TOTS 21

‘Codi Ictus’, el nou treball de la productora d’Altafulla Most Wanted Studio

Després de l’exitosa distribució del curtmetratge “Me, a Monster?”, que ha obtingut 3 premis i ha estat seleccionat en més de 70 festivals de cinema internacionals, la productora altafullenca Most Wanted Studio inicia la producció del seu tercer projecte, “Codi Ictus”. Es tracta d’un curtmetratge documental experimental d’animació que parla de l’Ictus.

Belinda Bonan es posa de nou al capdavant d’aquest treball, que li toca de ben aprop. L’any 2018, la seva mare va patir un Ictus Isquèmic. En aquell moment, es va adonar que no en sabia res d’aquesta enfermetat, malgrat la seva gravetat. I això la va portar inevitablement a voler-ne fer un curt amb aquesta temàtica.

“L’Ictus és una enfermetat silenciada de la que ben poc es parla.  Però és la primera causa de mort en les dones. Així que crec que es mereix que li dediquem temps i en parlem més” afirma Belinda Bonan, directora de ‘Codi Ictus’.

D’aquest curt, en destaca la seva proposta artística. L’animació es farà de forma tradicional, sobre paper, pintant en aquarel·la cada frame. Aquesta tècnica no és habitual i ha fet que l’equip hagi hagut d’estar un temps fent tests d’animació per a veure quina era la forma més adient d’acometre el projecte.

Ara que la producció ja està en marxa, han decidit realitzar de nou una campanya de micromecenatge que, a més d’ajudar-los a tancar el finançament del projecte, els ajudi també a fer-ne publicitat i promoció. El 4 de Maig, es llançarà oficialment la campanya a Verkami (https://vkm.is/codiictus), però, entretant, ja se’n pot veure un avançament a la seva landing page (www.mostwantedstudio.com/landing). A més de l’objectiu inicial de 3.500€, la campanya té un objectiu ampliat de 5.500€, que, en cas d’assolir-se, permetrà fer una donació d’un 10% del total recaptat a una Fundació o Associació relacionada amb l’enfermetat.

La productora també està negociant acords de col·laboració amb Fundacions i Associacions de pacients, per tal d’amplificar el missatge del curt. Aquest esdevé la peça angular de tota una estratègia molt més àmplia, que té per objectiu difondre i conscienciar sobre l’Ictus.

“Ens agrada que cada projecte que produïm, aporti un valor i faci reflexionar a l’espectador” afirma Joan Rubinat, co-productor de ‘Codi Ictus’.

Amb aquesta clara vocació social, també han engegat una crida a la participació en el seu perfil d’Instagram (@codiictusfilm), per aconseguir testimonis d’afectats d’Ictus, familiars i persones relacionades amb l’enfermetat.

Redacció

 

Programació especial de la Setmana Santa a Altafulla

L’agenda ha estat organitzada per la regidoria de Cultura amb la col·laboració de diferents entitats del municipi. Foto: Ajuntament

Aquesta és l’agenda dels acgtes més destacats per Setmana Santa a Altafulla:

EXPOSICIÓ DEL CERCLE ARTÍSTIC D’ALTAFULLA.

Exposició Col·lectiva dels membres del Cercle Artístic a partir del dissabte 27 de març, a l’Era del Senyor, en horari d’obertura de l’Oficina Municipal de Turisme.

DIMECRES 31 DE MARÇ

De 9 a 10.30h. Club Marítim, SORTIDES GUIADES AMB INSTRUCTOR DE PADDLESURF O CAIAC (inscripcions a la web del Club Marítim d’Altafulla).

20:00h. Emissió d’edicions anteriors del CAMÍ DE LA CREU pel canal Youtube de l’Ajuntament d’Altafulla. Gràcies a la col·laboració de TAC 12 i Fernando Santillán.

20:00h. Emissió de l’edició de 2019 del CAMÍ DE LA CREU per Altafulla Ràdio (107.4 FM i www.altafullaradio.cat). Gravació de la interpretació a l’interior de l’Església de Santa Maria de Baix a Mar.

DIVENDRES 2 D’ABRIL

9.00h. VIA CRUCIS A SANT ANTONI.

17.30h. A l’Església de Sant Martí, CELEBRACIÓ DE LA PASSIÓ I MORT DEL SENYOR.

19:00h. A l’Església de Sant Martí, SORTIDA DEL SANT CRIST I ELS PASSOS A LA PLAÇA.

DISSABTE 3 D’ABRIL

De 9 a 10h. Al Club Marítim, CLASSE DE IOGA.

De 9 a 10.30h. Al Club Marítim, SORTIDES GUIADES AMB INSTRUCTOR DE PADDLESURF O CAIAC (inscripcions a www.cmaltafulla.com).

11.00h. Punt de trobada: porta reixada del Castell, VISITA GUIADA A LA VILA CLOSA. Reserves: Oficina de Turisme, al Museu d’Altafulla, telèfon 977651426.

DISSABTE 3 I DIUMENGE 4 D’ABRIL

De 10:30h a 22:00h. Al Parc de Voramar, PLEAMAR VINTAGE MARKET (més informació a www.pleamarmarket.com).

DIUMENGE 4 D’ABRIL

De 9 a 10.30h. Al Club Marítim, SESSIÓ DE SUP IOGA.

De 10 a 14h. VIL·LA ROMANA DELS MUNTS (passeig del Fortí, s/n), Entrada lliure.

19.30h. A l’Església de Sant Martí, Concert de Setmana Santa MÚSICA RELIGIOSA PER A QUATRE VIOLONCELS. Entrada gratuïta. Aforament limitat.

DIMARTS 6 D’ABRIL

11.30h. A l’Ermita de Sant Antoni, FESTA LOCAL: MISSA VOTIVA.

Redacció

 

La regidoria de Cultura d’Altafulla col·labora en una experiència artística amb usuaris de la Fundació Onada

Es tracta d’una coproducció d’un film que vincula l’art, Altafulla i la llera del riu Gaià. Foto: Ajuntament

La regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala l’edil Gemma Maymó, col·labora en una experiència artística que vincula l’art, el municipi i l’entorn natural de la llera del riu Gaià.

Precisament aquests dies s’ha rodat a la llera del riu una pel·lícula col·lectiva que vol posar en valor les diferents mirades que pot tenir la creació artística, a càrrec de la co-direcció del creador audiovisual i altafullenc Cristopher Ruiz, i la seva companya professional Ingrid Ferrer.

Ambdós són els creadors de www.dospunts.org, un projecte multimèdia basat en la creació pausada i reflexiva, que permeti donar el valor que es mereix al missatge que es vol expressar. Una idea que defineix les seves propostes i que s’exemplifica en treballs com el rodatge d’aquest film, que compta amb usuaris de la Fundació Onada de Torredembarra que els ofereix la possibilitat d’esdevenir creadors i plasmar sobre el cel·luloide la seva mirada artística, en aquest cas, amb el riu Gaià i el seu entorn com a protagonistes.

El film es roda, de fet, en Super 8, un format analògic que encaixa a la perfecció amb aquesta idea de la creació artística pausada, reflexiva i deixant de banda la immediatesa dels actuals sistemes de gravació com podrien ser els telèfons mòbils.

L’Ajuntament d’Altafulla hi ha col·laborat amb una aportació econòmica de 500 euros que ha permès atendre algunes necessitats logístiques del rodatge. L’edil de Cultura, Gemma Maymó, ha assegurat que es tracta d’una proposta original, interessant i que va més enllà d’una activitat social de descoberta del paisatge.

Un cop enllestit el treball es podrà veure en una projecció pública a Altafulla, que està prevista a principis d’estiu.

Redacció

 

Altafulla se situa com la destinació més visitada pels turistes de la Costa Daurada durant el passat estiu

De l’estudi també es desprèn que en una escala de l’1 al 5, el grau de satisfacció general, per terme mig, que han manifestat els turistes entrevistats ha estat d’un 4,4. Foto: Cedida

Altafulla s’ha situat com la destinació més visitada entre els turistes de la Costa Daurada durant el passat estiu, amb una freqüència del 18,6%. A aquesta l’han seguit Tarragona (17,9%) i Cambrils (14,4%). 

Aquestes dades es desprenen de l’estudi sobre les característiques de la demanda turística que han rebut les diferents modalitats d’allotjament – hotel, càmping i establiments de turisme rural– de la marca Costa Daurada, elaborat per Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya i encarregat pel Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona.

La regidora de Turisme, Natalia Sanz, ha expressat la seva satisfacció per aquests resultats, i ha recordat la importància de  posar en valor els recursos que es tenen, seguir amb el treball públic-privat, i “continuar fent feina per Altafulla com a destí segur obrint-se a les noves tecnologies, a la innovació des de la sostenibilitat, i impulsant noves maneres de treballar per afegir valor a l’experiència de visitar Altafulla”.

De l’estudi també es desprèn que en una escala de l’1 al 5, el grau de satisfacció general, per terme mig, que han manifestat els turistes entrevistats ha estat d’un 4,4, una dècima per sobre de l’estiu de 2019.

Quant a la valoració de cada un dels aspectes de la destinació, l’amabilitat de la gent i els serveis d’allotjament han estat els més ben valorats, amb una puntuació mitjana de 4,4 punts sobre 5.

També es confirma que pràcticament tots els turistes recomanarien i repetirien la visita a la destinació.

Consulta l’informe.

Redacció

 

L’Ajuntament dobla l’espai del local de Càritas a Altafulla per a una millor gestió i administració dels aliments

Càritas a Altafulla, segons ha recordat la seva coordinadora, Carme Vives, atén a un total de 45 famílies del municipi si bé, “en ple esclat de la pandèmia, vam arribar a atendre més de 60 famílies d’Altafulla”. Foto: Ajuntament

La regidoria d’Acció Social de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala el coalcalde Jordi Molinera, i la secció local de Càritas a Altafulla, que coordina Carme Vives, han presentat aquest matí les obres d’ampliació del local de l’edifici annex a les antigues escoles Teresa Manero.

Els treballs han significat doblar la superfície del local amb una inversió d’uns 10.000 euros que “serveixen per a una millor gestió dels aliments, una millor atenció per a les famílies, i un òptim emmagatzematge per als productes”, segons ha subratllat Carme Vives. El local es divideix en dues plantes: la planta baixa que es destina a la recepció i emmagatzematge dels aliments, i la primera planta, destinada a tasques d’administració.

Les obres han consistit en una ampliació de l’espai amb el trasllat provisional del Centre Obert a la Pallissa de l’Era de l’Esteve –està previst que aquest servei s’emplaci en uns mesos a l’antiga casa del director de l’Alberg de la Casa Gran després de l’acord assolit amb la Direcció General de Joventut de la Generalitat; l’eixamplament de les entrades laterals dels aliments per la planta baixa, el condicionament d’un espai ampli per a l’emmagatzematge dels productes i la provisió d’equipaments de refrigeració per a la seva òptima conservació.

El coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera, ha insistit que “aquestes petites inversions fan possible donar resposta a deficiències llargament reivindicades per l’entitat i que beneficien a un sector vulnerable de la població que, en èpoques de pandèmia, ha vist com la seva situació social i econòmica ha empitjorat encara més”.

Càritas a Altafulla, segons ha recordat la seva coordinadora, atén a un total de 45 famílies del municipi si bé, “en ple esclat de la pandèmia, vam arribar a atendre més de 60 famílies d’Altafulla”.

Més enllà del servei d’aliments, Càritas treballa com a entitat mediadora amb l’Ajuntament d’Altafulla per a aquelles famílies susceptibles de cobrir primeres necessitats, així com el lloguer de l’habitatge, la cerca de feina, la cobertura de necessitats bàsiques materials, entre d’altres àmbits socials, econòmics i laborals.

Redacció

 

Altafulla impulsa la constitució del Consell Municipal de Medi Ambient

Les persones interessades en formar part de la comissió organitzativa del projecte han d’enviar un correu electrònic a participaaltafulla@gmail.com. Foto: Ajuntament

La regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala la coalcaldessa Alba Muntadas, ha impulsat la constitució del Consell Municipal de Medi Ambient. 

Es tracta d’un òrgan consultor i de seguiment de les accions ambientals del municipi i del seu pla d’acció ambiental obert a la ciutadania. Per això, les persones interessades en formar part de la comissió organitzativa del projecte han d’enviar un correu electrònic a participaaltafulla@gmail.com.

El Consell Municipal de Medi Ambient està concebut com un ens estratègicament de gran vàlua i importància, que canalitza la participació ciutadana en la temàtica ambiental municipal i crea un espai de debat, intercanvi, reflexió i proposta.

La ciutadania es converteix en responsable del que passa al seu entorn, l’objectiu d’un municipi sostenible socialment i mediambientalment s’assolirà doncs amb la participació activa de la ciutadania. Es promou la participació de la ciutadania tot augmentant la consciència ciutadana i garantint un compromís compartit a favor de la sostenibilitat.

Un primer objectiu serà l’organització d’una campanya per a la difusió dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. La campanya donarà el tret de sortida el 5 de juny coincidint amb el Dia Internacional del Medi Ambient i es dedicarà cada mes a divulgar un dels objectius i potenciar les petites accions per a fer-lo possible.

Redacció

 

El Pleamar Vintage Market tornarà a omplir la Setmana Santa a Altafulla de música en viu i articles de segona mà

Imatge de la presentació d’aquest matí. Foto: Ajuntament

La regidoria de Turisme de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala l’edil Natalia Sanz, i l’Associació Pleamar, a través del seu responsable, Nico Leo, han presentat aquest matí la programació del 6è Pleamar Vintage Market, que tindrà lloc els dies 3 i 4 d’abril al Parc de Voramar amb totes les mesures de seguretat i higiene garantides.

Precisament per això, un dels canvis que s’han introduït en aquesta edició és el nou emplaçament de la plaça Consolat de Mar com a escenari dels concerts amb l’objectiu de tenir “un major control sobre l’aforament”, segons ha apuntat Nico Leo, responsable de l’Associació Pleamar. Aquest escenari serà utilitzat pels concerts de ‘The Sick Boys’, ‘Brighton 64’ i ‘La iaia rockera’ amb l’espectacle infantil ‘The Beatles amb The BeatBoys’.

Una altra de les novetats d’aquest any respecte l’edició del 2019, ja que la de 2020 no va ser possible per l’esclat de la pandèmia, és la participació dels paradistes. El compliment de les mesures per la Covid-19 ha provocat reduir en un terç el número de participants que se situarà prop de la quarantena.

Tindrà lloc els dies 3 i 4 d’abril al Parc de Voramar amb la participació d’una quarantena de parades i els concerts de ‘The Sick Boys’, ‘Brighton 64’ i ‘La iaia rockera’ amb l’espectacle infantil ‘The Beatles amb The BeatBoys’

Per la seva banda, l’Ajuntament d’Altafulla ha doblat la seva aportació en la mostra amb una inversió de 12.000 €. La regidoria de Turisme, Natalia Sanz, ha destacat que “el Pleamar és una clara aposta de l’Ajuntament per la cultura, la promoció del municipi i pels efectes que té en la dinamització de la vila”.

En la mateixa línia s’hi ha referit el coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera, que  ha posat de manifest la voluntat activa del consistori en la cultura segura i en continuar potenciant la celebració d’esdeveniments com el Pleamar, que projecten la marca Altafulla arreu.

Per poder gaudir dels concerts, s’ha d’adquirir l’abonament a un preu de 10 € per a totes tres actuacions a través del portal web https://www.pleamarmarket.com/. 

Consulta la programació.

Redacció

 

Altafulla albergarà el pròxim 6 de juny el Campionat de Catalunya de BTT en modalitat olímpica ‘XCO’

Es preveu l’assistència de més de 300 pilots d’alt nivell en una única prova que se celebrarà a l’entorn de l’Ermita de Sant Antoni. Foto: Ajuntament

El Campionat de Catalunya de BTT, en modalitat olímpica «XCO» (Cross Country Olympic) es durà a terme a Altafulla el proper 6 de juny.

Després que al 2020 no es pogués dur a terme per la pandèmia, aquest any s’espera que es pugui celebrar amb certa normalitat, ja que ja s’estan desenvolupant competicions d’aquestes característiques.

El Campionat de Catalunya es disputa a una única prova, fet que suposarà que Altafulla sigui una de les cites més importants d’aquest 2021. Segons la participació d’aquest campionat en edicions anteriors, es preveu que aculli més de 300 ciclistes d’alt nivell.

Altafulla ofereix un marc incomparable per a la celebració d’aquest campionat, que es durà a terme a l’entorn de l’Ermita de Sant Antoni, en un circuit d’uns 6 km i 200 metres de desnivell en què els ciclistes realitzaran diverses voltes segons la categoria.

L’organització va a càrrec de la regidoria d’Esports de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala l’edil Àlex Cañas, i el club ciclista Bikepark Costa Daurada Torredembarra, de la mà del pilot internacional Àngel Batlle, director de l’entitat.

Redacció

 

L’Institut d’Altafulla posa en marxa el projecte ‘VEUS’ que treballa la memòria històrica amb la gent gran del municipi

Aquest dimecres passat van entrevistar a Pepita Farreres, primera bibliotecària de la vila, i Anna Maria Ferré. Foto: Ajuntament

A través del projecte ‘VEUS’ de l’Institut d’Altafulla, els alumnes de 4t d’ESO treballen la memòria històrica de la vila mitjançant un conjunt d’entrevistes a la gent gran del poble que es realitzen a l’Ajuntament i són enregistrades en format vídeo mentre expliquen com va ser la seva infantesa i com era la vida al poble quan eren petits.

Aquest dimecres passat van entrevistar a Pepita Farreres, primera bibliotecària de la vila, i Anna Maria Ferré; aquest dijous van continuar amb Mercè Ballesté i Joan Vives, historiador local, i durant la setmana vinent i passades les vacances de Setmana Santa s’hi afegiran altres alumnes i altres persones grans entrevistades.

Aquest projecte intergeneracional compta amb la col·laboració de les regidories de Gent Gran i Educació, que encapçalen les edils Inma Morales i Gemma Maymó, qui han facilitat el contacte entre estudiants i professors de l’Institut i les persones grans d’Altafulla. La coordinadora pedagògica és la Tais Simó, i la direcció del projecte va a càrrec de Carlos Terrón ‘Terry’.

Redacció

 

Pepita Farreras, Neus Català, Paquita Sendra i Maria Porter donen nom als carrers d’Altafulla

Imatge de familars de les dones recordades. Foto: Cedida

Pepita Farreras, Neus Català, Paquita Sendra i Maria Porter són les escollides per donar nom a dos carrers i dos passatges d’Altafulla. Ho va anunciar aquest diumenge la coalcaldesa Alba Muntadas en el darrer acte del programa del Dia Internacional de la Dona Treballadora.

Els noms escollits han estat els més votats d’una enquesta ciutadana, impulsada des de les regidories de Polítiques de Gènere i Via Pública, que va tenir la participació de mig miler de veïns i veïnes que van poder votar quatre noms de les 10 dones possibles d’un llistat, rellevants en la vida social d’Altafulla, i destacades de la cultura catalana.

Alba Muntadas va recordar que la resta de noms proposats i que no van resultar els escollits disposaran de noves oportunitats per passar a formar part del nomenclàtor del municipi. I és que l’Ajuntament guarda aquests noms per a carrers nous que es puguin construir en el futur. Aquests noms són Maria Baldó, Marta Ribas, Antonia Coscojuela, Montserrat Roig, Amparo Araque i Maria Alonso.

D’altra banda, també s’ha posat el nom de ‘Faustina’ a un altre passatge, proper a l’Ajuntament. En aquest cas, sense votació popular, i que respon a l’esposa de Caius Valerius Avitus, amfitrions de la Vil·la romana dels Munts.

L’acte va estar precedit per la presentació del treball de recerca de la jove altafullenca, Carla Martínez. Aquesta alumna de l’Institut d’Altafulla va plantejar un estudi del nomenclàtor de la vila i es va adonar que no hi figurava el nom de cap dona. L’Ajuntament s’hi va interessar aviat i va plantejar la votació perquè la ciutadania decidís els noms de dones per a batejar diferents vies sense nom.

 

L’Ajuntament d’Altafulla retira la barca ‘Núria Baltasar’ per restaurar-la

Es tracta d’una donació de la família Ramon que data del 1934 i representa el passat pesquer a la vila on Francesc Ramon en va ser l’últim pescador del segle XX. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament d’Altafulla, amb la col·laboració del Club Marítim, ha retirat aquest matí del passeig de Botigues de Mar la barca ‘Núria Baltasar’ per restaurar-la i tornar-la en el seu actual emplaçament. Recentment, el consistori ha creat una partida per a la conservació del patrimoni local dotada en 10.000 euros que, com ha expressat la regidora de Cultura, Gemma Maymó, “servirà per impulsar les primeres accions de restauració de peces identitàries de la vila com és la font de Caid Ismaíl, la barca de la família Ramon ‘Núria Baltasar’ o l’escultura de Sant Antoni ”.

La barca ‘Núria Baltasar’ és un gussi de pesca tradicional –llagut petit català de 20 pams, que va ser adquirida pel veí altafullenc Francesc Ramon Pedrol el 1934 i batejada amb el nom de dos dels seus fills, Núria i Baltasar. La particularitat d’aquest gussi, originari del segle XIX, era utilitzat a les costes catalanes fins ben entrat el segle XX per a la pesca amb fluixa.

La família Ramon, quatre generacions de pesca a Altafulla

El llegat pesquer de la Família Ramon a Altafulla arrenca el 6 de setembre de 1819 quan Baltasar Ramon (avi de Francesc Ramon Pedrol) fou nomenat patró d’un llaüt de pesca per la seva propietària Teresa Porta, vídua de Francesc Porta. L’any 1826, el 8 de juliol, va comprar al mestre d’aixa de Torredembarra, Pere Martí, un llaüt sardiner, anomenat «San Antonio» pel preu de 93 duros i mig.

Passat els anys, el nét Francesc Ramon Pedrol, conegut a Altafulla pel ‘Francesc de Mar’,  fill de Baltasar Ramon Bosch, va ser l’últim pescador del segle XX d’Altafulla. Era patró de cabotatge i després d’uns anys pescant a la platja de Torredembarra amb una barca de llum que capitanejava, va tornar a pescar des d’Altafulla amb la barca ‘Núria Baltasar’. Va morir el 1965, als 65 anys.

Anys més tard, el 2005, un dels tres fills de Francesc Ramon i Casimira, Baltasar, un cop jubilat, va donar la barca a l’Ajuntament que la va emplaçar en l’actual ubicació per a què presidís el passeig de Botigues de Mar, llegat del passat mariner d’aquests antics magatzems de pesca i de comerciants dels segles XIX i XX. De fet, molts d’aquests magatzems es van convertir en habitatges al llarg del segle XX, i a dia d’avui, les cases dels números 51, 53 i 57 continua sent propietat de la família Ramon d’Altafulla, la darrera, la 57, coneguda per la “casa del pou” perquè llavors hi havia un pou d’aigua dolça i horts.

Redacció

 

Joventut d’Altafulla organitza un Casal de Setmana Santa gratuït per a infants de 3 a 12 anys

La regidoria de Joventut de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala el coalcalde Jordi Molinera, organitzarà a través del Punt d’Informació Juvenil (PIJ) i l’Associació Educativa ‘Viu lleure’, un Casal de Setmana Santa, que anirà dirigit a nens i nenes de 3 a 12 anys, amb inscripció gratuïta i places limitades.

El casal porta per títol ‘Gaià i les arts’ que pretén posar en valor la capacitat artística que tenen tots els infants d’Altafulla. A través d’activitats, manualitats, jocs, dinàmiques, excursions, esports i esbarjo, es converteix en un espai ideal per gaudir, jugar i aprendre.

‘Gaià i les artes’ tindrà lloc al pavelló de l’escola La Portalada d’Altafulla els dies 29, 30, 31 de març i 1 d’abril, des de les 16 a les 19 hores. El casal garanteix totes les mesures sanitàries per la Covid-19, en grups reduïts i bombolla, i prioritzant les activitats a l’exterior si el temps ho permet.

Les inscripcions ja estan obertes i disponibles al portal web www.viulleure.cat on s’ha descarregar i omplir el full d’inscripció, i el document de responsabilitat sobre la Covid-19, i enviar-los al correu electrònic altafullaviulleure@gmail.com.

També es pot tramitar la inscripció al PIJ d’Altafulla, al telèfon 608 14 14 95, o al correu electrònic pijaltafulla@gmail.com. El Punt d’Informació Juvenil d’Altafulla s’ubica al carrer de les Bruixes, s/n, a la Pallissa de l’Era de l’Esteve.

Fes la teva inscripció.

Redacció

 

Entitats d’Altafulla i l’Ajuntament organitzen un programa reivindicatiu per al Dia Internacional de les Dones

La regidoria de Polítiques de Gènere de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala la coalcaldessa Alba Muntadas, i diferents entitats de la vila han organitzat un programa reivindicatiu per al Dia Internacional de les Dones, que se celebra el 8 de març de cada any.

El programa donarà el tret de sortida aquest dijous 4 de març amb la projecció del monòleg teatral “No solo duelen los golpes”, ofert pel Consell Comarcal del Tarragonès, al Centre d’Entitats, a les 10:45 hores, a càrrec de l’Ateneu Cultural de Dones d’Altafulla.

Els actes centrals es desenvoluparan el dia 8 de març amb dues lectures del manifest de l’Institut Català de les Dones, en què la de les 18:oo hores serà transmesa en directe per Altafulla Ràdio, dins el magazín Carrer Major, i la projecció del curtmetratge documental d’animació “Carne”, de Camila Kater, on cinc dones de diferents edats comparteixen la seva visió sobre l’autopercepció dels seus propis cossos i com els demés els perceben.

Es podrà veure a la Sala Teresa Manero fins a esgotar l’aforament limitat, i també per streaming mitjançant el canal Youtube de l’Ajuntament.

El diumenge 14 de març, darrer dia del programa, es donarà a conèixer les quatre dones escollides per a donar nom a quatre carrers de la vila. Prèviament, a les 11:00 hores a la Sala Teresa Manero, es presentarà el Treball de recerca «Els carrers d’Altafulla i la seva ànima», a càrrec de Carla Martínez Luengo.

L’organització recorda als assistents que cal dur mascareta i respectar la distància de seguretat i demana que, en la mesura del possible, es porti alguna peça de vestit de color lila.

Descarrega’t el programa.

Redacció

 

Càritas i l’Ajuntament d’Altafulla formalitzen la col·laboració en el projecte d’acompanyament a la gent gran ‘Ara al teu costat’

La signatura ha anat a càrrec del coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera; el director de Càritas Diocesana de Tarragona, Salvador Grané, i la reponsable de Càritas Altafulla, Carme Vives. Foto: Ajuntament

La regidoria de Gent Gran de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala l’edil Inma Morales, i Càritas Diocesana de Tarragona i Càritas Altafulla han formalitzat aquest matí el conveni de col·laboració en el projecte ‘Ara al teu costat’. La signatura ha anat a càrrec del coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera; el director de Càritas Diocesana de Tarragona, Salvador Grané, i la reponsable de Càritas Altafulla, Carme Vives.

El projecte d’acompanyament ‘Ara al teu costat’ es realitza mitjançant voluntaris i voluntàries que atenen a les persones majors de 65 anys que viuen soles. El perfil d’aquestes persones a les quals se’ls efectua l’acompanyament és el de persones que presenten sentiments de solitud i tristesa, amb una salut precària i manca d’autonomia per sortir soles al carrer, i en alguns casos, amb problemes econòmics.

En l’actualitat, aquest servei a Altafulla s’estén a cinc persones grans de la vila, i l’objectiu que s’ha marcat Caritas Altafulla “és arribar a la quinzena de persones”, com ha assenyalat Carme Vives. En aquesta mateixa línia, la regidora de Gent Gran, Inma Morales, ha fet una crida al voluntariat, i especialment als joves, per a què “s’engresquin a fer de voluntaris ja que, entre d’altres motius, aporta un enriquiment personal i intergeneracional indiscutible”.

Des de Càritas Diocesana de Tarragona s’han compromès a “aportar tot el suport tècnic a través dels seus professionals”; mentre que Caritas Altafulla s’encarregarà de la recerca, coordinació i gestió del voluntariat. En aquest sentit, el consistori aportarà les atencions bàsiques i tècniques per a la gent gran.

Aquelles persones grans que estiguin interessades en gaudir d’aquest servei, i el voluntariat interessat en participar-hi, es poden posar en contacte amb l’Ajuntament d’Altafulla, de dilluns a divendres, de 9 a 14 hores al telèfon 977650008, o al correu electrònic de Càritas Altafulla caritas.altafulla@gmail.com.

Redacció

 

Un conductor de 24 anys obliga a mobilitzar tres cossos policials abans de ser detingut a Altafulla topant amb cotxe patrulla

Imatge de l’operatiu. Foto: Twitter AsocGuardies

Un jove de 24 anys veí de La Canonja va mobilitzar fins a tres cossos policials la nit de dissabte passat abans de ser detingut pels delictes de conducció temerària, danys, atemptat als agents de l’autoritat, resistència i desobediència als agents de l’autoritat i conducció sota els efectes de les drogues.

La història s’inicia a les 11 de la nit, quan els Vigilants Municipals canongins feien un control a l’Avinguda Pineda. En veure arribar un cotxe amb quatre ocupants circulant pel poble i trencant el toc de queda el van demanar que s’aturés. El conductor en va fer cas omís i es va donar fugir. Els vigilants van començar la persecució demanant suport als Mossos d’Esquadra, que es van sumar a una persecució que va obligar a entrar també en acció la Policia Local d’Altafulla.

Finalment, els policies van poder interceptar el vehicle a la rotonda ubicada al punt quilomètric 1173,5. En aquell punt, el conductor fugitiu va trobar-se amb un vehicle de la policia local i va fer una maniobra per intentar tornar a l’A-7 però un vehicle dels mossos li va impedir i va acabar col·lidint contra el vehicle policial.

Imatge dels Mossos del cotxe, ja aturat, un cop haver col·lisionat amb un vehicle policial. Foto: Mossos

Un cop aturats, els agents van fer baixar del cotxe els quatre ocupants. Al conductor se li va fer les proves d’alcoholèmia i drogues i va donar positiu per cocaïna. Pel que fa a l’alcohol, va donar 0,24 mg/l, una taxa que estaria permesa per a conductors no professionals.

Per tot plegat, se’l va detenir per conducció temerària, atemptat i desobediència als agents de l’autoritat, per conduir sota l’efecte de les drogues i danys ocasionats al vehicle policial.

El detingut va comparèixer davant del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Tarragona aquest diumenge i va quedar en llibertat amb càrrecs.

(Notícia publicada diumenge i actualitzada aquest dilluns)

J.S.

.

Divendres comença la campanya per al foment de la compra en el comerç local ‘Jo compro a Altafulla’

El coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera, i la regidora de Comerç i Turisme de l’Ajuntament, Natalia Sanz, han presentat aquest matí la campanya ‘Jo compro a Altafulla’. 

Es tracta d’una iniciativa per fomentar la compra en els establiments i comerços de la vila a través de targetes moneder subvencionades en un 50 % per les arques municipals amb una aportació total de 10.000 euros en una primera remesa.

Des de l’Ajuntament, s’han expedit un total de 500 targetes personalitzades amb l’eslògan de la campanya, i que la ciutadania podrà aconseguir a partir de demà divendres 25 de febrer i fins el 9 d’abril fins a exhaurir existències.

L’usuari l’adquirirà a un preu de 20 € i obtindrà una càrrega de 40 € per gastar-se en qualsevol de la trentena d’establiments amb domicili fiscal a la vila que s’han adherit a la proposta.

El coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera, i la regidora de Comerç i Turisme de l’Ajuntament, Natalia Sanz, han presentat aquest matí la campanya ‘Jo compro a Altafulla’. Foto: Ajuntament

La regidora de Comerç, Natalia Sanz, ha explicat que ha estat una proposta molt ben rebuda per part dels comerciants i ha assenyalat que la iniciativa té una doble vessant: “Per una banda, incentivar la compra en els comerços de proximitat que més estant patint la crisi de la Covid, i per una altra, ajudar també a les famílies amb ajuts directes”.

Per la seva banda, el coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera, preveu que la campanya pugui tenir un impacte de 20.000 € sobre el comerç local altafullenc. De  fet, la voluntat del consistori és que aquesta primera edició tingui continuïtat en els propers mesos, com ha explicat Molinera, “en temporada baixa com la tardor”.

La campanya no inclou els establiments comercials amb una superfície superior als 500 m2, i per a ser beneficiari/a de la targeta cal estar empadronat/da al municipi. Les targetes s’han d’adquirir a l’Oficina de Turisme, que s’ubica a la Pallissa de l’Era del Senyor, Camí de l’Ermita, número 10. L’horari és de dilluns a dissabte, de 9 a 14 hores. Telèfon 977651426.

A banda de les 500 targetes personalitzades, s’ha editat un vídeo de promoció de la campanya per a xarxes socials amb l’etiqueta #JoComproAltafulla, falques de ràdio, cartelleria i s’ha habilitat també un espai web on s’explica el funcionament de la campanya (www.altafulla.cat/ajuts). Els establiments que participen en la campanya s’identifiquen amb un cartell fixat a l’entrada del comerç corresponent.

Redacció

Un total de 74 municipis i 4 entitats integren la nova Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (AMEP)

Municipis de la demarcació (a la dreta, la seva població), que formen part de l’associació.

Impulsar la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d’energia elèctrica; desenvolupar accions per promoure una transició energètica cap a un model energètic que sigui just, democràtic i sostenible, així com també assessorar els municipis que tinguin aquests mateixos interessos. Aquests són els principals objectius de la nova Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (AMEP).

Els representants de 74 municipis i 4 entitats han participat en l’acte de constitució celebrat avui a través d’una plataforma virtual. En primer lloc s’ha constituït l’Associació, s’han aprovat els Estatuts, s’han designat els municipis i entitats que ocuparan els càrrecs i els vocals que també formen part la Comissió Executiva. També s’ha acordat iniciar els tràmits necessaris per inscriure l’AMEP al Registre d’Associacions de la Generalitat de Catalunya.

Finalitzat aquest primer acte de constitució, s’ha constituït l’Assemblea General i s’han aprovat el Pla d’actuació, el pressupost i les quotes ordinàries per l’any 2021, i l’adhesió de la Xarxa de Pobles i Ciutats per a la sostenibilitat com a membre col·laborador de l’AMEP.

La presidència de l’AMEP correspondrà a l’Ajuntament de Terrassa, i l’ocuparà el regidor d’Urbanisme, Sostenibilitat i Energia, Carles Caballero, que és la persona designada pel Ple municipal per representar l’Ajuntament a l’AMEP. La vicepresidència recau en l’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijoan; la secretaria, en el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l’Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia i la tresoreria en la regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Marta Jofre.

La Comissió Executiva de l’Associació es complementa amb diverses vocalies i un grup motor de municipis i entitats que impulsaran el Pla d’actuació: L’Associació de Micropobles de Catalunya, l’Associació Catalana d’Enginyeria Sense Fronteres, Lleida, Tarragona, Girona, Sant Cugat del Vallès, Ripollet, El Prat de Llobregat, Santa Perpètua, Senan i Lladurs.

Desenvolupament del procés

Durant l’any 2020 s’han desenvolupat els treballs reparatoris per a la seva creació, impulsant-la des de diversos municipis amb la coordinació del municipi de Terrassa. El primer pas va ser elaborar un protocol per regular el marc de col·laboració entre els 47 ajuntaments i 2 entitats que van rubricar el document el juliol de 2020, entre els quals figuraven els de les quatre capitals catalanes, on es recollia crear una xarxa de municipis i entitats compromesos amb la gestió pública de l’energia. Durant el segon semestre de 2020, els plens municipals dels ajuntaments adherits van aprovar els estatuts de l’AMEP.

Perquè una Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública

Avui dia, molts processos, assumptes i problemàtiques tant d’àmbit social, econòmic, territorial com ambiental es desenvolupen a una escala que supera la capacitat i l’abast dels municipis, o almenys d’aquest de forma individual. Des de serveis i infraestructures de tota mena, fins a polítiques molt diverses que tenen una importància vital per la ciutat real: la protecció del medi i la salut, l’habitatge, els transports, l’abastiment i sanejament d’aigua, els mercats de treball, el creixement urbà, les comunicacions i infraestructures, les tecnològiques també, l’ordenació dels espais lliures i el paisatge, etc. L’energia i la seva distribució també.

En aquest escenari, els municipis tenen eines per fer política en una escala superior i amb nous models de governança: mancomunitats, consorcis, àrees metropolitanes i xarxes de municipis. Nous models basats en la cooperació institucional. Les xarxes permeten treballar plegats i intercanviar coneixements i experiències, promoure relacions i col·laboracions, donar suport mutu, interactuar conjuntament amb administracions i altres organitzacions, realitzar activitats que individualment no són a l’abast, etc. En resum, els municipis, units, som molt més forts.

Finalitats de l’AMEP

Les finalitats i característiques de l’AMEP venen determinades pels seus estatuts. És una associació sense ànim de lucre, amb personalitat jurídica pròpia i plena capacitat jurídica d’àmbit territorial català. La seva finalitat és difondre i promoure la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d’energia elèctrica i donar suport als municipis que vulguin encaminar-se cap aquesta fita, a més de desenvolupar accions per impulsar una transició cap a un model energètic just, democràtic i sostenible.

Avui dia la generació i la comercialització no és el problema, ni tècnic ni normatiu, tot i que queden molts aspectes per millorar. De la distribució en depèn també el model final, i la seva regulació i millora ha de contribuir a facilitar la generació distribuïda, els serveis associats a la smart-grid, i a introduir peatges en funció de la distància i la naturalesa de l’energia transportada.

Pla d’actuació, pressupost i quotes per 2021

Les quatre línies estratègiques definides en el pla d’actuació són: impulsar la gestió administrativa de l’entitat; definir el seu model de governança; promoure la incorporació de més municipis i entitats, com també la difusió de l’AMEP entre la ciutadania, els agents socials econòmics i les administracions per generar un debat públic sobre la transició energètica i, en particular, sobre la regulació, la titularitat i la gestió de la xarxa de distribució de l’electricitat.

Aquestes pla de treball s’emmarca dins els principals objectius i finalitats de l’AMEP, com són:

  • Difondre i promoure la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d’energia elèctrica
  • Desenvolupar accions per impulsar una transició cap a un model energètic just, democràtic i sostenible
  • Intercanviar coneixements i experiències
  • Promoure la col·laboració entre municipis, ajudar-los
  • Interactuar conjuntament amb administracions i altres organitzacions

Els objectius de l’AMEP s’assoliran desenvolupant actuacions com les següents:

  • Creant un marc de treball, de col·laboració i debat amb els municipis
  • Organitzant jornades, seminaris i cursos
  • Promovent iniciatives de debat tècnic, investigació i recerca
  • Participant en xarxes nacionals, estatals i internacionals
  • Incidint en polítiques públiques relatives a l’energia

El pressupost serà de caràcter anual, coincidint amb l’any natural, llevat d’aquest 2021 en què començarà el dia de l’acte de constitució. Els municipis i entitats participants contribuiran amb quotes ordinàries, fixades en funció del nombre d’habitants i que oscil·laran entre un mínim de 150 euros i un màxim de 15.000 euros.

Redacció

 

Altafulla treu rendiment de les bonificacions sobre la taxa d’escombraries

L’Ajuntament recorda que les aportacions a la deixalleria han de tenir un pes mínim de cinc quilos i els usuaris han de demanar el certificat en el mateix centre. Foto: Ajuntament

La coalcaldessa d’Altafulla i responsable de Serveis i Medi Ambient, i la regidora de Cultura, Salut i Educació, Gemma Maymó, han comprovat in situ aquest matí el procediment per a què els veïns i les veïnes d’Altafulla s’acollin a la bonificació sobre la taxa d’escombraries per l’ús que en facin de la deixalleria comarcal ubicada a Torredembarra.

Aquesta acció s’emmarca dins de la campanya “Altafulla: redueix, reutilitza, recicla” que fa uns mesos va posar en marxa el consistori. La coalcaldessa Alba Muntadas ha fet un balanç positiu del funcionament d’aquesta acció, que porta per títol “Utilitzar la deixalleria a Altafulla té avantatges!”.

Alba Muntadas ha subratllat que ja hi ha una demanda notable de veïns i veïnes que han sol·licitat el certificat que permet poder demanar posteriorment la bonificació. La coalcaldessa recorda que les aportacions a la deixalleria han de tenir un pes mínim de cinc quilos, i els usuaris han de demanar el certificat en el mateix centre per a què puguin sol·licitar la bonificació.

En aquest sentit, per a una i fins a tres aportacions amb certificat de més de 5 kg cadascuna, s’obtindrà una bonificació del 5%; de quatre a sis aportacions, la bonificació serà del 10%, i amb més de sis aportacions a l’any, la bonificació serà del 15%. Cal destacar també que no es consideraran com a aportacions diferents aquelles que s’hagin realitzat en un mateix dia.

L’Ajuntament d’Altafulla ha habilitat un espai web on es pot consultar la campanya i informar-se sobre el correcte funcionament per poder gaudir de la bonificació, que s’aplicarà en el rebut de la brossa de l’exercici 2022 quant a les aportacions fetes enguany.

Consulta altafulla.cat/reciclem

Redacció

 

Les escoles de primària d’Altafulla preparen les Jornades de Portes Obertes per al curs 2021-2022

Quan tot just el curs escolar es troba en ple segon trimestre 2020-2021, els centres educatius de primària d’Altafulla ja posen la mirada al 2021-2022. De fet, les dates clau per a la preinscripció de l’any vinent ja són públiques, i aquesta vegada la majoria de tràmits seran en línia com a mesura de contenció de la pandèmia i poder evitar així la propagació de la COVID-19.

Les primeres cites que preparen els centres són les jornades de portes obertes. El primer en donar a conèixer les seves instal·lacions i el seu projecte educatiu serà l’escola La Portalada. El centre obrirà virtualment les portes a famílies de futurs alumnes els pròxims dilluns 1 i dijous 4 de març a les 15:15h. i les 17:00h., respectivament. I per prendre part a les videoconferències cal tramitar el formulari que es troba disponible a la web de l’escola.

Per altra banda, la data definida per a les jornades de portes obertes online a l’escola de El Roquissar és el dimarts 9 de març, en horari de matí i tarda. Oferirà un primer torn de 10:00h. a 11:00h., i una segona sessió de 15:30h a 16:30h. I en aquest cas, per participar a les videoconferències també cal completar el formulari que hi ha disponible a la pàgina web del centre.

Més enllà d’aquesta primera presa de contacte de les famílies amb les escoles de primària d’Altafulla, cal que les persones interessades també tinguin en compte el calendari per a la preinscripció del curs vinent. Les dates clau ja són públiques: del dilluns 15 al dimecres 24 de març es podran formalitzar telemàticament les preinscripcions; al llarg del mes d’abril s’anunciarà la resolució i l’assignació de places; i a partir del mes de juny es gestionaran les matrícules.

Rutes directes d’accés als tràmits telemàtics:

– Formulari d’inscripció a les portes obertes virtuals de l’escola La Portalada

Formulari d’inscripció a les portes obertes virtuals de l’escola El Roquissar

Més informació de l’escola La Portalada

Més informació de l’escola El Roquissar

Redacció

 

El poliesportiu d’Altafulla reobrirà l’1 de març amb un protocol actualitzat per fer front a la pandèmia

La principal novetat és que les entrades al gimnàs seran mitjançant cita prèvia, a través de l’APP Bookitit operativa a www.altafulla.cat, per poder controlar l’aforament. Foto: Ajuntament

El pavelló poliesportiu d’Altafulla reobrirà les portes el dilluns vinent 1 de març. Tot i que el PROCICAT ja ho permetia des del passat 8 de febrer quan va flexibilitzar les mesures de contenció de la pandèmia, la regidoria d’Esports de l’Ajuntament d’Altafulla va optar per esperar encara unes setmanes i, d’aquesta manera, disposar de més garanties de seguretat i assegurar el protocol a tenir en compte en un moment tan delicat com l’actual.

Amb aquests dies de més, de fet, el consistori ha acabat d’adaptar les instal·lacions a les condicions establertes per les autoritats sanitàries i també ha actualitzat la normativa per a fer un adequat i còmode ús del complex. I a la pràctica això es tradueix, principalment, en poder fer els màxims tràmits tant d’inscripció com de reserva de l’espai per la via telemàtica. La principal novetat de la reobertura, per exemple, és que les entrades al gimnàs seran mitjançant cita prèvia, a través de l’APP Bookitit operativa a www.altafulla.cat, per poder controlar l’aforament.

El regidor d’Esports d’Altafulla, Àlex Cañas, ha especificat que “les cites s’han de demanar amb 24 hores d’antelació, per poder tenir una bona organització”, i que “els treballadors del poliesportiu seran els encarregats de controlar l’aforament mitjançant el registre d’usuaris a l’arribada”. A més, aquests també seran els responsables de controlar l’ús de l’equipament i que tothom compleixi amb les normes.

De fet, Cañas ha recordat que pel que fa a les activitats dins el gimnàs (les dues sales així com les màquines de càrdio) és obligatori fer-les amb mascareta i portar guants i tovallola. El regidor d’Esports, a més, ha insistit en què “es farà èmfasi en el compliment de les normes generals de contenció de la COVID-19, com la distància interpersonal, el rentat de mans habitual o la ventilació i desinfecció dels espais”, entre altres mesures.

El nou protocol també estableix que les activitats dirigides seran sempre a l’aire lliure, respectant la xifra màxima de 6 persones (5 més el monitor). Els monitors, a més, seran els encarregats de gestionar la cita prèvia. I en aquest cas no caldrà utilitzar l’APP, ja que només serà necessària per als usuaris del gimnàs. D’altra banda, l’horari d’aquesta nova etapa serà de dilluns a divendres de 09:00h. a 21:00h. i l’Ajuntament es reserva el dret de modificar qualsevol aspecte, en funció de possibles noves directrius de les autoritats competents.

Des de la regidoria d’Esports d’Altafulla, a més, es recorda que per apuntar-se a qualsevol de les propostes abans de res cal fer una instància específica a l’Ajuntament (ha patit canvis, però els que ja ho van fer al seu dia, no cal que ho tornin a enviar). Un cop omplerta, cal utilitzar el tràmit d’instància genèrica i annexar-hi com a fitxer adjunt el formulari. Es pot fer electrònicament a través de l’IdCAT Mòbil, opció que es recomana des del consistori. En cas de ser usuari per primer cop, cal presentar un certificat de titularitat bancari. Per a qualsevol dubte o aclariment es pot enviar un correu electrònic a poliesportiualtafulla@gmail.com.

Redacció