TARRAGONA 21

Altafulla obre les preinscripcions per participar en la 20a edició de la Nit de Bruixes

La regidoria de Turisme de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala l’edil Natalia Sanz, ha obert el període de les preinscripcions per als paradistes que estiguin interessats en participar-hi.

La data límit per presentar la sol·licitud és el 10 de maig i s’ha de tramitar a través del correu electrònic nbarba@altafulla.altanet.org . Tots els candidats i les candidates han d’estar al corrent de pagament de la seguretat social corresponent o estar donats d’alta a Hisenda, i disposar del formulari 036 o 037. Les places estan limitades. També es pot contactar telefònicament amb l’organització mitjançant l’Oficina de Turisme, al número de telèfon 977651426.

Coincidint amb la celebració del 20è aniversari, la regidora de Turisme ha avançat que enguany es prioritzarà aquelles parades que dediquin especial atenció als remeis i productes naturals. D’aquesta manera es vol recuperar la figura de la bruixa com a dona sàvia, sanadora i coneixedora de les plantes i l’entorn natural amb l’objectiu de posar en valor aquesta altra part “no tan fosca” que persegueix aquesta vintena edició.

La mostra també oferirà conferències i espectacles entorn de l’esoterisme i el misticisme. Per tornar als orígens, es comptarà amb qui va ser l’impulsor de la mostra, l’altafullenc Joan Carnicer, i també, amb els responsables de l’Hort de la Sínia.

 

Tot a punt per encetar els dies de més disbauxa a Altafulla

Sa majestat Carnestoltes a Altafulla. Foto: Cedida

La regidoria de Festes de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala l’edil Àlex Cañas, ja ho té tot a punt per encetar la setmana de més disbauxa al municipi amb l’arribada aquest Dijous Gras de Sa Majestat Carnestoltes. Precisament la rua del Rei Carnestoltes marca una de les novetats d’enguany del Carnaval a Altafulla «amb la voluntat de fer-la més visible i donar-li més rellevància».

En aquest sentit, Sa Majestat arribarà amb carrossa «ben guarnida» i acompanyat de les concubines, que compartiran el protagonisme d’una rua «més lluïda i divertida», ha assenyalat el regidor de Festes. El recorregut, amenitzat per la xaranga Buskant el To, s’iniciarà a les 20.15 hores del vespre al carrer de l’Hostal, i anirà fins a la plaça del Pou, on el Rei Carnestoltes farà el pregó que donarà el tret de sortida a una setmana de gresca i xerinola al municipi. L’acte acabarà amb música i la tradicional degustació de truita i beguda per 1,5 €. Totes les persones que hi assisteixin disfressades, podran menjar-ne de manera gratuïta.

Però les novetats no s’acaben aquí. Un dels altres canvis d’aquest 2020 és la modificació del recorregut de les rues, tant la del dissabte com la del diumenge en què hi participaran un total de cinc carrosses, després que la històrica comparsa «Jet Set» s’hagi donat de baixa «per motius personals».

Dissabte, la rua s’iniciarà a les 21.00 hores, amb sortida i arribada al carrer de la Bassa. Un canvi que ve motivat pel trasllat del Ball de Carnaval a l’envelat del parc del Comunidor, que és una altra de les novetats d’enguany. L’encarregat d’amenitzar la nit serà el grup de versions Dalton Bang, a qui posteriorment agafarà el relleu Xart Deejay.

Diumenge, la rua s’iniciarà a les 17.00 hores, també al carrer de la Bassa, i finalitzarà a la plaça del Pou, on tindrà lloc la Guerra de Confeti i una Festa Fluor amb música, llums, i pinta-cares.

Les festes de Carnaval posaran el punt i final el Dimecres de Cendra. Els Diables grans i petits tornaran a ser els encarregats d’acomiadar Sa Majestat Carnestoltes, acompanyats de la comitiva fúnebre, que sortirà a les 20.15 hores del carrer de l’Hostal. La crema tindrà lloc al pati de les antigues escoles Teresa Manero, amb degustació d’arengada i beguda per 1,5 €.

 

La Fundació Humana recull 13 tones de roba usada a Altafulla

Classificació de la roba. Foto: Cedida

La Fundació Humana, organització sense ànim de lucre que des del 1987 promou la reutilització del tèxtil i roba de segona mà, i que desenvolupa programes de cooperació a Àfrica, Amèrica Llatina i Àsia, i a nivell local, ha recollit un total de 13.305 kg de tèxtil usat a Altafulla durant el 2019 per donar-li una segona vida mitjançant la reutilització o el reciclatge.

El 2019, els donants van dipositar la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no utilitzaven als tres contenidors de color verd de la Fundació que tenia al municipi. El servei de recollida selectiva del tèxtil és gratuït i representa un estalvi per als municipis adherits. Ara, amb l’ajuda de l’Ajuntament, s’han ampliat fins a cinc els punts de recollida que s’ubiquen a l’estadi municipal Joan Pijuan, a la Llar d’Infants Hort de Pau, al Parc del Canal, a l’escola El Roquissar i a la plaça 1 d’Octubre

Segons l’organització solidària, “les tones totals recuperades per la Fundació equivalen a 167.000 peces de roba la gestió de les quals implica un doble benefici: el primer és ambiental, perquè en redueix la generació de residus i contribueix a la lluita contra el canvi climàtic”. També destaca que “la reutilització i el reciclatge del tèxtil durant l’any passat van representar un estalvi de 235 tones de CO2 a l’atmosfera”. Un estudi de la Comissió Europea indica que per cada quilo de roba recuperat i no incinerat es deixen d’emetre 3,169 kg de CO2.

Des de la Fundació Humana recorden que el benefici social consisteix en la creació de llocs de treball inclusius, estables i de qualitat. De fet, segons Humana, es genera un lloc de feina indefinit per cada 36.000 kg de tèxtil recollits. D’altra banda, els recursos obtinguts es destinen a projectes socials amb més de tres dècades d’activitat, on 2,5 milions de persones s’han vist involucrades en els programes de desenvolupament als països del sud amb contraparts o socis locals.

Les peces dipositades als contenidors d’Humana tenen dues destinacions: prop del 90% es tracta a la planta de preparació per a la reutilització de l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental) i la resta es ven a empreses de reutilització i reciclatge.

 

Prop de 1.000 persones prenen part a la 9a edició de la Marxa Castells del Baix Gaià

Dos moments de la cursa. Fotos: Blanca de la Sotilla

La 9a edició de la Marxa Castells del Baix Gaià ha donat el tret de sortida avui diumenge 16 de febrer a les 08:00 des del Castell d’Altafulla. El clima d’avui, en temperatures agradables i núvols, ha acompanyat a les quasi 1.000 persones que han participat en aquest esdeveniment esportiu organitzat per l’Ajuntament d’Altafulla i que ha comptat amb el suport tècnic de Sport No Limit Group.

Els primers en iniciar la marxa han estat els inscrits a la distància de 33,5km. A les 08:10 han sortit els del circuit de 26km i, deu minuts més tard, els participants de la distància de 17,5km. Els caminadors han pogut gaudir d’un recorregut que ha unit els Castells de Tamarit, El Catllar, La Riera (Castellot), Ferran i Altafulla, tenint com a eix vertebrador la llera del Riu Gaià.

Sobre les 10:30 han començat a arribar els primers participants al Parc del Comunidor d’Altafulla que, com en anys anteriors, ha estat el lloc escollit per a muntar l’avituallament final i la calçotada popular. A partir de les 12:30, els caminadors que ja havien finalitzat el seu recorregut han pogut recollir la seva recompensa: calçots amb salsa, botifarra, pa, fruita, cervesa, vi, refresc i cafè.

Les dues novetats d’aquesta edició han tingut una bona acceptació entre els participants, com era l’opció de triar entre tres possibles circuits de 17,5km, 26km o 33,5km, i el fet de poder escollir entre obtenir el paquet d’inscripció a la marxa més calçotada o només inscripció a la marxa o només inscripció a la calçotada.

Esport i Gastronomia: un binomi que ha congeniat a la perfecció un any més a la població d’Altafulla. L’organització ja pensa amb el desè aniversari que es celebrarà al 2021.

Pàgina web: www.marxacastells.com
Facebook: https://www.facebook.com/marxacastells/

Tot a punt per a la Marxa Castells del Baix Gaià

Fotografia en relació a la Marxa Castells del Baix Gaià. Foto: Cedida

Arriba la novena edició de la Marxa Castells del Baixa Gaià, que se celebrarà finalment aquest diumenge 16 de febrer a les 08:00 hores, després que s’ajornés pel temporal Gloria. La prova, organitzada per l’Ajuntament d’Altafulla i que per primera vegada compta amb el suport tècnic d’Sport No Limit Group, ha aconseguit la xifra rècord de gairebé 1.000 inscrits, tot i el canvi de data.

La Marxa Castells uneix els Castells de Tamarit, El Catllar, La Riera (Castellot), Ferran i Altafulla, tenint com a eix vertebrador la llera del Riu Gaià. Un recorregut que portarà als participants a descobrir per camins i senderons alguns dels paisatges més especials de Catalunya, tant des del punt de vista cultural com natural.

Els participants disposaran de fins a quatre avituallaments en cursa i tindran de regal un gymsack, una samarreta tècnica, un got reutilitzable i diferents productes dels patrocinadors. Com a final de festa, els usuaris que han escollit l’opció, podran gaudir de la calçotada popular amb una llesca de pa de pagès, un tall de botifarra, calçots amb salsa, una peça de fruita, cervesa, vi, aigua, refrescos i beguda isotònica.

L’entrega de dorsals es realitzarà el dissabte 15 de febrer entre les 17:00 i les 20:00 hores; i el diumenge 16 de gener, entre 06:45 i les 07:45 hores al Pavelló Municipal d’Altafulla.

Esdeveniment esportiu sostenible

La Marxa Castells del Baix Gaià es vol convertir en un referent al territori com a esdeveniment esportiu sostenible. Per aquest motiu, donarà a tots els participants un got reutilitzable que permetrà eliminar més de 4.000 ampolles de plàstic i més de 5.000 gots d’un sol ús.

 

L’Ajuntament d’Altafulla posa en marxa l’aplicació eBando

Logotip de l’aplicació. Cedida

L’Ajuntament d’Altafulla ha posat en marxa l’aplicació eBando, una app que permet transmetre la informació que genera el municipi d’una manera ràpida, instantània i còmode amb l’objectiu de complementar altres canals d’informació municipals i arribar al màxim nombre de persones possible.

L’aplicació eBando és totalment gratuïta per a iOS i Android i només cal descarregar-se-la entrant a Apple Store o Play Store, cercar eBando i instal·lar-la al dispositiu mòbil. Un cop descarregada, només caldrà buscar al cercador “Altafulla” i a partir d’aquell moment, els usuaris rebran els bans i avisos de forma immediata i còmoda. També es pot descarregar a través d’un codi QR.

També es poden consultar les publicacions sense necessitat de descarregar-se l’aplicació, des de qualsevol dispositiu a l’enllaç https://app.ebando.es/channel/altafulla. En aquest cas però, no es rebran les notificacions.

L’eBando d’Altafulla inclou els bans i avisos municipals, l’Agenda d’activitats de tot el mes i les incidències que es puguin generar en el dia a dia a la vila. La informació es distribueix en diferents etiquetes com ara Animals, Cultura, Esports, Festes, Gent Gran, Hisenda, Informació General, Medi Ambient, Obres i Urbanisme, Platges, Turisme i Via Pública.

El regidor de Comunicació, Daniel Franquès, ha avançat que la intenció en un futur és ampliar l’aplicació i activar la bústia de suggeriments i d’incidències perquè la ciutadania traslladi les seves peticions a través d’aquesta eina.

 

Crema una habitació en una casa unifamiliar d’Altafulla

Els Bombers han treballat aquest divendres a la matinada en un incendi a una casa unifamiliar d’Altafulla, al carrer Portalada 22, després de rebre l’avís quan faltaven deu minuts per les dues.

Tres dotacions s’han desplaçat fins al lloc dels fets i en dues hores han apagat el foc, que no ha provocat afectació estructural. Una persona ha resultat afectada per inhalació llei i ferida a la mà.

 

Altafulla se suma a la campanya en la lluita contra el càncer infantil

Una col.lecció de polseres de la campanya. Foto: Cedida

La regidoria de Comerç de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala l’edil Natalia Sanz, s’ha afegit a la nova campanya 2020 «Polseres Candela» per col·laborar en la lluita contra el càncer infantil i ajudar als nens i les nenes ingressades a l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.

Per fer-ho possible, l’Ajuntament d’Altafulla, mitjançant diferents comerços i establiments col·laboradors de la vila, ha repartit centenars d’aquestes polseres solidàries realitzades pels infants afectats de càncer a un preu de 3 i 5 €, i així poder recaptar fons per finançar els projectes per a la investigació científica sobre el càncer infantil tant en centres públics com privats, i donar a conèixer la problemàtica que suposa aquesta malaltia per als més petits.

El càncer infantil és una malaltia minoritària i la seva incidència és d’un cas per cada 200 casos en adults. És la principal causa de mort a l’Estat en menors de 5 a 14 anys i la segona, en joves de 15 a 24. La regidora de Comerç, Natalia Sanz, ha explicat que a Altafulla existeixen diferents casos de càncer infantil i han vist oportú sumar-s’hi i aportar el seu granet de sorra a la causa.

La campanya coincideix amb el Dia Internacional del Càncer Infantil que se celebra aquest dissabte 15 de febrer. Les polseres es podran trobar a la Farmàcia Susana Domingo, el Club Marítim Altafulla, la Pastisseria Ares, AM Perruqueries, Si o Si Market i al Forn Nogués fins el 31 de març.

Des del consistori s’ha fet una crida a la col·laboració de totes les persones amb ganes de participar en aquesta causa tan il·lusionant i necessària que ens afecta a totes i tots com a societat.

Una cooperativa d’Altafulla per a la integració social guanya el contracte per al servei de poda de l’arbrat

Foto: Cedida

Es tracta d’Entra!, un projecte cooperatiu que treballa amb el compromís de contribuir en la millora del comportament i sensibilitat ambiental i que aplica dinàmiques diferents a les de l’empresa ordinària com el treball horitzontal en grup, l’auto-responsabilitat, la justícia social, la solidaritat i la cooperació.

L’equip està format per professionals que a partir de la formació i experiència prèvia, desenvolupen solucions ambientalment eficients en la gestió d’espais verds, mitjançant la recerca de la sostenibilitat del nostre entorn. En l’aspecte social, incorporen i treballen amb persones en risc d’exclusió social, des de les òptiques del respecte per a la diversitat, l’aprenentatge d’un ofici i la professionalitat.

Entra! s’encarregarà del servei de poda de l’arbrat per un import d’adjudicació total de 95.335,90 € (IVA inclòs), que es repartiran entre els anys 2020, 2021 i 2022. És l’empresa que va obtenir la puntuació més alta d’entre les tres que s’hi van presentar, i que va rebaixar substancialment el preu de sortida que estava fixat en 118.632 €. Les tasques de la poda de l’arbrat comencen avui dimecres 12 de febrer.

A talls d’exemples d’Entra! com a cooperativa compromesa en l’entorn, l’any 2015 van desenvolupar un projecte de recuperació del bosc de ribera a l’entorn del la Riera de la Boella, al municipi de La Canonja; i l’any 2016 van començar a fer tasques de recuperació del bosc de ribera del riu d’Scala Dei, dins del terme del Parc Natural del Montsant, al municipi de La Morera del Montsant, i al 2018, van realitzar aquestes tasques en un altre tram del mateix riu, als municipis de la Vilella Baixa i la Vilella Alta.

La resta de serveis en aquest àmbit com el de manteniment, conservació i jardineria de les zones verdes de les àrees de joc infantil, i el desbrossament d’un camí paral·lel al riu Gaià al terme municipal d’Altafulla serà l’empresa altafullenca Joan Manent qui se’n farà càrrec per un import total de 23.577,57 € (IVA inclòs) entre els anys 2020, 2021 i 2022. Pel que fa al primer lot, s’hi van presentar cinc empreses, i la que va guanyar va ser la que va obtenir millor relació qualitat-preu rebaixant el preu de sortida inicial de 22.415 € a 17.932 €. Mentre que en el segon lot, l’empresa Joan Manent també va aconseguir la millor puntuació, de les quatre empreses presentades, rebaixant el preu inicial de sortida de 7.066,72 € a 5.645,37 €.

 

L’Ajuntament d’Altafulla engega el procés participatiu per enllestir el Pla d’Acció Municipal

La finalitat principal és definir i estructurar les actuacions de l’actual mandat. Foto: Cedida

Definir el full de ruta, els objectius i les actuacions de l’actual mandat de l’Ajuntament d’Altafulla de manera compartida, transversal i participativa. Aquest és l’objectiu del Pla d’Acció Municipal (PAM), del qual ja hi ha un document inicial, que s’enriquirà a partir d’ara amb el procés de participació que es posa en marxa.

La proposta consta de quatre eixos temàtics (les persones, el territori, la promoció econòmica i la governança), amb un total de 28 objectius estratègics i 113 actuacions. La participació per enriquir i validar el document es podrà fer telemàticament o de manera presencial, segons marquen les bases de participació. La proposta ja és consultable al portal de la institució..

El Pla d’Acció Municipal ja ha començat a caminar, i inicia ara la fase de participació ciutadana. L’objectiu del govern municipal és disposar d’un full de ruta clar, elaborat de manera participativa, consensuada i transversal, que reculli les prioritats del mandat municipal, estructurades en diversos eixos en què es marquen objectius i actuacions concretes i revisables.

Des de l’inici del mandat municipal, s’ha elaborat un document base, que ha estat redactat a partir de l’acord subscrit entre les tres forces polítiques que formen el govern (l’EINA-ERC, PSC i Ara Altafulla), al qual s’han incorporat les propostes dels diversos serveis municipals. També s’hi han afegit els programes i plans transversals de diverses temàtiques previstos per als propers anys.

L’estructura del procés participatiu es basa en les següents fases:

1. Fase 1. Audiència pública per a la informació, comunicació i difusió del procés.

2.Fase 2a. Publicació i difusió del PAM inicial.

3. Fase 2b. Recollida d’esmenes i suggeriments al PAM inicial.

4. Fase 3. Sessió de retorn de les esmenes i suggeriments.

5. Fase 4a. Publicació i difusió del PAM definitiu.

6. Fase 4b. Priorització del PAM definitiu.

En aquests moments, la proposta del PAM es troba en les fases 2a, la publicació i difusió de la proposta per a tots els canals i mitjans de comunicació municipals; i la fase 2b, sobre la recollida d’esmenes i suggeriments al PAM inicial. La data límit per fer-ho és el pròxim 5 de març de 2020.

 

Jornades de portes obertes, tallers familiars, itineraris i visites guiades, el pack de la Vil.la romana dels Munts

Un moment de la presentació de l’oferta cultural de la Vila dels Munts. Foto: Cedida

L’Ajuntament d’Altafulla i el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) han presentat aquest migdia, en una de les estances de la Vil·la romana dels Munts d’Altafulla, la programació d’activitats de la nova temporada 2020. Ha anat a càrrec de la coalcaldessa d’Altafulla, Alba Muntadas; la directora del MNAT, Mònica Borrell, i les regidores de Cultura i Turisme, Gemma Maymó i Natalia Sanz, respectivament.

La coalcaldessa Alba Muntadas ha destacat la bona relació d’ambdues institucions que s’ha fet palesa en aquesta presentació com “una bona manera de visualitzar la col·laboració entre el Museu i l’Ajuntament”, al mateix temps de posar en valor les activitats que s’hi duen a terme al llarg de l’any. En aquest sentit, la coalcaldessa ha assenyalat que el consistori “hi posarà tots els mitjans i canals de promoció i difusió municipals per donar a conèixer un conjunt que és patrimoni de tots i totes i amb reconeixement internacional”.

En aquest mateix sentit s’hi ha referit la directora del MNAT, Mònica Borrell, que ha agraït la col·laboració de l’ajuntament a l’hora de dur a terme aquesta “acció conjunta”, alhora que ha remarcat la “voluntat de potenciar i diversificar l’oferta i la difusió per arribar a tots els públics i donar a conèixer un jaciment que és Patrimoni Mundial de la Humanitat”. La intenció d’ambdues institucions és fomentar la programació i integrar-la al municipi amb la finalitat d’aprofundir en el seu conjunt patrimonial.

La programació es basa en quatre grans blocs:

JORNADA DE PORTES OBERTES ( de 10 a 14 h)

– Tots els primers diumenge de mes

– 14 d’abril, Dimarts de Pasqua, amb motiu de la Festa local d’Altafulla

– 23 d’abril, Sant Jordi

ITINERARIS PEL MNAT

-2n diumenge de mes: LA VIDA DE LES ELITS VORA TÀRRACO

Descobriu una de les vil·les més importants d’Hispània. La residència i els seus conjunts de banys, ricament decorats, mostren com era la vida de les elits de Tàrraco.

Lloc d’inici: Vil·la romana dels Munts

Lloc finalització: Banys de mar (platja d’Altafulla)

Hora: 11 a 12.30 h

TALLERS FAMILIARS

-Diumenge 8 de març

“CAIUS I FAUSTINA US CONVIDEN A LA SEVA VIL·LA”

Una visita teatralitzada en la qual Caius Valerius Avitus i la seva esposa Faustina us faran d’amfitrions a casa seva i us faran partícips de la seva vida quotidiana.

-Diumenge 5 d’abril

US PORTEM A L’HORTUS!

Coneixerem com eren els jardins i els horts romans a l’hortus experimental de la Vil·la romana dels Munts.

VISITES GUIADES PER A GRUPS

-Voleu conèixer la història de la Vil·la romana dels Munts? A la visita guiada recorrerem els espais més interessants i curiosos de la Vil·la.

Durada: 1 h

Activitat sota demanda. Imprescindible reserva prèvia.

Les reserves es realitzen a la Vil·la romana dels Munts, Passeig del Fortí, s/n. Els telèfons de contacte són el 977251515, o bé, 977652806; al mail mnat@gencat.cat i al web www.mnat.cat/activitats.

L’Ajuntament d’Altafulla reprèn la renaturalització del cordó dunar de la zona del Fortí

Els alumnes del PTT d’Auxiliar en Vivers i Jardins han traslladat a primera línia de mar la cymodocea acumulada pel temporal. Foto: Cedida

Els alumnes del Pla de Transició al Treball (PTT) d’Auxiliar en Vivers i Jardins d’Altafulla han començat a treballar aquest dijous al matí en la renaturalització de la zona del Fortí de la platja.

La regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Altafulla ha aprofitat la gran quantitat de cymodocea que ha acumulat el temporal Glòria en aquest tram per reprendre la intervenció que ja va iniciar durant la darrera edició de la jornada mediambiental ‘Viu la platja!’, el passat mes de novembre.

Es tracta de la primera de les accions que contempla l’estudi que el consistori ha encarregat a la consultoria ambiental Qu4tre, liderada per Xisco Roig, i que ha de permetre una gestió sostenible de la platja. La coalcaldessa i regidora de Medi Ambient, Alba Muntadas, ha explicat que aquesta nova acció ha de servir com a punt de partida d’aquest nou model de gestió. Consisteix en “avançar la cymodocea a primera línia de mar amb la voluntat que actuï com a barrera de protecció en futurs temporals, i ajudi a fixar la sorra en aquest tram”.

L’actuació es desenvolupa sota la supervisió de l’Associació Mediambiental La Sínia. L’entitat forma l’alumnat del PTT en l’àrea forestal, i hi col·labora setmanalment amb petites accions de manteniment del medi natural. El
coordinador de l’entitat mediambiental, Hèctor Hernàndez, ha explicat que enguany centraran els seus esforços en “consolidar aquest cordó dunar” del tram nord de la platja. Les tasques de trasllat de la cymodocea que s’han posat en marxa aquest dijous s’allargaran fins la setmana vinent, i a partir de mitjans del mes de febrer, els treballs se centraran en la substitució de les espècies invasores – dits de bruixa i atzavaresper espècies autòctones. La intenció també és abalisar la zona. La idea és que aquest cordó dunar funcioni com reservori de sorra, com ja ho estan fent les dunes de la zona del Vinyet.

Es preveu que la intervenció s’allargui fins a finals d’aquest 2020 amb “la màxima vinculació de la societat perquè participi activament en la conservació i millora del seu entorn natural”. Una implicació que també ha destacat la coalcaldessa, Alba Muntadas, qui ha insistit en la necessitat de “conscienciar la ciutadania d’aquest canvi de mentalitat en la gestió de les platges”. En aquest sentit, ha demanat “no veure la cymodocea com a brutícia, sinó com un sistema de manteniment i autoregulació natural”. També s’ha mostrat contrària a
les reposicions artificials sistemàtiques, que “no són ni necessàries ni bones pel dinamisme de la platja”.

Xisco Roig ha elaborat estudis com a consultor ambiental liberal en planificació, ordenació de recursos naturals, gestió litoral i turisme sostenible per a diferents administracions públiques. Ha estat el director del servei de gestió litoral de Menorca, de la Reserva de Biosfera, i ha realitzat programes i plans de gestió litoral de platges i dunes en Parcs Naturals de Balears i Catalunya i d’Amèrica Central, així com la redacció de criteris de gestió per a ajuntaments del litoral. Ha publicat articles en revistes nacionals i internacionals sobre processos geomorfològics i de gestió litoral, basada en criteris geoambientals i socials.

La diagnosi de la platja d’Altafulla finalitzarà entre els mesos de febrer i març, i clourà amb una presentació pública amb les conclusions i les solucions a aplicar en funció de les prioritats.

 

Anul.lada la Marxa Castells del Baix Gaià pels efectes de les pluges

Imatge de l’estat d’un dels trams del recorregut. Foto: Cedida

La Marxa Castells del Baix Gaià 2020 que s’havia de celebrar el proper diumenge 26 de gener a Altafulla queda anul·lada degut als efectes del temporal Glòria i per la previsió de que hi hagi noves pluges aquest cap de setmana que empitjorin encara més el recorregut i la logística de la prova, com per exemple els avituallaments, la senyalització del circuit o la celebració de la calçotada.

Per la seguretat dels participants, i tenint en compte les recomanacions que s’han fet des de Protecció Civil d’evitar la realització d’activitats en el medi natural, l’organització ha pres la decisió de cancel·lar la marxa i traslladar-la al proper 16 de febrer de 2020.

Més informació a la pàgina oficial de la Marxa Castells del Baix Gaià: www.marxacastells.com

Un miler de persones participaran aquest diumenge en la 9a Marxa Castells del Baix Gaià

El lliurament de dorsals es farà el dissabte 25 de gener, entre les 17:00 i les 20:00 hores. Foto: Cedida

La regidoria d’Esports de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala l’edil Àlex Cañas, ja ho té tot a punt per a la 9a edició de la Marxa Castells del Baix Gaià, que se celebrarà aquest diumenge 26 de gener.

La prova, no competitiva, estrena nou format enguany i ho fa amb un rècord de participants la xifra dels quals ha arribat al miler d’inscripcions. Donarà inici a les 08:00 hores i les persones participants podran recórrer tres possibles circuits de 17,5, 26 o 33,5 quilòmetres, tenint fins a vuit hores i mitja per completar el recorregut més llarg.

Alhora, també gaudiran del paquet que inclou marxa i calçotada, o només inscripció a la marxa o, si ho volen, només calçotada. Per a les persones inscrites a la prova tindran quatre punts d’avituallament en cursa, obtindran una bossa de regal i, a més, podran utilitzar les dutxes en finalitzar el recorregut.

L’organització va a càrrec de l’Ajuntament d’Altafulla, amb el suport tècnic d’Sport No Limit Group. La marxa uneix els Castells de Tamarit, El Catllar, La Riera (Castellot), Ferran i Altafulla, tenint com a eix vertebrador la llera del riu Gaià. “Un recorregut que ens portarà a descobrir, per camins i senderons, alguns dels paisatges més especials de Catalunya, tant des del punt de vista cultural com natural”, ha assenyalat Àlex Cañas.

 

El temporal s’acarnissa amb el litoral i ‘esborra’ les platges

Foto: tarragona ràdio

El temporal ha castigat el litoral, amb platges que han perdut molta sorra en diferents punts de la demarcació. És el cas de Tarragona, però també de localitats com Cambrils, Salou, Altafulla, Torredembarra o Roda de Berà. El vent ha bufat arreu. S’han superat ratxes de més de 100 km hora en molts sectors del litoral i prelitoral, com ara el Montsià. Pel que fa a la pluja, que ha estat molt generalitzada i abundant, s’ha arribat als 177 litres per metre quadrat en indrets com Ulldecona, o als 145 litres a Horta de Sant Joan.

La caiguda d’un arbre ha fet tallar la circulació de l’R-15 entre Els Guiamets i Móra la Nova, que ja s’ha pogut restablir. S’han produït retards als Regionals i també als trens de Llarga Distància, que han hagut de reduir la velocitat. A les carreteres, les complicacions segueixen a la Terra Alta amb dues vies on és obligatori l’ús de cadenes: la T-330 a Arnes i la T-334 a Horta de Sant Joan. D’altra banda, a causa de la neu, nombrosos centres educatius de la Terra Alta no han pogut obrir les portes aquest dimarts, afectant uns 2.500 alumnes de la comarca.

En una entrevista a Tarragona Ràdio, el president del Consell Comarcal del Tarragonès, Joan Martí i Pla, ha parlat de «certa normalitat» i que la pitjor part se l’ha emportat el litoral.

Encara venen dos dies crítics: dimarts i dimecres, ha advertit el cap de l’Equip de Predicció i Vigilància, Santi Segalà, que ha indicat que seran «els dies amb una precipitació més extensa, centrada especialment als dos extrems de Catalunya».

Segalà ha exposat que els focus de màxima precipitació seran les comarques de Girona, on puntualment es poden superar els 300 litres per metre quadrat, i les del sud de Tarragona.

 

Altafulla tanca els accessos a les platges del Fortí i a la Cala del Canyadell

Tanca d’accés barrat a una de les platges d’Altafulla. Foto: Cedida

Davant la previsió de fortes pluges acompanyada de llevantada, l’Ajuntament d’Altafulla ha activat diversos mecanismes preventius, al mateix temps que ha elaborat un conjunt de recomanacions a la ciutadania.

En aquest sentit, s’han tancat els accessos a les platges del Fortí i a la Cala del Canyadell, així com també s’ha recomanat no acostar-se a l’espigó de la Roca del Gaià.

Des de l’Ajuntament, es demana a la ciutadania que respecti i acati tots els indicatius, senyals i avisos d’emergència, que s’extremin les precaucions en els accessos i estacionaments a soterranis, i també que es redueixi al màxim el trànsit de vianants i de vehicles en vies inundables.

Que s’adoptin mesures preventives en habitatges, comerços i serveis situats en plantes baixes i/o que tinguin plantes semisoterrades o soterrades, i que en cas des situacions d’averies d’enllumenat públic o particular cal que s’adrecin a la Policia Local d’Altafulla o que truquin al telèfon d’emergències 112.

Des del consistori, també es demana que s’estigui alerta a la previsió meteorològica i als avisos, recomanacions i consells d’autoprotecció que s’ofereixen des dels mitjans de comunicació i també des dels canals d’informació de l’Ajuntament i de la Policia Local.

Altafulla i Torredembarra demanen que se solucioni el problema cirulatori de la rotonda de l’AP-7

Jordi Molinera Poblet. Foto: Cedida

Després de produir-se un nou accident de trànsit aquest passat diumenge a la tarda a la carretera N-340 al seu pas per Altafulla, els alcaldes d’Altafulla i Torredembarra han demanat una nova trobada amb la Subdelegació del govern a Tarragona amb l’objectiu de “trobar una solució immediata a una carretera d’interconnexió entre d’ús molt quotidià, que s’ha convertit en un punt negre des de la reformulació de la rotonda d’enllaç amb l’AP-7 a Torredembarra”. El batlle insisteix en la reobertura de la rotonda com a mesura immediata.

Pel coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera, aquest nou accident corrobora la manca de seguretat que venen reclamant durant els darrers mesos, de manera conjunta amb la resta d’alcaldes i alcaldesses del Baix Gaià, i dels veïns del territori, especialment els de la urbanització de Brises del Mar. Molinera ha asseverat a “no esperar que hi hagi més accidents, ni esperar a la data de l’1 d’agost de 2021”, quan està previst que s’alliberi l’autopista AP-7 en aquest tram.

L’accident d’aquest passat diumenge va causar un ferit greu i altres dos de menys gravetat en un xoc frontal entre dos vehicles que es va produir pels volts de tres quarts de quatre de la tarda al punt quilomètric 1.175,5 del vial, al seu pas per Altafulla. La persona en estat més greu va ser evacuada a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, mentre que les altres dues, a l’Hospital de Santa Tecla.

 

Un ferit greu en un xoc frontal a l’N-340 a Altafulla

Un xoc frontal entre dos vehicles ha provocat un ferit greu i dos de menys gravetat en un accident a l’N-340 a Altafulla. El sinistre s’ha produït al quilòmetre 1.175,5 de la nacional cap a tres quarts de quatre d’aquest diumenge, segons han informat fons del Servei Català de Trànsit.

La persona en estat més greu ha estat evacuada a l’Hospital Joan XXIII, mentre que les altres dues són a l’hospital de Santa Tecla. Fins al lloc de l’accident, s’han desplaçat tres unitats del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i tres dotacions dels Mossos d’Esquadra per regular el pas alternatiu dels vehicles.

Els Reis Mags d’Orient arriben a Altafulla

Ses Majestats els Reis d’Orient arribaran aquest diumenge 5 de gener amb els seus carruatges a la plaça dels Vents, a Baix a Mar, i recorreran la Via Augusta, pont de damunt la via, Alcalde Pijuan, Marquès de Tamarit, carrer de l’Hostal, carrer de Dalt, carrer Escoles, carrer del Clos, Cantó de la Vila, carrer de Dalt, carrer de l’Hostal, Martí d’Ardenya, Sant Martí i acabaran, a la plaça del Pou.

L’entrega de regals se celebrarà com s’havia fet antigament a l’Església de Sant Martí. Com a novetat enguany, Ses Majestats llençaran unes boles numerades des del balcó de l’Ajuntament d’Altafulla que serviran per sortejar entre els adults uns lots molt especials. Tindrà lloc després dels parlaments de Ses Majestats a la plaça del Pou.

 

El Pavelló Poliesportiu obre aquesta tarda les portes del Parc de Nadal d’Altafulla, que s’allargarà fins dissabte

L’entrada és lliure i va adreçat a les nenes i als nens de 0 a 14 anys. Foto: Cedida

El Parc de Nadal d’Altafulla s’ha convertit en una cita ineludible en el calendari nadalenc del municipi, una cita que fa gaudir els infants de la vila els darrers dies abans de tornar a l’escola. El Parc obre les seves portes aquesta tarda de 16:00 a 20:00 hores al Pavelló Municipal.

La proposta infantil comptarà amb diferents inflables per a totes les edats compreses entre els 0 i els 14 anys, i l’entrada serà lliure. També hi haurà tallers per als més petits on podran fer la carta als Reis que podran lliurar-la al Patge Reial el divendres 3 de gener des de les 18 a les 20 hores del vespre.

El Parc de Nadal d’Altafulla, que inicia la seva activitat aquest dijous al Pavelló Municipal, s’allargarà fins al dissabte 4 de gener. El recinte firal compta amb una superfície de mil metres quadrats. Enguany, la meitat dels monitors/es amb titulació oficial són d’Altafulla.

D’altra banda, l’entrega de premis del Concurs de Pessebres es trasllada enguany al Fòrum de la plaça de l’Església, emplaçament on roman l’exposició de pessebres i diorames. Tindrà lloc el dissabte 4 de gener a les 19:00 hores.

 

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies