TOTS 21

Altafulla recupera la Revetlla de Sant Joan al Parc del Comunidor

Tarraco Surfers. Foto: Ajuntament

La regidoria de Festes de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala l’edil Àlex Cañas, ja ho té tot a punt per a la Revetlla de Sant Joan que, amb l’obertura de les restriccions per la pandèmia, permetrà recuperar la festa al Parc del Comunidor.

La revetlla del 23 de juny començarà a les 22:30 hores a l’Era d’en Gatell, al Parc del Comunidor, amb la tradicional encesa de la foguera de Sant Joan amb la flama del Canigó. Acte seguit, a les 22:45 hores, els Diables d’Altafulla seran els encarregats de fer esclatar a l’Era de l’Ixart el Castell de focs de Sant Joan.

El gran protagonisme musical de la nit el liderarà el grup tarragoní ‘Tarraco Surfers’ amb Joan Reig al capdavant. Les entrades ja es poden adquirir a un euro al portal web www.altafulla.cat a l’apartat ‘Venda d’entrades’. Inclou copa de cava i coca. L’aforament està limitat i serà obligatori l’ús de mascareta.

Des de la regidoria també s’informa que els horaris i la celebració de la revetlla es poden ampliar en funció de les noves mesures que marqui el PROCICAT, al mateix temps que fa una crida a celebrar una revetlla segura amb la família i els amics, evitar les grans concentracions de gent i amb molta precaució, tant per reduir possibles contagis de la COVID-19 com per evitar els accidents fent un mal ús del material pirotècnic.

Adquireix la teva entrada.

Redacció

 

Tret d’inici a la temporada de platja a Altafulla

Aquest estiu serà el primer en què els visitants podran copsar els resultats de les accions del pla de gestió ‘Altafulla Platja Viva’ com a espai viu, dinàmic i clau per al desenvolupament social i econòmic de la vila. Foto: Ajuntament

Altafulla ja ho té tot a punt per a una nova temporada de platja. El coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera; la regidora de Turisme, Natalia Sanz, i el tècnic ambiental del pla de gestió ‘Altafulla Platja Viva’, Ton Aymemí, han presentat aquest matí els treballs efectuats aquests darrers dies per a l’arribada de visitants al municipi aquest estiu.

El coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera, ha remarcat “les feines que s’han fet des del pla de gestió ‘Altafulla Platja Viva’ al llarg de tot un any, especialment, per al tractament de la sorra en un espai viu i dinàmic que necessita un acompanyament d’accions per protegir-la i redistribuir-la en els sectors que fa més falta per encarar la temporada estival”.

Amb aquestes accions de protecció i retenció de la sorra, recuperació de l’estructura dunar i la plantació d’espècies de flora autòctona s’ha aconseguit tractar la platja “de la manera més sostenible possible” en un context d’amenaces pel canvi climàtic.

Concretament, s’ha millorat la continuïtat del camí de ronda al llarg del front marítim d’Altafulla entre la platja del Canyadell i el Vinyet; s’han introduït millores per evitar que l’escorrentia de la pluja provinent dels carrers erosioni la platja;  s’ha regenerat l’estructura dunar del parc de Voramar per protegir la platja i el parc dels temporals marins.

També s’ha aportat puntualment sorra procedent de les zones de retenció per mantenir l’amplitud de la platja i les activitats; s’han consolidat els biòtops marins artificials de refugi per a la fauna marina i com a elements de fixació de les boies de senyalització; s’ha ordenat la zona d’ús públic del Club Marítim per millorar la connexió entre el final del passeig i el Vinyet, i s’han reforçat els mecanismes de retenció de sorra per millorar l’ecosistema dunar del Vinyet i reposar de sorra les zones de platja afectades pels temporals.

D’altra banda, des de la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Altafulla, s’instal·larà una nova senyalització informativa sobre el pla de gestió de la platja que, a banda de ser física, el visitant podrà consultar-la a través de codis QR que enllaçaran amb el nou espai web habilitat www.altafulla.cat/platjaviva.

Per la seva banda, la regidora de Turisme, Natalia Sanz, ha donat per iniciada així la temporada d’estiu que preveu “molt bona”, amb l’inici de tots els serveis a la platja amb el Servei de Socorrisme i Salvament Marítim, que s’allargarà fins a finals de setembre, la recuperació dels rentapeus i les dutxes i passarel·les, els serveis de lavabos i food truck, para-sols, megafonia, i la instal·lació de la zona esportiva amb pistes de vòlei i tenis platja al costat del Club Marítim.

Redacció

 

Altafulla posa de nou en funcionament l’oferta d’activitats aquàtiques durant els mesos de juliol i agost

L’Ajuntament d’Altafulla, juntament amb el Consell Sectorial d’Esports, posa de nou en funcionament l’oferta d’activitats aquàtiques durant els mesos de juliol i agost a la piscina municipal, a càrrec de l’empresa Iniciatives Esportives de Tarragona (IET).

S’ofereixen quatre torns que van del 5 de juliol al 27 d’agost adreçats tant a nens i nenes majors de 2 anys com a adults. D’aquesta manera, el programa inclou cursets de natació per a infants de 2 i 3 anys; natació d’iniciació I, per a infants que no suren dins l’aigua; natació d’iniciació II, per a infants que sí suren dins l’aigua, i d’iniciació III i adults, per a joves majors de 10 anys i adults que saben nedar.

Els preus oscil·len entre els 50 i 55 euros per setmana, i les places es limiten a 6, 10 i 12 alumnes, respectivament. Quant als més petits, hi haurà un monitori per cada dos infants. La regidoria d’Esports, que encapçala l’edil Àlex Cañas, recorda als acompanyants dels infants, que l’activitat contractada és per als alumnes; si els adults volen fer ús de la piscina a la mateixa hora tenen a la seva disposició el tiquet corresponent per dia o els abonaments específics.

Les inscripcions es poden tramitar mitjançant cita prèvia des del web de l’Ajuntament d’Altafulla (www.altafulla.cat) a l’apartat de cursets de natació, o bé, trucant al telèfon d’atenció ciutadana 977 65 00 08, en horari de dilluns a divendres, de 9 a 14 hores.

Cal remetre la inscripció i justificant de pagament al correu electrònic ila@tinet.org (Iñaki Liarte, telèfon 606 419 269). La ciutadania que es quedi sense cita prèvia, podrà enviar un correu electrònic a ila@tinet.org i, des d’aquest mateix correu, s’hi posaran en contacte per oferir aquelles places que hagin quedat vacants.

Demana la teva cita prèvia.

Descarrega’t el díptic d’informació i matrícula.

Redacció

 

Altafulla acull les Jornades d’Operativa Policial amb Unitats canines K9

L’obertura de les jornades, que ha tingut lloc aquest matí en el mateix recinte municipal, ha comptat amb l’assistència dels coalcaldes d’Altafulla, Jordi Molinera i Alba Muntadas, del Cap de la Policia Local d’Altafulla, Jordi Gil, i de representants de diferents cossos de seguretat locals. Fotos: Ajuntament

Des d’aquest dimarts i fins demà dimecres, se celebren a Altafulla les Jornades d’Operativa Policial amb Unitats K9, que ha congregat a més de 40 policies d’arreu de l’Estat, especialment del País Valencià.

En aquestes jornades estan presents les unitats canines del cos de Policia Local de la Vila Joiosa, Riba-roja de Túria, Benidorm i Burjassot, i agents d’altres cossos policials com Múrcia, Altafulla i Tarragona, i fins i tot, agents rurals on participen en tallers pràctics de defensa personal, d’entrades a domicilis, exhibicions canines i rastreig de substàncies estupefaents, entre d’altres, al camp de futbol de l’Estadi Municipal Joan Pijuan.

L’obertura de les jornades, que ha tingut lloc aquest matí en el mateix recinte municipal, ha comptat amb l’assistència dels coalcaldes d’Altafulla, Jordi Molinera i Alba Muntadas, del Cap de la Policia Local d’Altafulla, Jordi Gil, i de representants de diferents cossos de seguretat locals.

El coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera, ha destacat que “aquestes jornades promouen una bona preparació d’agents i ensinistrament de gossos, i al mateix temps, una formació contínua imprescindible per desenvolupar les tasques de seguretat ciutadana de qualsevol agent local”. En aquest sentit, s’ha mostrat orgullós que Altafulla aculli unes jornades de formació com aquestes que són referents a nivell estatal.

Per la seva banda, el Cap de la Policia Local d’Altafulla, Jordi Gil, tot i que ha reconegut que comptar amb una unitat canina a Altafulla “és complex”, ha assegurat que “el binomi agent-gos és una eina i un canal de comunicació excepcional per a qualsevol cos de seguretat ciutadana, ja que actua d’una manera eficaç i ràpida”.

Demà dimecres al matí se celebrarà una exhibició canina amb alumnes de 1r i 2n d’Educació Primària de les escoles La Portalada i El Roquissar d’Altafulla i cap al migdia hi haurà la cloenda de les Jornades d’Operativa Policial amb Unitats K9 a l’Estadi Municipal Joan Pijuan.

Redacció

 

La Piscina Municipal d’Altafulla obrirà les portes el proper dilluns 21 de juny

L’Ajuntament ha dut a terme diferents millores de cara a la nova temporada amb una inversió d’uns 30.000 euros. Foto: Ajuntament

El proper dilluns 21 de juny s’obriran les portes oficialment de la Piscina Municipal de cara a la nova temporada d’estiu que s’allargarà fins el 12 de setembre. L’horari d’obertura al públic serà de dilluns a diumenge, d’11 a 15 hores, i de 16 a 20 hores. 

L’obertura de la nova temporada anirà acompanyada de diferents millores que han significat una inversió de 30.000 euros per a les arques públiques, segons ha explicat el regidor d’Esports, Àlex Cañas. Aquestes millores s’han traduït en l’arranjament de rajoles, la reparació de fuites i renovació de l’estació de bombament d’aigua, treballs de pintura tant a la façana exterior com a l’interior, i la instal·lació d’una carpa de 7×5 metres a la zona de gespa.

La Piscina Municipal s’ubica al carrer Alcalde Pijuan, i compta amb una piscina de 25 per vuit metres, i una altra de petites dimensions per al gaudi de la canalla. També compta amb vestidors per a homes i dones i servei de bar, i servei de socorrisme. Per a aquesta temporada, el servei de manteniment i recepció s’ha externalitzat a una empresa.

Per mantenir les mesures de seguretat, l’aforament estarà limitat a la normativa vigent de cada moment marcada pel PROCICAT. Actualment l’aforament se situa en el 70 %, el que significa un total de 105 usuaris. Per complir amb la normativa sobre la traçabilitat, caldrà que cada usuari s’inscrigui en el registre situat a la mateixa entrada del recinte.

Quant als cursets de natació, es disposaran dos carrils que es reservaran per a aquesta activitat. El preu de l’entrada diària per a les persones empadronades d’entre 16 i 65 anys és de 3 euros, i per a les que no estan empadronades, de sis. Els menors de tres anys estan exempts de la taxa. També es poden adquirir abonaments per a la temporada o mensuals demanant cita prèvia a www.altafulla.cat.

Podeu consultar les tarifes de la Piscina Municipal en el següent enllaç que fa referència a l’ordenança fiscal 21 ‘Taxa per a la prestació de serveis o realització d’activitats en dependències o en centres esportius i recreatius municipals, l’ús de maquinària i material municipal o prestació de serveis municipals amb caràcter privat’.

Consulta les tarifes 2021 de la Piscina Municipal.

Redacció

 

La xef Sara Nicolás, del restaurant Voramar Cal Vitali, s’endú el premi a la millor tapa de ‘La Xoixeta’

La xef ha recollit aquest matí, de les mans de la regidora de Comerç i Turisme, Natalia Sanz, la distinció a la tapa més ben valorada. Foto: Ajuntament

La xef Sara Nicolás, del restaurant Voramar Cal Vitali, ha recollit aquest matí, de les mans de la regidora de Comerç i Turisme, Natalia Sanz, la distinció a la tapa més ben valorada pels comensals que han participat en la 5a edició de ‘La Xoixeta’, la ruta de les tapes bruixa d’Altafulla, que es va celebrar del 7 al 23 de maig.

La tapa guanyadora ‘La boira que envolta la bruixa’ estava feta a base de pa de shitake, pressa ibèrica marinada, emulsió de foie i fum de brandy. Concretament, d’aquesta tapa, se’n van servir més de 700 racions, com ha recordat la xef Sara Nicolàs. És la quarta vegada que el restaurant Voramar Cal Vitali s’endú el premi.

Els establiments de restauració d’Altafulla han repartit més de 4.000 tapes en les tres setmanes que ha durat la ruta de tapes ‘La Xoixeta’. Una xifra gens menystenible, segons la regidora de Turisme i Comerç, Natalia Sanz, tenint en compte que el nombre d’establiments participants era notablement inferior al d’un any sense pandèmia i que ‘les restriccions van limitat molt la presència de grups d’amics o familiars als bars i restaurants, element bàsic de la interacció social que també busca, en condicions normals, una ruta de tapes com aquesta’.

Redacció

 

Agenda d’actes de cap de setmana a Altafulla

Aquests són els actes més destacats per aquest cap de setmana a Altafulla. Tota l’agenda d’activitats està disponible per a la seva consulta a https://www.altafulla.cat/agenda-altafulla

DISSABTE 12 DE JUNY

De 10 a13h, Punt de sortida: Museu Etnogràfic

DESCOBREIX L’ENTORN NATURAL D’ALTAFULLA: ELS TURONS DE SANT ANTONI Aportació 2€. Informació i reserves: joan@hortdelasinia.com, 655486115.

18h, FESTIVAL SIMFONIC. Projecte de l’ Associació SIMFONIC: es fan 100 concerts simultanis i gratuïts a diferents punts de Catalunya i Balears, interpretant la mateixa peça, aquest any «Gotta be patient».

Plaça de l’Església. CONCERT D’ARPES, a càrrec d’alumnes de les Escoles de Música de Vilanova i Altafulla.

Era del Senyor, CONCERT DELS COMBOS I DEL QUARTET DE CLARINETS de l’Escola de Música d’Altafulla.

DIUMENGE 13 DE JUNY

D’11 a 12.30h, Vil·la Romana dels Munts (passeig del Fortí, s/n)

LA VIDA DE LES ELITS VORA TÀRRACO. Descobriu una de les vil·les més importants d’Hispània. La residència i els seus conjunts de banys, ricament decorats, mostren com era la vida de les elits de Tàrraco. Preu per persona: 5€. Venda d’entrades: www.mnat.cat/entrades.

Notes informatives

BIBLIOTECA MUNICIPAL

De dilluns a dijous, de 10 a 13h; dimarts i dijous tardes de 16 a 19h.

Grup de lectura feminista: «Lectures Rebels»

Més informació: http://bibliotecaltafulla.blogspot.com.es/

PUNT D’INFORMACIÓ JUVENIL

Horari d’atenció: de dilluns a divendres, de 16.30 a 19.30h.

Grups reduïts i totes les mesures higièniques i de seguretat.

Més informació i inscripcions a pijaltafulla@gmail.com o per whatsapp al 608 141 495.

ASSOCIACIÓ DE VOLUNTARIS DE PROTECCIÓ CIVIL D’ALTAFULLA

C/Marquès de Tamarit, 17, planta soterrani, Altafulla. Dimecres de 18 a 20h.

CLUB MARÍTIM D’ALTAFULLA

Tots els dissabtes Beach-Ioga de 9.30 a 10.30h. Preu 8€

Tots els diumenges SUP-Ioga de 9 a 10.30h. Preu 15€

Sortides guiades tots els dimecres i dissabtes en Paddle Surf o Caiac. Preu 15€

Places limitades. Més info a www.clubmaritimaltafulla.com

Redacció

 

Esports i Joventut organitzen dos casals d’estiu a Altafulla

El regidor d’Esports, Àlex Cañas, ha remarcat que la intenció d’organitzar aquests dos campus “és cobrir diferents sensibilitats». Foto: Ajuntament

Les regidories d’Esports i Joventut de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçalen l’edil Àlex Cañas i el coalcalde i regidor de Joventut, Jordi Molinera, organitzen dos casals d’estiu a la vila que comencen a partir del proper 28 de juny.

El regidor d’Esports, Àlex Cañas, ha remarcat que la intenció d’organitzar aquests dos campus “és cobrir diferents sensibilitats, ja sigui amb la programació d’activitats més enfocades en el lleure, i per una altra banda, d’altres més adreçades en l’àmbit multiesportiu”.

Quant al campus d’estiu ‘Un món de jocs tradicionals’, que dirigeix tècnicament el Consell Esportiu del Tarragonès, s’organitza en onze torns setmanals que van des del 28 de juny al 10 de setembre les activitats del qual tenen lloc al pavelló i a la piscina municipals, i a l’Escola El Roquissar, i va adreçat a infants nascuts entre el 2007 i el 2017. Les inscripcions en aquest campus cal fer-les telemàticament a través del web del Consell Esportiu del Tarragonès (www.cetarragones.cat).

Pel que fa al casal d’estiu ‘Gaià i les boles de Drac’, que dirigeix tècnicament l’entitat Viu Lleure, s’estén des del 28 de juny al 6 d’agost les activitats del qual tenen lloc al Pavelló de l’Escola La Portalada, va adreçat a infants menors de 14 anys. L’aforament màxim per aquest campus és de 60 nens i nenes. Les inscripcions en aquest campus cal fer-les telemàticament a través del web de l’entitat Viu Lleure (www.viulleure.cat).

El regidor d’Esports ha destacat que tots dos casals se cenyeixen a les mesures de seguretat i higiene que marca el PROCICAT per la situació pandèmica provocada per la Covid-19, i que la ràtio per infant és d’un monitor per cada deu nens i nenes. L’edil també ha recordat que l’estiu passat es va donar servei a més de 300 infants molts dels quals repetien l’experiència setmanalment.

Redacció

 

Altafulla s’incorpora al SIMFONIC

Altafulla s’incorpora enguany al SIMFONIC, el festival de concerts simultanis i gratuïts realitzats per més de 5.000 estudiants d’escoles de música d’un centenar de poblacions d’arreu de Catalunya i les Illes Balears en la que es convertirà en l’11a edició del certamen.

En el SIMFONIC hi són presents tots els estils musicals. S’hi poden veure formacions de caire clàssic com orquestres simfòniques, música de cambra, recitals de piano, òpera i cant coral; i qui vulgui, també pot optar per concerts de swing, grups de jazz i cors de gospel. Pels més atrevits, poden gaudir de pop-rock, funk, rap o hip hop. I pels més alternatius, sessions de DJ’s i música electrònica o, fins i tot, música tradicional i popular.

Quant a la participació d’Altafulla, la plaça de l’Església acollirà aquest dissabte 12 de juny, a les 18 hores,  dues actuacions. Per una banda, un concert de combos i quartet de clarinets de l’Escola de Música d’Altafulla; i per una altra banda, un concert d’arpes, que protagonitzaran els alumnes de l’Associació d’Arpistes d’Altafulla, del Conservatori de Vilanova i la Geltrú, de l’Escola de Música Freqüències de Vilanova i la Geltrú i de l’Escola Municipal de Música d’Altafulla.

Per a més informació, podeu consultar la programació de tot el festival a www.simfonic.org.

Redacció

 

Les bruixes tornen a Altafulla amb el format tradicional

L’edil de Turisme, Natalia Sanz, acompanyada del coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera, i del coordinador de la mostra, Diego Spano, han presentat aquest matí a la plaça de l’Església la 21a edició. Foto: Ajuntament

Després que l’edició anterior de 2020 se celebrés en petit format i de manera virtual, la regidoria de Turisme de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala l’edil Natalia Sanz, recupera enguany la Nit de Bruixes més tradicional i ho fa centrant-se en les bruixes com a dones sàvies amb un clar objectiu de reivindicar aquesta figura com una persona rica en coneixements i desprenent-se de les connotacions negatives que han transmès les llegendes populars.

L’edil de Turisme, acompanyada del coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera, i del coordinador de la mostra, Diego Spano, han presentat aquest matí a la plaça de l’Església la 21a edició que se celebrarà a la Vila Closa els propers dies 18 i 19 de juny. D’aquesta manera s’avança en el calendari amb un pas de “desestacionalitzar” els principals esdeveniments del municipi fora de l’època estival com ha destacat el coalcalde Jordi Molinera.

Natalia Sanz ha remarcat el protagonisme que prendran els rituals i les parades de caràcter marcadament esotèric i místic, deixant de banda les que aquests darrers anys havien ocupat part de la fira com artesania, roba i complements. En total, hi tindran una cabuda d’una trentena de parades, el que significa un 30 % menys del que era habitual en una situació no pandèmica. S’hi podran veure demostracions amb herbes curatives, olis essencials, pedres volcàniques…

En aquest sentit, el coordinador de la mostra, Diego Spano, ha subratllat els rituals tant d’inici com del final, a l’Era de l’Hospital, les xerrades i un concert amb Celtic Quartet amb la finalitat de recuperar aquesta mostra tan pròpia d’Altafulla vinculada a les llegendes de bruixes dels segles XVII i XVIII a la vila.

A la plaça del Pou s’hi concentrarà la zona gastronòmica amb tres parades d’Altafulla i amb productes Km 0 del Baix Gaià, i a l’entorn de la Vila Closa s’hi destinarà el mercat esotèric i el programa d’activitats. Això permetrà garantir les mesures de seguretat per la Covid-19 amb control d’accés a les entrades i sortides.

Redacció

 

Uns 330 ciclistes participen a Altafulla en el campionat català més multitudinàri

La competició es va dur a terme en una jornada marcada per la pluja, que va caure a primera hora i de forma intermitent fins a mig matí. Noemí Moreno i Francesc Guerra es van proclamar campions. Fotos: Ajuntament

Altafulla ha coronat aquest diumenge 6 de juny a Noemí Moreno i Francesc Guerra com a campions absoluts del Campionat de Catalunya de BTT en la modalitat olímpica XCO. La competició es va dur a terme en una jornada marcada per la pluja, que va caure a primera hora i de forma intermitent fins a mig matí. 

L’aigua va fer que els ciclistes haguessin d’adaptar-se a una superfície més lliscant de l’esperada. El sol, però, va acabar sortint, i els ciclistes de les darreres dues curses se’n van beneficiar. Un condicionant, el de la meteorologia, afegit a la duresa i exigència del circuit, com així ho van reconèixer els campions de la categoria Elit.

Els ciclistes no van ser els únics que van patir per la pluja. Des de l’organització, a càrrec de l’Ajuntament d’Altafulla i el Bike Park Costa Daurada, amb el suport de la Federació Catalana de Ciclisme, també van tenir els seus dubtes. Al final, “podem estar satisfets de com ha anat la jornada”, com va destacar el regidor d’Esport, Àlex Cañas, al mateix temps que va remarcar “l’ambient familiar i esportiu” que van aportar els esportistes i els acompanyants, a més del públic de casa, que va seguir entusiasmat les curses. I és que Altafulla va acollir el Campionat de Catalunya de BTT més multitudinari de la història amb uns 330 participants, una xifra motivada “per la pandèmia, que va fer que la gent tingués més ganes de participar-hi”, va assegurar l’edil d’Esports.

A més de Noemí Moreno i Francesc Guerra, Altafulla ha coronat a 12 campions més: Nerea Marfil i  Aleix Saumell s’han imposat en la categoria Sub23; Nicole Castillo i Nil Solà en Junior; Marta Cano i Carlos Gámez en Cadet; Marta Ballús i Víctor Pérez en Màster 30; Sandra Santanyes i Josep Enric Farriol en Màster 40; Joan Roig en Màster 50; i Josep Palomino en Màster 60.

Durant la jornada, només es va haver de lamentar la caiguda d’Oriol Domènech, que va ser traslladat a l’hospital per uns problemes al maluc. Per la resta, la competició va sortir de meravella, i des de l’Ajuntament i el Bike Park Costa Daurada deixen la porta oberta a acollir més esdeveniments d’aquestes característiques.

Redacció

 

Finalitzen els treballs de restauració del mur de l’antic cementiri d’Altafulla

L’acte ha comptat amb la presència del coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera; el Mossèn de la Parròquia de Sant Martí, Jaume Gené; la regidora de Cultura, Gemma Maymó, i el Mestre d’Obra, Enric Barceló. Foto: Ajuntament

L’Església de Sant Martí i la regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Altafulla han presentat aquest matí la finalització dels treballs de restauració del mur de l’antic cementiri ubicat a l’entorn de la parròquia. L’acte ha comptat amb la presència del coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera; el Mossèn de la Parròquia de Sant Martí, Jaume Gené; la regidora de Cultura, Gemma Maymó, i el Mestre d’Obra, Enric Barceló. 

Com ha explicat la regidora de Cultura, Gemma Maymó, la tempesta del Glòria, que es va produir entre els dies 20 i 23 de gener de l’any passat, va provocar el despreniment de 160 metres cúbics del mur perimetral que envolta el conjunt arquitectònic de l’Església de Sant Martí, i que va comportar el tancament del camí públic que rodeja la parròquia i el Castell. En aquest procés es van localitzar restes òssies humanes que podrien datar-se del segle XVIII i que correspondrien a l’antic cementiri de la vila.

Els treballs han consistit, segons ha detallat el Mestre d’Obra, Enric Barceló, en la restauració del mur basant-se en l’estructura original i utilitzant pedres de marge de la zona i morter de calç respectant així els criteris del conjunt de la Vila Closa, declarada Bé Cultura d’Interès Nacional des del 1998. També s’han recuperat les restes humanes que han tornat al seu lloc original.

En aquest sentit, el Mossèn d’Altafulla, Jaume Gené, ha remarcat la rellevància de l’espai “com a element patrimonial de la vila” i zona compartida amb el municipi d’acord amb el conveni de col·laboració existent entre la Parròquia de Sant Martí i l’Ajuntament d’Altafulla per al seu ús.

La inversió ha estat de 80.000 euros finançats per l’Església de Sant Martí i la col·laboració del consistori en l’acceleració per a l’execució dels treballs.

Redacció

 

Altafulla, seu aquest diumenge del Campionat de Catalunya BTT en la modalitat olímpica de XCO

Mapa del circuït a la muntanya de Sant Antoni.

Altafulla ofereix un marc incomparable per a la celebració del Campionat de Catalunya BTT, que tindrà lloc al Turó de Sant Antoni, a l’entorn de l’Ermita, en un circuit de 5,9km i 190 metres de desnivell on els més de 300 ciclistes participants realitzaran diverses voltes segons la categoria.

L’organització va a càrrec de la regidoria d’Esports de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala l’edil Àlex Cañas, i de la direcció tècnica del Club Bikepark Costa Daurada Torredembarra, amb Àngel Batlle al capdavant.

La coordinadora de la comissió de BTT de la Federació Catalana de Ciclisme, Anna Villar, ha confirmat que s’arriba al Campionat de Catalunya “amb moltes, ganes, amb un circuït molt treballat per part de l’organització, que ha fet una feinada netejant moltes zones, afegint-hi zones de salt i posant-hi molt de treball i estima”.

Del campionat se’n destaca també la presència oficialment per primer any de la categoria d’e-bikes oficialitzada amb la intenció, segons Anna Villar, “de tenir el seu propi campionat, ja que aquest any l’hem fet coincidir amb el de rally per temes organitzatius i de protocols, però la voluntat és que tingui la seva pròpia data i seu”.

En els dos casos, les inscripcions tanquen aquest proper dijous 3 de juny a les 24h al portal web de la Federació Catalana de Ciclisme (www.ciclisme.cat).

Afectacions en el trànsit rodat

Per al bon funcionament del campionat, es produiran restriccions en el trànsit rodat durant el cap de setmana a la zona del Camí de l’Ermita de Sant Antoni on quedarà prohibit l’estacionament des del dissabte. El regidor d’Esports, Àlex Cañas, ha puntualitzat que, en cap cas, es tallarà la circulació, si no que es produiran talls intermitents durant el dia de la prova, des de les set del matí fins a les quatre de la tarda, per facilitar el desenvolupament de les curses i la convivència amb el veïnat.

La Policia Local d’Altafulla ja ha senyalitzat degudament les zones d’afectacions per a les curses, i els espais on podran estacionar tant els visitants com els participants a la prova, i que corresponen als carrers de la Ronda de la Creueta, Ronda d’Altafulla, carrer de la Pedrera i plaça de la Pedrera. També s’ha habilitat el pàrquing del poliesportiu que estarà reservat per a autocaravanes dels participants i no es podrà estacionar des del divendres a la tarda.

Tota la informació i inscripcions al Campionat de Catalunya BTT XCO.
Tota la informació i inscripcions al Campionat de Catalunya E-Bikes.

Redacció

 

Emotiu comiat d’Àngel Fernàndez, sotsinspector de la Policia Local d’Altafulla

A partir d’ara, Ángel Fernández prestarà els seus serveis com a sotsinspector de la Guàrdia Urbana de Tarragona a l’Àrea de Mobilitat. Foto: Ajuntament

El sotsinspector de la Policia Local, Àngel Fernàndez, s’ha acomiadat aquest matí durant un acte celebrat a la sala de plens de l’Ajuntament en el qual han estat presents el coalcalde Jordi Molinera; els caps de les policies locals de Torredembarra, Roda de Berà i Creixell, i de la Regió Policial del Camp de Tarragona dels Mossos d’Esquadra; responsables de l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil d’Altafulla, regidors i regidores de la Corporació Municipal, i agents de la Policia Local i personal divers de l’Ajuntament d’Altafulla.

Molinera ha agraït la tasca duta a terme per Àngel Fernàndez al capdavant de la Policia Local d’Altafulla durant tots aquests anys. I especialment en aquest darrer, quan la gestió de la pandèmia per la Covid-19 va significar un gran repte pel cos de seguretat municipal. Molinera li ha fet entrega del pin d’honor de la Corporació Municipal. Per la seva banda, tots els caps policials assistents li han fet entrega d’una placa en record a la seva cooperació policial que ha donat fruit al darrer conveni de col·laboració de policies del Baix Gaià.

Imatge de família del comiat. Foto: Ajuntament

Àngel Fernàndez s’acomiada així després de 21 anys al capdavant del servei públic de la seguretat ciutadana a Altafulla. Fernàndez ha expressat la seva satisfacció en relació als anys de servei prestats a la vila i ha destacat la col·laboració i cooperació policial que s’ha assolit amb la resta de cossos de seguretat del Baix Gaià, així com també amb els mateixos companys de la Policia Local. A partir d’ara, prestarà els seus serveis com a sotsinspector de la Guàrdia Urbana de Tarragona a l’Àrea de Mobilitat.

El caporal Jordi Gil, fins ara a la Policia Local de Calafell, i amb qui havien treballat junts es farà càrrec a partir d’ara del comandament de la Policia Local d’Altafulla.

Redacció

 

Altafulla finançarà projectes proposats per la ciutadania 

Imatge de la roda de premsa d’aquest matí. Foto: Ajuntament

L’Àrea de Participació Ciutadana de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala el coalcalde Jordi Molinera, ha obert aquest matí el procés de pressupostos participatius, amb el lema ‘Altafulla Decidim’, a partir del qual el consistori finançarà projectes proposats per la ciutadania. La inversió que el consistori hi destina és de 60.000 €.

Com ha remarcat el coalcalde Jordi Molinera, “els pressupostos participatius són un exercici d’aprofundiment democràtic a través del qual la ciutadania pot decidir de manera directa una part del capítol d’inversions del municipi, sempre i quan siguin viables”.

En aquest sentit, es tracta d’un procés participatiu que combina la democràcia deliberativa (generació d’intel·ligència col·lectiva), amb la democràcia directa (presa de decisions a través d’un procés de votació).

Això vol dir que la ciutadania pot presentar propostes per millorar el municipi. Posteriorment aquestes propostes seran analitzades per l’ajuntament (anàlisi de viabilitat). Després, les propostes que resultin vàlides seran prioritzades pels veïns i veïnes en una jornada participativa.

Finalment, les persones empadronades al municipi de 16 i més anys decidiran, a través d’una votació, els projectes guanyadors per tal que l’ajuntament els executi.

Avui dijous 27 de maig s’ha iniciat la fase 2 que s’allargarà fins el 25 de juny i que es basa en l’enviament de propostes. Des del consistori s’ha habilitat un espai web www.altafulla.cat/decidim, s’han editat un vídeo i una falca de ràdio promocionals i diversa cartelleria.

Redacció

 

Espècies autòctones lluiran al parc de Voramar d’Altafulla

Grups escolars dels dos centres educatius d’Altafulla han plantat les espècies autòctones en el dunar, com el Tamariu, Jull de platja o el Card Marí. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament d’Altafulla ha regenerat el cordó dunar del parc de Voramar amb la plantació d’espècies autòctones. En l’actuació, inclosa en el pla de gestió, s’ha reconstruït un terç de la duna amb sorra i s’ha tancat l’espai amb malles per tal de protegir i reforçar aquesta zona i la platja del municipi. Aquest dijous, grups escolars han participat en la regeneració del dunar i divendres es farà una acció oberta a tota la ciutadania. A partir de la setmana pròxima, els tècnics col·locaran trampes a la zona frontal, d’uns 60 centímetres, per retenir la sorra. “En quinze dies de tancament ja germinen plantes espontàniament tant al davant com al darrere”, ha indicat Ton Aymemí, tècnic del pla de gestió ‘Altafulla Platja Viva’.

La Diputació de Tarragona va atorgar el premi Iniciativa Medi Ambient al projecte d’Altafulla ‘Platja viva’, dotat amb 5.000 euros, que ha permès la recuperació de les dunes a la platja d’aquest municipi. «Després de la primera feina de donar forma a les dunes, de netejar la zona de restes de runes i de retirar tubs de les dutxes, l’última part és la regeneració per tal d’assegurar el cordó», ha afirmat la coalcaldessa, Alba Muntadas.

Per això, grups escolars dels dos centres educatius d’Altafulla han plantat les espècies autòctones en el dunar, com el Tamariu, Jull de platja o el Card Marí. Divendres s’ha organitzat la iniciativa ‘Viu la platja’ que estarà oberta a tota la ciutadania. «Volem que coneguin l’actuació i la importància de mantenir aquests cordons dunars per la salut i protecció de la platja», ha manifestat Muntades.

Fa un any i mig, es va redactar el pla de gestió per protegir la zona marítima d’Altafulla i una de les actuacions que recull el document és la regeneració del parc de Voramar. «L’enteníem com una zona de captació de sorra, però l’any passat els temporals van fer molt de mal, i la intervenció que hem fet ara és molt més defensiva, no es tracta només de retenir sorra perquè hi hagi platja sinó de començar a defensar el parc», ha explicat Aymemí.

El tècnic ha assenyalat que la zona més afectada per les borrasques és l’entorn del Vinyet, on hi ha grans desplaçaments de sorra. «Enguany hem notat que els temporals no venen tant de llevant, sinó més de garbí i tenen més impacte en aquesta zona; això és positiu perquè aquí les garbinades afecten una mica menys i quan és de llevant afecten més al passeig», ha indicat.

Segons ha explicat Aymemí en l’actuació del dunar del parc de Voramar s’ha afegit sorra i s’han retirat les atzavares, ja que és una espècia al·lòctona. «La principal actuació ha estat fer un tancament, hem optat per fer-ho amb malla perquè aquí a l’estiu hi ha molta gent i el que ens interessa és consolidar la duna i la vegetació», ha destacat.

Fins dimarts vinent, es plantaran i se sembraran les espècies autòctones i després es col·locaran trampes al frontal del dunar. Aquestes tindran uns 60 centímetres i ajudaran a retenir la sorra. «Costes ja no invertirà diners a llençar sorra; hem de començar a crear els mecanismes per retenir-la perquè les inversions en aquest sentit segurament aniran a la baixa», ha argument Aymení.

Ara, l’Ajuntament treballa a cercar solucions per els corrents d’aigua a la zona del dunar per evitar la pèrdua de sorra. «Tenim greus problemes de correntia, que entren a la platja i s’emporten la sorra, s’està treballant tècnicament per retenir aquesta aigua; busquem coherència en la continuïtat del camí de ronda, tant en la zona del Fortí com en la zona del final del passeig, amb el marítim i la ruta del Gaià», ha subratllat el tècnic.

Des del consistori també han explicat que retiraran les barres de sorra del final del passeig marítim, col·locades a la tardor passada, per facilitar el pas dels ciutadans. Les barres es tornaran a posar a la tardor.

Mar Rovira

 

Altafulla acollirà un dels cinc concerts del festival ‘TGN Jazz’

La regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala l’edil Gemma Maymó, s’ha sumat enguany al projecte itinerant del cicle de música ‘Escales’ del festival TGN Jazz. 

D’aquesta manera, la plaça de l’Església acollirà el proper 24 de juny, per Sant Joan, el concert de Rita Payés, Joan Fort & Horacio Fumero a partir de les 19 hores. Les entrades per al concert ja es poden adquirir a la plataforma on line Entradium a un preu de 6 euros la venda anticipada, i a taquilla, 10 €.

La Rita Payés i en Joan Fort es coneixen a Barcelona l’estiu del 2015, ciutat on ambdós residien aleshores. A mesura que es coneixen i comencen a tocar junts decideixen formar un trio juntament amb el seu mentor, el mestre Horacio Fumero al contrabaix, amb qui deixen ben clara la seva passió en comú pels estàndards de jazz i per l’obra de compositors rellevants de l’estil, regalant sempre alguna delícia de cançons de Músiques del món com la Bossa Nova, Samba o Choro.

L’objectiu d’aquests tres músics és experimentar amb aquest format tan exigent com és el trio acústic, donant així vida a les cançons populars (i no tan populars) de l’Amèrica del segle XX.

El nou cicle de TGN JAZZ “Escales” té l’objectiu d’ampliar el radi del seu abast, sumant el valor patrimonial d’espais del Camp de Tarragona a la qualitat contrastada dels artistes que formen part de les seves programacions. A banda d’Altafulla, també passarà per Tarragona, Reus, Torredembarra i la Nou de Gaià. El festival se celebra del 5 al 6 de juny.

Adquireix la teva entrada.

Redacció

 

Tarraco Viva torna a Altafulla amb dues propostes de gastronomia romana

Altafulla tornarà a ser un dels escenaris de Tarraco Viva, el festival romà de Tarragona, aquest cap de setmana. La mostra celebra aquest 2021 la seva vint-i-tresena edició i ha recuperat les dates habituals: deu dies de cultura i d’història entre el 22 i el 30 de maig, que culminaran el certamen a Altafulla, entre d’altres espais.

D’entre els 220 actes programats per a aquesta edició, Altafulla n’acull dos que se celebraran aquest cap de setmana 29 i 30 de maig a l’entorn del Castell.

Per una banda, la pineda de davant del Castell dels Montserrat serà l’escenari aquest dissabte 29 de maig, a les 13:00 hores, d’una degustació vermut de l’època sota el títol ‘FEM UN APERITIU ROMÀ. Tastet de recreació romana’; i l’endemà diumenge 30, a les 13:30 hores, tindrà lloc al Parc del Comunidor un dinar taller farcit de gastronomia romana sota el títol ‘A CASA D’APICI. Recreació d’un dinar romà’.

Totes dues activitats van a càrrec de la companyia Domus Apicius. Les entrades, a 1 i 3 € respectivament, ja estan exhaurides. L’aforament estava limitat a 60 i 36 persones, respectivament.

Arran de la pandèmia per la Covid-19, un 35 % de les activitats de Tarraco Viva s’han organitzat en línia, mentre que un 65 % s’ha programat presencialment amb totes les garanties i les mesures de seguretat que la situació sanitària requereix. S’estima que la mostra aplegui unes 10.000 persones al llarg del festival.

Redacció

 

Altafulla destinarà més d’1 MEUR del romanent de tresoreria a inversions pel 2021

El coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera, ha reivindicat les actuacions com “una aposta necessària en època de crisi per tal d’esdevenir motor de l’economia local”. Foto. Ajuntament

El Ple de l’Ajuntament d’Altafulla votarà a la propera sessió, previsiblement el proper 31 de maig, una modificació de crèdit per tal d’incorporar el romanent de tresoreria al Pressupost Municipal de l’exercici 2021. Una xifra que ascendeix a 1.300.000 euros i que principalment es destinarà a inversions. Del total, 1.008.698,00 euros aniran dirigits en aquesta línia, i la resta, 321.371,96 euros, seran per a despeses generals. El coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera, ha reivindicat les actuacions com “una aposta necessària en època de crisi per tal d’esdevenir motor de l’economia local”.

Entre les inversions que preveu l’equip de govern destaquen la millora de l’espai públic, ja que segons el regidor d’Hisenda, Dani Franquès, “els espais comuns han agafat molt més protagonisme amb la COVID-19”. D’aquesta manera la intenció és de renovar diverses places, com la dels Vents (350.000€), la Martí Royo (125.000€) i la de l’1 d’Octubre (90.000€), així com seguir invertint en el pla de millora de voreres (50.000€) i d’asfaltat de carrers (50.000€). En aquest àmbit també destaquen partides com el canvi de lluminàries (3.500€), l’enllumenat al carrer de l’Ermita i l’Hort del Senyor (15.000€), així com divers mobiliari urbà, parcs infantils (13.500€), el nou tancament de la plaça de l’Església per a esdeveniments (14.000€), la renovació de la Bibliomar (15.000€) o la dotació de veles para-sol per a la Biblioteca i la Piscina Municipal (30.000€).

La modificació de crèdit també fa èmfasi en l’increment de les partides destinades a cultura, de manera que alguns certàmens amplien les seves dotacions pressupostàries. És el cas de l’Altacústic (8.000€), el Festival Internacional de Música (3.000€), el Pleamar (10.000€) o la Tarraco Romana (1.000€). Paral·lelament i encara en aquest àmbit, també es destinen recursos a l’elaboració d’un inventari del patrimoni local (6.000€) i al Festival Ànima Jove (1.000€).

A més a més, un altre dels puntals de la incorporació del romanent de tresoreria al Pressupost de 2021 és el foment de les polítiques de participació ciutadana, que incrementen la partida en 36.000 euros. I d’altra banda, amb la modificació de crèdit també es preveu renovar dos elements de transport de la Brigada Municipal (amb 30.000€ i 15.000€ respectivament), actualitzar la maquinària de la piscina (20.000€), així com crear espais d’esbarjo del jovent i adequar zones esportives amb la creació d’un Pumptrack (50.000€).

En aquesta ampliació de partides, a més, també es dediquen esforços en el foment del reciclatge, amb la renovació de cartells a les illes d’escombraries (22.000€) i amb una subvenció als grans productors (5.000€). En un altre sentit, se segueix invertint en millores en l’administració de l’Ajuntament (20.000€) així com en la segona fase de la tanca de l’Escola La Portalada (40.000€) i en la renovació de l’equipament de la cuina de la llar d’infants Hort de Pau, des d’on es fa el menjar per a la gent gran (12.000€).

Redacció

 

L’Altacústic i el Mercat de Música Viva de Vic, de la mà aquest 2021

El coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera, durant la presentació del Festival aquest dijous al matí a la plaça del Pou, que enguany es recupera com a escenari. Foto: Ajuntament

El Festival de Música Independent d’Altafulla, l’Altacústic, enceta aquest 2021 la seva vuitena edició amb les actuacions de Maria Jaume i Patricia Atzur aquest dissabte 22 de maig a les 19:30h. a la plaça del Pou. És una de les novetats del certamen, la desestacionalització, ja que “d’ara en endavant hi ha la intenció de programar concerts més enllà de les dates oficials”. Tot plegat ho ha explicat el coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera, a la presentació del Festival aquest dijous al matí en el que serà un dels seus escenaris, la plaça del Pou, que enguany es recupera.

De fet, aquesta serà una altra de les novetats del proper mes de juliol. I és que després de les limitacions imposades per contenir la pandèmia en l’edició passada, que va concentrar tots els recitals a la plaça de l’Església, aquest cop tornarà un dels emplaçaments de referència al certamen. En aquest sentit, la regidora de Cultura d’Altafulla, Gemma Maymó, s’ha mostrat molt satisfeta de poder tornar a oferir concerts simultanis a l’Altacústic i “conjugar dos escenaris per així recuperar l’essència d’anys anteriors”.

La tercera gran novetat del 2021 és l’agermanament que estableix el festival amb el Mercat de Música Viva de Vic (MMVV), de manera que Altafulla acollirà dos concerts amb segell de la reconeguda proposta osonenca. Serà en la jornada inaugural, i permetrà a Vic donar més visibilitat de la seva iniciativa i alhora ampliar la programació encara en un context de contenció de la pandèmia. Per tot plegat, el director artístic de l’Altacústic, Kike Colmenar, ha anunciat que també es farà una trobada de programadors, “per tal que puguin contractar nous espectacles i contribuir així a dinamitzar els festivals del territori”. Colmenar ha afegit, a més, que “per al festival de música independent d’Altafulla, amb un total de 8 concerts, es tracta d’una oportunitat i un impuls per tenir una major repercussió a tot el país”.

La programació de l’Altacústic per al juliol comprèn 3 dies:

Dijous 15 s’inicia el certamen en col·laboració amb el MMVV a l’escenari de la plaça del Pou, amb Joana Serrat & The Great Canyoners a les 19:30h., i amb Daniel Lumbreras a partir de les 21:30h.

Divendres 16 serà el torn de la tarragonina Anna d’Ivori a les 19.30h. a la plaça de l’Església, mentre que a les 20:30h. Joan Colomo actuarà a la plaça del Pou. Finalment, ja a les 22:00h. tancarà la jornada Los Sara Fontán a la plaça de l’Església.

L’Altacústic clourà el dissabte dia 17 a partir de les 20:00h. amb Pau Vallvé a l’escenari de la plaça del Pou, Joina a les 21:30h. a la plaça de l’Església, i Kids from Mars a la plaça del Pou a les 22:30h.

Les entrades per a la vuitena edició de l’Altacústic s’han posat a la venda a www.altacustic.cat aquest mateix dijous pel que fa als concerts de juliol. Paral·lelament, les persones interessades en assistir als concerts d’aquest dissabte encara tenen temps d’aconseguir algunes de les entrades que queden disponibles del total de 150. De moment aquest és l’aforament previst, en un format similar al de l’any passat, a la plaça de l’Església, i amb taules i cadires convenientment separades.

Redacció