casal d’hivern que ajudarà a la conciliació laboral de les famílies durant aquests dies de festiu escolar. Ambdós casals seran gratuïts, amb places limitades i amb servei d’1 vetllador per casal. En cas que les famílies es vulguin apuntar als dos casals, podran inscriure als infants assenyalant l’opció de preferència i restaran en llista d’espera per l’altra. D’aquesta manera més infants del municipi podran optar com a mínim a un casal, si així ho necessiten.

A més, es farà un servei d’acollida com a extra amb horari de 9 a 10 hores amb un preu de 5 euros per dia i 10 euros pels tres dies de casal.

La temàtica dels casals serà el Conte de Nadal d’en Burxat Scrooge, adaptació del clàssic Conte de Nadal de Charles Dickens. En aquesta ocasió és protagonista en Burxat, un dels personatges amics de Gaia, l’ésser màgic que acompanya als infants durant tots els casals. En aquests espais de lleure educatiu els infants faran dinàmiques de gestió emocional, molts jocs i manualitats.

 

Altafulla, sortida inèdita a la Volta a Catalunya 2024

Instantània de La Volta. Foto: Cedida

La Volta Ciclista a Catalunya comptarà amb una seu inèdita en el recorregut de la seva 103a edició. L’Ajuntament d’Altafulla i l’organització de la històrica cursa catalana han tancat un acord perquè el municipi tarragoní aculli una sortida d’etapa el pròxim 2024 a la prova catalana, que es disputarà del 18 al 24 de març.

Altafulla és una vila de prop de 5.600 habitants del Tarragonès, com una illa entre la conurbació de Barcelona, Tarragona i el turisme de masses de la Costa Daurada. Ben conservada i respectuosa amb el seu entorn protegit, Altafulla gaudeix de l’oferta d’oci situada a pocs minuts i la tranquil·litat d’un lloc ideal per viure, treballar, visitar i gaudir.

Per primera vegada a la seva història, el municipi podrà gaudir al seu territori de la presència dels millors ciclistes i equips del món, que any rere any participen a la Volta, la tercera prova per etapes més antiga del món després del Tour de França i el Giro d’Itàlia.

“Estem molt contents que Altafulla aculli per primer cop una sortida de la Volta a Catalunya, un de les proves ciclistes més importants del calendari internacional i que compta amb la participació de la majoria dels millors ciclistes del moment. Serà un gran aparador per mostrar el nostre municipi a tot el mon”, ha afirmat el coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera, que confia en poder comptar amb el suport del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona en aquest esdeveniment.

El regidor d’Esports, Àlex Cañas, ha destacat que “és una satisfacció molt gran que Altafulla pugui acollir la sortida d’un esdeveniment esportiu tan important com La Volta a Catalunya”. “Ha estat una feina que ja vam començar en l’anterior mandat, quan ja hi havia la voluntat d’apropar aquest esdeveniment a la vila. Vam aprofitar a contactar amb l’organització després que alguns equips s’allotgessin als hotels del municipi, on des de l’Ajuntament col·laborem i facilitem l’estada. Després d’aquest temps de treball al darrere, ja és una realitat que Altafulla esdevingui seu d’una sortida de La Volta”, assenyala el regidor.

Així doncs, en aquesta aposta des de l’àrea d’Esports, per desestacionalitzar els esdeveniments esportius i apostar pel turisme esportiu com un reclam més per potenciar la marca “Altafulla”, la vila serà el centre d’atenció just el cap de setmana que dona el tret de sortida a les vacances de Setmana Santa. “És una oportunitat perquè la gent s’apropi a la Vila, gaudeixi d’aquesta sortida i alhora coneguin Altafulla amb la seva gent, la seva història i el seu teixit comercial”, clou el regidor.

És un orgull donar la benvinguda a Altafulla en el recorregut de la Volta. Després de més de cent edicions de la cursa a l’esquena, poder continuar descobrint noves seus com serà el cas d’Altafulla el pròxim 2024 és una prova de que la Volta a Catalunya segueix creixent. El municipi tindrà a casa seva els millors ciclistes del món i això és un privilegi”, ha assegurat Rubèn Peris, president de la Volta Ciclista a Catalunya Associació Esportiva.

Els veïns i aficionats podran gaudir doncs de la infraestructura d’una cursa de primer nivell mundial i de la presència dels millors ciclistes del món, que protagonitzaran a Altafulla tots els actes previs d’una sortida d’etapa i l’inici d’aquesta.

La Volta Ciclista a Catalunya és una cursa ciclista centenària plenament consolidada en l’elit del ciclisme mundial, dins el calendari de l’UCI World Tour. D’aquesta manera, la prova compta amb la presència assegurada dels 18 millors equips ciclistes del món i una impressionant difusió mediàtica internacional, que apropa les imatges de la cursa per televisió fins a 190 països i els cinc continents, a través a 33 difusors internacionals.

D’aquesta manera, la Volta Ciclista a Catalunya tindrà un nou atractiu en el recorregut de 2024 amb la sortida d’etapa inèdita des d’Altafulla. Un nou detall confirmat pel traçat de la 103a edició de la cursa, que sortirà des de Sant Feliu de Guíxols i que portarà a Catalunya els millors ciclistes del món entre els dies 18 al 24 de març, buscant el relleu de l’últim vencedor, l’eslovè Primoz Roglic.

V.Tapias

 

Reparar o renaturalitzar? Criteris diferents en la gestió dels danys causats pels temporals al litoral

El passeig Marítim d’Altafulla ha perdut la platja i les onades han generat destrosses en l’estructura, a tocar de les cases. Foto: Eloi Tost

Els temporals de mar cada cop més freqüents i agressius amb el litoral com a conseqüència del canvi climàtic fan que les platges i els passejos de primera línia de mar quedin malmesos uns quants cops cada any. A la Costa Daurada els casos més emblemàtics són a Altafulla i Roda de Berà, on les onades colpegen amb violència freqüentment, l’última fa tot just uns dies. En municipis que viuen en bona part del turisme de sol i platja el problema és complex, i les reparacions i aportacions de sorra que es fan periòdicament no solucionen el problema. Des de l’Estat asseguren que ja no pagaran més obres d’arranjament dels passejos. La seva aposta és clara: tirar enrere la línia de costa i deixar més espai al mar.

Segons el servei provincial de Costes de l’Estat els punts més “fràgils” de la Costa Daurada són la zona sud de la platja de Calafell (Baix Penedès), el Francàs al Vendrell, la platja llarga de Roda de Berà, la part central del passeig d’Altafulla i les platges Llarga i del Miracle de Tarragona. En tots ells, des de Costes hi ha projectes “més o menys plantejats de comú acord amb els ajuntaments”, reconeix el cap del servei, Antoni Espanya. Segons el Ministeri per a la Transició Ecològica (Miteco), l’escenari és que en els pròxims 25 anys el mar pugi uns 15 centímetres, però a partir del 2050 i fins a finals de segle pot arribar a pujar un metre.

A Altafulla la situació és delicada. Les onades impacten amb tanta força i violència contra l’estructura del passeig que se n’ha hagut de tancar un tram d’uns 100 metres. Les primeres cases són a menys de vint metres. “Són platges artificials creades cap a l’any 1995 en ple ‘boom’ de la construcció i el passeig es va construir literalment damunt la sorra”, recorda l’alcalde altafullenc, Jordi Molinera. Lamenta que durant els últims temps no s’han fet les accions preventives que tocaven i ara les solucions són “d’emergència per evitar que el mar avanci”, però “amb un ull posat a mig i llarg termini per garantir el futur”, afegeix.

Passeig marítim d’Altafulla. Foto: Eloi Tost

“Entenem la sensació d’impotència dels veïns però lluitar contra el mar és complicat”, apunta. Amb tot, posa en valor Botigues de Mar: “És un Bé Cultural d’Interès Local, està catalogat i lluitarem per la pervivència en el temps de les cases de pescadors, però això no treu que hi hagi estratègies que afectaran la imatge que tenim” de l’entorn, comenta. Entre aquestes hi ha retranquejar, però cal determinar on. “Té sentit que tinguem un aparcament amb setze places a primeríssima línia de mar o preferim un espai que ens ajudi a conservar més sorra i més platja?”, qüestiona.

I ara, què?

L’abocament de sorra i la seva idoneïtat és un dels debats que cada any es posa damunt la taula. En el cas d’Altafulla, al maig se’n van abocar uns 20.000 m3. Van durar poques setmanes. A Roda de Berà la situació es va repetir: “no ens podem gastar cada any 200.000 euros per regenerar la platja”, reconeix el seu batlle, Pere Virgili, que sosté que “el plantejament ha d’anar més enllà”. Però no és fàcil endevinar les dinàmiques del mar. A mitjans d’octubre les onades es van endur una històrica guingueta de Roda i van fer destrosses al passeig. Tres setmanes després la platja és més ampla que a l’estiu.

Per Antoni Espanya l’aportació de sorra en aquests dos casos “és una pantalla passada” i cal buscar “solucions estructurals”. Per això, ja no pagaran més obres de reparació perquè considera que no es pot “negar la realitat i gastar uns diners públics en unes obres que sabem del cert que no serviran de res”. De tota manera, si alguna altra administració -com la Generalitat- vol assumir el cost dels treballs, des de l’Estat no s’hi oposaran. “Entenem que són municipis amb un pes important en el sector turístic”, reconeix.

La batalla del dia a dia és un element que també preocupa els alcaldes. Els interessos dels agents econòmics o la voluntat dels veïns de seguir tenint platja i un bon passeig amb serveis són factors que els batlles han de gestionar. Molinera critica que al seu municipi “hi ha qui políticament ho ha jugat i veu un graner de vots en l’antigestió de la platja”. “El popular és dir que salvarem la platja i que abocarem sorra, però qui governa a vegades pren decisions impopulars que són necessàries per garantir el futur”, assenyala.

Virgili reclama “una visió més global” i concreció sobre com s’ha d’afrontar la problemàtica. “Des del ministeri només parlen de renaturalitzar els espais, no del manteniment. Ens han d’explicar si això vol dir tirar enrere el passeig o fer-lo desaparèixer. És un canvi d’estratègia, n’hem de seguir parlant i tots els agents implicats hi tindran coses a dir”, expressa. En el seu cas concret es pregunta si també cal “renaturalitzar la via del tren”, que és a menys de 50 metres del mar i que “fa de tap, de pantà i de pantalla entre la platja i la vida del poble”.

El darrer temporal va afectar el passeig i la platja de Roda de Berà. Foto: Eloi Tost

El cap del servei de Costes es mostra convençut que malgrat les reticències la visió del ministeri s’imposarà. “No hi ha res més pedagògic que un temporal. Negar la realitat, un representant públic, no ho ha de fer”, remarca. En aquesta línia, tant Virgili com Molinera reclamen ajuda a les institucions superiors, no només econòmica sinó també pedagògica. “Serà difícil d’explicar i d’entendre per la ciutadania que ha arribat un punt en el qual hem d’adaptar-nos a la climatologia i que el mar vol més espai”, raona el batlle rodenc. Des d’Altafulla, Molinera reclama “un discurs nacional de com hem de gestionar el litoral”. “La Generalitat ha fet diagnosis molt dures però molt concretes i necessitem que els partits ho assumeixin i ho traslladin a l’àmbit municipal”, defensa.

Mirada llarga

Vila-seca ha apostat per avançar-se als danys que pugui patir en el futur i ha decidit moure 20 metres enrere la línia de costa. En marxa té un projecte per canviar el passeig de la Pineda que executa i finança el ministeri, fet a partir d’un estudi municipal que mira a l’any 2100 i que exposa que el mar pujarà entre mig metre i un metre. “Es busca una solució transgressora, volem litorals resilients, que puguin canviar de morfologia davant els diferents patrons ambientals i meteorològics”, explica l’alcalde Pere Segura.

Per aconseguir-ho faran “desaparèixer” una carretera i allà hi crearan “una zona de transició de dunes que permeti fer una mobilització de sediments i de vegetació” per tal d’aconseguir una “fixació natural del terreny” que permetrà tenir un litoral “com era abans que l’home hi intervingués”. Segura afirma que si no fessin res, en moments de pujada de la marea, l’aigua podria entrar uns 70 metres cap endins, el que suposaria que el mar arribés fins la façana dels edificis de l’avinguda Pau Casals.

“Si la nostra platja no estigués edificada, no tindríem cap problema perquè la línia de costa històricament sempre ha estat mòbil. Els moviments són naturals. El que dificulta l’adaptació és l’acció de l’ésser humà. Hem edificat molt a prop de la costa i ara les platges són molt poc resilients i adaptables als temporals”, valora el batlle.

ACN

 

El bolet centrarà les Jornades Gastronòmiques d’Altafulla

Imatge d’una de les propostes culinàries d’Altafulla. Al fons, la imatge clàssica d’Altafulla, amb el castell i l’església. Foto: Tots21

Novetats culinàries al Baix Gaià. El bolet serà aquest mes de novembre el gran protagonista de les Jornades Gastronòmiques d’Altafulla, un producte “català i que marida amb tot”, en paraules del regidor de Turisme i Comerç, Tomàs Serra, i a més, en l’època en què es cullen.

Seran vuit els restaurants els que hi prendran part entre el 10 i el 26 de novembre. Els menús tenen preus que van des dels 15,60 als 38,5 euros. Aquest dijous s’ha fet un tast col.lectiu a la Pallissa de l’Era del Senyor i difícil era triar la millor proposta. Els Els xefs i cuiners han pogut mostrar la seva creativitat culinària abans de l’inici oficial de les jornades en un lloc tan especial com l’Era del Senyor.

“Enguany dediquem les Jornades Gastronòmiques al bolet, que és un producte català, molt assequible i versàtil, que combina en gairebé qualsevol plat”, ha explica el regidor de Turisme, que ha destacat la qualitat dels vuit restaurants que participem en es jornades i ha assenyalat que el novembre és un mes complicat perquè molts establiments han acabat la temporada i tanquen. “Nosaltres apostem per la desestacionalització, perquè Altafulla estigui obert tot l’any i els agraïm l’esforç als restaurants que participen”, ha comentat el regidor.

Serra aposta perquè altres productes puguin protagonitzar les Jornades Gastronòmiques d’Altafulla per arribar a més persones i ha recordat que el proper 14 d’abril Altafulla acollirà el Congrés Nacional de la Garrofa i s’engegarà algun tipus de campanya al voltant d’aquest producte, que ha protagonitzat les darreres edicions de les jornades.

Foto de família de les autoritats i els participants. Foto: Tots21

Concurs a Instagram

En el marc de les jornades, s’ha organitzat un concurs amb un dinar o sopar per a dues persones com a premi. Per a participar-hi cal fer una foto en un dels restaurants participants durant les jornades, pujar-la a Instagram i etiquetar a l’Ajuntament d’Altafullla i al restaurant en qüestió. En el post cal incloure el hashtag #jornadesboletaltafulla. La foto que obtingui més likes guanyarà l’àpat en el restaurant que prefereixi.

Establiments participants i menús

Restaurant El Raconet (Carrer Sant Martí, 12): Suquet de rap, gambes, cloïsses, musclos i bolets. Preu: 24€

Pizzeria Jauja (Plaça dels Vents, 1): Pizza amb saltejat de funghi variats, alls tendres, pancetta i mozzarella. Preu: 18€

Restaurant Blau (Carrer Botigues de Mar, 67): Pintxos de sèpia i xampinyons sobre timbal de calamar i ceps. Preu: 19€

Restaurant Bruixes de Burriac (carrer de Cup, 2): Gargouillou de verduretes – vinagreta de mostassa, Romesco de rap salvatge i llagostins, Bourguignon de vedella – farcellet de bolets; Clafotis de gerds i mores. Preu: 38,50€.

Restaurant La Volta (Via Augusta, 14): Risotto de bolets. Preu: 16€

Restaurant Maritime (Carrer Pescadors, 3): Fricandó de llagostins amb bolets de temporada. Preu: 23€

Restaurant Hotel Oreneta (Carrer Oreneta 1): Entrant: Bricoche amb varietat de bolets i cruixent de pernil ibèric d’enceball o Amanida mediterrània amb salmó fumat i fruits secs. Principal: Secret ibèric amb salsa de moixernons i Portobello al Pedro Ximénez o Bacallà amb crema de pebrots i carbassó acompanyat amb flor de carxofa. Postres, copa de vi i aigua. Preu: 32€

Jaume Garcia

 

Altafulla actua d’urgència al passeig marítim per evitar més afectacions davant del pròxim temporal

Una imatge del treballs. Foto: Ajuntament Altafulla

L’Ajuntament d’Altafulla ha actuat d’urgència al passeig marítim per evitar una afectació major de cara el pròxim temporal. S’esperen onades d’entre tres i quatre metres d’alçada aquest dijous, les quals podrien tornar a danyar la zona de Botigues de Mar i la platja del municipi.

Els treballs, fets aquest dimarts, han consistit a enderrocar la part del passeig malmesa, la qual s’ha reomplert amb unes 7-8 tones per tal d’evitar que aquesta àrea s’erosioni més.

Segons el seu alcalde, Jordi Molinera, el Ministeri de Transició Ecològica hi ha donat el vistiplau. “És competència de Costes arreglar l’escullera, però el mar està tan mogut que era impossible que hi passes maquinària”, ha afirmat. “Hem posat obstacles per amortir el cop”, ha afegit.

Instantània dels treballs. Foto: Ajuntament d’Altafulla

L’equip de govern d’Altafulla ha actuat d’emergència i de forma preventiva al passeig marítim de la població davant l’arribada a partir d’aquest dijous d’una nova borrasca, la qual es podria allargar fins dilluns vinent. Per aquest motiu, aquest dimarts a la tarda, els operaris han reomplert amb roques el forat que hi ha al tram central de Botigues de Mar. “Aquest temporal podria continuar erosionant per sota de Botigues de Mar, un espai on només hi ha sorra, per tant, el que hem fet és reomplir el forat que hi ha entre l’escullera de caiguda i la sorra de sota el passeig”, ha indicat el coalcalde.

Segons Molinera, la zona afectada necessitarà una “actuació estructural” un cop s’acabi l’època de temporals. El batlle ha explicat que no hi han pogut actuar abans perquè en les darreres dues setmanes els temps no ho ha permès pel fet que el mar s’hauria endut la maquinària. Per la qual, cosa, encara no han quantificat les destrosses. “S’haurà de reparar tota l’escullera que s’ha esllavissat amb els temporals dels últims quinze dies, li pertocarà a Costes”, ha dit. Si bé, ha afegit que el consistori haurà “de continuar actuant d’emergència tant en l’àmbit de la gestió com del pressupostari per pal·liar i solucionar els danys” patits els últims dies.

Zona de Botigues de Mar al passeig marítim d’Altafulla. Foto: Mar Rovira

També ha lamentat que l’embat de l’aigua ha fet desaparèixer bona part de la sorra bolcada al maig. “En plena campanya electoral, es van llençar 20.000 metres cúbics que havien de durar dos anys i han durat escassos cinc mesos; el front ja no és la sorra, el problema és que passa amb el passeig”, ha etzibat. En aquest sentit, ha assenyalat que a curt termini s’ha de reconstruir l’escullera esllavissada del tram central de Botigues de Mar, mentre que a mitjà i llarg, sosté, les “estratègies són molt diferents en funció de l’espai de la platja”.

Així mateix, el coalcalde ha subratllat la importància de l’estudi de la Universitat Politècnica de Catalunya sobre si s’ha de construir o no una escullera emergida o submergida davant de la platja de la població. “És un estudi que tardarà entre dos o tres anys pel cap baix, després vindrà que Costes se’l faci seu, que el projecte tingui una partida dels pressupostos generals de l’Estat, parlem que en el temps se’ns allargarà bastant, mentrestant intentarem fer mesures que no deteriorin més el nostre litoral, com les actuacions d’emergència d’ahir”, ha explicat Molinera. I ha tancat que es tracta d’una problemàtica que pateixen altres poblacions, com Roda de Berà, El Vendrell o el delta de l’Ebre, entre altres.

ACN

 

Altafulla vol augmentar l’IBI (4,5%) i la taxa de la brossa (15%)

Presentació de les ordenances fiscals de 2024. Foto: Cedida

El govern municipal d’Altafulla presenta en el ple extraordinari d’aquest dimarts, 31 d’octubre, a les 13:00 hores, una proposta de modificació de les ordenances municipals en què destaca l’augment de l’Impost de Béns Immobles (IBI) un 4,5% i la taxa de recollida d’escombraries un 15% per al 2024.

També hi haurà augments en l’Impost de Construcció i Obres (ICIO) d’un 4,44%; l’Impost de Vehicles de Tracció Mecànica (IVTM) un 2,50%; i les Plusvàlues un 1,82%. Tant en l’IBI com les escombraries s’inclouen bonificacions per famílies vulnerables i nombroses.

El regidor d’Hisenda, Dani Franquès, ha explicat que en els darrers anys l’Ajuntament d’Altafulla ha registrat augments considerables en les partides més importants del pressupost. És el cas dels sous i salaris de personal, que el darrer any ha pujat un 4,5%, fins els 4.580.000 euros i des del 2020 un 17,8%. La recollida de residus se situa el 2014 en 1.206.000 euros, un augment el darrer any del 2,7% i del 16,4% des de 2020. En canvi, assenyala, que els impostos municipals s’han mantingut congelats durant aquest període.

L’augment d’impostos permetrà, segons  el regidor d’Hisenda altafullenc, recaptar entre 300.000 i 350.000 euros més i indica que en l’ICIO i les Plusvàlues només es pot treballar amb estimacions, al contrari que en l’IBI, l’IVTM i la taxa de recollida d’escombraries, que paga la ciutadania.

El regidor d’Hisenda, Dani Franquès, assenyala que les darreres setmanes estan sent molt intenses per quadrar un pressupost amb un desajust de 800.000 euros, fruit en part del  dèficit econòmic en la programació del Casal La Violeta -160.000 euros, pagaments a dit -50.000 euros- i factures massa elevades o de difícil justificació.

Franquès afirma que l’augment de la pressió fiscal a Altafulla serà menys elevada que a la majoria de poblacions del voltant i que això s’ha aconseguit reduint les despeses de les diferents regidories i agraeix la comprensió de la resta de regidors del govern. “Encara resten uns 200.000 euros que s’hauran quadrar ajustant partides de diferents àrees”, apunta Franquès.

V.Tapias

 

Un projecte del qual forma part Aigües d’Altafulla guanya un Fons Next Generetion

DigitAMED permetrà la digitalització del servei d’aigua i clavegueram del municipi. Foto: Cedida

El projecte Digitalització del cicle urbà de l’Aigua en municipis de l’arc MEDiterrani (DigitAMED), del qual forma part Aigües d’Altafulla junt amb altres sis municipis, ha estat un dels escollits per acollir-se als Fons Next Generation. Es tracta d’una inversió total al municipi de 441.462,85 euros, dels quals Aigües d’Altafulla només haurà d’aportar-ne un 44,5%. Aquest projecte permetrà la digitalització del servei d’aigua i clavegueram d’Altafulla i situar-lo entre els més avançats de Catalunya en monitorització de dades de tot el cicle integral de l’aigua -des de la captació a l’abocament al medi.

En total es van presentar a aquesta convocatòria dels Fons Next Generation 156 projectes, dels quals una trentena han aconseguit una subvenció. El projecte DigitAMED, del qual forma part Aigües d’Altafulla, està liderat per GLOBAL OMNIUM i inclou set municipis de diferent mida. DigitAMED té com a objectiu millorar la gestió dels recursos hídrics en l’àmbit urbà i reduir l’impacte en el medi ambient, emprant les possibilitats que brinda la digitalització, entenent aquesta com una eina per a adquirir més coneixement dels sistemes hidràulics per a operar-los amb major criteri i eficàcia.

“El projecte del qual forma part Aigües d’Altafulla és l’únic de la demarcació de Tarragona que ha tingut èxit en aquesta convocatòria. I a Catalunya, només tres han obtingut Fons Next Generation. De 156 que es van presentar a tot l’Estat, ha quedat el cinquè. És un molt bon projecte tècnic”, ha afirmat el president d’Aigües de Catalunya, Marc Pifarré. Per la seva banda, el gerent d’Aigües d’Altafulla, David Garcia, destacava que aquest projecte permetrà obtenir una gran quantitat de dades, més enllà de la telemesura que ja fa uns anys que està implantada al municipi. “Tindrem la xarxa digitalitzada, controlada al màxim, en tot el cicle integral de l’aigua, també el clavegueram, on ara anàvem una mica coixos”, ha explicat Garcia, que considera que, després dels dos anys que han previst que duri la implantació del projecte, Altafulla serà puntera a Catalunya en gestió de l’aigua.

Finalment el coalcalde d’Altafulla i president d’Aigües d’Altafulla, Jordi Molinera, ha manifestat que l’usuari potser no notarà la implantació del projecte perquè no veurà obres als carrers, però a l’Ajuntament els permetrà disposar d’una gran quantitat de dades per prendre millor les decisions des de diferents àrees del govern municipal, en un context marcat per la sequera i les inundacions cada cop més freqüents.

Un projecte singular

Com a fet singular -una de les característiques que demanava la convocatòria- s’ha volgut conformar un projecte associatiu centrat en set municipis costaners de l’arc mediterrani: Gandia, Sagunt, Pobla de Farnals i Miramar (província de València); Calp i Altea (Alacant) i Altafulla. Aquests municipis compten amb un nivell de població censada que oscil·la de 2.600 habitants (Miramar) a més de 75.000 (Gandia). En tots es plantegen solucions de digitalització emprant tecnologies anàlogues, sent demostratiu de l’escalabilitat i replicabilidad de la solució proposada.

Les infraestructures digitalitzades en aquests set municipis totalitzen més de 2.700 quilòmetres de canonades i col·lectors; prop de 100 elements singulars (pous, bombaments, dipòsits, tancs de tempesta…), aproximadament 200 sectors hidràulics i se subministra un total de 21 Hm³/any, amb un rendiment hidràulic mig superior al 80%.

Els municipis tenen un caràcter eminentment turístic, la qual cosa implica que el nombre d’habitants passi d’una mica més de 205.000 persones a més de 400.000 en els mesos d’estiu. A més, l’arc mediterrani està patint amb especial intensitat els fenòmens del canvi climàtic, la qual cosa augmenta el risc de patir períodes d’escassetat més freqüents i severs, així com sofrir les conseqüències d’episodis de pluja extrema representats per les DANA.

Actuacions previstes

Les actuacions proposades es basen en la sensorització dels sistemes d’aigua potable (que ja parteixen amb un nivell de sensorització elevat) i de clavegueram amb l’objectiu d’obtenir dades de les variables d’operació rellevants. Aquestes dades es transmetran a les plataformes de gestió de la informació, que alimentaran tant a l’Observatori de l’Aigua de la DGA com als sistemes d’ajuda a la presa de decisions que posaran en valor la informació obtinguda, mitjançant l’ús conjunt de les dades obtingudes de la sensòrica com a algorísmia avançada, models hidràulics, informació GIS, meteorologia, etc.

El desenvolupament del projecte s’ha estructurat en tres fases. Una inicial on es desenvoluparan activitats d’enginyeria, consultoria i treballs de camp, establint les bases per a les següents etapes. Es definiran quines variables són necessàries controlar, on, amb quina freqüència i amb quina fi. La instal·lació de sensòrica s’executarà en la segona fase, i una vegada validat el seu funcionament es connectaran amb els sistemes d’ajuda a la presa de decisions (DSS) implantats com a última fase d’execució.

El projecte, la durada del qual s’ha programat a 24 mesos, permetrà instal·lar 947 sensors en les xarxes d’aigua potable i clavegueram i monitorar més de 1.750 variables hidràuliques i d’operació; desplegar més de 36.000 comptadors de telelectura amb freqüència de lectura horària i implantar entre 5 i 6 DSS en cadascun dels municipis, que hauran de ser capaços de gestionar i tractar 1.200.000 dades diàries i proporcionar la informació rellevant per a l’operador dels sistemes.

Beneficis del projecte

El desenvolupament del projecte permetrà adquirir major informació del que està succeint en els sistemes hidràulics operats, de tal forma que la presa de decisions es basarà en el coneixement. La implantació dels equips, especialment en els sistemes de clavegueram, suposaran un canvi de paradigma en l’operació, passant d’operar-se d’un mode reactiu a un proactiu, anticipant els esdeveniments. Es millorarà la qualificació tècnica del personal involucrat en la gestió i operació dels sistemes hidràulics mitjançant el desenvolupament del pla de formació proposat. Les solucions proposades són fàcilment replicables i escalables.

El projecte també permetrà  la reducció del consum energètic i d’emissions de CO2 vinculades a millores d’eficiència energètica i millora del rendiment hidràulic; la millora de l’impacte mediambiental del cicle urbà de l’aigua com a resultat de minimitzar el risc que es produeixin alleujaments i les seves conseqüències; sistemes d’alerta primerenca enfront d’inundacions alertaran la població i als serveis de protecció civil, etc. de zones potencialment afectades; i s’establirà un sistema de vigilància de la salut i contaminants emergents en els sistemes de clavegueram.

Finalment, l’obtenció massiva de dades relatives a l’estat i a l’operació dels sistemes d’aigua potable i clavegueram de municipis del litoral i amb alta població estacional permetrà adaptar l’operació i el manteniment de les infraestructures i establir estratègies d’inversió. La digitalització aporta, a més, transparència en la gestió entre operador i administració, entre les pròpies administracions local, autonòmica i estatal i entre la ciutadania i la resta d’agents, ja que es democratitza l’accés a la informació, permetent la seva auditoria i augmentant la resiliència de la col·laboració públic-privada, romanent el coneixement en el col·lectiu i no en l’individu. L’avanç tecnològic associat a la digitalització comportarà la generació d’ocupació qualificada i d’alt valor afegit.

V.Tapias

 

La Costa del Baix Gaià es promociona a la Fira de Turisme d’Andorra

Els cinc municipis ja es van promocionar conjuntament a Navartur, Pamplona. Foto: Cedida

Els cinc municipis ja es van promocionar conjuntament a Navartur, Pamplona. Foto: Cedida

Tarragona, Altafulla, Torredembarra, Creixell i Roda de Berà tornaran a unir esforços per a promocionar-se conjuntament sota la marca la Costa del Baix Gaià a la 44a edició de la Fira de Turisme d’Andorra, que tindrà lloc al recinte del Parc Central d’Andorra la Vella els dies 27,28 i 29 d’octubre

Es tracta d’una nova ocasió en que els 5 municipis van de la mà, després dels bons resultats obtinguts a les anteriors fires de turisme de Pamplona, Bilbao i Lyon, realitzades enguany.

Els cinc municipis compartiran un estand amb el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona – Costa Daurada, amb mostradors individuals on oferiran la seva oferta turística diferenciada per cada municipi.

Per altra banda, els i les visitants que s’apropin a l’estand també podran gaudir d’una degustació d’oli verge extra 100% arbequina cedit per la cooperativa Verge de les Neus de la Nou de Gaià, DO Siurana.

La Fira d’Andorra és una de les fires importants del sector turístic i suposa una bona manera d’accedir a mercats importants per als nostres  municipis de la costa del Baix Gaià

La Fira d’Andorra la Vella té els seus orígens en les antigues fires i mercats de ramaders i pagesos, on els habitants del país es trobaven per a abastir-se de productes alimentaris i productes per a la llar, per poder entrar en el dur hivern pirinenc, on en aquesta època era molt més dificultós desplaçar-se pel país, degut a les condicions meteorològiques adverses.

És a principi dels anys 80 quan la Fira inicia un procés de transformació substancial, consolidant-se cap als anys 90, com una de les principals fires multisectorials de l’àmbit pirinenc.

Actualment, la Fira d’Andorra la Vella ocupa uns 12.000 m2 i té capacitat per acollir més de 150 expositors, tant d’Andorra com de fora del país, distribuïts en diferents sectors com el turisme, l’oci, l’esport, el lleure, l’automòbil, el comerç, l’alimentació, les institucions públiques i privades, entitats, associacions…

Actualment la temàtica principal de la fira gira al voltant del turisme, l’oci, el lleure, l’esport i la vida sana.

Destaca la preséncia de diferents destinacions nacionals i internacionals, agències de viatges, empreses de transport i establiments hotelers.

V.Tapias

 

L’Ajuntament d’Altafulla denuncia un forat de 800.00 euros, que obligarà a apujar l’IBI un 4,5%

Jordi Molinera i Gemm Maymó, avui davant la premsa. Foto: Tots21

L’equip de govern de l’Ajuntament d’Altafulla, encapçalat pel seu coalcalde, Jordi Molinera, ha denunciat avui a la premsa que l’anterior equip de govern -capitanejat per Alternativa Altafulla– va deixar un forat de 800.000 euros -un ‘desajust’, en paraules del coalcalde- que ha fet necessària una política de contenció -s’ha rebaixat fins a 400.000 euros- i obligarà a pujar l’IBI un 4,5% l’any vinent.

La brossa també pujarà, però degut a l’obligació legal de carregar els costos reals del servei municipal.

Especialment en el camp cultural, l’actual equip comandat per EINA (ERC) denuncia la “inassumible i irresponsable” programació cultural del nou equipament de La Violeta, que ha suposat despeses en un any de 231.000 euros, compensades en només 70.000 euros d’ingresssos per quant “s’ha seguit una política cultural pròpia de capitals de comarca amb l’objectiu de treure’n rendiment electoral”, ha denunciat Jordi Molinera.

El govern d’Altafulla està treballant per poder elaborar el pressupost municipal de 2024, després que enguany es prorrogués el de 2022 davant “la incapacitat” de l’anterior executiu d’aprovar un pressupost. Totes les àrees de l’Ajuntament estant treballant “intensament” les darreres setmanes per ajustar les despeses i poder quadrar els números municipals per a l’exercici vinent. En un principi faltaven uns 800.000 euros per poder equilibrar el pressupost i fins ara s’han pogut reajustar 400.000 euros.

Dèficit de 161.000 euros a sala La Violeta

El problema que s’ha trobat l’actual govern són una sèrie de despeses “que influeixen en la tasca d’equilibrar el pressupost sense haver de pujar alguns impostos per a l’any 2024”. Destaca el dèficit acumulat de més de 161.000€ en la programació i gestió del Casal La Violeta en menys d’un any (de juliol de 2022 a juny de 2023), resultants de 232.000€ de despesa i només 71.000€ d’ingressos. “Aquestes xifres no encaixen per a res amb les que va publicar Alternativa Altafulla al seu butlletí de juny: 112.000€ de despesa i ingressos de 133.000€”, critica Molinera.

“La programació era d’alta qualitat i amb molta freqüència, però amb pressupostos molt alts i espectacles que s’acostumen a programar-se a les capitals de comarca, amb un aforament molt més gran que La Violeta. Es tracta d’una programació inassumible per a un municipi de 5.600 habitants com Altafulla i amb una clara finalitat electoralista”, ha afirmat la regidora de Cultura, Gemma Maymó.

“El que l’anterior govern d’Alternativa va defensar a ultrança com una gestió de qualitat, ha acabat significant un dèficit a l’equivalent del 40% que el nou govern municipal està intentant equilibrar pel nou pressupost de l’any vinent”, ha afegit el coalcalde.

‘Paga extra’ als treballadors de l’Ajuntament

Una altra despesa que l’actual govern considera injustificada és el pagament extraordinari el desembre de 2022, a 5 mesos de les eleccions municipals, d’un toral de 50.000€ als treballadors municipals, i amb diversos informes negatius dels tècnics municipals, que contrasta amb la no presentació de la nova Relació de Llocs de Treball (RLT) que havia de regularitzar la situació laboral del centenar de treballadors i treballadores de l’Ajuntament.

També s’han trobat factures al calaix “sense cap tipus de reserva pressupostaria”, com la impressió d’un mural per valor de 12.000€. A aquesta despesa s’ha de sumar el disseny, d’uns 5.000€, sumant un total de 17.000€, que mai es van informar en cap comissió informativa de l’anterior govern.

Anecdòticament, també s’han trobat despeses per pagar 3 habitacions per uns 150 €, en un hotel de 4 estrelles del municipi, a una entitat privada que va fer un sopar dels seus membres a porta tancada. “Es tracta d’una quantitat petita, però demostra la voluntat de l’anterior govern de voler acontentar tothom a costa del pressupost municipal amb l’horitzó de les eleccions”, ha assenyalat Molinera.

‘Despeses desmesurades’

En l’Àrea de Festes, també s’han trobat “despeses desmesurades”, com és el cas del Parc de Nadal 2022, que va costar uns 17.000€, el doble que l’edició de 2021. La despesa en el Carnaval 2023 “es va enfilar als 20.000€, per damunt dels aproximadament 14.000€ del 2022 i tenint en compte que en aquesta darrera edició només hi va haver rua el diumenge i no es van donar subvencions a les colles de Carnaval”. També s’ha trobat una factura 2.057€ amb el concepte de “Coordinació Festes Nadal”, quan en els anys anteriors no hi era i una altra de 1.421,21€ d’un acte a La Violeta. Tots aquestes despeses abans de les eleccions “està provocant que no quedin recursos econòmics per poder arribar a finals d’any, amb la Festa Major aquest novembre. El guirigall pressupostari també es demostra amb el fet que l’abril de 2023 es va pagar una factura de 7.502€ d’un concert corresponent a la Festa Major de Sant Martí de 2022”, afirma el coalcalde.

Finalment, una altra despesa que no afecta directament d’Ajuntament d’Altafulla però que també és una important despesa de fons públics, són els 250.000€ destinats pel govern de l’Estat a portar sorra a la platja del municipi. “Una operació que es va portar a terme durant la campanya de les darreres eleccions municipals, que segons l’aleshores alcaldessa Montse Castellarnau suposaria que en 2 anys no s’haurien de fer aportacions de sorra, però que a dia d’avui el mar ja se la tornat a endur”.

“Tot plegat demostra un ànim clarament electoralista de l’antic govern en la gestió del pressupost municipal i les seves depeses, posant-lo al servei d’afavorir Alternativa a les eleccions municipals. I tot això, malgrat ser uns pressupostos prorrogats. El nou govern municipal vol denunciar aquesta mala praxis dels recursos públics, que dificulten l’equilibri pressupostari per l’any 2024”, ha afirmat Molinera.

Jaume Garcia

 

Trobada de professionals de polítiques d’acció comunitària de Catalunya a Altafulla

La trobada es durà a terme a La Violeta d'Altafulla. Foto: Cedida

La trobada es durà a terme a La Violeta d’Altafulla. Foto: Cedida

La sala La Violeta d’Altafulla acollirà el proper dimarts 17 d’octubre la sessió ‘Som ETAC. Seminari d’Aprenentatge Mutu’. El Consell Comarcal del Tarragonès ha proposat aquest municipi com a seu de la trobada que agruparà a professionals de polítiques d’acció comunitària i inclusiva de tot Catalunya. En aquest sentit, Altafulla és un dels municipis de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials del Tarragonès implicat en acció comunitària i que coordina diferents projectes de segon nivell amb l’ETAC.

L’objectiu de la sessió pretén ser un espai grupal on generar reflexió i aprenentatges. I és que aquestes trobades presencials són una bona oportunitat per generar identitat i cultura compartida entre els diferents ETAC. En el seminari es reflexionarà sobre els rols, funcions i legitimitat dels ETAC, centrant-ho en les diferents composicions d’aquests equips, exemplificant i concretant les tasques que es recullen a la fitxa dels plans, programes i projectes d’acció comunitària.

L’origen dels ETAC

En el marc del desplegament i implementació dels Plans d’Acció Comunitària Inclusiva (PLACI) de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària (DGACC) del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, aquesta posa a disposició dels ens locals que ho sol·liciten, via Contracte Programa, un equip tècnic local/comarcal per impulsar programes i projectes d’acció comunitària inclusiva. Aquests equips s’anomenen ETAC.

Actualment, 64 ens locals de Catalunya disposen d’un equip ETAC que rep el suport en capacitació i formació de l’Oficina Tècnica de la Generalitat per a la implantació de la política pública d’acció comunitària i inclusiva, facilitant així que els ETAC tinguin més estratègies al territori per afrontar els reptes propis, i definir i impulsar estratègies per fer de l’acció comunitària un motor de cohesió social. El repte principal de l’acció comunitària és establir vincles de confiança amb la població per crear projectes comuns i millorar la qualitat de vida de les persones.

L’acció comunitària al Tarragonès

El Consell Comarcal del Tarragonès disposa d’un equip tècnic d’acció comunitària i inclusiva que treballa al Departament de Benestar Social de l’ens supramunicipal pels 19 municipis de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials (ABSS) del Tarragonès des de l’any 2010. Actualment, aquest equip ha elaborat el mapa de vulnerabilitat del Tarragonès, consensuat amb els caps de departament de l’ens i obert a unes sessions de treball tècniques i polítiques. Aquest mapa ha de permetre elaborar i aprovar el Pla d’Acció Comunitària i Inclusiva de l’ABSS Tarragonès 2023-2025, entès com un pla estratègic de treball que acompanyarà en les línies a seguir als altres departaments del Consell, als ajuntaments de la comarca així com a grups comunitaris d’aquesta àrea bàsica.

V.Tapias

 

Altafulla torna a vibrar amb un triatló molt especial i emotiu

El guanyador de la prova en categoria masculina, Unai Guardiola. Foto: Cedida

El guanyador de la prova en categoria masculina, Unai Guardiola. Foto: Cedida

Aquest diumenge 1 d’octubre s’ha celebrat una nova edició del Triatló d’Altafulla, una de les proves del circuit popular de triatló Sailfish Just Tri Series. La prova ha arrencat a les 9 del matí des de la Platja d’Altafulla. Un any més, l’esdeveniment ha anat a càrrec de la Regidoria d’Esports de l’Ajuntament d’Altafulla i ha comptat amb la direcció tècnica de Running Solutions.

Els i les prop de 200 triatletes del Triatló d’Altafulla 2023 han disputat la distància SPRINT, una modalitat que ha constat de 750 m de natació, 20 km de bicicleta i 5 km de carrera a peu. Sobre les 11 h, els més petits també han tingut l’oportunitat de gaudir d’aquest esport a través d’una prova adaptada, realitzant 100 m de natació, 1 km de bicicleta i 200 m de cursa a peu. Igual que els grans, han acabat la prova com a autèntics triatletes creuant el mateix arc de meta situat al passeig marítim.

La prova de ciclisme. Foto: Cedida

La prova de ciclisme. Foto: Cedida

Els guanyadors del Triatló d’Altafulla 2023 han estat Gemma Anguera, amb un temps de 01:16:02, i Raúl Martin, amb una marca de 01:01:48, tots dos del club Salou Triatló Costa Daurada. En categoria femenina han completat el pòdium Anna Claver (01:17:47) i Gemma Navarrete (01:19:51). D’altra banda, en categoria masculina, el segon i tercer en arribar a meta han estat Unai Guardiola (01:03:36) i Raúl Lorenzo (01:03:38), respectivament.

Els triatletes han recorregut 750 m nedant. Foto: Cedida

Els triatletes han recorregut 750 m nedant. Foto: Cedida

El Triatló d’Altafulla 2023 també ha servit per rendir homenatge a Joan Monroy, que va perdre la vida fa unes setmanes. Per aquest motiu, la samarreta oficial de la prova d’aquest any ha portat a la part posterior el seu nom imprès en memòria d’aquest triatleta.

Tots els resultats de la prova ja es poden consultar al web: https://triatlodealtafulla.com/.

V.Tapias

 

A licitació la reforma de la piscina municipal d’Altafulla

Una imatge de la pisicna municipal d'Altafulla. Foto: Cedida

Una imatge de la pisicna municipal d’Altafulla. Foto: Cedida

L’Ajuntament d’Altafulla ha tret a licitació el contracte per fer la reforma de la piscina municipal. Es tracta d’uns treballs que estan valorats en 484.629 euros (400.519 sense IVA) i que és previst que tinguin una execució de sis mesos.

En aquest sentit, des de l’àrea  d’Urbanisme, la coalcaldessa Alba Muntadas, ha remarcat “la importància de complir amb els terminis de tots els tràmits per tal de poder arribar als mesos d’estiu amb una piscina municipal en condicions i oberta al públic amb totes les garanties per al gaudi dels veïns i veïnes de la vila”.

Les obres consistiran en la construcció d’un nou vas dins l’existent i en el qual es definiran diverses fondàries per comptar amb una major comoditat per als usuaris. Així, s’establirà la fondària mínima en 1,40m i la màxima en 1,70m. És el canvi més destacat en aquesta nova configuració de la piscina, ja que actualment la mínima supera els 1,60m i la màxima se’n va als 2m.

Aquesta lleu reducció de mides, a parer del regidor d’Esports, Àlex Cañas, “permetrà també un estalvi important en aigua i en clor”.

Els treballs que s’han de fer a la piscina contemplen no només el vas, sinó també les canonades i la maquinària, que està obsoleta. Així, les obres suposaran, en primer lloc, els moviments de terres i enderrocs preceptius, coronar el perímetre de la piscina, fer el vas nou i instal·lar els nous sistemes hidràulics i de tractament d’aigua a més de la instal·lació elèctrica.

En aquesta ocasió no s’intervindrà en la piscina petita, ja que “el principal problema de l’equipament es troba en les fuites de la gran”, com ha assenyalat Cañas. Amb tot, l’estructura petita estarà operativa igualment i pròximament es determinarà quina intervenció practicar-hi per millorar-ne també les prestacions. En aquest sentit, es planteja impulsar un procés participatiu per definir com es vol que sigui. Inicialment, es proposa crear diferents nivells i algun petit espai lúdic.

Les empreses que desitgin fer-se càrrec d’aquestes obres tenen temps fins al pròxim dia 16 d’octubre (20 dies naturals a comptar des d’aquest mateix dimecres) per presentar les seves ofertes a través del portal de transparència i el sistema del sobre digital.

Un cop determinada l’empresa guanyadora del contracte es procedirà a fer els tràmits administratius pertinents per validar el pla d’obres i que aquestes s’iniciïn tan aviat com sigui possible. El termini màxim previst per executar la reforma de la piscina és de 6 mesos.

 

Els 10 anys de l’Accents portaran a Paco Ibañez, Rodrigo Cuevas, Blaumut o Núria Graham

Rodrigo Cuevas al festival Cruïlla. Foto: Eli Don

Rodrigo Cuevas al festival Cruïlla. Foto: Eli Don

El festival Accents celebra el desè aniversari amb artistes com Paco Ibañez, Rodrigo Cuevas, Blaumut o Núria Graham. Del 6 d’octubre al 16 de desembre, s’oferiran una trentena d’actuacions en set municipis del Baix Camp i el Tarragonès. Reus, Cambrils, Riudoms, el Morell, la Selva del Camp, Botarell, Mont-roig del Camp i les dues darreres incorporacions d’aquesta edició, Vilaplana i Altafulla, acolliran els concerts. La cantautora ebrenca Montse Castellà encetarà el festival el divendres 6 d’octubre a la Torre del Llimó de Cambrils.

El 14 d’octubre serà el torn pel cantautor de 88 anys Paco Ibañez al Teatre Fortuny de Reus dins de la seva gira internacional ‘Nos queda la palabra‘ i com a homenatge per la seva trajectòria en favor de la llibertat. El concert de cloenda serà amb l’asturià Rodrigo Cuevas, el 16 de desembre també al Teatre Fortuny.

El concert en el qual Blaumut també celebrarà els deu anys com a formació, el 25 de novembre al Fortuny; o la col·laboració entre Reus Digital i LANOVA Ràdio de Reus amb l’Accents que permetrà portar a Santiago Auserón, l’excantant de Radio Futura, al Fortuny la nit del dia 11 de novembre, presentant el seu nou disc acompanyat de sis músics de jazz de primer nivell.

També a Reus, però al Bartrina, es podran veure les actuacions de presentació dels nous discos de La Ludwig Band (27 d’octubre), Núria Graham (1 de desembre), Pau Vallvé (18 de novembre), o el final de gira de Joan Reig (26 de novembre), que tindrà diversos convidats en un concert copresentat amb l’Associació de Concerts de Reus (ACR).

Encara a Reus, però a la Sala Santa Llúcia, el 7 de desembre es podrà escoltar a la cantant de les Garrigues Meritxell Gené amb el seu nou projecte amb Santi Careta i Guillamino amb el seu particular homenatge a Gabriel Ferrater i l’endemà, el reusenc resident a Madrid Joel Reyes presentarà un concert especial per celebrar 30 anys als escenaris i els 20 anys de la seva arribada a Madrid.

La presentació de l'Accents. Foto: Cedida

La presentació de l’Accents. Foto: Cedida

A Riudoms es podrà escoltar la gira de comiat de la històrica cantautora penedesenca Marina Rossell (12 de novembre); a Cambrils, a banda de Montse Castellà, hi tocarà el guanyador del Portautors, Gabriel Kazz (3 de novembre); Mireia Feliu (5 de novembre) amb el seu homenatge a la seva tieta Núria Feliu i el nòrdic Halldoor Mar, conegut com a katalonski, que actuaran a la Cripta de l’Ermita.

La Selva del Camp permetrà veure al Castell del Paborde la cantautora Anna Andreu (4 de novembre) acompanyada de Maria Arrufat i la cantautora Namina (2 de desembre). Al Morell, s’ha programat la presentació del nou disc de Carles Belda i el conjunt Badabadoc en un concert vermut coincidint amb la festa major el 17 de novembre. La valenciana Esther actuarà a Mont-roig del Camp el 22 d’octubre, i a Vilaplana, les actuacions del valencià Pau Alabajos (15 d’octubre) i de Caïm Riba (5 de novembre), presentant els seus darrers treballs discogràfics en dos concerts vermut.

Botarell continua present a l’Accents amb l’estrena absoluta de l’espectacle Dones de Paraula (8 d’octubre, Parc Botànic), un projecte format per quatre cantants de les nostres comarques: Anna d’Ivori, Txell Mas, Nerea Bassart i Maria Jacobs. Finalment, Altafulla s’estrena a l’Accents amb un concert al Casal la Violeta que permetrà escoltar el 28 d’octubre el nou disc del grup de Lleida Renaldo & Clara, titulat ‘La boca aigua‘.

ACN

 

En marxa quatre itineraris formatius complerts del servei de Primera Acollida

Façana del Consell Comarcal del Tarragonès

Aquest mes de setembre han començat quatre itineraris formatius complerts del Servei de Primera Acollida de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials del Tarragonès. Han estat els municipis del Morell, Creixell, Altafulla i Salomó els que han posat en marxa els nous grups amb un total de 18 alumnes inscrits en cada un d’ells.

La formació consta de tres mòduls A, B i C que suposen un total de 120 hores formatives. Els mòduls A –Alfabetització en català- i C-Coneixement de la societat catalana i el seu marc jurídic- són els més extensos sumant un total de 105 hores. Aquests estan impartits per la Fundació Gentis, adjudicatària del servei. El mòdul C incorpora una acció comunitària coordinada pels tècnics comarcals del Pla Local d’Inclusió Social i Comunitària i preveu la participació dels serveis públics i privats del municipi en la programació i realització de les activitats. Pel que fa al mòdul B – Coneixements laborals-, aquest té una durada de 15 hores i el realitza el tècnic d’acollida comarcal en coordinació amb personal tècnic dels departaments de Promoció Econòmica i Joventut del Consell Comarcal del Tarragonès.

Els objectius de la formació

La formació té per objectiu afavorir el desenvolupament i l’autonomia dels nouvinguts a la societat d’arribada i al municipi on resideixen, promovent-ne l’aprenentatge del català i la comunicació en aquesta llengua; la participació en grups de conversa en català; el coneixement i vincle amb les entitats i activitats dels municipis; així com l’ús de la tecnologia digital per tal de comunicar-se i accedir a recursos de la xarxa. Cal destacar també que el Certificat de Primera Acollida és necessari per a la seva regularització administrativa i per obtenir els corresponents permisos de residència i de treball.

L’objectiu bàsic de la Unitat de Ciutadania i Cohesió del Departament de Benestar Social del Consell Comarcal del Tarragonès és acostar als municipis de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials del Tarragonès -amb competències per prestar el servei de primera acollida per a nouvinguts i sense servei propi- el servei itinerari formatiu complert de primera acollida a les dependències del municipi. D’aquesta manera es facilita que les persones nouvingudes i estrangeres realitzin i acreditin la formació necessària per obtenir el Certificat de Primera Acollida.

Més informació

Els grups que han començat aquest mes estan complerts, però si esteu interessats en participar-hi de cara a les noves edicions que es posaran en marxa al febrer de 2024, us podeu informar enviant un correu electrònic a cohesio@tarragones.cat.

V.Tapias

 

La remodelació de la piscina d’Altafulla estarà a punt per a l’estiu de 2024

La remodelació de la piscina d'Altafulla començarà al novembre. Foto: Cedida

La remodelació de la piscina d’Altafulla començarà al novembre. Foto: Cedida

L’Ajuntament d’Altafulla ja ha posat en marxa el compte enrere per a poder executar el projecte de remodelació de la Piscina Municipal amb l’objectiu que les instal·lacions puguin obrir al públic l’estiu de 2024. Aquesta setmana la Junta de Govern Local ha aprovat el projecte de reforma del complex, i amb la partida pertinent per tal de sufragar els costos que el Ple de la Corporació va aprovar mitjançant un Expedient de Modificació de Crèdit a la darrera sessió ordinària de juliol, ara ja només resta que les obres es licitin. La publicació del concurs públic serà en breu, i la previsió del consistori és que els treballs comencin al novembre i tinguin una durada aproximada de sis mesos.

Aquest dimecres al matí la coalcaldessa d’Altafulla, Alba Muntadas, i el regidor d’Esports, Àlex Cañas, han visitat el recinte de la piscina, al carrer Alcalde Pijuan, per comprovar sobre el terreny l’estat actual de les instal·lacions i explicar davant la premsa com serà el futur complex. Unes obres que, segons ha explicat Cañas, “es basaran en el projecte previ ja existent”, si bé hi hauran alguns canvis substancials, com és el fet que no es contempla cap intervenció a la piscina petita. “El principal problema és a la piscina gran, amb unes fuites molt importants que cal solucionar”, ha matisat el regidor.

Això, de fet, permetrà abaratir els costos dels treballs, de 700.000 a 400.000 euros, i rebaixar-ne el temps d’execució, ja que tan sols es crearà un vas nou sobre el vas de la piscina actual i es canviaran totes les canonades i maquinària. Alhora Àlex Cañas ha insistit en què amb aquesta fórmula el manteniment de la piscina també serà més econòmic, ja que hi haurà un estalvi notori d’aigua així com de clor.

Pel que fa a la futura piscina, el regidor d’Esports d’Altafulla ha assenyalat que amb el nou vas d’una banda es reduiran lleument les mides als extrems, i de l’altra no hi haurà tanta fondària. Així que, tenint en compte que ara és d’1,6 metres la mínima i de més de 2 metres la màxima, amb les instal·lacions renovades la mínima serà d’1,4 i la màxima d’1,7. Això permetrà que hi hagi un millor equilibri de l’estructura i que els banyistes es trobin més còmodes en moments de lleure en família, a l’hora de realitzar cursets de natació o altres activitats que ara no era possible de fer.

Sobre la piscina petita, Cañas ha explicat que properament s’obrirà un procés participatiu per definir com ha de ser. Previsiblement sigui un espai amb diferents nivells, més lúdica i una làmina d’aigua que cobreixi a mesura que s’hi accedeix. De totes maneres, això encara està per dissenyar tot contemplant les opinions ciutadanes. I amb els plànols clars, aleshores podrien posar-se en marxa els tràmits pertinents per realitzar les obres.

V.Tapias

 

El Trenet Turístic d’Alfatulla s’acomiada l’11 de setembre

El Trenet Turístic ha esdevingut un mitjà de transport públic. Foto: Cedida

El Trenet Turístic ha esdevingut un mitjà de transport públic. Foto: Cedida

Amb el final de l’estiu a l’horitzó, el Trenet Turístic d’Altafulla, que enguany ha gestionat ATECA, es prepara per concloure el proper 11 de setembre una temporada excepcional que ha vist com aquesta icònica atracció es converteix en un veritable mitjà de transport públic.

Durant tot l’estiu, el Trenet Turístic ha estat oferint als visitants i residents d’Altafulla la possibilitat de traslladar-se còmodament entre diversos punts del barri marítim i la part alta del poble. Amb horaris que van des de les 17h fins a la mitjanit, aquest servei ha esdevingut una opció perfecta per als qui volen explorar el municipi amb facilitat i gaudir de les seves meravelloses vistes costaneres.

Des de la seva sortida inaugural a la plaça dels Vents a les 17h, el Trenet Turístic ha fet parades diverses com ara a la plaça Consolat de Mar, el Càmping Santa Eulàlia, la plaça Martí Royo, l’Era de l’Hospital, l’Hotel Oreneta, el Forn Martí o la Piscina, permetent als passatgers gaudir de les diferents facetes d’Altafulla.

Un aspecte especial d’aquest estiu ha estat la dedicació del Trenet a transportar els més petits al matí, mentre els casals i campus d’estiu estaven en marxa. Això ha contribuït a facilitar la mobilitat i l’accés als joves residents que han gaudit d’un estiu ple d’aventures.

Així, doncs, el Trenet Turístic d’Altafulla conclourà la seva temporada d’estiu el proper 11 de setembre. Coincidint amb aquesta data, es marcarà l’acabament de l’estiu i la tornada a la rutina.

V.Tapias

 

Aquests són els actes cancel·lats o ajornats per la pluja de la Festa Major Petita d’Altafulla

Cartell de la Festa Major Petita d'Altafulla.

Cartell de la Festa Major Petita d’Altafulla.

La previsió de pluja ha obligat a l’Ajuntament d’Altafulla a canviar d’ubicació i ajornar alguns actes de la programació de la Festa Major Petita Votiva del Quadre de Sant Antoni, que comença aquest divendres 1 de setembre i s’allargarà fins el proper dia 17.
Pel que fa a aquest cap de setmana de l’1, 2 i 3 de setembre, els actes que varien són els següents:
  • L’espectacle familiar amb la Cia. ‘La Bitxicleta’ CANVIA D’UBICACIÓ i passa a celebrar-se el dissabte 2 de setembre a les 19:30h al casal La Violeta (acte amb limitació d’aforament).
  • El concert amb Gaià Gospel CANVIA D’UBICACIÓ i passa a celebrar-se el dissabte 2 de setembre a les 21h al casal La Violeta (acte amb limitació d’aforament).
  • La Nit d’Humor amb Arnau Garcia, Andrés Fajngold i Raquel Hervás CANVIA D’UBICACIÓ i passa a celebrar-se el dissabte 2 de setembre a les 22:30h al casal La Violeta (acte amb limitació d’aforament).
  • La Fira Gastronòmica de les Cultures S’AJORNA i se celebrarà el dissabte 16 de setembre a les 20h a la plaça de l’Església.
  • El Mercat d’Art al Carrer del Cercle Artístic d’Altafulla queda CANCEL·LAT.
  • La Baixada de Trastos i el Vermut Popular del Grup de Diables S’AJORNA i se celebrarà el diumenge 24 de setembre a les 11h des de l’ermita de Sant Antoni i a la plaça del Pou, respectivament.
Qualsevol altre canvi de programació s’informarà des de les xarxes socials de l’Ajuntament d’Altafulla.
V.Tapias

Aquests són els canvis en el trànsit d’Altafulla per pacificar l’entorn escolar

La iniciativa enllaça amb el futur projecte de camins escolars per tal que l’alumnat es desplaci als centres caminant o en bicicleta. Foto: Cedida

La iniciativa enllaça amb el futur projecte de camins escolars per tal que l’alumnat es desplaci als centres caminant o en bicicleta. Foto: Cedida

L’Ajuntament d’Altafulla, de la mà de la Policia Local, ha treballat aquest estiu un pla per pacificar el trànsit en l’entorn escolar tot reduint els carrils i la velocitat de circulació dels vehicles. La mesura, segons la coalcaldessa Alba Muntadas, “respon a la voluntat de millorar els accessos de les escoles i fer-los més segurs i saludables”. I és que els centres educatius són llocs amb molta vida i cada dia s’hi acosta molta gent, entre alumnat, docents i famílies.

Es tracta, segons Muntadas, de “protegir les escoles tot transformant el seu entorn a través de diverses accions per guanyar en el benestar de les persones”. D’aquesta manera, a grans trets, a partir d’aquest curs 2023-24 es milloren els accessos als centres, s’amplien les zones d’estada per als vianants, s’instal·len elements de seguretat i es reordenen espais com zones de càrrega i descàrrega així com estacionaments de l’entorn. De fet, la iniciativa enllaça amb el futur projecte de camins escolars per tal que l’alumnat es desplaci als centres caminant o en bicicleta.

El punt en què més visibles es faran aquests canvis serà a l’escola La Portalada, on les accions són consensuades amb l’Associació de Famílies d’Alumnes del centre. En aquest sentit s’ha pacificat una part de la plaça de La Portalada, la més propera a la porta principal d’accés al col·legi, amb diverses barreres New Jersey tant a l’inici com la sortida de la plataforma lliure de vehicles. Alhora també s’ha pintat amb una graella groga la zona reservada a l’estacionament d’autobusos i canvien de posició les places d’aparcament destinades a motocicletes i a persones amb mobilitat reduïda.

Paral·lelament, en aquest àmbit comprès entre els carrers Premsa i Safranars la velocitat màxima de circulació passa a ser de 10 quilòmetres per hora, i per donar prioritat als passos de vianants s’han instal·lat diversos coixins berlinesos i tanques de protecció amb la calçada. Pel que fa a les places d’estacionament de cotxe que hi havia fins ara, val a dir que, aproximadament, es redueixen en un terç. I això, segons ha avançat el sergent de la Policia Local, Jordi Gil, “tindrà els seus efectes a l’encreuament entre l’avinguda Marquès de Tamarit i el carrer President Companys”.

Amb l’inici del curs “es notarà un increment de vehicles en aquest altre punt”, preveu Gil. I per aquest motiu ja ha avançat que s’aplicarà un dispositiu de mobilitat especial durant les primeres setmanes de classes amb diversos agents “per intentar pacificar el trànsit” i d’altra banda “facilitar, acostumar i aconseguir que quan sigui possible les famílies vagin a l’escola a peu, en bicicleta o altres mitjans”.

En relació amb l’altra escola de primària, El Roquissar, així com amb l’Institut, els canvis no seran tan significatius perquè la zona no és tan transitada. Si que es registren novetats però, sobretot durant tot el primer trimestre lectiu i part del segon, mentre durin les obres del centre de secundària. I és que aquestes intervencions comportaran que diversa maquinària s’hagi de desplaçar per la zona i ocupi espais que són d’ús habitual de la ciutadania.

L’afectació principal ve donada pel fet que el transport escolar no podrà utilitzar l’espai comprès entre l’IES i l’estadi municipal Joan Pijuan per fer la volta i tornar a sortir, i perquè les places d’estacionament de vehicles particulars d’aquest punt queden anul·lades per les infraestructures de l’empresa que realitza els treballs. Davant d’aquest fet, el sergent Gil explica que els autocars que arribin pel carrer Camí de l’Oliverot pujaran pel carrer Roquissar per donar la volta a la rotonda del Pavelló Poliesportiu i tornaran a descendre perquè l’alumnat baixi del transport i aquest pugui marxar desfent el mateix camí per on ha vingut. A més a més, per evitar un col·lapse viari, la Policia Local tancarà aquesta rotonda als vehicles particulars mentre hi hagi moviment d’autobusos i durant les primeres setmanes destinarà diversos agents a la zona per dirigir el trànsit.

V.Tapias

 

Altafulla oferirà menjars del món a la Fira Gastronòmica de les Cultures

La Fira Gastronòmica de les Cultures d’Altafulla serà el 2 de setembre. Foto: Cedida

La Fira Gastronòmica de les Cultures d’Altafulla serà el 2 de setembre. Foto: Cedida

L’Ajuntament d’Altafulla ja ha engegat els motors per tal de poder tornar a celebrar la Fira Gastronòmica de les Cultures. Tindrà lloc el proper 2 de setembre, en el marc de l’inici de la Festa Major Petita Votiva del Quadre de Sant Antoni, i celebrarà la seva 20a edició. L’organització de l’esdeveniment serà a càrrec de l’àrea de Turisme i Comerç, i el regidor Tomàs Serra ja ha avançat que en total es calcula que hi hagi una desena de parades” que ofereixin àpats típics i tradicionals del Marroc, Corea, Romania o Argentina.

Les persones interessades en muntar un estand ja s’han reunit amb el Consistori amb l’objectiu de treballar les bases de l’activitat. Una convocatòria que ha comptat amb set grups, mentre que “n’hi ha alguns més que hi voldran ser”, assegura Serra. De fet, el termini per apuntar-s’hi acaba aquest divendres 25 d’agost. Igualment, l’edil també ha explicat que l’edició d’enguany serà “totalment apolítica” i d’aquesta manera es podrà “recuperar l’esperit inicial” amb el qual es va crear la cita gastronòmica.

Val a dir que l’activitat es recupera quatre anys després, un cop superada la pandèmia. Segons Tomàs Serra, el motiu d’apostar per aquesta activitat rau en què “potencia la cohesió social de les diferents cultures i tradicions que hi ha a Altafulla”. Com és habitual, els participants determinaran quina mena de menjar elaboren, procurant que en cap cas coincideixin els plats i perquè hi hagi una àmplia diversitat gastronòmica.

Els tiquets tindran el preu d’un euro, i cada parada podrà establir el cost dels seus productes sense que aquest pugui excedir els quatre euros per degustació. La Fira Gastronòmica de les Cultures obrirà portes a les 20h i s’allargarà fins a les 24h, a la plaça de l’Església i la plaça de Sant Antoni. A més, coincidirà amb un espectacle d’humor.

V.Tapias

 

La Fira d’Artesans d’Altafulla s’allarga una hora més per la nit

Presentació de la Fira d'Artesans d'Altafulla. Foto: Cedida

Presentació de la Fira d’Artesans d’Altafulla. Foto: Cedida

L’Ajuntament d’Altafulla i el Col·lectiu d’Artesans han presentat la Fira d’Artesans que se celebrarà del 17 al 20 d’agost. Enguany arriba a la seva 25a edició i, en tractar-se d’aquesta efemèride, s’ha elaborat una programació “molt completa que com és habitual va adreçada al públic familiar” i en què “tothom podrà trobar la seva activitat”. D’aquesta manera ho han explicat el regidor de Turisme de l’Ajuntament d’Altafulla, Tomàs Serra, acompanyat pel coordinador de la Fira d’Artesans, Diego Spano, i la presidenta del Col·lectiu d’Artesans d’Altafulla, Laia Gatell.

Tomàs Serra ha celebrat que la mostra compti amb la participació de 120 parades, provinents d’arreu de l’Estat, i que novament es contempli una zona d’artesania infantil, amb jocs artesanals, sessions de contacontes, una granja, els concerts de petit format i les demostracions d’oficis antics. Pel que fa al programa, Diego Spano, ha destacat les demostracions d’oficis antics com el llauner, el picapedrer, el fuster, el vidrier i sarroner. I ha afegit que, a més a més, “aquest 2023 també s’aposta per noves artesanies com la impressió en làser”.

Alhora, el coordinador de la Fira d’Artesans ha ressaltat la participació i la implicació de les entitats del municipi, com els Bastoners d’Altafulla i el Grup de Diables d’Altafulla Petits. Sobre els concerts, Spano ha explicat que alguns dels grups ja coneixen el certamen i d’altres el descobriran ara; són: Barboots, The Dyego Brothers, Sal 150 i Miri’s Way.

La Fira d’Artesans té lloc a la zona de les Eres de darrera del Castell d’Altafulla i al Parc del Comunidor, i l’horari d’obertura és des de les 18h fins a les 01h. De fet, enguany s’amplia una hora més a la nit per donar resposta a la gran afluència de gent que assisteix a la cita. El cas és que s’espera una mínima assistència de 18.000 persones, què és la xifra que es va assolir en temps de pandèmia.