TARRAGONA 21

Altafulla iniciaun curs sobre les mesures de seguretat pel coronavirus

Ajuntament d’Altafulla

La regidoria de Turisme, Comerç, Emprenedoria de l’Ajuntament d’Altafulla ha organitzat una formació telemàtica, amb el títol ‘Altafulla, lliure de Covid’, per assessorar a l’empresariat i als autònoms de diferents sectors sobre la normativa en el pla de desconfinament amb l’objectiu de garantir la seguretat als usuaris i als treballadors dels establiments i comerços de la vila.

Les sessions es desenvoluparan en tres horaris diferents que englobaran els sectors de la restauració, el comerç i l’allotjament i se celebraran els propers dies 28 i 29 de maig.

Sector de la restauració: dijous 28 de maig, de 10 a 11:30 hores

Sector del comerç: dijous 28 de maig, de 13 a 14:30 hores

Sector de l’allotjament: divendres 28 de maig, d’11 a 12:30 hores

Les sessions tindran una durada de 90 minuts i les connexions a l’aula virtual es podran fer des de l’ordinador, el mòbil o la tauleta. Les places estan limitades a 15 persones per sessió.

 

El període de preinscripcions al PTT d’Auxiliar en Vivers i Jardins d’Altafulla obre el 25

PTT Altafulla. Foto: Cedida

El Pla de Transició al Treball (PTT) Altafulla Auxiliar en Vivers i Jardins es troba en la recta final del curs actual, marcat per la crisi sanitària del coronavirus, mentre comença a preparar el proper. De fet, ja ha establert el període de preinscripcions, que s’obrirà el pròxim dilluns 25 de maig i clourà el 5 de juny.

Les sol·licituds s’han d’enviar a l’adreça electrònica e3960055@xtec.cat, juntament amb la documentació escanejada o en format de fotografia. L’assumpte del correu ha de posar ‘Resguard preinscripció i el nom de l’alumne’.

Tenint en compte les circumstàncies excepcionals que afecten la ciutadania, enguany els interessats també poden portar la sol·licitud i la documentació a l’Institut d’Altafulla, demanant cita prèvia a través del número de contacte del centre. Els sol·licitants han de presentar l’original i la fotocòpia del DNI, el NIE o passaport vigent.

En cas de ser menors d’edat, també han d’aportar la fotocòpia del llibre de família, la resolució d’acolliment –en cas de trobar-se en aquesta situació- i la fotocòpia del DNI del pare, mare o tutor. Si aquests són estrangers, també han de presentar la targeta de residència on consti el NIE o el passaport. Si es tracta d’estrangers comunitaris, caldrà el document d’identitat del país d’origen.

 

Instruccions per a la preinscripció i matriculació a les llars d’infants d’Altafulla

COM PRESENTAR LA PREINSCRIPCIÓ I DOCUMENTACIÓ

1.- preferentment per registre digital a l’Ajuntament d’Altafulla

Instància electrònica ajuntament: https://www.seu- e.cat/ca/web/altafulla/govern-obert-i-transparencia/serveis-i- tramits/tramits/instancia-generica

Per a fer-ho és necessari estar donat d’alta a idCAT: https://web.gencat.cat/ca/tramits/que-cal-fer-si/Vull-identificar-me- digitalment/idcat-mobil/#bloc2

2.- per correu electrònic al centre escollit en primera opció autoritzant a la direcció del centre a registrar electrònicament la sol·licitud de preinscripció.

  • Llar d’infants Francesc Blanch: llardinfantsfblanch@gmail.com
  • Llar d’infants Hort de Pau: hortdepau@hotmail.com

3.- demanat cita prèvia:

  • Llar d’infants Francesc Blanch: llardinfantsfblanch@gmail.com a partir del
    dimecres 20 fins el 26 de 10 a 12h al telèfon 977656031
  • Llar d’infants Hort de Pau: hortdepau@hotmail.com a partir del dimecres 20 fins el 26 de 10 a 12h al telèfon 977652120

CONSULTA DELS TRÀMITS
www.altafulla.cat

DOCUMENTACIÓ A PRESENTAR EN EL MOMENT DE LA PREINSCRIPCIÓ

● Imprès de preinscripció degudament emplenat.
● Fotocòpia del DNI / NIE de la persona sol·licitant (pare, mare o tutor legal).
● Fotocòpia del llibre de família complet.
● Fotocòpia de la targeta sanitària individual o del seu provisional.

DOCUMENTACIÓ OBLIGATORIA A EFECTES DE BAREM

● Volant d’empadronament. (No cal demanar-lo. Es farà la comprovació de les dades per part de l’Ajuntament d’Altafulla).
● Informe acreditatiu dels serveis socials de l’Ajuntament d’Altafulla de ser beneficiari de la prestació econòmica de la renda mínima d’inserció. (No cal demanar-lo. Es farà la comprovació de les dades per part de l’Ajuntament d’Altafulla).
● Certificat de discapacitat igual o superior al 33% de disminució emès per Departament de Treball, Afers Socials i Famílies o per l’organisme competent de la persona que al·lega aquesta condició. (La podrà al·legar l’alumne o l’alumna, el pare, la mare, el tutor o la tutora, un germà o germana de l’alumne o l’alumna).
● Fotocòpia del carnet de família nombrosa o monoparental.
● En cas de no ser residents a Altafulla, documentació acreditativa del lloc de treball
si aquest és el que s’al·lega.

Per acord de la comissió de matriculació, en cas d’empat tindrà prioritat el nen/a empadronat a Altafulla.

 

Llistat d’establiments oberts a Altafulla en la Fase 1 de la desescalada

Imatge de l’Ajuntament d’Altafulla. Foto: Cedida

La regidoria de Comerç i Turisme de l’Ajuntament d’Altafulla, que encapçala l’edil Natalia Sanz, ha posat en marxa una campanya per recollir en un únic document els establiments comercials del municipi que resten oberts en la fase 1 de desescalada arran del confinament per la pandèmia del coronavirus.

Segons ha assegurat la regidora de Comerç i Turisme, es tracta d’un document «viu» que s’anirà actualitzant en funció de les mesures que es vagin anunciant en els pròxims dies, al mateix temps, que demana la col·laboració dels comerços perquè facin arribar la informació requerida a l’Oficina de Turisme de l’Ajuntament com ara l’horari d’atenció al públic de l’establiment. El correu electrònic de contacte és nbarba@altafulla.altanet.org.

Consulta el llistat d’establiments oberts a Atafulla en la Fase 1 aquí: Establiments Oberts_Fase1_v3

 

L’Ajuntament d’Altafulla se suma a la Declaració contra l’homofòbia

Amb motiu del dia internacional contra l’homofòbia que se celebrarà el pròxim diumenge 17 de maig. Foto: Cedida

Des que el 1990, l’Organització Mundial de la Salut va eliminar l’homosexualitat de la llista de trastorns sexuals, es va adoptar la data del 17 de maig com a Dia Internacional de la lluita contra l’Homofòbia (lesbofòbia i gaifòbia), la bifòbia i la transfòbia. El Govern de la Generalitat de Catalunya, els ajuntaments i les institucions catalanes, el Consell Nacional LGBTI i les entitats s’adhereixen a aquesta jornada, que recorda que cal donar resposta a tota situació de discriminació, d’injustícia i de violència envers les persones per llur identitat de gènere o llurs orientacions sexuals i afectives.

Els principis d’equitat i de no-discriminació són elements fonamentals dels drets humans, i així ho recull la Llei 11/2014, del 10 d’octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. El conjunt de les institucions catalanes expressen la ferma voluntat de continuar implementant aquesta llei en tot el seu abast per a eradicar qualsevol situació de discriminació i assegurar que la diversitat sexual i afectiva es pugui viure en plena llibertat. I també vol expressar la seva voluntat d’assegurar el compliment d’aquesta llei i el seu desplegament a tot el territori mitjançant la xarxa territorial de Serveis d’Atenció Integral LGBTI, per tal de reconèixer, visibilitzar i posar en valor les diversitats sexuals i d’expressió de gènere i atendre de manera integral en cooperació interadministrativa i interdepartamental les persones dels col·lectius i llurs entorns.

Així mateix, la societat catalana vol mostrar el seu suport i reconeixement a totes les persones que han estat perseguides o que han patit discriminació o violència per llur identitat o orientació sexuals, aquí o arreu del món, on encara persisteix aquesta persecució en un important nombre de països, amb penes de presó tortura o fins i tot la mort. És per això que també reivindiquen la protecció i el refugi de les persones LGBTI.

Amb motiu d’aquesta jornada, doncs, «condemnem totes les actituds de rebuig, de prejudici i d’hostilitat contra lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals; apostem pel reconeixement de la llibertat i la igualtat entre totes les persones en una societat democràtica i plural, i fem una crida a tots els poders polítics, institucions, entitats i col·lectius i a tota la societat civil per a eradicar tot tipus de discriminació i violència per raó d’identitat de gènere o d’orientació afectiva i sexual».

Enguany i a causa de la situació d’excepcionalitat que vivim, causada per la pandèmia de la COVID19, Altafulla reivindia de manera molt especial la salvaguarda dels drets de les persones del col·lectiu LGBTI, sigui en les situacions de confinament, sigui en els espais públics un cop aquest finalitzi. I es comprometen a una especial atenció i seguiment de totes les situacions de vulnerabilitat perquè el col·lectiu LGBTI no en surti ni sanitàriament, ni laboralment, ni socialment damnificat.

 

Les llars d’infants d’Altafulla municipals ofereixen una visita virtual

Ajuntament d’Altafulla

Les llars d’infants municipals Francesc Blanch i Hort de Pau d’Altafulla havien de celebrar aquests dies les habituals jornades de portes obertes per explicar el projecte educatiu d’ambdós centres, però la pandèmia pel coronavirus va provocar la suspensió d’aquestes activitats obertes a les famílies.

Arran d’això, des de la regidoria d’Educació de l’Ajuntament conjuntament amb les direccions de les dues escoles bressol, s’ha organitzat des dels seus blocs una visita virtual i presentació del projecte educatiu.

Tal com ha explicat la regidora d’Educació, Gemma Maymó, “no hi ha data per a la preinscripció i s’informarà properament d’acord amb les indicacions i els terminis quue marqui el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya”. Tot i això, l’edil ha avançat que “s’està valorant l’organització d’unes portes obertes a les famílies respectant les indicacions sanitàries i mesures de seguretat quan es pugui accedir als centres educatius”.

Malgrat això, les direccions de les dues llars d’infants ja s’han posat en contacte amb les famílies ja usuàries de les escoles per a la confirmació de plaça de cara al curs vinent via formulari.

Per a qualsevol dubte, les famílies es poden posar en contacte amb les direccions d’ambdós centres als correus electrònics llardinfantsfblanch@gmail.com i hortdepau@hotmail.com.

 

Afluència de persones que surten a passejar i fer exercici físic a Altafulla en el primer dia permès

Ciclistes i persones caminant al passeig marítim d’Altafulla en el primer dia permès per sortir a passejar i practicar esport. Foto: Mar Rovira

Bona afluència de persones aquest matí al passeig marítim d’Altafulla en el primer dia permès per sortir al carrer a practicar esport, però sense grans aglomeracions. La majoria dels veïns han sortit pel passeig, ja sigui caminant, corrent o amb bicicleta i han aprofitat el bon temps per recórrer al voltant d’un quilòmetre de platja. Alguns d’ells ho han fet descalços per la vora del mar i altres amb mascaretes. El sentiment més compartit ha estat el d’alegria i d’alliberació després de més de quaranta dies confinats. «Necessitàvem sortir, estem una mica rovellats, feia molt que no corríem», ha expressat l’Anna, una jove que ha sortit a córrer amb la seva mare.

Les persones grans, que podien sortir entre les 10 i les 12 hores, just després de la franja dels esportistes, han admès que necessitaven sortir de casa i «prendre l’aire».

Desenes de veïns d’Altafulla han trencat la imatge de buidor que s’havia instaurat al municipi des del començament de l’emergència sanitària. Sense un gran bullici i respectant la distància de seguretat, el passeig marítim s’ha omplert de corredors, ciclistes i adults, els quals han practicat esport fins a les deu d’aquest matí. També hi ha hagut moltes persones que han passejat al llarg de la platja altafullenca. Algunes d’elles han trepitjat la sorra i s’han mullat els peus durant la caminada.

La majoria de les persones que han sortit al carrer ho han fet de forma individual o bé amb parella. Pocs esportistes han dut mascaretes i, principalment, les portaven les persones que passejaven. Entre ells, la Joana i l’Anna, que són mare i filla. Ambdues pertanyen al grup de corredors Atletes d’Altafulla. Tot i que habitualment corrent per separat, les circumstàncies actuals les han portat a compartir l’estona de lleure. Han corregut un bon bocí dels quatre quilòmetres de la ruta al voltant del riu Gaià, passant pel passeig marítim. «En teníem moltes ganes, però el que trobem més a faltar és sortir amb grup», ha explicat la Joana. Aquestes corredores han celebrat les franges horàries per fer exercici, malgrat que han apuntat que les del vespre són «limitades».

En canvi, l’Ana Macías ha lamentat resignada que no es tinguin en compte les peculiaritats de cada municipi, atès que Altafulla té poc més de 5.000 habitants i ha de complir com la resta de ciutats grans les restriccions horàries. Ha explicat que ha recorregut diverses vegades el tram des del Fortí fins al Castell d’Altafulla des de les vuit del matí. «Estic molt bé, m’agrada molt córrer i ho trobava a faltar», ha subratllat. «Encara que plogui sortiré a fer esport», ha afegit entre una rialla.

Pel que fa als ciclistes, també han estat molts, els que han recorregut amunt i avall el passeig. En Jean Michel, un francès que fa anys que viu al municipi, n’és un exemple. Normalment, va amb bicicleta i s’aixeca molt d’hora. Per això, ha valorat que les hores establertes pel govern espanyol són «perfectes». «És el primer dia que surto, s’ha d’aprofitar el sol i fer esport», ha afirmat. A més, també ha apuntat que necessitava sortir de casa i ha dit: «Ara sóc molt feliç».

«Sortir amb cura, sense abaixar la guàrdia»

Quan han tocat les deu, la zona de la platja s’ha buidat ràpidament. I tot seguit, ha estat el torn dels més grans. Malgrat que hi ha hagut un degoteig de persones grans, el moviment ha estat inferior respecte a les primeres hores del matí. Durant les dues hores permeses, la Purificació s’ha trobat amb les seves dues germanes després de molts dies de no veure’s. Totes tres han pogut tornar a caminar com ho feien abans de la crisi sanitària. La Purificació té 79 anys i és la més gran de les tres que també superen la setantena.

Segons han detallat les germanes sempre van juntes i es consideren amigues, més enllà de ser família. «Avui ens hem trobat diferent i iguals, ja no sabem que dir-nos de tantes coses que ens hem explicat», ha assenyalat la Purificació. «Estic molt i molt contenta i molt alliberada», ha expressat amb entusiasme. Segons ha indicat, el mar, passejar i el contacte amb els amics i familiars, ha estat el que ha trobat més a faltar durant els dies de confinament.

En Francesc Pijoan ha sortit de casa amb un diari sota el braç i ha iniciat una passejada per la població. Ha assegurat que passar les hores tancat a casa s’ha fet «molt pesat» i que necessitava «prendre l’aire» una estona i conversar amb els veïns. «És un bon moment per passejar, fa un dia agradable», ha valorat.

Acompanyat de la seva dona, en Ricard Riera, ha explicat que tenien previst fer un tomb per la localitat i s’ha mostrat molt il·lusionat per sortir al carrer i complir amb les normatives. «Molt contents de poder sortir, però sempre amb cura i sense abaixar la guàrdia, ja que encara no ha passat tot», ha alertat Riera.

A més, ha destacat que tant ell com la seva parella han fet exercici cada dia des de la terrassa de casa seva. «Estic molt bé, m’he aprimat un parell de quilos, perquè faig 40 minuts de bicicleta i gimnàstica», ha admès. «Les franges horàries estan molt bé, si la gent ho respecta. El primordial és el sentit comú», ha tancat.

Mar Rovira – ACN

FCC Medioambiente assumirà el servei de recollida del cartró a Altafulla

És una de les clàusules que s’han incorporat al nou contracte de la brossa a Altafulla, i que modificarà els seus horaris que s’han fixat en els dimarts i els divendres de 17 a 18 hores. Foto: Cedida

L’empresa adjudicatària del contracte de recollida de la brossa a Altafulla, Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) Medioambiente, assumirà a partir de la setmana vinent el servei de recollida del cartró comercial que fins ara duia a terme la mateixa Brigada Municipal.

És una de les millores que s’han incorporat al nou servei de la brossa a Altafulla, que s’emmarca dins del contracte del Consell Comarcal del Tarragonès i que va ser adjudicat a FCC Medioambiente.

Arran d’això, s’han modificat els horaris de recollida selectiva de cartró dels establiments que s’han fixat en els dimarts i els divendres, de 17 a 18 hores de la tarda. Des de la regidoria de Comerç, que encapçala l’edil Natalia Sanz, s’ha insistit que el “cartró s’ha de deixar doblegat davant de la porta de cada establiment”.

Cal destacar també que a partir de la setmana de l’11 de maig i fins al 31 d’octubre s’ampliarà la recollida un tercer dia a la setmana, que ja es notificarà degudament.

 

Altafulla destinarà 88.000 euros en ajuts socials per a famílies, autònoms, serveis i el petit comerç

Imatge del ple virtual celebrat a l’Ajuntament d’Altafulla

El ple de l’Ajuntament d’Altafulla va aprovar aquest passat dilluns 27 d’abril, en la primera sessió telemàtica de la història del consistori, un paquet d’ajuts econòmics dirigits a persones, famílies, autònoms i empreses dels sectors comercials i de serveis, afectades econòmicament per la crisi sanitària i social provocada per la COVID-19.

D’aquesta manera, es posa a disposició de la ciutadania dues línies d’ajuts destinades, per una banda al comerç, el petit empresariat i autònoms i, per l’altra, a persones i famílies vulnerables econòmicament i socialment. Cada una d’aquestes partides s’han dotat en 40.000 €, així com també s’ha doblat fins a 8.000 € la partida d’emergència social, fixada fins ara en 4.000 €. La suma total d’aquestes ajudes directes és de 88.000 euros les bases reguladores de les quals s’aprovaran definitivament en un ple extraordinari previst per dilluns vinent 4 de maig.

Aquestes ajudes són completament compatibles amb altres mesures socials i econòmiques que han posat en marxa els governs de l’Estat i la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu de pal·liar els efectes produïts en l’economia familiar i productiva a conseqüència de l’emergència sanitària desencadenada per la pandèmia del coronavirus.

Altres mesures socioeconòmiques

A banda d’aquestes ajudes directes, l’Ajuntament d’Altafulla ja va aprovar un seguit de mesures econòmiques amb l’objectiu de pal·liar la situació d’emergència davant de la COVID-19 sense fer efectiu el cobrament de cap rebut de les llars d’infants municipals Francesc Blanch i Hort de Pau, l’Escola de Música ni el gimnàs del Poliesportiu fins que no es reprengui l’activitat, així com regularitzar en el pròxim rebut els dies d’inactivitat dels serveis.

En segon lloc, s’ha ajornat la recaptació d’impostos directes com l’IBI, les escombraries, els guals i l’impost sobre vehicles, fins que s’aixequin les mesures relacionades amb l’Estat d’Alarma, i en tercer lloc, no s’ha fet efectiu el cobrament de terrasses de bars i restaurants fins que no s’aturi l’Estat d’Alarma, i només es posarà a cobrament el temps que el negoci hagi estat obert.

En quart lloc, i en l’àmbit associatiu, el consistori s’ha compromès a reubicar tots els actes culturals i festius que han estat afectats per la situació d’emergència un cop passada la crisi sanitària.

‘Gaianada’ del riu mentre Torredembarra supera els 100 litres des de dissabte

Torredembarra suma més de cent litres per metre quadrat des de dissabte passat, segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya. Concretament, Torredembarra enregistra en la seva estació 105,3 litres acumulats. També Cunit, al Baix Penedès, presenta 105,2 litres i El Vendrell és la localitat de les comarques de Tarragona amb la xifa més elevada, 111,8, en dades de primeres hores de la tarda d’aquest dimarts.

D’altra banda, l’Ajuntament d’Aiguamúrcia, a l’Alt Camp, ha tallat la carretera d’accés al nucli d’Aiguamúrcia per tal de mitigar els efectes del desbordament del riu Gaià pel temporal de pluges. Fonts de l’Associació ecologista la Sínia han informat a aquest digital que ‘ja es pot parlar de Gaianada també al curs inferior. Venim de tenir aigua a l’hivern i el sòl ja era xop’. També es van viure Gainades els anys 2016 i 2018. Es coneix per Gaianada la forta crescuda del riu amb desbordaments.

Imatge de la resclosa del Catllar aquesta tarda de dimarts. Foto: Cedida

La coneguda com a Gaianada, el desbordament del Gaià. Foto: Ajuntament d’Aiguamúrcia

També a Querol, a l’Alt Camp, es veuen imatges de la Gaianada, amb la Rasa de la Font baixant plena.

Capçalera del Torrent de Marmellar al carrer de la Riera de Ranxos de Bonany, a Querol.Foto: Ajuntament de Querol

D’altra banda, l’embassament de Riudecanyes supera el 100 per cent d’ocupació i està sobreeixint-se. El de Siurana, que tenia previst desembassar demà dimecres, es troba al 90% de la seva capacitat, segons l’Agència Catalana de l’Aigua.

D’altra banda, Protecció Civil de la Generalitat manté activades les Alertes dels Plans Especials d’Emergències per Inundacions de Catalunya INUNCAT i del Pla d’emergències per risc de vent a Catalunya VENTCAT.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya SMC es manté la previsió de pluges que podran acumular més de 100 litres en 24 hores a les comarques de Girona, Catalunya central i litoral i prelitoral de Tarragona i Barcelona. Segons les darreres actualitzacions, l’episodi de pluges s’estendrà cap al Sud a les comarques de Priorat i Baix Camp i augmenta la probabilitat al NE, comarques d’Alt i Baix Empordà.

Des d’aquest migdia fins demà al matí es podran donar, també, precipitacions intenses que podran superar els 20 l/m2 en 30 minuts al litoral i prelitoral entre el Baix Camp i l’Alt Empordà.

Quant a l’Estat de la mar, des d’aquesta tarda fins a última hora de la nit de demà, podran donar-se onades superiors als 2’5 m d’altura a tot el litoral català. A l’Alt i Baix Empordà, les onades podrien arribar fins els 4 metres, especialment entre aquesta nit i demà a la tarda.

Aquesta situació marítima dificulta el desguàs dels rius al mar, amb el que la crescuda dels rius en els trams baixos, especialment al litoral Nord, és més probable.

Redacció

 

Comencen a distribuir-se els nous contenidors per a la recollida selectiva a Altafulla

Imatge dels nous contenidors d’Altafulla. Foto: Cedida

És una de les millores que s’implementaran als municipis del Tarragonès amb l’entrada en vigor del nou contracte de la brossa del Consell Comarcal del Tarragonès adjudicat a l’empresa FCC Medioambiente

Aquest dijous han començat a distribuir-se a Altafulla els nous contenidors per a la recollida selectiva. Els contenidors, totalment metàl·lics, compten amb la nova imatge corporativa del servei a més de l’escut de l’ajuntament. Tots ells disposen d’uns sensors que indiquen a l’ens gestor informació essencial per a un servei més eficaç com el percentatge d’ocupació de la seva capacitat, el darrer dia i franja horària en què s’ha buidat, entre d’altres aplicacions.

El muntatge i repartiment ha sofert un lleu retard en els temps previstos inicialment degut a la situació d’emergència que viu el país arran de la crisi sanitària pel Covid-19. Els contenidors són un element més de totes les millores que s’implementaran als municipis del Tarragonès amb l’entrada en vigor del nou contracte de la brossa adjudicat a l’empresa FCC Medioambiente.

El termini previst per finalitzar els treballs de distribució dels nous contenidors a Altafulla és el pròxim dimarts 21 d’abril. Aquests contenidors substituiran als que estan soterrats en les diferents illes del municipi. La primera acció que s’ha fet ha estat precintar els contenidors antics i posar els nous en una situació provisional fins que es puguin treure les cubetes subterrànies i tapar els forats. En la majoria dels casos els contenidors aniran damunt del lloc on hi ha els soterrats un cop feta l’obra, però en d’altres, es mantindrà la ubicació provisional.

D’aquesta manera s’avança la feina que es pot fer de moment i s’evita fer el relleu en període estival quan, previsiblement, hi haurà més població al municipi i més volum de residus. La finalització total de la instal·lació per treure definitivament els contenidors soterrats encara està per concretar, per tant, totes dues estructures hauran de conviure un temps indeterminat.

 

ATECA reparteix 500 ous de xocolata per als infants d’Altafulla el Dimarts de Pasqua

Imatge d’arxiu d’ous de Pasqua

L’entitat ha focalitzat la proposta en tres punts del municipi per facilitar la recollida als pares i mares de la canalla
La Setmana Santa sempre és un període especial per als nens i nenes d’Altafulla perquè tenen l’oportunitat de desconnectar de les obligacions acadèmiques i marxar de vacances o gaudir del temps primaveral sortint a jugar pels carrers de la vila. El moment més esperat, però, és la recepció de les ‘mones’ Pasqua, les de xocolata, els rotllos i les coques.

La pandèmia del coronavirus ha alterat tots aquests plans, obligant-los a confinar-se a casa i privant-los de les ‘mones’ que els han d’entregar els seus padrins. Des d’ATECA, però un associat va suggerir una proposta perquè cap nen i nena es quedés sense el seu ou de Pasqua, com ha explicat el president Josep Maria Lloret als micròfons d’aquesta casa.

En un marge d’entre 24 i 48 hores, ATECA ha aconseguit 500 ous de Pasqua, que ha repartit aquests dimarts entre els pares i mares de la canalla a través del Forn Nogués, Ares Pastisseria i Sí o Sí Market. Josep Maria Lloret ha remarcat la col•laboració de tots els associats que han fet realitat la iniciativa.

I és que aquest dimarts, moltes famílies haguessin pujat a l’Ermita de Sant Antoni a menjar-se la mona després de realitzar-se els actes més tradicionals del Dimarts de Pasqua amb la missa votiva i la ballada de sardanes. Una festivitat que, tot i tenir un origen religiós, amb el pas dels anys s’ha convertit en una tradició ben arrelada a Altafulla, que posa el punt i final als actes de la Setmana Santa.

Per això, ATECA també ha dissenyat una visita virtual a l’Ermita de Sant Antoni –mitjançant el seu portal web www.ateca.cat, on des de 1820 els altafullencs i altafullenques acudeixen en processó per agrair al seu patró que els alliberés d’una epidèmia que estava arrasant la localitat.

 

El nou sistema de recollida de la brossa a Altafulla començarà dimecres vinent

El canvi de contenidors respon al nou contracte impulsat pel Consell Comarcal del Tarragonès. Foto: Cedida

El mes d’abril havia de suposar el tret de sortida al nou sistema de recollida de la brossa a Altafulla i les altres poblacions del Tarragonès que s’havien adherit al servei gestionat pel Consell Comarcal, però la pandèmia de coronavirus i les conseqüències que ha comportat a través de l’estat d’alarma decretat pel govern de l’Estat, va provocar que la implantació d’aquest nou model quedés ajornada per més endavant.

Amb tot, el nou sistema de recollida de la brossa a Altafulla començarà dimecres vinent. Així es començarà a instal·lar-se els nous contenidors que ja feia setmanes que esperaven en les instal·lacions municipals. Aquests contenidors substituiran als que estan soterrats en les diferents illes del municipi.

La primera acció serà precintar els contenidors antics i posar els nous en una situació provisional fins que es puguin treure les cubetes subterrànies i tapar els forats. En la majoria de casos els contenidors anirà damunt del lloc on hi ha els soterrats un cop feta l’obra, però en d’altres casos es mantindrà la ubicació provisional.

D’aquesta manera s’avança la feina que es pot fer de moment i s’evita fer el relleu en període estival quan, previsiblement, hi haurà més població al municipi i més volum de residus. La finalització de les obres per treure definitivament els contenidors soterrats, però, encara està per concretar, per tant, totes dues estructures hauran de conviure un temps indeterminat.

 

Altafulla se suma al manifest que demana el confinament total

Façana de l’Ajuntament d’Altafulla

Tots els grups municipals de l’Ajuntament d’Altafulla han donat suport perquè la institució se sumi al manifest unitari del municipalisme català on es reclama un confinament més estricte del país, un enfortiment de les polítiques de salut i un pla de reactivació de l’activitat econòmica i social davant la crisi del coronavirus.

El manifest, promogut per la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Associació de Micropobles de Catalunya (AMC), a banda de reclamar infraestructures sanitàries i ajuts als treballadors i famílies més necessitades, també demana un confinament més estricte per tal que tothom es quedi a casa amb l’excepció només d’aquelles persones que treballen en serveis establerts com a essencials, tot amb l’objectiu i prioritat de tallar de manera efectiva la cadena de transmissió.

Al mateix temps, aquest manifest unitari posa èmfasi en la necessitat de facilitar les condicions als ens locals per a què puguin fer front a aquest moment d’emergència i treballar per superar la situació des de la proximitat i el coneixement local. D’aquesta manera, entre d’altres mesures, es demana que els ajuntaments puguin disposar del superàvit generat el 2019 per al que necessitin, que es flexibilitzi la regla de la despesa, que s’elimini la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL) que limita l’autonomia local i que es garanteixin aportacions de les administracions supramunicipals i europees cap al món local per donar resposta a les necessitats actuals i futures.

El Manifest #Aturemelcovid19 s’ha fet arribar a tots els ens locals de Catalunya amb la voluntat d’alçar la veu del municipalisme català davant de la pandèmia global, i treballar de forma unitària per superar la crisi sanitària i econòmica global. Al mateix temps, s’anima als ens locals que comparteixin la seva adhesió al manifest a través de les xarxes socials amb el l’etiqueta #Aturemelcovid19.

Més que mai és necessari que el món local disposi de tots els mecanismes i eines necessàries per fer front a les situacions que està generant aquesta crisi.

Consulta el Manifest #Aturemelcovid19.

 

Altafulla recomana aturar les obres per reduir la propagació de virus

La Plaça del Pou d’Altafulla. Foto: Cedida

Des de l’Ajuntament d’Altafulla, amb motiu de l’emergència sanitària i de salut provocada pel COVID-19, ha elaborat un seguit de recomanacions relatives a les obres de construcció en curs.

En primer lloc, cal remarcar que no està prohibida l’execució de les obres, sempre que es puguin garantir les mesures aprovades. Tanmateix, sempre que sigui possible es recomana aturar les obres mentre duri l’estat d’alarma, amb la finalitat de preservar la salut dels treballadors i del seu entorn social.

Per tramitar l’aturada, el Col·legi d’Arquitectes té previst un document específic de «paralització d’obra a conseqüència de l’emergència sanitària i de salut provocada pel COVID-19», que el director de l’obra por obtenir al web del col·legi.

En segon lloc, si es decideix mantenir l’activitat, cal tenir en compte que cal seguir els protocols específics contra el contagi en l’entorn laboral. D’acord amb les mesures de seguretat establertes pel Ministeri de Sanitat, s’ha de garantir en tot moment la protecció total dels empleats i del personal de l’obra.

Si això no és possible, les activitats hauran d’aturar-se. En el cas d’activitats essencials relatives a la seguretat de l’obra i la seva conservació i que, per tant, no puguin ser aturades, aquestes s’hauran de desenvolupar d’acord amb l’estricte compliment dels protocols sanitaris.

En la mateixa línia, la Fundació Laboral de la Construcció, a través de la Línia Prevenció, també ha publicat mesures preventives en obres i empreses del sector de la construcció dirigides a treballadors i emprenedors.

Tant durant l’execució de les obres com quan la direcció facultativa i el coordinador de seguretat i salut de l’obra efectuïn les visites d’obra és obligatori prendre les mesures indicades per a la prevenció del COVID-19. Es recomana que estiguin a l’obra només les persones indispensables, ja sigui per a l’execució de l’obra com per realitzar la visita d’obra, tant per part de la direcció facultativa com del coordinador de seguretat i salut.

En tercer lloc, per poder continuar l’obra, el constructor ha de comunicar a la Direcció Facultativa les mesures de prevenció sobre el COVID-19 que s’adoptaran per garantir la salut dels treballadors, i precisar si amb les garanties indicades es pot desenvolupar el que resta de l’obra, o la part de la mateixa que es vulgui executar.

En el cas que el coordinador de seguretat i salut i/o la direcció facultativa considerin que amb les mesures indicades pel constructor no queda garantida la seguretat dels treballadors, es procedirà a la paralització de l’obra.

Com a quart punt, si es tracta d’actuacions d’urgència o es poden acreditar altres motius que afectin a la seguretat per continuar l’execució de les obres, però l’autoritat competent obliga a aturar-les, cal deixar constància per escrit d’aquesta circumstància i l’arquitecte ho haurà de comunicar a l’ajuntament i a la seva companyia d’assegurances.

 

Altafulla aprova mesures econòmiques i fiscals per pal·liar la situació d’emergència davant del coronavirus

Imatge de l’Ajuntament d’Altafulla. Foto: Cedida

L’Ajuntament d’Altafulla ha aprovat un seguit de mesures econòmiques amb l’objectiu de pal·liar la situació d’emergència davant del covid-19. Aquestes tindran un impacte directe tant en les famílies com en el comerç i l’activitat econòmica.

En primer lloc, no es cobrarà cap rebut de les llars d’infants municipals Francesc Blanch i Hort de Pau, l’Escola de Música ni el gimnàs del Poliesportiu fins que no es reprengui l’activitat. A més, en el proper rebut, es regularitzarà els dies de març que no s’ha prestat el servei.

En segon lloc, quant als impostos directes com l’IBI, les escombraries, els guals i l’impost sobre vehicles, s’ajornarà la recaptació fins que s’aixequin les mesures relacionades amb l’Estat d’Alarma.

En tercer lloc, i pel fa a les terrasses de bars i restaurants, no es cobrarà l’ocupació de l’espai públic fins que no s’aturi l’Estat d’Alarma, i només es posarà a cobrament el temps que el negoci ha estat obert.

I en quart lloc, i en l’àmbit associatiu, es garantirà el suport a totes les entitats d’Altafulla. Tots els actes culturals i festius que han estat afectats per la situació d’emergència seran reubicats un cop passada la crisi sanitària.

 

Serveis essencials de Registre Civil a Altafulla

Atesa la situació d’emergència sanitària generada pel risc de propagació del coronavirus COVID-19 i d’acord amb la Instrucció 1-2020, de 15 de març, de la SRAJ, s’infirma que es posa a la seva disposició el telèfon 977 65 20 17 del Registre Civil d’Altafulla per atendre única i exclusivament els següents serveis essencials:

Expedició de llicències d’enterrament
Matrimonis en risc de mort (article 52 del codi civil)
Inscripcions de naixement en termini peremptori

L’Ajuntament d’Altafulla restringeix la mobilitat de tot el personal municipal

Imatge de l’Ajuntament d’Altafulla. Foto: Cedida

L’Ajuntament d’Altafulla ha emès un decret on s’adopten noves mesures addicionals per a la prevenció i el control de la infecció pel SARS-CoV-2. L’objectiu d’aquestes disposicions és garantir el correcte funcionament dels serveis bàsics un cop dilluns 16 de març entri en vigor l’estat d’Alarma que ha decretat l’Estat Espanyol a tot el territori.

Per aquest motiu, el consistori adopta la mesura de suspendre l’activitat administrativa presencial que es ve desenvolupant en els edificis públics pertanyents a aquest Ajuntament, amb excepció, per la seva consideració d’essencials, dels següents serveis públics:

– Policia Local.
– Oficina d’Atenció al Ciutadà.

Aquesta última requerirà l’assistència d’un/a treballador/a diari rotatiu fins que s’hagin adoptat les mesures necessàries pel funcionament telemàtic de la línia telefònica.

També s’autoritza a tot el personal de l’Ajuntament d’Altafulla a la permanència al seu domicili, mentre duri la suspensió d’activitats, amb plena disponibilitat per la localització per part dels seus respectius responsables, sent factible la realització de teletreball, a l’efecte del qual la concreta adscripció de treballadors als serveis que requereixin tràmits pels responsables de cada servei.

També se suspèn la celebració del Ple ordinari del mes de març. Aquesta sessió se celebrarà un cop finalitzi la vigència del Reial Decret 463/2020 o, en el seu cas, de les seves pròrrogues.

Les Juntes de Govern Local ordinàries, les sessions de les Comissions Informatives i de la resta d’òrgans col·legiats de l’Ajuntament d’Altafulla durant la duració de l’estat d’alarma també queden suspeses.

Consulta el decret de la suspensió de l’activitat administrativa i òrgans col·legiats per estat d’alerta sobre el Covid-19.

 

Alcaldes de la Costa Daurada apel·len a la responsabilitat individual per l’afluència de veïns de segona residència

Imatge d’arxiu de l’avinguda de les Botigues de Mar, a Altafulla. Foto: granclaustre.com

Els alcaldes d’Altafulla, Torredembarra, Vila-seca, Mont-roig del Camp i Calafell han apel·lat a la responsabilitat individual dels ciutadans i han demanat que no es traslladin a les segones residències dels seus municipis. Els batlles han assegurat aquest dissabte a l’ACN que aquest cap de setmana s’ha incrementat l’afluència de veïns, procedents principalment de l’àrea metropolitana de Barcelona i de l’Aragó, a les respectives localitats. Tots ells han demanat que se segueixin les recomanacions de la Generalitat i del govern espanyol.

A més, Salou ha decretat el tancament dels establiments comercials i d’oci, com ara teatres, cinemes, sales de festa, discoteques o pubs. Només podran mantenir l’activitat els establiments integrats als hotels, centres sanitaris o socials residencials i també els comerços dedicats exclusivament a la venda d’aliments, neteja i higiene.

«Que tothom es quedi a casa seva, no a les segones residències. No estem de vacances, estem en un confinament i la situació és greu,», ha lamentat el coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera. I ha insistit que els ciutadans s’haurien de tancar als seus domicilis i fer cas de les recomanacions del Departament de Salut. Comparteix parer, l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura que ha apuntat que la gent que es desplaça pel coronavirus no entén la seva gravetat. «Qui entén això com unes vacances és una interpretació molt equivocada i exposa als altres», ha afirmat. Davant d’aquesta situació, ha assegurat que el «més prudent és que tothom es quedi a casa i si surt que ho faci sol i sense contacte amb la gent».

En els casos de les localitats de Mont-roig del Camp i Torredembarra, els alcaldes han explicat que han percebut més afluència de ciutadans als carrers i barris de segones residències, ja que hi ha més vehicles aparcats en aquestes zones. El batlle torrenc, Eduard Rovira, ha subratllat que molts comerços han tancat per iniciativa pròpia i que des del consistori implementen les mesures del Govern i les difonen a través de les xarxes socials. «Si els Mossos d’Esquadra no tanquen les carreteres, no podrem evitar que vinguin de Barcelona», ha dit en resposta a si implementarien altres actuacions per evitar l’arribada de ciutadans d’altres localitats.

L’alcalde de Mont-roig del Camp, Fran Morancho, ha assegurat que al municipi hi ha poc moviment i que molts veïns estan complint amb les recomanacions. «La gran majoria estan reaccionant amb responsabilitat, hem de mirar per nosaltres i la resta», ha dit. També ha fet una crida a la responsabilitat el batlle de Calafell, Ramón Ferré, ja que l’han informat que hi havia força afluència al passeig marítim i a les platges.

Salou tanca els establiments comercials i d’oci

El municipi de Salou ha suspès l’activitat i ha tancat els comerços i establiments d’oci com a mesura preventiva per aturar el contagi del covid-19. Així, des d’aquest dissabte, romandran tancades les instal·lacions esportives tant de titularitat pública com privada, els teatres, els cinemes, les sales de festa i de concerts, les discoteques, pubs i els establiments de joc. El consistori també ha aprovat el tancament de bars, cafeteries i restaurants, excepte aquells que formin part d’un establiment hoteler o centres sanitaris o residencials. Així mateix, han demanat que la ciutadania es confini i restringeixi el seu moviment l’estrictament necessari.

Mar Rovira – ACN

La 39a Festa de l’Olla d’Altafulla i Dia de l’Arbre se celebrarà el pròxim 22 de març

Imatge de la Festa de l’Olla de l’any passat. Foto: Cedida

L’Olla d’Altafulla és un plat típic del municipi elaborat a partir de cigrons, patates, conill, pollastre i costella de porc. La seva particularitat és el valor afegit que li dona un tipus de salsa de romesco que només coneixen els que la cuinen.

Els inicis d’aquet àpat es remunten al mandat de l’alcalde Joan Pijuan, fa gairebé quatre dècades. Ell i la seva família cuinaven l’Olla al Parc del Comunidor, lloc que escollien per degustar aquest plat tan suculent i calòric alhora. Un any, excepcionalment, la celebració va tenir lloc a la urbanització de Brises del Mar, allunyada del nucli històric.

Anys més tard, després de la mort de l’exalcalde Pijuan i havent-se organitzat un curs de cuina per a les dones d’Altafulla, aquestes van assumir la responsabilitat de continuar elaborant l’Olla. Avui dia són els operaris de la Brigada Municipal qui la cuinen, per a més de 300 persones, repte gens fàcil quan es tracta d’acontentar el paladar de tanta gent.

La 39a edició de la Festa de l’Olla d’Altafulla tindrà lloc el pròxim diumenge 22 de març, al Parc del Comunidor. La celebració compartirà la jornada, com ja s’ha fet en les anteriors edicions, amb el Dia de l’Arbre que enguany se celebrarà a l’Era del Castell. Els tiquets ja es poden adquirir a un preu de 4€ a l’Estanc Pijuan i als forns Martí i Nogués del municipi. Cal que els assistents portin plats, gots i coberts. El dinar comptarà amb música en directe i una ballada de sardanes. I compta amb la col·laboració de l’Ateneu Cultural de Dones d’Altafulla i l’Associació Altafulla Sardanista.

La jornada s’iniciarà a les 10 del matí a l’Era del Castell amb una bicicletada popular, d’uns 6 km, a càrrec de la Penya Ciclista d’Altafulla, que acabarà amb la plantada d’arbres en la mateixa Era, i un esmorzar amb coca i xocolata per recuperar forces. L’acte compta amb la col·laboració de l’Associació Mediambiental La Sínia d’Altafulla i la Penya Ciclista d’Altafulla.

 

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies