TARRAGONA 21

Augment d’un 50% de les agressions sexuals al camp de Tarragona el 2019

Comissaria dels Mossos d’Esquadra de Campclar. ACN

La demarcació de Tarragona va registrar l’any passat 39.547 infraccions penals, un 0,6% menys que l’any anterior. Segons l’estadística de criminalitat publicada pel Ministeri de l’Interior a partir de dades dels Mossos d’Esquadra i dels cossos de seguretat de l’Estat, els delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual es van disparar un 34,3% el 2019 –de 239 a 321 casos. Aquí destaca sobretot l’augment d’un 50% de les agressions sexuals amb penetració, que van passar de 40 a 60 al Camp i l’Ebre. Entre els tipus delictius que van a l’alça també destaquen el tràfic de drogues amb un 30,2% d’increment, els delictes greus i menys greus de lesions (8,5%), els robatoris amb violència i intimidació (5,9%) i la sostracció de vehicles (6,1%).

Per contra, a les comarques tarragonines hi va haver set homicidis dolosos i assassinats consumats, un menys que el 2018, i 21 en grau de temptativa, un 12,5% menys que l’any anterior. Els segrests van passar de quatre a tres. Els robatoris amb força en domicilis van retrocedir un 7,1%% -fins als 3.291, la qual cosa equival a una mitjana de nou al dia- i els furts van baixar un 3,9%, fins als 9.382 casos -26 diaris.

Pel que fa a les grans ciutats de la demarcació, els fets delictius coneguts només van créixer a Reus i el Vendrell, segons detalla l’estadística, mentre que a la ciutat de Tarragona és on més es van reduir.

Un 30% menys de robatoris amb força en domicilis a Tarragona

Després d’haver registrat un repunt de més del 9% l’any 2018, l’any passat les infraccions penals van retrocedir un 7,2% a Tarragona, fins als 9.011 fets coneguts. A la ciutat es va mantenir la xifra d’un homicidi dolós o assassinat, i es va passar de quatre a cinc temptatives. Els delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual van pujar de 42 a 58, un 38,1% més. En el cas de les violacions, se’n van denunciar vuit davant les set de l’any anterior.

Els robatoris amb violència i intimidació es van enfilar fins als 314 casos -un 11,3% més-, però els robatoris amb força en domicilis, establiments i altres instal·lacions van davallar un 22,7%. Aquí destaca sobretot el descens dels robatoris amb força en domicilis, amb un 29,8% menys de casos -de 630 a 442. Els furts també van recular un 7,3%. Per contra, es van sostreure 140 vehicles -un 8,5% més- i els casos de tràfic de drogues van passar de 28 a 46, un 64,3% més.

Reus manté els dos homicidis

A Reus les infraccions penals van repuntar un 4,4%, fins als 5.301 fets coneguts. Entre els fets més destacats consten homicidis dolosos o assassinats consumats, els mateixos que l’any anterior. Pel que fa a les violacions, el 2019 se’n van denunciar deu, una més que l’any anterior. En conjunt, els delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual van pujar un 44,1% a la capital del Baix Camp, de 34 a 49.

Els robatoris amb violència i intimidació van repuntar un 9,6% a la ciutat, mentre que els robatoris amb força en domicilis van caure un 15,3%, fins als 276 incidents. Els furts es van mantenir estables, per damunt del miler de casos coneguts. L’any passat es van sostreure a Reus menys vehicles -de 82 a 72-, però va haver-hi gairebé un 30% més denúncies per tràfic de drogues -de 38 a 49.

De cap violació denunciada el 2018 a cinc l’any passat al Vendrell

El Vendrell va augmentar un 2,9% les infraccions penals, de 2.103 a 2.164. L’any passat no va haver-hi cap homicidi o assassinat consumat, però sí una temptativa. Els delictes sexuals van passar aquí de 10 a 23 casos, un 130% més. En el cas concret de les violacions es va passar de cap denúncia el 2018 a cinc l’any passat.

A la capital del Baix Penedès els robatoris amb violència i intimidació es van mantenir sobre els 64 casos i els furts van repuntar un 8,8%, amb 408 fets. Van anar més a l’alça els robatoris amb força en domicilis, amb un 14,4% d’increment (214 fets), mentre que les sostraccions de vehicles i el tràfic de drogues van recular al voltant del 35%.

Cauen els robatoris en domicilis a Cambrils

Cambrils va passar de 1.519 infraccions penals a 1.436, una variació del -5,5%. El 2019 no va haver-hi cap homicidi -a diferència dels dos anteriors, quan se’n va comptabilitzar un-, ni tampoc temptatives. Els delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual van passar de sis a tretze -un 116,7% més- i, en el cas de les agressions sexuals amb penetració, es va passar de dos a tres casos.

D’altra banda, els robatoris amb violència i intimidació van repuntar un 53,8%, de 26 a 40 fets, mentre que van baixar un 28,7% els robatoris amb força en domicilis –de 172 a 122 l’any passat. Els furts també van caure un 10,5%, quedant-se en 349 fets coneguts. Els delictes de tràfic de drogues es van mantenir, amb cinc casos.

Menys robatoris i furts a Tortosa

Les infraccions penals van retrocedir un 4,6% a Tortosa, de 1.136 a 1.084. L’any passat va haver-hi dos homicidis o assassinats consumats, i cap en temptativa. Es van denunciar cinc violacions, dues més que el 2018. En conjunt, els delictes sexuals van passar de nou a setze –un 77,8% més.

Els robatoris amb violència es van duplicar, de set a catorze casos. En canvi, els robatoris amb força en domicilis i establiments van augmentar van caure un 34,7% -de 95 a 62 casos. En el cas concret dels domicilis, el descens va ser del 30,9%, amb 47 fets coneguts. Els furts van retrocedir un 15,4%, amb 215 incidents, i va haver-hi dotze sostraccions de vehicles –quatre més que l’any anterior. Els casos de tràfic de drogues també van repuntar un 55,6%, de nou a catorze fets.

Roger Segura

Tres detinguts a Tarragona i Reus per tràfic de cocaïna i haixix

Els Mossos d’Esquadra van detenir la setmana passada tres homes per tràfic de cocaïna i haixix, dos a Reus i un tercer a Tarragona. Una patrulla va observar la nit del 19 de febrer com dos individus manipulaven alguna cosa a l’interior d’una bossa de plàstic en un portal del carrer Joan Maria Prous i Vila de Reus.

L’actuació policial va acabar amb la detenció dels dos homes i la intervenció de 300 grams de cocaïna. Tots dos van ingressar a presó després de passar a disposició judicial. A Tarragona, els Mossos van detenir un home que va fugir quan va veure els agents la tarda del 20 de febrer. El van aturar i li van trobar 18 peces embolicades d’haixix i 300 euros fraccionats.

En el cas de Reus, quan els agents van veure la maniobra sospitosa i van aturar el vehicle per identificar els dos homes, el que estava a l’interior del portal va estirar del braç de l’altre perquè se li caigués la bossa. Els Mossos van rodejar les possibles sortides de l’edifici i van poder recuperar una bossa de plàstic que un home va llençar des d’una finestra.

Poc després, els agents van escoltar sorolls i van accedir a la terrassa i al pati de l’immoble, on van trobar els dos homes. En total van intervenir 300 grams de cocaïna i dues bàscules de precisió. El preu al mercat negre hagués estat d’uns 30.000 euros. Tenen 27 i 55 anys, són de nacionalitats colombiana i dominicana i veïns de Reus. Tots dos han ingressat a presó.

A Tarragona, els Mossos van observar un grup d’individus reunits en una plaça al barri de Campclar. En veure la patrulla, un home va sortir corrents en direcció oposada. Els agents el van interceptar al carrer Riu Segre i li van trobar 18 peces d’haixix. L’home, de 40 anys i nacionalitat marroquina, va quedar en llibertat amb càrrecs després de passar a disposició judicial.

Una ferida de poca gravetat per intoxicació en un incendi a Reus

Imatge d’arxiu d’un vehicle de Bombers

Una dona ha resultat ferida de poca gravetat per intoxicació de fum aquest dimarts al matí en un incendi a Reus, al carrer de Colldejou. El foc ha cremat una habitació d’un pis de la primera planta. La resta de l’habitatge ha quedat afectat pel fum.

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha evacuat la persona ferida a l’hospital Sant Joan de Reus. La resta de veïns de l’edifici, de cinc plantes, ha sortit pel seu propi peu. Són 13 persones en total i cap d’elles ha resultat ferida. Els Bombers han rebut l’avís a les 7.20 hores i hi han enviat sis dotacions.

Detinguts quatre homes per tràfic de drogues a Reus

Els Mossos ja van arrestar un dels venedors a principi de mes pel mateix motiu

Identificades 35 persones mentre s’inspeccionava un bar i un locutori

Els Mossos d’Esquadra han detingut quatre homes per tràfic de drogues en un dispositiu policial a Reus. Els agents van inspeccionar un bar i un locutori, on van identificar 35 persones. L’operatiu, efectuat divendres passat, va ser conjunt amb Guàrdia Urbana i policia espanyola, que va detenir un altre home per una infracció de la Llei d’estrangeria. El bar i el locutori estan situats a poca distància: un es troba al carrer Antoni Fabra i Ribas i el locutori telefònic, al carrer Macià Vila. Els detinguts tenen entre 26 anys i 47 anys. Tots són de nacionalitat marroquina i veïns de Reus. Acumulen prop d’una quarantena d’antecedents policials per delictes per patrimoni i contra la salut pública. El jutge ja ha decretat llibertat amb càrrecs.

En total es van identificar 35 persones, quatre de les quals van quedar detingudes després d’observar que prèviament havien venut haixix a diverses persones, segons informen fonts dels Mossos.

Agents de la policia espanyola, que també van participar en aquest dispositiu, van efectuar un detingut per infracció de la Llei d’estrangeria i en van citar vuit més a les seves dependències.

Aquest tipus d’actuacions policials conjuntes amb altres cossos policials es porten a terme de manera periòdica, especialment en aquells punts en què s’han rebut queixes per inseguretat i molèsties veïnals.

La Guàrdia Urbana de Reus, va comprovar la situació administrativa i les condicions dels dos locals inspeccionats i va aixecar les corresponents actes sancionadores per diverses infraccions detectades.

Els quatre detinguts van passar el dissabte 15 de febrer a disposició del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Reus, qui va decretar la posada en llibertat amb càrrecs de tots ells.

 

Cinc dones afronten 18 mesos de presó per sostreure diversos pijames en un centre comercial de Reus

Jutjats penals de Reus. Foto: Reusdigital

La fiscalia demana un any i mig de presó per a cinc dones acusades de robar en un centre comercial de l’avinguda Sant Jordi de Reus. Els fets es remunten al 17 de març del 2018. Segons relata la fiscalia, cap a les tres de la tarda les acusades van accedir diverses vegades a un establiment de llenceria i, aprofitant els descuits de les dependentes, es van apropiar de diversos pijames valorats en prop de 700 euros. Les dones feien múltiples viatges al pàrquing per guardar el material sostret a l’interior de dos cotxes. Un parell d’hores més tard, ho van tornar a intentar al mateix negoci, però aquest cop una dependenta les va enxampar quan introduïen diverses peces de roba en una bossa folrada d’alumini per evitar els arcs de seguretat.

La treballadora va donar avís a un vigilant de seguretat i van poder evitar que les processades s’enduguessin la bossa, on ja havien aconseguit introduir-hi roba amb un valor de més de 470 euros.

El ministeri fiscal acusa les cinc dones d’un suposat delicte de furt continuat, amb l’agreujant d’abús de superioritat. S’enfronten a 18 mesos de presó i a indemnitzar la botiga amb prop de 700 euros per la roba que no va recuperar.

El cas arribarà properament a judici als jutjats penals de Reus.

 

Detenen dues persones i desmantellen un punt de venda de droga a Reus

Imatge del recopilatori de la droga dels detinguts. Foto: Mossos d’Esquadra

Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Reus van detenir dijous un home i una dona per tràfic de drogues i van desmantellar un punt de venda al municipi. També queda com a investigat el fill de la parella. La investigació va començar a l’octubre, quan es va detenir un home a Tortosa, veí de Reus, que portava 75 grams de cocaïna. El detingut utilitzava el seu domicili al carrer Muralla com a punt de venda de drogues, principalment cocaïna. Tant ell com la seva dona es dedicaven al tràfic i utilitzaven mesures de contra vigilància per evitar ser sorpresos per la policia.

La investigació va mostrar que el fill també participava en la distribució i venda de droga. Els agents van entrar al domicili el dijous i van localitzar 500 euros en efectiu, dues bosses amb 40 grams de cocaïna en roca, 1,5 quilos de substància de tall i estris diversos.

Els detinguts tenen 49 i 45 anys i són de nacionalitat colombiana. Els dos van quedar en llibertat amb càrrecs, l’home després de passar a disposició judicial i la dona després de declarar a comissaria.

 

Municipis de la Costa Daurada es promocionen conjuntament a Andorra

Imatge del lloc de la promoció. Foto: Cedida

El municipis de la Costa Daurada, Cambrils, Reus, Salou, juntament amb PortAventura World, sumen de nou esforços per la promoció turística a Andorra amb l’objectiu d’atreure turistes del País dels Pirineus, tradicionalment molt fidels a les nostres destinacions, i de retruc als visitants procedents d’altres països com França, Rússi a, UK i Espanya, que es troben gaudint de l’esquí i de les vacances d’hivern a Andorra.

Aquestes accions estan previstes el proper cap de setmana, els dies 14, 15 i 16 de febrer a Andorra, al Centre Comercial Illa Carlemany i a les pistes d’esquí de Pal a VallNord.

Durant el divendres, dissabte i diumenge, de 17 a 21 h, es realitzarà l’acció promocional al centre comercial Illa Carlemany, el centre comercial més important del país, on es disposarà d’un espai exclusiu on els visitants podran gaudir d’actuacions musicals, photocall amb els personatges de PortAventura, degustació de Vermut de Reus i avellana DOP Reus i promoció turística i informació dels tres municipis i PortAventura.

A les pistes d’esquí de VallNord, a Pal, l’acció es portarà a terme el dissabte i el diumenge, d’11 a 14 h, en aquest gran resort d’esquí s’instal·larà una zona promocional a l’espai de descans dels esquiadors, amb una carpa degudament senyalitzada amb la imatge dels tres municipis i PortAventura World i zona de degustació del Vermut de Reus i l’avellana DOP Reus.

La idea d’aquesta acció és mostrar de manera atractiva la gran oferta de platges de qualitat, de gastronomia, cultura, oferta del resort temàtic, en un radi de pocs quilòmetres de distància i adreçada, principalment al públic familiar.

 

Dos treballadors ferits de poca gravetat en quedar atrapats a la sorra en una esllavissada a Reus

Dos treballadors han quedat atrapats a la sorra en una esllavissada dintre d’una rasa de sis metres de fondària a l’avinguda President Macià de Reus. Un d’ells ha resultat ferit lleu i ha estat traslladat a l’hospital Sant Joan de Reus pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). L’altre, que ha estat rescatat després d’assegurar la rasa perquè no hi hagués més despreniments, ha resultat ferit de poca gravetat i ha estat evacuat al mateix centre hospitalari. L’avís de l’accident laboral ha arribat a les 12.28 hores.

Detecten legionel·losi a l’edifici 112

Pla general de l’edifici 112 de Reus, i dos empleats caminant. Foto: Núria Torres

Detecten legionel·losi a l’edifici d’emergències 112 de Reus, a tocar de la carretera T-11. Fonts del Departament de Salut han confirmat a l’ACN que s’ha detectat legionel·losi en una analítica de control, però que en cap cas hi ha un brot ni tampoc cap persona afectada.
Amb tot, des de Salut Pública es recomana als treballadors -bombers, policies i serveis d’emergència- que no es dutxin amb aigua calenta dins les instal·lacions, però sí es poden rentar les mans, ja que el bacteri es contrau en inhalar vapor d’aigua o aerosols. Segons ha avançat ‘Tarragona Ràdio’, el focus es va detectar dijous passat en els conductes de les dutxes, a la planta zero.
A partir d’aquí, es va intervenir amb un tractament de xoc tèrmic i una hipercloració, que dura dos dies. Posteriorment s’efectua una analítica per comprovar si s’ha eliminat. Es preveu retornar a la normalitat en uns dies quan es confirmi a través de les proves que el resultat és negatiu.

Mentrestant, segons l’emissora als treballadors se’ls ha ofert, com a alternativa, anar a les dutxes dels parcs de Bombers de Tarragona i Reus.

Govern i alcaldes exigiran a Renfe la millora del servei ferroviari al Camp de Tarragona

La reunió entre representants del Govern i els alcaldes que formen part del Pacte per a les infraestructures del Camp de Tarragona. Foto: ACN

El Govern i els alcaldes que formen part del Pacte per a les infraestructures del Camp de Tarragona exigiran a Renfe les millores en el servei ferroviari que s’havien acordat per la posada en servei de la variant del corredor mediterrani i que, segons denuncien, no s’han implementat. Segons el secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, s’han creat grups de treball amb l’operadora i els ajuntaments per tractar «cas a cas» les necessitats de cada municipi. Dilluns vinent hi haurà una primera reunió amb Renfe per abordar la millora del servei. A més, el Govern proposarà a Adif la creació d’un grup tècnic conjunt per coordinar el desmantellament de la via de la costa a Salou i Cambrils, i la posterior implantació del tren-tram.

Nova reunió de seguiment de la taula que integren el Govern i els alcaldes de Tarragona, Reus, Salou, Cambrils i Vila-seca. Des d’aquest dilluns el grup també inclou l’alcalde de la Canonja, Roc Muñoz, que havia sol·licitat formar-ne part perquè el Tramcamp passarà pel seu municipi. La trobada ha estat la primera després de la posada en servei de la nova variant de Vandellòs el 13 de gener i de la reorganització ferroviària que ha comportat.

Segons ha indicat el secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, la taula ha constatat que el servei que s’ha implementat no ha millorat sinó que és «el mateix que hi havia abans» i que no té «uns horaris de qualitat ni una cadència apropiada». Gavín ha avançat la creació d’un grup de treball amb Renfe, en coordinació amb cada ajuntament, «per tractar cas a cas la necessitat de millora de transport públic».

El representant de Territori i Sostenibilitat ha detallat que Renfe va justificar que no podia implementar les millores acordades «perquè Adif li havia dit que només podia traspassar el servei existent a la nova infraestructura». Com que la situació no es va poder resoldre al desembre, dilluns vinent hi ha prevista una primera reunió a Barcelona amb Renfe per abordar les millores del servei, que són la qüestió prioritària -sobretot de cara a l’estiu-.

Els alcaldes tornen a carregar pels incompliments

En aquest sentit, l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha denunciat que la situació en què ha quedat el servei de trens regionals és «inacceptable» i que cal un tren cada mitja hora amb Barcelona. L’alcalde també ha traslladat la posició unitària al consistori per exigir el desviament de les mercaderies per l’interior. «Sense això no es podrà fer una bona reordenació del servei», ha advertit.

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, s’ha mostrat preocupat pels incompliments i per la «deixadesa» d’Adif i Renfe, els quals van, ha dit, en detriment del servei que es presta a mig milió de persones. Pellicer ha insistit en la construcció de l’estació intermodal al sud de l’aeroport i, en clau municipal, en la futura estació de Bellissens i en la implantació del tercer fil per poder connectar la ciutat a l’Alta Velocitat.

Per la seva banda, l’alcalde de Salou, Pere Granados, ha criticat que no s’hagin complert els compromisos i que, per exemple, no s’hagin implantat els trens directes entre Salou-PortAventura i Barcelona -sense haver de fer transbord a Tarragona-, i la construcció d’una nova estació definitiva a l’actual baixador del parc temàtic. Granados ha assegurat que estan en permanent contacte amb Adif i Renfe. «No parem de treballar i ens reunirem properament amb ells. Volem que el ferrocarril doni un bon servei als residents i als turistes», ha afegit.

A Cambrils i a Vila-seca la posada en servei de la nova variant no ha restat freqüències de tren. En el cas de Vila-seca, n’han guanyat, però l’alcalde, Pere Segura, ha advertit que són menys de les compromeses. L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, ha subratllat la importància que hi hagi consens al territori i una col·laboració estreta per al tren-tram entre els tres nivells de l’administració.

Equip tècnic conjunt amb Adif per accelerar el tren-tramvia

En aquest sentit, la taula el Govern demanarà a Adif la creació d’un equip tècnic conjunt per tal de coordinar el desmantellament de la via a Salou i Cambrils -que anirà a càrrec del gestor d’infraestructures- i la implantació del tren-tram -que assumirà el Govern-. Segons Gavín, Adif adjudicarà molt aviat el projecte de desmantellament i el tindrà redactat abans de final d’any. L’objectiu, segons ha afegit, és «guanyar temps i coordinar esforços».

El secretari ha garantit que l’estudi informatiu es farà «d’acord i conjuntament amb els alcaldes», i que així ho traslladaran en una reunió que mantindran els propers dies amb la consultora que s’ha adjudicat els treballs. La previsió del Govern és que FGC pugui començar a operar el tren-tramvia, l’anomenat Tramcamp, entre 2024 i 2025.

La reunió del Pacte per a les infraestructures ha tornat a posar damunt la taula la necessitat de seguir reclamant alguns projectes clau per al territori, com són el projecte d’un nou corredor ferroviari per a les mercaderies; la construcció de l’estació intermodal al sud de l’aeroport de Reus; i projectes com la nova estació de Salou-Portaventura i la de Reus-Bellissens. El grup també demanarà a Renfe que els trens d’Alta Velocitat de baix cost -els AVLO- s’aturin a l’estació del Camp de Tarragona.

 

L’Agència de Residus atorga 100.000 euros per fomentar la recollida selectiva a Camp de Tarragona

Diversos contenidors de recollida de la brossa. Foto: Cedida

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha resolt atorgar 2,5 milions d’euros en ajuts per fomentar la recollida selectiva dels residus municipals, dels quals 101.000 són per al Camp de Tarragona. Així, es beneficiaran els ajuntaments de Reus, Valls, Constantí i la Torre de Fontaubella, el Consell Comarcal del Baix Camp, a part de PortAventura World. L’import més elevat és per al Consell Comarcal del Baix Camp, amb un projecte de recollida selectiva d’olis vegetals usats, amb una aportació de 52.000 euros.

Aquesta línia d’ajuts prové de la convocatòria de l’any 2019 que, inicialment, estava dotada amb un milió d’euros, però que es va poder ampliar. Les subvencions es destinaran, d’una banda, a ens locals, per a la recollida selectiva de les diverses fraccions dels residus municipals i, de l’altra, a entitats sense ànim de lucre, universitats i empreses, per millorar la recollida de la fracció orgànica als comerços i serveis.

Els ajuts a ens locals conformen el 75% del pressupost. Van destinats a accions per millorar el servei de recollida de la fracció orgànica; a fomentar l’autocompostatge com a via de gestió exclusiva de la fracció orgànica; a projectes de recollida selectiva de tèxtil, d’olis vegetals usats i d’altres residus sense normativa de responsabilitat ampliada del productor; i a fer diagnosis, plans d’actuació i projectes singulars d’interès general. El 25% restant serà per a entitats sense ànim de lucre i universitats, per a projectes de productors comercials i de serveis que impulsin millores quantitatives i qualitatives de la recollida selectiva de la fracció orgànica.

En total, hi ha 101 organitzacions beneficiàries dels ajuts –95 ens locals i sis empreses–. D’entre els ens locals, part dels quals són mancomunitats i consorcis, hi ha 257 municipis associats.

Beneficiaris per demarcacions

En el cas de l’Alt Pirineu i l’Aran, hi ha quatre beneficiaris: tres consells comarcals i una mancomunitat de municipis, els ajuts dels quals cobreixen, en total, 30 municipis. L’import atorgat a la demarcació és de 249.000 euros.

Al Camp de Tarragona s’atorgaran 101.000 euros a cinc municipis, dos consells comarcals i un gran productor de residus i hi ha 31 municipis associats als esmentats beneficiaris.

A les comarques centrals s’atorgaran 366.000 euros a vuit beneficiaris, sis ajuntaments i dues mancomunitats de municipis i hi ha 42 municipis associats.

A les comarques gironines s’atorgaran 415.500 euros a vuit beneficiaris, sis ajuntaments i dues mancomunitats de municipis i hi ha 42 municipis associats.

En l’àmbit metropolità de Barcelona és on s’atorgarà la partida superior, amb 1.093.000 euros a 32 municipis, un consorci municipal i quatre empreses, entre les quals, grans productors de residus com el Parc Sanitari Sant Joan de Déu o unes sales de cinema. En total hi ha 45 entitats associades als beneficiaris.

A la demarcació de Ponent s’atorgaran 137.000 euros a tres consells comarcals, dos ajuntaments i una empresa –un supermercat, gran productor– i hi ha 59 municipis associats als beneficiaris –entre els quals, la ciutat de Lleida– més l’esmentada companyia.

Finalment, a les Terres de l’Ebre s’atorguen 137.000 euros a un consorci municipal i a un municipi i, en total, hi ha a 14 municipis associats als beneficiaris dels ajuts.

Consulteu tots els ajuts en aquest enllaç.

FGC adjudica els estudis informatius per implantar el tren-tram al Camp de Tarragona

Tram de la variant de Vandellòs del corredor mediterrani vist des de l’interior de la cabina d’un tren en proves. Foto: ACN

El Departament de Territori i Sostenibilitat, a través de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), ha adjudicat la redacció dels estudis informatius per a la implantació del nou sistema de tren-tram al Camp de Tarragona. En concret, corresponen als dos àmbits d’actuació del projecte: Cambrils – Tarragona i Cambrils – Reus (i altres ramals), amb un termini d’execució de 5 i 6 mesos, respectivament, i un import global d’adjudicació de 456.200 euros.

Els estudis informatius, un cop acabats, inclouran la definició i valoració al nivell corresponent, de les diverses alternatives de l’actuació, pel que fa a traçat, via i la resta d’elements necessaris per a la concreció de l’actuació, per tal de sotmetre’ls posteriorment a informació pública. Els municipis que abasta aquesta actuació són Cambrils, Salou, Vila-seca, Tarragona i Reus. En l’àmbit de l’estudi informatiu entre Cambrils i Reus, s’estudiarà la nova connexió entre Port Aventura i Vila-seca, la connexió amb la futura connexió amb l’Aeroport de Reus i l’estació d’alta velocitat del Camp de Tarragona.

Els propers dies FGC adjudicarà també els estudis d’impacte ambiental, que hauran de reflectir, entre altres, aspectes com la definició del corredors; l’estudi del medi, la identificació i avaluació d’impactes, i les mesures preventives, correctores i/o compensatòries; així com la redacció del Pla especial d’infraestructura ferroviària, que definirà la protecció del ferrocarril d’acord amb la legislació urbanística vigent i establirà els diferents nivells de protecció de la xarxa. Els terminis d’execució seran d’11 i 6 mesos, respectivament. Tant els projectes informatius, com els d’impacte ambiental i el pla especial es fan en paral·lel amb l’objectiu de tenir redactats els estudis informatius l’estiu d’aquest 2020 i la totalitat dels documents aprovats la tardor de 2021.

El nou sistema de tren-tramvia

El Departament de Territori i Sostenibilitat està treballant en la futura implantació d’un corredor de tren-tramvia entre Cambrils (Baix Camp), Salou (Tarragonès), Port Aventura i Tarragona. Aquesta actuació i la futura operació del servei que el Govern ha encarregat a FGC, té com a finalitat mantenir un servei de transport d’alta capacitat, eficient i integrat urbanísticament a partir de la reconversió del corredor ferroviari que ha quedat alliberat per l’interior de Cambrils i Salou un cop ja ha entat en servei de la variant de Vandellòs.

La posada en funcionament del Corredor Mediterrani (CMED) entre Vandellòs i Vilaseca ha comportat el desviament dels serveis ferroviaris cap al nou traçat. La proposta que s’impulsa consisteix en reconvertir aquest corredor en un sistema de tren-tramvia. Aquest sistema presenta les característiques d’un tramvia en els trams estrictament urbans, mentre que adopta les funcions d’un tren de rodalia en sortir d’aquests límits.

Pel que fa a l’àmbit Cambrils – Tarragona, el recorregut que es planteja consta de dos trams i un mínim d’11 parades:

Cambrils – Port Aventura: S’aprofita el corredor que queda alliberat amb l’entrada en servei del nou tram del CMED entre Vandellòs i Vila-seca. Per tant, serà d’ús exclusiu per al tren-tramvia i caldrà adequar la infraestructura existent a la nova funcionalitat i integrar-la urbanísticament.

Port Aventura – Tarragona: A partir de l’estació de Port Aventura, el tren-tramvia circula per la via única existent, gestionada per l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (ADIF), fins a Tarragona, amb una possible convivència amb altres serveis ferroviaris de tipus regional o de mercaderies.

Respecte a l’àmbit Cambrils – Reus, s’estudiarà l’explotació ferroviària entre aquests municipis i caldrà analitzar les diferents possibilitats pel que fa al seu pas per Vila-seca. També es tindran en compte les possibles alternatives de connexió amb l’Aeroport de Reus, amb el Corredor del Mediterrani i amb l’estació d’alta velocitat del Camp de Tarragona.

 

Condemnada a 5 anys de presó per calar foc a un pis de Reus amb l’exparella a dins

La sala de vistes de l’Audiència de Tarragona on es jutja la dona acusada d’intentar matar l’exparella a Reus. Foto: ACN

L’Audiència de Tarragona ha imposat cinc anys de presó per un delicte d’incendi a la dona que va calar foc a un pis de Reus amb l’exparella a dins. El tribunal ha descartat que tingués intenció de matar l’home i que els fets encaixin en un assassinat en grau de temptativa, tal com sostenia la fiscalia. Els magistrats conclouen que l’acusada va actuar amb despit arran del conflicte generat entre tots dos per qui es quedava a viure a l’habitatge. El tribunal ha aplicat l’atenuant molt qualificada d’alcholisme amb la qual cosa s’ha rebaixat la pena i la dona ja ha pogut sortir de la presó. La condemnada haurà de pagar 675 euros de multa per un delicte de lesions i tres delictes lleus de lesions, i gairebé 62.000 euros en indemnitzacions.

Segons la sentència a què ha tingut accés l’ACN, l’home i la dona mantenien una relació de convivència «molt complicada i dificultosa», i ja havien protagonitzat alguns episodis conflictius i discussions amb anterioritat. El tribunal relata que el 28 de gener del 2018 la Guàrdia Urbana va haver d’actuar perquè la dona va impedir a l’home que entrés al pis i que al cap d’unes hores, cap a les dues de la matinada del 29 de gener, va ser ell qui no la va deixar entrar.

Tot i que la Guàrdia Urbana es va personar de nou a l’immoble i va acompanyar la dona fins al carrer perquè marxés, aquesta va tornar cap al replà. «A través de la finestra que donava al replà de l’escala va calar foc de manera no determinada, propagant-se ràpidament per tot l’habitatge, i fugint del lloc dels fets», relata la sentència.

L’home, que es trobava dormint a l’interior, es va despertar pel fum i es va adonar que tot l’habitatge estava cremant. Va anar cap a la porta de casa per marxar del pis però com que no aconseguia obrir-la va intentar sortir per la finestra de la façana de l’edifici, quedant allà penjat d’uns cables fins que els Bombers el van rescatar.

La sentència subratlla que la ràpida intervenció dels Bombers va evitar el perill de propagació de l’incendi a la resta de l’edifici, integrat per cinc plantes amb dotze pisos cadascuna. L’home va patir cremades greus que van requerir mig mes d’hospitalització i més de cinc mesos de recuperació. Tres veïns més, entre ells un nadó de nou mesos, van haver de ser atesos per inhalació de fum.

El tribunal apunta que, en el moment dels fets, la dona presentava un trastorn de dependència greu a l’alcohol, dependència moderada al cànnabis i consum de cocaïna. A més, afegeix que el dia dels fets la condemnada havia consumit una quantitat important d’alcohol -una ampolla de whisky, segons va referir ella mateixa-.

Condemnada sense proves directes

Tot i que no es van poder acreditar proves directes sobre l’autoria dels fets i que la dona ho va negar tot, l’Audiència l’ha condemnat mitjançant proves indirectes com ara el fet que els investigadors van concloure que havia estat provocat, que una veïna la va veure baixar per les escales després d’iniciar-se el foc i que els agents de la Guàrdia Urbana que l’havien acompanyat al carrer van veure com tornava cap a l’interior del bloc d’habitatges.

La sentència conclou que va ser la dona qui va provocar l’incendi al pis on vivia a l’exparella, «despitada perquè ell va impedir-li l’entrada i portant ja dos dies discutint per quedar-se amb l’ús de l’habitatge». El pis és propietat d’una entitat bancària i estava ocupat pels implicats amb el vistiplau de l’anterior propietari, que n’havia fet una dació en pagament.

Pel que fa a la intencionalitat, el tribunal descarta que els fets constitueixin un delicte d’assassinat en grau de temptativa perquè no ha quedat acreditada aquesta intenció. Al seu parer, la intenció de la dona era destruir l’habitatge despitada pel conflicte generat amb l’exparella.

Inicialment, la fiscalia demanava quinze anys de presó, però va rebaixar la petició a deu anys durant les conclusions definitives perquè va considerar acreditat que la dona va actuar sota els efectes de l’alcohol. Per la seva banda, l’advocat defensor, Ramón Martínez, en va demanar l’absolució per falta de proves.

L’Audiència de Tarragona ha aplicat a la dona l’atenuant molt qualificada de greu addició a les begudes alcohòliques i l’ha condemnat per un delicte d’incendi a cinc anys de presó; a 270 euros de multa per un delicte de lesions -respecte l’exparella-, i a 135 euros de multa per a cadascun dels tres delictes lleus de lesions –respecte tres veïns del bloc-.

A més, durant dos anys la dona no es podrà comunicar amb la víctima ni aproximar-se a menys de 200 metres de l’home, ni acudir tampoc a l’edifici del carrer Muntanyola on van passar els fets. En concepte de responsabilitat civil, haurà de pagar 17.340 euros a l’exparella per les lesions i 60 euros a cadascun dels tres veïns intoxicats per fum. També haurà d’abonar a les asseguradores 31.000 euros pels danys al pis i 13.000 pels danys a la comunitat de veïns, a més de les costes judicials.

La dona surt de la presó

El 23 de gener passat l’Audiència va fer una compareixença per valorar la pròrroga de la presó provisional acordada després dels fets, el 29 de gener del 2018. Atesa la condemna a cinc anys de presó, la sala la va deixar en llibertat provisional, però li va imposar diverses mesures cautelars: prohibició de sortida del país i retirada de passaport, compareixences al jutjat cada 15 dies i prohibició d’aproximació i comunicació amb la víctima durant dos anys.

 

Presó preventiva per a un home detingut a Reus acusat de fer proselitisme gihadista

Un home de 38 anys de nacionalitat marroquina ha ingressat a presó de manera preventiva per ordre de l’Audiència Nacional acusat de fer proselitisme del grup terrorista islamista Daesh tant a les xarxes socials com entre el seu entorn proper

L’individu va ser detingut per la policia espanyola després de comprovar que contactava amb altres persones detingudes per terrorisme i que, a més, havia assumit l’ideari de Daesh. L’home, explica la policia, dedicava gran part del seu temps a accedir i difondre material jihadista a través d’Internet. La detenció va tenir lloc en el marc d’una recerca d’informació sobre persones que havien criticat obertament tant l’Islam com Daesh, i que es temia que fossin objectiu d’atemptats.

L’operatiu ha comptat amb la col·laboració de l’Europol. Com a part de l’actuació es va detenir una altra persona, que després de prestar declaració va ser posada en llibertat, i hi va haver dues entrades i escorcolls en habitatges.

Pel que fa a l’home que ha ingressat a la presó, la policia espanyola el considera un ‘cibersoldat’, i afirma que havia dut a terme un procés «fort» d’autoadoctrinament i difusió «massiva» dels postulats de l’organització terrorista a través d’Internet. En aquest sentit, els agents subratllen que el detingut tenia més de 25.000 seguidors a través dels diferents perfils de xarxes socials que gestionava, tant oberts com tancats.

Un altre fet que destaca el cos policial, és que l’home s’havia instruït sobre com prendre mesures de seguretat per evitar que els missatges que difonia poguessin ser detectats per la policia. Feia un control «rigorós» dels grups d’assignació que gestionava a les diferents plataformes virtuals i havia aconseguit una relació de «jerarquia» amb els diferents administradors per supervisar-ne l’activitat.

Tot i aquestes precaucions, la policia afirma que, des del principi de l’activitat a les xarxes, ha pogut constatar que el to radicalitzat de les seves publicacions havia anat augmentant, fins al punt «d’arribar a justificar públicament la jihad i les accions terroristes de Daesh».

A més, el cos de seguretat dona per fet que havia contactat amb altres detinguts en operacions anteriors contra el terrorisme jihadista, com per exemple una persona detinguda a Colòmbia captada per Daesh que tenia previst atemptar amb explosius a Bogotà contra con bar on acudia personal de l’ambaixada dels Estats Units.

Per tot plegat el cos policial considera que amb la detenció d’aquest individu «s’anul·la una amenaça greu per a la seguretat nacional».

‘Aquí Energia’ fitxa a Jordi Cervera per liderar l’expansió comercial per Espanya

Foto a Aqui Energia amb en Jordi Cervera. Foto: Cedida

L’empresa comercialitzadora d’energia renovable Aquí Energia incorpora al reusenc Jordi Cervera, amb àmplia experiència en el sector públic i privat, com a director comercial per liderar l’expansió de la companyia per tot el territori peninsular espanyol. Ramon Vallverdú, soci fundador d’Aquí Energia, amb seu central a Reus, ha destacat la satisfacció per aquest fitxatge d’una bona persona i un bon professional que aportarà al projecte la seva experiència i formació en l’administració local i els sectors financer i d’automoció. Jordi Cervera, amb una llarga i reconeguda trajectòria esportiva en el món de la natació, ha estat regidor d’Esports de l’Ajuntament de Reus i ha ocupat diversos càrrecs directius al Deustche Bank, Banco Urquijo, Opel Auto Reus, Pacos Motors i Joaquín Oliva.

Aquí Energia, fundada l’any 2014, es planteja el repte a mitjà termini d’arribar als 10.000 clients i facturar 12 milions d’euros anuals. L’empresa comercialitza energia elèctrica de fonts d’origen 100% renovable en l’àmbit nacional i ofereix assessorament energètic. Està reconeguda pel Ministeri d’Indústria, i té el domicili social i la seu central a Reus. Els seus productes donen cobertura de forma eficient i a preus molt competitius, i li permeten estalviar costos en el seu subministrament energètic; sota una gestió transparent, personalitzada i justa que l’han convertit en un referent en el sector.

 

Detingut per sis robatoris amb intimidació a comerços de Reus

Suposat autor de robatoris en comerços de Reus amb intimidació, caminant pel carrer, captat per una càmera de seguretat. Foto: ACN

Els Mossos d’Esquadra han detingut un home que hauria comès sis robatoris amb violència i intimidació en establiments de Reus. L’home de 42 anys, de nacionalitat espanyola i veí de Reus, va ser detingut aquest dilluns. La investigació policial es va iniciar arran del primer robatori amb intimidació ocorregut el passat 8 de gener en un establiment situat al raval de Robuster. Un individu va accedir a la botiga quan a l’interior hi havia una dependenta. L’home va agafar un producte de la botiga i quan va arribar a la caixa per pagar-ho va treure una navalla alhora que li demanava a la víctima els diners de la caixa enregistradora. Després d’agafar els diners, el lladre va fugir a peu. Amb el mateix ‘modus operandi’ va cometre cinc robatoris amb intimidació més entre els dies 9 i 14 de gener, segons fonts dels Mossos.
Tots els robatoris van ser perpetrats entre els barris Casc Antic, Carrilet i Pastoreta de Reus. En tots els fets, el lladre anava amb la cara oculta amb un tapaboques i mostrava una arma blanca a la dependenta del l’establiment, sempre una dona, quan aquesta es trobava sola.

A partir de l’estudi dels robatoris i de les gestions d’investigació que van fer els mossos, els investigadors van establir un dispositiu extraordinari, conjunt amb la Guàrdia Urbana de Reus, amb agents de paisà a la zona dels robatoris. D’aquesta manera, el passat dimecres, 15 de gener, es va identificar a l’avinguda Pere el Cerimoniós un individu que coincidia amb la descripció del lladre.

La investigació va continuar per poder comprovar que la persona que s’havia identificat es tractava del presumpte autor dels sis robatoris. Es dona la circumstància que des de la identificació de l’individu el dia 15 de gener fins a la seva detenció aquest dilluns no es va produir cap més robatori amb intimidació.

Finalment, els mossos van poder contrastar la informació i detenir aquest dilluns al carrer del Batan el suposat autor dels sis robatoris amb intimidació a Reus.

El detingut va passar aquest dilluns 21 de gener a disposició del Jutjat d’Instrucció en funcions de guàrdia de Reus i el jutge va decretar la seva llibertat amb càrrecs.

 

Acord dels alcaldes afectats per reclamar que la gestió de les emergències retorni al territori

Imatge de la planta IQOXE l’endemà del sinistre. Foto: Cedida

El greu accident químic de la setmana passada ha obert un mar de recel entre els ajuntaments de al zona química del Camp de Tarragona i la Generalitat, una distància que feia temps que no es vivia. En un fet inusual, els alcalde han demanat avui que el territori recuperi competències.

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha participat en una reunió convocada per l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) amb els alcaldes del territori arran de l’accident químic de la setmana passada, que va provocar tres morts i sis ferits. A la reunió, a més a més de l’alcalde Ricomà, ha assistit l’alcalde de Reus, Perafort, La Pobla de Mafumet i El Morell.

“Hem acordat fer un front comú per reclamar que la gestió de les emergències torni al territori”, ha manifestat Pau Ricomà. L’alcalde de Tarragona recorda que fins al 2007 funcionava el Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Tarragona (Plaseqta) i es va decidir integrar-lo dins el Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya (Plaseqcat) i “és un error, ningú coneix millor el que passa aquí que la gent del territori”.

L’alcalde de Tarragona ha explicat que la reunió també ha servit per exposar que l’explosió a l’empresa IQOXE “posa en crisi la imatge del sector. Les empreses que tenen més trajectòria en seguretat han de ser capaces d’estendre a tot el sector aquests estàndards de seguretat”. Ricomà insta a les empreses del sector químic a revisar aquestes competències. I afegeix: “Com totes les empreses han de ser capaces de garantir aquesta seguretat”.

L’alcalde de Tarragona també ha insistit que “tots els alcaldes hem coincidit que les sirenes s’haurien d’haver activat des del minut 1. Preventivament haurien d’haver sonat”.

Finalment, Pau Ricomà ha recordat que “calen sistemes més moderns i efectius de comunicació amb la població, com és el dels missatges SMS als telèfons mòbils”.

D’altra banda, Rubén Folgado, president de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), ha dit a Catalunya Ràdio que «tots els actors hem de formar part d’una taula per millorar tot el que es pot derivar d’aquest accident». I ha afegit: «Dins la taula farem un estudi entre tots per millorar.» Folgado ha assegurat: «Les nostres plantes estan dissenyades amb la millor tecnologia. El que ha passat és inacceptable, però el risc zero no existeix.»

Una gernació acomiada Òscar Saladié, mort en l’explosió de la planta química IQOXE

Òscar Saladié, marcat amb un cercle, en la seva etapa de jugador juvenil d’hockei amb el Reus Ploms, a meitats dels anys 80. Foto: Cedida

Una gernació ha acomiadat aquest matí de dissabte Óscar Saladié Moreno, una de les tres víctimes de l’explosió de la planta química d’IQOXE. L’acte de comiat ha tingut lloc al tanatori públic de Reus, ciutat o residia des de feia anys Saladié, de 52 anys d’edat i una de les dues víctimes que hi hagué a la pròpia planta.

Entre la gernació que s’hi ha congregat destacava l’alcalde, Carles Pellicer, a més de gent que l’havia tracta per diferents motius, o exjugadors d’hockei del Reus Ploms. Saladié va formar part de l’equip juvenil d’hockei del Ploms de meitats dels anys 80 del segle passat.

Amics que el van tractar destacaven el seu paper en la posada en marxa de l’escola La Vitxeta, un centre escolar de constitució relativament recent a Reus. Membres de l’escola, companys i companyes seus han estat presents a l’ofici de comiat, a l’igual que treballadors d’IQOXE i d’altres empreses del polígon químic de Tarragona.

‘Era una persona molt compromesa amb el que feia, tan a la feina com a l’escola’, relatava a aquest digital un amic seu, que prefereix mantenir-se en l’anonimat. S’havien conegut a l’escola fa una dècada, on portaven els seus fills. L’Òscar, que abans de Reus havia viscut a Vila-seca, deixa esposa, una filla i un fill.

Exjugadors de l’etapa juvenil del Ploms també el recordaven emotivament: ‘Les amistats que s’assoleixen de jove són per tota la vida‘, deien a Tarragona21.

La víctima de Constantí

D’altra banda, el funeral pel constantinenc Òscar Atance, segona víctima dins la planta, tindra lloc aquest diumenge a les 11.30 hores al Tanatori de Tarragona. El cos de la víctima va ser traslladat la nit de divendres des de Barcelona al tanatori tarragoní.

Jaume Garcia

Els calçots, les avellanes, les patates de Prades i l’Oli de Siurana a la gala dels Premis Gaudí

Imatge de la darrera edició de la Festa de la patata de Prades. Foto: Tarragona21

Els aliments catalans amb segell Denominació d’Origen Protegida (DOP) i Indicació Geogràfica Protegida (IGP) competiran amb les estrelles de la gran pantalla durant la gala dels Premis Gaudí de cinema que se celebrarà a Barcelona el diumenge 19 de gener. Hi seran els calçots, les avellanes, les patates de Prades i l’Oli de Siurana.

I és que el menú que se servirà previ a l’entrega dels guardons de l’Acadèmia del Cinema Català està confeccionat exclusivament amb productes alimentaris autòctons, reconeguts de manera oficial per la Unió Europea per la seva alta qualitat i arrelats al territori. Tot plegat, gràcies l’acord entre l’organització del certamen i la Federació Catalana DOP-IGP, que promou aquests aliments sota la marca Aliments d’Origen.

El menú constarà de 10 receptes, vuit de salades i dues de dolces. L’ha ideat el cuiner i assessor gastronòmic Pep Nogué, que ha dissenyat els plats amb els alumnes del curs d’especialització en càtering i esdeveniments del Culinary Institute of Barcelona (CIB). «En el menú de tastets que hem preparat hi trobaran tots els productes que formen part d’Aliments d’Origen. Són receptes fetes amb productes d’una gran qualitat, però no són receptes extravagants», ha assenyalat.

Els plats que es podran tastar són els següents: Pera de Lleida (DOP) amb formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya (DOP), «Ajoblanco» d’avellanes de Reus (DOP); Pa de pagès català (IGP) amb tomàquet, llonganissa de Vic (IGP) i oli d’oliva verge extra DOP Oli de la Terra Alta; Coca de calçots de Valls (IGP) confitats amb oli d’oliva verge extra DOP Oli del Baix Ebre Montsià i el seu romesco; Mongetes del ganxet (DOP) amb seitons, emulsió de clementines del Delta de l’Ebre (IGP) i oli d’oliva verge extra DOP Oli de l’Empordà; Pollastre del Prat (IGP) i Gall del Penedès (IGP) confitat amb oli d’oliva verge extra DOP Les Garrigues; Bracet de patata de Prades (IGP) amb la seva salsa brava; Vedella dels Pirineus Catalans (IGP) amb compota de poma de Girona (IGP) i mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya (DOP); Gelat d’arròs del Delta de l’Ebre (DOP) amb pols de Torró d’Agramunt (IGP); Brioix d’oli d’oliva verge extra DOP Siurana i xocolata negra.

Tots els productes compten amb unes característiques organolèptiques excepcionals, un sabor inimitable i una personalitat pròpia. Son el resultat de l’estreta relació existent entre el producte, l’entorn geogràfic, el saber fer i el talent humà.

El nostre Robert Amill

El periodista Robert Amill. Foto: Arxiu familiar

En el puzle de la nostra història reusenca falten peces que les hem perdut pel camí, sense les quals no podem tenir una visió nítida de com van anar els esdeveniments en el pas de l’estètica monocolor del franquisme a l’esclat de la cultura juvenil dels 80. És per això que cal recuperar la memòria del principal artífex d’aquell canvi que va venir per quedar-se: el periodista Robert Amill, un avançat al seu temps; si avui podem parlar d’una generació millenial, l’haurem de considerar com a integrant de la generació 999, ja que va anticipar-ne les característiques quan encara no hi havia xarxes socials ni connectivitat mòbil.

Accediu a l’article complet en aquest enllaç

Reusdigital – Grup de Diaris Digitals de Catalunya

Aquest lloc pot utilitzar algunes “cookies” per a millorar la seva experiència de navegació. Per favor, abans de continuar amb la seva navegació per el nostre lloc web, li recomanem que llegeixi la POLÍTICA DE COOKIES

ACEPTAR
Aviso de cookies