TARRAGONA 21

El risc de rebrot de la Covid és de 626 a Tarragona ciutat i de 1.324 a Reus

El dia que a la Regió Sanitària del Camp de Tarragona s’han sumat 451 nous casos de coronavirus i sis morts, la ciutat de Tarragona presenta un risc de rebrot de 626 (87 punts més en 24 hores). La setmana anterior el tenia en 283. La velocitat de propagació de la malaltia (Rt) puja 1,5 dècimes fins a 2,01, superior a l’interval del 7 al 13 d’octubre, quan era d’1,51. La taxa de confirmats per PCR o tests d’antigen se situa en 209,36 per cada 100.000 habitants.

A Reus el risc de rebrot puja uns 109 punts i se situa en 1.324, més del doble que la setmana anterior (622). L’Rt s’incrementa una centèsima, fins a l’1,82 (la setmana anterior estava en 1,59), mentre que la taxa de confirmats per PCR és de 479,59 per cada 100.000 habitants. Cal recordar que aquesta setmana s’ha conegut el brot a la Residència Itaca-Fortuny, el qual s’han detectat, d’inici, 52 positius en els 69 residents del centre la majoria asimptomàtics o amb símptomes lleus.

Tortosa registra un risc de rebrot de de 783, 102 punts menys que en l’últim balanç. La setmana anterior era de 1.022. La velocitat de propagació baixa vuit centèsimes i està en 0,92. Està per sota de l’interval anterior, quan era d’1,15. La taxa de confirmats per PCR o antígens està en 388,79 per cada 100.000 habitants.

Palafrugell, Vic i Manlleu, municipis amb més risc de rebrot

Palafrugell és el municipi català amb més risc de rebrot, amb 2.193. En segona posició hi ha Vic, amb 2.149, i en tercera està Manlleu, amb 1.964. En paral·lel, les tres localitats amb major velocitat de contagi són Canet de Mar (3,56), Olesa de Montserrat (3,33) i Puigcerdà (2,80).

ACN

 

Reus aprova una reforma fiscal per atraure noves empreses, crear ocupació i fomentar l’habitatge protegit

Imatge del ple telemàtic d’aquest divendres. Foto: Ajuntament

El Ple de l’Ajuntament de Reus ha aprovat aquest divendres 23 d’octubre l’expedient d’ordenances fiscals per a l’exercici 2021, que suposa una ambiciosa reforma fiscal amb el triple objectiu d’atraure noves grans empreses a la ciutat, generar ocupació i fomentar l’habitatge amb protecció oficial. L’acord inclou 6 bonificacions fiscals, entre les que destaquen la reducció del 95% de l’IAE, l’IBI i l’ICIO per a les empreses, activitats i immo bles de nova implantació a la ciutat i que acreditin la creació de nous llocs de treball.

L’expedient d’ordenances 2021 suposa una ambiciosa política d’incentius i d’estímuls fiscals que —en la seva magnitud—, és pionera entre els municipis de l’entorn i entre les grans ciutats del país.

Les noves mesures d’estímul fiscal s’agrupen en tres objectius:

 • Mesures de captació d’empreses i foment de l’ocupació.
 • Mesures de foment de l’ocupació estable.
 • Mesures per fomentar l’habitatge protegit.

Mesures de captació d’empreses i foment de l’ocupació
Les ordenances fiscals de 2021 incorporenr tres noves bonificacions als tres principals impostos:

 • La bonificació del 95% de l’IAE a les noves empreses i les que inverteixin per ampliar la seva capacitat productiva i que generin llocs de treball estables.
 • La bonificació del 95% de l’IBI a les noves empreses que s’instal·lin a Reus o que inverteixin o ampliïn la seva capacitat productiva.
 • La bonificació del 95% de l’ICIO per a les obres per a la implantació de noves activitats empresarials a la ciutat o inversions que facin ampliar la capacitat productiva i generar llocs de treball de les empreses ja instal·lades.

Per gaudir d’aquestes bonificacions, caldrà crear un mínim de 25 llocs de treball estables, i l’oferta d’ocupació s’haurà de tramitar a través de l’IMFE Mas Carandell.

Les bonificacions de l’IAE i l’IBI tindran una vigència de 10 anys. Els 5 primers, la bonificació serà la màxima, del 95%; i entre els 6è i 10è any, es reduirà en un 10% cada any.

Mesures per fomentar l’ocupació
La reforma fiscal modifica les bonificacions de l’IAE vigents fins ara per fomentar l’ocupació estable:

 • La bonificació d’entre el 25 i el 50% de l’IAE a les empreses que incrementin la plantilla de treballadors amb contracte indefinit. Concretament, si augmenten entre un 10 i un 15% la plantilla d’indefinits, la bonificació serà del 25% (fins ara era del 10%); si la plantilla creix entre un 15 i un 25%, la bonificació serà del 40% (fins ara era del 15%); i si creix més de 25%, la bonificació serà del 50% (fins ara era del 25%).

Mesures per al foment de l’habitatge amb protecció oficial
I, finalment, l’acord inclou dues mesures més per fomentar l’habitatge protegit:

 • La bonificació del 95% de l’ICIO per a les obres de nova edificació en edificis d’habitatge protegit. Es tracta d’una mesura nova.
 • La bonificació del 50% de l’IBI durant 10 anys per als habitatges amb protecció oficial. La mesura amplia la bonificació. Fins ara, la bonificació era del 50% entre el 1r i el 6è any, i del 30% del 7è al 8è.

Redacció

 

Tarragona ciutat puja el risc de rebrot de la covid fins a 471 i Reus es dispara fins als 1.044

Un cartell que assenyala la zona covid-19 a l’hospital Trueta. Foto publicada el 22 d’abril del 2020 (horitzontal)

La ciutat de Tarragona presentava aquest dijous, segons les darreres dades proporcionades pel Departament de Salut, un risc de rebrot de 471 (63 punts més en 24 hores). La setmana anterior el tenia en 302. La velocitat de propagació de la malaltia (Rt) puja de l’1,59 a l’1,76. En l’interval del 5 a l’11 d’octubre era d’1,64. La taxa de confirmats per PCR o tests d’antigen se situa en 151,89 per cada 100.000 habitants

Per la seva banda, a Reus el risc de rebrot puja uns 55 punts i se situa en 1.044, el doble que la setmana anterior (535). L’Rt s’incrementa tres centèsimes, fins a l’1,75 (la setmana anterior estava en 1,59), mentre que la taxa de confirmats per PCR és de 378,05 per cada 100.000 habitants.

Pel que fa a la capital de les Terres de l’Ebre, Tortosa registra un risc de rebrot de de 940, 33 punts menys que en l’últim balanç. La setmana anterior era de 1.006. La velocitat de propagació baixa tres centèsimes i està en l’1,03. Està per sota que en l’interval anterior, quan era d’1,15. La taxa de confirmats per PCR o antígens està en 417,86 per cada 100.000 habitants.

Vic, Manlleu i Salt, municipis amb més risc de rebrot

Vic és el municipi català amb més risc de rebrot, amb 1.708. En segona posició hi ha Manlleu, amb 1.706, i en tercera està Salt, amb 1.657. En paral·lel, les tres localitats amb major velocitat de contagi són Canet de Mar (3,64), Sant Pere de Ribes (3,15) i Vilanova i la Geltrú (2,55).

Vegeu les dades actualitzades de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona corresponents a aquest dijous clicant aquí.

Redacció

 

Es detecta un brot de coronavirus a la Residència Ítaca-Fortuny de Reus amb 52 residents positius i 3 treballadors

Imatge d’arxiu de la residència. S’ha activat a bombers per tal que realitzin tasques d’ajuda en la sectorització, mobilització de llits i desinfecció. 

El Departament de Salut informa del brot a la Residència Itaca-Fortuny de Reus el qual s’han detectat, de moment, 52 positius en els 69 residents del centre la majoria asimptomàtics o amb símptomes lleus. Aquests resultats venen donats de cribratges periidics de seguiment que es realitzen als professionals la residència per part de l’Equip d’Atenció Primària. En aquests cribratges es van detectar 3 treballadors positius asimptomàtics, moment en què es cribra tota la residència.

Per tal de sectoritzar la residència s’ha activat el cos de bombers per ajudar en la mobilització de llits i desinfecció. Així mateix, demà es realitzarà una visita per part dels tècnics de Salut Pública per a l’assessorament i revisió de circuits, sectorització i utilització d’EPI.

Per tal de mantenir els residents a la residència aquesta tarda es dotarà la residència 15 cocentradors d’oxigen per si els requereixen.

Els professionals del CAP i de l Hospital de Sant Joan de Reus es troben en contacte permanent amb l’equip de la residència.

Redacció

 

Els Mossos i la Guàrdia Urbana desarticulen un punt de venda de droga al barri Muralla de Reus

Els investigadors van trobar en el pis un petit mercat de la droga amb molta varietat de substàncies. Foto: Mossos

Agents dels Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Reus juntament amb agents de la Guàrdia Urbana de Reus van detenir ahir un home i una dona, de 27 i 20 anys respectivament, de nacionalitats colombiana i espanyola, tots dos veïns de Reus, com a presumptes autors d’un delicte de tràfic de drogues.

La Guàrdia Urbana de Reus va tenir coneixement per diverses informacions rebudes que al carrer del Roser del barri Muralla podria haver un punt de venda de droga al detall. A partir de la confirmació per part de la Unitat d’Investigació de la Guàrdia Urbana, agents d’ambos cossos policials van muntar un equip conjunt per investigar el cas.

Durant els mesos de setembre i octubre, els investigadors han pogut comprovar gràcies a múltiples gestions policials que la parella que resideix en el pis es dedica a la venda de tot tipus de droga.

En diverses ocasions, els agents van fer comisos de substàncies a persones que havien mantingut contacte amb els investigats ja fos accedint al pis o amb passis de droga a la via pública. Aquests comisos van ser principalment de marihuana però també d’haixix i MDMA.

Un cop acreditada l’activitat delictiva dels investigats, agents de la Guàrdia Urbana i de la Unitat d’Investigació de mossos amb el suport d’efectius de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) van fer l’entrada i perquisició al domicili utilitzat com a punt de venda.

Els investigadors van trobar en el pis un petit mercat de la droga amb molta varietat de substàncies: 5 quilograms de cabdells de marihuana, 51 pastilles d’èxtasi, 10 dosis de LSD, 13 grams de cristall, 64 grams d’haixix i 40 monodosis de marihuana.

A banda de la substància, en l’escorcoll també es van localitzar bàscules de precisió, material per a la distribució de la droga en monodosi, diners en efectiu i un matxet.

Els detinguts, l’home amb una vintena d’antecedents per diversos delictes, passaran a disposició del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Reus durant les properes hores.

Redacció

 

 

L’Ajuntament de Reus suspèn el Trapezi

L’evolució de la covid-19 impedeix les actuacions de la Fira del Circ de Catalunya, que havia de començar divendres.

L’Ajuntament de Reus ha informat que suspèn totes les actuacions del Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya a causa de l’evolució de la covid-19. El certamen s’havia de celebrar entre el 23 i el 25 d’octubre i tenia previstos una quarantena d’espectacles d’unes vint companyies. «És una decisió dolorosa i desagradable», ha afirmat el regidor de Cultura reusenc, Daniel Recasens. El responsable municipal de Salut, Òscar Subirats, ha indicat que amb el festival «es generaven uns fluxos de gent que en la situació que es troba Reus, tenia sentit ser proactius» i suspendre la programació. El Trapezi s’havia de fer al maig, però per la pandèmia es va dividir en tres moments. El darrer eren les funcions i és l’únic que no s’haurà pogut fer.

Recasens ha assegurat que la decisió s’ha pres «fa molt poques hores» i que en la reunió de divendres passat del comitè d’emergències municipal es va decidir mantenir-lo. «A partir del darrer cap de setmana el risc de rebrot ha anat enfilant-se, i la previsió pels propers dies és la mateixa, sinó molt pitjor», ha lamentat.

Tot i la suspensió del Trapezi, Recasens ha volgut remarcar que el consistori continua apostant per la cultura i que la decisió «no és extrapolable a res». «Continuem pensant que la cultura és segura, i per això prenem aquesta decisió. Estem convençuts que espectacle a espectacle podíem assegurar el Trapezi, però el paquet és molt gran», ha dit en referència al total de funcions previstes. Amb tot, ha garantit el retorn dels diners de totes les entrades venudes. «Teníem una molt bona entrada garantida», ha afegit, i ha emplaçat els seguidors de la fira a la propera edició, la 25a, que «serà molt especial». «Veurem com i quan la farem, però la treballarem», ha insistit.

El director artístic del certamen, Leandro Mendoza, ha manifestat que dividir el Trapezi en tres moments «va ser una bona decisió». «Hem de trobar noves fórmules, estem fent un camí nou per una situació nova», ha indicat en referència al futur.

Per la seva banda, Subirats ha comentat que la decisió no s’ha pres «per prudència ni per por». «Ha estat el resultat de l’anàlisi de les dades actuals i per les consultes que hem fet a nivell d’autoritats sanitàries», ha emfatitzat. «Hem de conviure amb el virus, però per conviure-hi no podem fer vida normal», ha constatat.

ACN

 

L’Ajuntament ajudarà a finançar les llums de Nadal fins al 70% del cost

Imatge de l’enllumentat dels carrers de Reus l’any passat. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament de Reus, a través de l’Agència Reus Promoció que és qui ho gestiona, ajudarà a finançar l’enllumenat de Nadal que llueix als carrers de la ciutat durant la campanya de Nadal i fixa aquest suport en el 70% del cost del lloguer i de la instal·lació dels motius nadalencs. D’aquesta manera, s’augmenta el suport en un 20%, atès qu e l’any 2019 va ser del 50%.

Segons la regidora de Promoció de Ciutat, Montserrat Caelles, “per nosaltres és molt important estar al costat del comerços, els restauradors, els hotelers i el servei de la ciutat, ja que arran de la pandèmia de la COVID19 estan vivint uns moments molt convulsos, com tota la societat, i per això pensem que és bo poder augmentar aquest ajut fins al 70%”.

Un total de 19 carrers participen enguany en l’enllumenat nadalenc. Des de l’Agència Reus Promoció es calcula que costarà 90.000 euros, aproximadament, tenint en compte el cost total de 2019, un import que des dels comerços caldrà finançar només en el 30%.

Una altra de les mesures de suport que posa a disposició l’Agència és una major col·laboració entre l’Ajuntament i els caps de carrer, incrementant la contractació d’una persona com a suport comercial per als establiments.

El dia 27 de novembre és la data prevista de l’inici de la campanya de Nadal 2020, que inclourà l’encesa de l’enllumenat nadalenc.

Licitació de les llums de Nadal

Fins al dia 22 d’octubre està obert el termini per presentar propostes a les diferents licitacions de l’enllumenat nadalenc publicades per l’Ajuntament de Reus. El Lot 1 preveu diversos motius i elements d’enllumenat per a les places del centre, amb un import màxim de 30.330 € + IVA; el Lot 2 és el que correspon a l’arbre de Nadal que es vol col·locar al centre de la plaça del Mercadal, i que preveu un import màxim de 28.000 euros + IVA; el Lot 3 està adreçat als motius d’enllumenat nadalenc que es repartirà per diversos barris de la ciutat, i que preveu una inversió de 9.400 euros + IVA, i finalm ent, hi ha un Lot 4 que està destinat a les garlandes, amb un import de 26.800 euros.

L’import total previst per a aquestes licitacions és de 94.500 euros més IVA i la novetat més important és que s’ha incrementat amb 27.300 euros la dotació dels lots 1 i 2 per millorar-ne la qualitat.

Aquesta activitat està gestionada per l’Agència Reus Promoció i està finançada, a banda de la pròpia agència també pel Departament de Via Pública i la regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència.

Redacció

 

La campanya Bons Reus d’ajut al comerç arriba a les 63.000 descàrregues

Els reusencs es podien descarregar fins a 4 bons de 5 euros cadascun. Foto: Ajuntament 

Aquest diumenge 18 d’octubre, a les 24:00 h, s’ha tancat la campanya Bons Reus mitjançant la qual els reusencs es podien descarregar fins a 4 bons de 5 euros cadascun, assolint la xifra de gairebé 63.000 descàrregues. En total els ciutadans de Reus s’han descarregat 62.935 bons i, les persones que encara no els hagin utilitzat tenen temps fins al dia 1 de novembre per gastar-los.

Segons les dades recollides per l’Agència Reus Promoció, en aquests moments cada bo de 5 euros genera una mitjana de 27,70 euros de compra. Això fa que, tenint en compte que, fins a aquest moment s’han utilitzat 32.000 bons, l’impacte econòmic actual de les compres efectuades en el sector del comerç, els serveis i la restauració ascendeix a 886.000 euros.

Per sectors, els bons més utilitzats des de l’inici de la campanya s’han consumit en la moda (un 41,12%), seguit per la restauració (un 15,05%). Els altres sectors amb més consum han estat la perruqueria i estètica (un 9,41%), els esports (un 8,37%), la llar i decoració (un 6,86%) i, finalment, les llibreries (un 5,14%).

La campanya de dinamització comercial Bons Reus està inclosa al Pla de Reactivació Econòmica i Social de l’Ajuntament de Reus.

La campanya Bons Reus, que va començar el dia 17 de setembre com una de les grans accions de suport a la vida comercial, de serveis i de restauració de Reus, ha estat molt ben acollida per la ciutadania i està essent un important revulsiu per als establiments de la ciutat. Tota la informació de la campanya, impulsada per l’Ajuntament de Reus amb la gestió de la Cambra de Comerç de Reus i la col·laboració de les entitats comercials, es pot consultar a la web https://bons.reus.cat/ des d’on es poden resoldre els dubtes que puguin sorgir. Els establiments, que estan geolocalitzats a la mateixa web, llueixen a la porta el distintiu de Bons Reus que els identifica visualment. Per ser beneficiari dels Bons Reus cal tenir 18 anys o més i estar empadronat a la ciutat. Es poden obtenir un total de 20€ de descompte, repartits en 4 bons de 5 euros.

Redacció

 

Creu Roja Tarragona reprèn a Reus el programa de Salut PIX Programa d’Intercanvi de Xeringues

Actualment el PIX intervé a Reus davant del CAS (centres d´atenció i seguiment a les drogodependències). Foto: Canal Reus

La Creu Roja Tarragona reactiva el “PIX” (Programa d’intercanvi xeringues). El PIX compta amb una unitat mòbil de venopunció assistida, que té com a objectiu principal la reducció de danys entre les persones drogodependents, evitant al màxim els riscos afegits, alhora que minimitzem l’impacte social del consum de drogues intravenoses a la via pública.

Actualment el PIX intervé a Reus, davant del CAS (centres d´atenció i seguiment a les drogodependències), de dilluns a divendres amb de 9.00h. a 13:30h. excepte festius i caps de setmana. Aquesta intervenció consisteix en un espai de punció assistida, on un professional de Creu Roja cedeix una xeringa nova i fa la supervisió del consum, per assegurar-se que aquest consum es fa d’una forma segura.

Per altra banda, per tal de promoure un consum més higiènic i segur, també es fa molta incidència en la prevenció de les sobredosis, on les persones tècniques i voluntàries del programa proporcionen als/les usuaris/es del servei formació i eines per prevenir i detectar sobredosi, i se’ls hi capacita per actuar davant d’aquests casos.

La unitat PIX ha adaptat totes les intervencions i l’espai de la unitat mòbil al context COVID, implementant les mesures sanitàries establertes als protocols sanitaris. La reducció de danys comença a partir de generar un clima de confiança amb els/les consumidors/es de drogues per via intravenosa, gràcies a aquest contacte proper podem incidir en l’adquisició d’hàbits d’higiene (rentar-se les mans, no reutilitzar ni compartir el material de venopunció…), es proporciona el material estèril pel consum, es recull el material ja utilitzat i es treballa la prevenció de la sobredosi i la prevenció i detecció del VIH i altres ITS (infeccions de Transmissió Sexual).

Redacció

 

El 5è Premi de Periodisme Jove Joan Marc Salvat incorpora el nou Premi de Periodisme Xavier Joanpere Olivé

El 5è Premi de Periodisme Jove Joan Marc Salvat incorpora el nou Premi de Periodisme Xavier Joanpere. Foto: Reusdigital

Els mitjans de comunicació LANOVA Ràdio de Reus i Reusdigital.cat convoquen la cinquena edició del Premi de Periodisme Jove Joan Marc Salvat, en memòria del periodista Joan Marc Salvat (1988-2015). Amb aquest guardó es vol reconèixer la trajectòria de joves periodistes compromesos amb la professió, l’honestedat, el compliment del codi deontològic, la capacitat d’iniciativa i l’emprenedoria en el món de la comunicació.

Els joves que vulguin participar-hi han de tenir fins a 27 anys i residir al Camp de Tarragona o a les Terres de l’Ebre. Es poden presentar tant treballs inèdits com publicats en algun mitjà de comunicació, sempre i quan s’hagin realitzat entre l’1 de novembre de 2019 i el 30 de novembre de 2020, i la seva temàtica estigui relacionada amb la demarcació tarragonina. Si és el cas, caldrà especificar on i quan s’ha publicat el treball, i l’enllaç corresponent si es troba penjat a la xarxa.

S’acceptaran obres ja siguin de l’àmbit de la premsa escrita o digital, de la ràdio, de la televisió i del fotoperiodisme, encara que també hi ha l’opció de presentar una trajectòria professional, de la qual es valoraran els mèrits aconseguits.

Les persones interessades a prendre part en el Premi, o els seus promotors, han de presentar els seus treballs, abans de dimecres 23 de desembre, a l’Ajuntament de la Selva del Camp (plaça Major 4, 43470). Posteriorment, el jurat, en analitzar els treballs presentats, tindrà en compte l’especificació periodística, la capacitat divulgadora o innovadora, el contingut científic, històric, i el nivell de qualitat de cada obra o conjunt d’obres a valorar de cada autor.

El veredicte es farà públic en el marc de l’acte de lliurament dels premis que tindrà lloc el mes de gener al Castell de Paborde de la Selva del Camp.

Premis

D’entre tots els treballs presentats, el jurat concedirà el primer premi d’enguany, dotat amb 900 euros; i el segon, valorat en 700. A banda, el guanyador del Premi a la trajectòria rebrà 900 euros i es reconeixerà el millor treball d’un estudiant universitari amb el Premi Òmnium Cultural Baix Camp, que reconeixerà la feina feta per un alumne que cursi estudis relacionats amb el Periodisme i la Comunicació, i que consisteix en 350 euros per a destinar en material informàtic.

Nou Premi de Periodisme Xavier Joanpere Olivé

Paral·lelament, i en el marc d’aquests guardons, es convoca el primer Premi de Periodisme Xavier Joanpere Olivé, valorat en 900 €, adreçat a aquells treballs periodístics de temàtica social, o que s’englobin dins els camps de la cooperació, la llibertat dels pobles i el respecte cap a la terra i el medi ambient. Els participants podran adreçar els seus treballs a aquesta categoria específica, o bé el jurat es reserva el dret d’incloure en aquest apartat aquelles obres que tractin els temes esmentats.

L’activista Xavier Joanpere Olivé va morir l’1 d’octubre de 2019 a l’edat de 60 anys. De professió pintor, Joanpere també serà recordat pel seu activisme social en associacions i moviments compromesos en causes solidàries, ecologistes i dedicades a les llibertats. Aquest compromís el va començar a desplegar, als anys 70, al seu poble, Vilaplana, amb l’organització de xerrades i concerts. Cap al final del franquisme, va ser cofundador de diverses iniciatives que es desenvoluparen també a Reus, ciutat on residia actualment.

Les activitats solidàries el van portar a diferents països d’Amèrica i a algunes zones d’Àfrica. L’any 1993, va anar a la primera marxa per la terra a les comunitats de població en resistència a Guatemala. A Mèxic, va formar part de la Comissió Civil pels Drets Humans a Chiapas, i l’any 2001 va participar en la marxa zapatista. Joanpere ha estat present en diversos processos electorals a Centreamèrica.

També ha estat col·laborador d’Entrepobles, del Comitè Óscar Romero, Reanima, Terrasud,  l’Associació Cultura i Solidaritat i el Casal Despertaferro, entra altres associacions. Actualment, compaginava les activitats de signe social i ecologista amb el compromís independentista català.

Ha publicat diversos treballs periodístics en diaris i revistes, a més dels llibres ‘Aventurers i Solidaris’ i ‘Les causes pendents’. Joanpere ha realitzat programes de ràdio a Punt 6 Ràdio, Cadena SER Reus i Ràdio Tau, i ha estat articulista de Reusdigital.cat i col·laborador de LANOVA Ràdio de Reus.

El Premi de Periodisme Jove Joan Marc Salvat, inclòs el nou Premi de Periodisme Xavier Joanpere Olivé, compten amb el patrocini de l’Ajuntament de la Selva del Camp, l’Ajuntament de Reus, la Diputació de Tarragona, la Generalitat de Catalunya, la Cambra de Comerç de Reus, Òmnium Cultural Baix Camp, la Fundació Privada Reddis, Censer Assessors i Aquambiente, i la col·laboració de la Universitat Rovira i Virgili, el Col·legi de Periodistes de Catalunya de la Demarcació de Tarragona, La Xarxa i l’AMIC.

Redacció

 

Els Mossos detenen una parella a Reus després de furtar catalitzadors de cotxes

Durant l’escorcoll, els mossos van trobar una màquina elèctrica per tallar canonades, tres gats hidràulics, un tallatubs i altres estris. Foto: Mossos

Agents dels Mossos d’Esquadra de la comissaria de Reus van detenir dimecres passat una dona i un home, de 19 i 28 anys, de nacionalitat romanesa i amb domicili a Madrid, com a presumptes autors d’un delicte de furt.

Arran d’un dispositiu especialitzat en aquest tipus de fets delictius, els mossos van detectar el passat dimarts un vehicle circulant per diversos pàrquings d’establiments comercials amb una parella al seu interior. Les dues persones baixaven del vehicle i mentre la dona vigilava, l’home observava la part del darrere de diversos cotxes però no van arribar a fer cap acció.

L’endemà, amb la informació sobre aquests individus, una patrulla de paisà va tornar a detectar el vehicle circulant per un polígon de Reus. Llavors, el vehicle es va aturar en un lloc discret i la parella va sortir del cotxe. Entre els dos van treure tres objectes del maleter i els van amagar en uns matolls.

La patrulla va actuar llavors i van comprovar que els objectes eren tres catalitzadors de vehicles que, pels signes que presentaven, havien estat sostrets recentment.

Els mossos van aturar el vehicle, van identificar les dues persones i en l’escorcoll del vehicle van trobar una màquina elèctrica per tallar canonades, tres gats hidràulics, un tallatubs i altres estris. A més, també van intervenir a la parella 140 euros en efectiu.

Posteriorment, els mossos van traslladar el vehicle i la parella a dependències policials per esclarir els fets. Un cop allà, l’home va reconèixer que havia furtat els catalitzadors de vehicles estacionats a la via pública.

Per tot plegat, tots dos van quedar detinguts per furt i van passar a disposició del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Reus. Tots dos van quedar en llibertat amb càrrecs.

Redacció

 

Tarragona ciutat registra a un risc de rebrot de 314 i Reus arriba a 750

Imatge de la desinfecció d’un dels carrers de la ciutat. Foto: Ajuntament

La ciutat de Tarragona presentava aquest dilluns, el primer cap de setmana després de les restriccions anunciades pel Govern i que han estat ampliades aquest matí, un risc de rebrot de 314 (36 punts més en 24 hores). La setmana anterior el tenia en 233. L’Rt puja una centèsima i està en l’1,39, inferior a l’interval del 2 al 8 d’octubre, quan era d’1,43. La taxa de confirmats per PCR o tests d’antigen se situa en 128,63 per cada 100.000 habitants.

D’altra banda, a Reus, el risc de rebrot puja significativament 109 punts i se situa en 750, per sobre dels registres de la setmana anterior (432). L’Rt s’incrementa quatre centèsimes fins a 1,59 (la setmana anterior estava en 1,60), mentre que la taxa de confirmats per PCR és de 303,71 per cada 100.000 habitants.

De cara a establir comparatives, Manlleu és el municipi català amb més risc de rebrot, amb 1.333. En segona posició hi ha Vic, amb 1.287, i en tercera Palafrugell, amb 1.171. En paral·lel, les tres localitats amb major velocitat de contagi són Sant Pere de Ribes (3,55), Santa Perpètua de Mogoda (2,56 ) i Palafrugell (2,57).

Accediu a les dades de Salut en aquest enllaç.

ACN

 

El turisme nacional salva la temporada d’estiu de la Casa Navàs de Reus

La Casa Navàs tanca l’estiu amb el 45% menys de visitants respecte de fa un any. Fotos: Cedides

La Casa Navàs tanca l’estiu fent un balanç positiu d’ocupació malgrat ser una temporada complicada a causa de la situació sanitària. Si bé és cert que el públic internacional ha caigut moltíssim, el visitant nacional s’ha mantingut i això ha salvat la temporada. Amb gairebé 5.500 persones, aquest emblema de Lluís Domènech i Montaner es converteix en l’equipament turístic que més visitants atrau a Reus.

En total, han estat 4 mil els catalans que han volgut descobrir aquesta joia modernista. El turisme nacional ha representat el 53% del total de visitants rebuts a la Casa Navàs durant els mesos estivals; seguit pel reusenc, que ha suposat el 20%; l’estatal, amb el 14% del públic, i l’internacional, amb el 13%. Aquests dos últims mercats han disminuït molt en comparació amb el 2019. Amb els francesos al capdavant i sense arribar als 1.000 turistes, el visitant internacional ha caigut el 82%, mentre que la davallada del de l’Estat espanyol ha estat del 55%.

El nombre de persones que se sumaven a les visites de la Casa Navàs diàriament després de la reobertura de l’equipament el passat 11 de juliol va superar les expectatives previstes en un any tan difícil per al turisme. Una tendència que es va mantenir fins al 21 d’agost, quan la consellera de Salut, Alba Vergés, va anunciar mesures especials a la ciutat de Reus per reduir la taxa de contagi de la covid-19. A partir d’aquí, les bones xifres d’ocupació van caure dràsticament; un fet que ha provocat que es tanqui l’estiu amb dades menys optimistes de les que s’havien registrat fins aleshores.

Malgrat que fer comparatives amb el 2019 és difícil perquè el panorama és molt diferent, i tenint em compte que a causa de la pandèmia s’ha hagut de reduir l’aforament de les visites, la Casa Navàs tanca l’estiu amb el 45% menys de visitants respecte de fa un any; un percentatge que disminueix fins al 31% si només es tenen en compte les xifres obtingudes fins al dia de la compareixença de la consellera de la Generalitat. Tanmateix, fins i tot amb aquestes dades, la Casa Navàs es converteix en el principal pol d’atracció turística de Reus ja que és l’equipament de la ciutat que, amb molta diferència, ha registrat més visitants a la ciutat.

Redacció

 

‘Tranquil·litat’ al Joan XXIII i al Sant Joan de Reus tot i l’arribada constant de casos de Covid

Pla general de l’accés principal a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona. Foto: ACN

L’augment de contagis a Catalunya s’està traduint ja en més pressió assistencial als hospital catalans, segons han explicat diferents responsables dels centres hospitalaris a l’ACN. Aquest és un dels grans temors del Govern en aquesta pandèmia i motiu pel qual s’estan a punt d’aplicar noves restriccions. El Parc Taulí i l’Hospital de Vic alerten que les xifres d’ingressos ja s’han «disparat». El centre sabadellenc tem un escenari de «saturació». A l’Hospital del Mar de Barcelona, per contra, l’increment d’hospitalitzacions encara no s’ha notat, però sí les arribades a Urgències, que s’han doblat. El mateix passa a Lleida, on obriran una segona planta covid aquesta setmana a l’Arnau de Vilanova.

La tendència a l’alça també es manifesta al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre. Així, aquest dijous l’hospital Joan XXIII de Tarragona ja té 33 persones ingressades per covid-19, de les quals 22 són a planta i onze a l’UCI. Per la seva banda, al Sant Joan de Reus aquest dimecres hi havia 25 persones a planta i onze més a l’UCI.

Des de Salut apunten que, de moment, hi ha «tranquil·litat» i que s’està lluny de la situació de col·lapse del març. De fet, el Joan XXIII encara no ha obert una segona UCI i a Reus les places addicionals que es van habilitar durant l’estiu permeten tenir coixí. Tot i això, l’arribada de pacients és constant. Així, en el conjunt dels dos hospitals, fa dues setmanes hi havia 32 pacients a planta i sis a UCI.

Per la seva banda, a l’hospital Verge de la Cinta de Tortosa, el de referència a les Terres de l’Ebre, registra deu ingressos a planta i tres a UCI, dos més que la setmana passada. Amb tot, des de Salut s’indica que tampoc no s’ha arribat al límit de la capacitat del centre hospitalari.

Més d’un miler de persones ingressades arreu de Catalunya

Segons les últimes dades disponibles, hi ha més d’un miler de persones ingressades, en concret 1.024, amb un increment de 40 pacients en 24 hores. D’aquestes, n’hi ha 189 a l’UCI, disset més en les últimes hores.

L’Hospital Clínic ha notat en els darrers dies un creixement dels pacients amb coronavirus. Segons fonts del centre, la setmana passada el nombre de pacients ingressats a causa de la covid-19 se situava al voltant dels 30 i ara s’apropa als 50. A l’UCI, el nombre de pacients amb aquesta malaltia era inferior a 10 la setmana passada i ara en són uns 12 o 13, segons el dia.

De moment l’hospital barceloní no ha hagut d’aplicar mesures extraordinàries, però compta amb un pla de contingència per si els casos augmentessin de forma considerable en els propers dies. Des del Clínic subratllen que estan «atents» i «tensionats» i esperen que la ciutadania segueixi les normes i mesures per evitar contagis.

Al Taulí li preocupa la manca d’infermeres

El cap del Servei de Malalties Infeccioses del Parc Taulí de Sabadell, Manel Cervantes, ha assegurat a l’ACN que la pressió assistencial per la covid-19 ha anat a més des de finals de juliol, però en les darreres setmanes aquesta tendència s’ha «disparat», el que fa preveure als responsables del centre que es pot arribar aviat a un escenari de «saturació».

«Necessitarem obrir més espais a l’hospital per a covid-19 i això voldrà dir que no podrem seguir fent l’activitat normal», es lamenta. Tot i això, les dades ara per ara encara no són preocupants. Amb dades del 13 d’octubre, al Tauli hi ha 86 pacients ingressats per coronavirus, dels quals hi ha 9 a l’UCI i la resta a planta.

Pel que fa als plans del centre, Cervantes detalla que estan «preparats». Aquest mateix dimarts, de fet, ja s’han habilitat llits d’hospitalització a l’hotel Verdi per a pacients en fase de recuperació amb l’objectiu de no tancar més plantes per a covid-19 a l’edifici principal. «I si anés molt malament també podríem obrir la pista d’atletisme», recorda.

El que més preocupa als responsables del Taulí és ara per ara la manca de personal d’infermeria. «Anem molt justos», ha admès el doctor Cervantes. «Patim molt pel que pot passar en les pròximes setmanes, però no per la manca d’espais o de respiradors, sinó per les infermeres», ha explicat.

També des de l’Hospital de Bellvitge es constata un increment de casos i d’hospitalitzacions, però indiquen que és assumible fins ara. En concret, el centre ha passat de tenir 26 pacients hospitalitzats amb PCR positiva el 7 d’octubre a 38 pacients el dia 13. D’aquests, quatre es troben en unitats de semicrítics i vuit en unitats de crítics.

Increment d’arribades a Urgències de l’Hospital del Mar

L’Hospital del Mar ha notat ara com ara un «petit increment» del nombre de pacients ingressats, indica a l’ACN el cap del Servei de Malalties Infeccioses, el doctor Juan Pablo Horcajada. Segons les darreres actualitzacions, a l’hospital hi ha 36 pacients ingressats -en les últimes setmanes aquest nombre s’havia situat al voltant de la trentena- i 9 pacients es troben a l’UCI.

El que sí que ha registrat l’Hospital del Mar en els últims dies és un increment dels pacients que arriben a Urgències, que s’ha doblat i ha passat de vorejar la desena en els últims mesos -alguns dies 5, altres 12, exemplifica el doctor Horcajada- a superar la vintena i fins i tot arribar, aquest dimarts, a 30. «Són pacients que no ingressen perquè no tenen quadres greus però sí que hem notat aquest augment dels positius», assenyala.

El doctor Horcajada preveu que l’increment de casos es tradueixi en un augment dels ingressos en els propers dies, però espera que es pugui evitar un impacte tan dur com el de la primera onada, i que «tanta por» els fa i «tanta preocupació» els genera, expressa. «Espero que quan l’augment del nombre de pacients comenci a agafar velocitat, es comencin a notar les mesures que s’estan implantant. És la meva esperança, el que no sé és si hi som a temps», afirma.

Davant d’un eventual increment dels ingressos, el cap del Servei de Malalties Infeccioses explica que tenen un pla de contingència, que estableix una sèrie de fases per fer canvis en tots els dispositius en paral·lel per augmentar el personal i els espais destinats a atendre els pacients amb covid-19. De moment, no han hagut de posar-lo en marxa. «Esperem que no l’haguem d’activar perquè la intenció de l’hospital és donar servei a tota la societat en tots els aspectes que calgui», ha recalcat.

A Can Ruti la covid-19 encara no interfereix en l’activitat habitual

A l’Hospital Germans Trias, el director mèdic, Josep Maria Mòdol, assegura que ara per ara la situació de la covid-19 «no interfereix» en l’activitat habitual d’Urgències, les plantes d’ingressos ni en les UCI. Si bé constata que hi ha hagut un repunt de pacients durant les darreres setmanes, destaca que la situació està «molt lluny» d’arribar a les xifres de la primavera. En global, els pacients amb covid-19 representen un 10% del total d’activitat del centre.

El doctor Mòdol destaca que l’hospital pot mantenir amb «normalitat» l’atenció a la resta de pacients gràcies a dos mòduls externs dedicats exclusivament als casos de coronavirus. Un és un espai cedit per l’ICO que ja es va utilitzar durant la primera onada de la pandèmia i s’hi atenen els pacients crítics. L’altre, s’ha posat en marxa fa poques setmanes reconvertint l’aparcament de l’àrea de Maternitat, i hi ha capacitat per atendre 200 pacients amb covid-19 convencional o en estat semi-crític.

Amb aquests mòduls, el doctor Mòdol assegura que tota l’activitat habitual del centre es manté «al 100%». Avisa, però, que «si la pandèmia progressa de forma molt ràpida, hi haurà un problema», tot recordant que els mòduls externs «poden atendre pacients, però fins a un cert límit». El director mèdic de Can Ruti admet certa «preocupació» per la situació de la covid-19 arreu del món, si bé assegura que el centre «està preparat» i destaca que els professionals coneixen la malaltia «bastant més que abans».

Els ingressos covid es disparen a Vic

Les hospitalitzacions al Consorci Hospitalari de Vic s’han disparat al llarg de la darrera setmana. A l’Hospital Universitari de Vic hi ha hospitalitzades 39 persones amb covid-19, mentre que a l’Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic hi ha tres pacients ingressats. La majoria pertanyen a la franja d’entre 60 i 70 anys. També s’ha detectat un auge a l’UCI i els pacients que arriben amb símptomes covid a les urgències de l’hospital ronden el 50% del total. Des del consorci, la directora assistencial, Rosa Maria Morral, reconeix a l’ACN que malgrat que no es viu la situació de la primera onada, la situació “comença a agreujar-se”. Ara mateix estan realitzant unes 200 PCR diàries, a banda d’altres proves com els tests ràpid i les anàlisis de sang.

De moment, explica Morral, l’hospital pot mantenir l’activitat habitual i les intervencions quirúrgiques. D’una banda, explica, perquè el ritme de casos no s’assimila als de la primera onada, però també destaca el fet que ara els ingressos «acostumen a ser més curts». També gràcies a la incorporació de nous professionals, una quarantena des de l’estiu. A més, l’hospital de Vic compta ara amb una nova planta –estava en obres en al primera onada-, que s’adreçarà inicialment a pacients de malalties infeccioses, amb 25 llits.

En aquests moments, avança Morral, l’hospital treballa amb la voluntat de poder mantenir l’activitat «covid i no covid». En un segon escenari, afegeix, s’hauria de disminuir l’activitat quirúrgica i, en el pitjor de casos, tornar a limitar-la exclusivament als pacients afectats pel virus i reobrir la segona unitat de crítics. «Esperem no haver-hi d’arribar», diu la directora assistencial.

A Manresa, la darrera setmana s’han produït cinc morts a l’Hospital de Sant Joan de Déu i també s’han disparat els ingressos. S’ha passat de 10 a mitjans de setembre a 28 aquest dimecres. Arran de l’increment, aquest dijous és previst que l’Hospital de Sant Andreu obri una zona d’aïllament per a pacients amb covid-19 amb l’objectiu de descongestionar l’Hospital de Sant Joan de Déu. Hi haurà un total de 14 llits.

A l’Arnau de Lleida obriran una segona planta covid aquesta setmana

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida preveu obrir aquesta setmana una segona planta per a pacients amb la covid-19. El gerent de l’ICS a Lleida, Ramon Sentís, ha explicat a l’ACN que estan notant un increment dels pacients amb simptomatologia compatible que acudeixen a Urgències, sobretot al CUAP de Prat de la Riba, cosa que s’està traslladant en un augment d’ingressos de coronavirus a l’hospital. Actualment, en registra entre quatre i cinc al dia, però preveu que en pocs dies es moguin entre vuit i nou. A la vegada, destaca que es detecten uns 120 positius diaris en les PCR que s’analitzen al laboratori de l’Arnau, quan fa unes setmanes la xifra estava estabilitzada en unes 60.

Aquest dimecres, hi havia una seixantena d’hospitalitzats amb coronavirus a la regió sanitària de Lleida, 32 dels quals a l’Arnau i la resta en clíniques privades. D’aquests, 6 es troben a l’UCI de l’hospital públic. Cal recordar que amb el rebot del juliol els hospitals lleidatans van arribar a un pic de 203 persones ingressades. En el cas de l’UCI, el centre està tenint «molta pressió» en hospitalització d’altres patologies, i preveu començar a tenir-ne de covid-19 cap a finals de setmana, segons Sentís. L’UCI de l’Arnau de Vilanova encara té espai per a dos pacients amb covid-19 i sumaria uns altres vuit llits si s’acaba utilitzant la de la Unitat de Coronària, explica.

El gerent ha remarcat que els professionals «estan preparats» per afrontar el rebrot i, després d’aquests mesos, tenen «molta més expertesa» i coneixen més aspectes de la malaltia. A més, s’han dut a terme obres i s’ha equipat l’hospital, a més de l’edifici modular externs per a covid-19 que s’està construint. En cas que sigui necessari, inicialment, s’ha previst recuperar les tres plantes covid de l’Arnau de Vilanova i també es reobririen les dues del Santa Maria. També està habilitat el pavelló Onze de Setembre, però Sentís confia que no calgui posar-lo en marxa, ja que voldria dir que s’ha arribat a una situació «molt complicada», amb més 250 hospitalitzacions. Així mateix, estan preparats els dispositius de l’hotel Rambla, hotel Nastasi i la Manreana.

Més pressió i «calma tensa» a Girona

L’augment de contagis de covid-19 també es comença a notar als hospitals de les comarques gironines, amb un increment del nombre d’hospitalitzacions i de malalts a les UCI durant la darrera setmana. Actualment, segons dades de Salut, als hospitals de la Regió Sanitària de Girona hi ha 112 persones ingressades per coronavirus, de les quals 20 en estat crític.

«Als hospitals la pressió assistencial és acceptable, sí que hi ha augmentat l’activitat covid però no de manera exagerada; és un increment gradual que ara per ara no genera una pressió molt important i que podem tolerar», ha afirmat el gerent del CatSalut a Girona, Miquel Carreras, en una entrevista a l’ACN.

Les xifres actuals d’ingressos estan molt allunyades dels pics que es van viure durant la primera onada de la pandèmia, quan es va arribar a més de 650 persones hospitalitzades i 110 malalts a la UCI. Segons Carreras, caldrà analitzar la situació «dia a dia». El gerent del CatSalut també remarca que els hospitals de la demarcació tenen a punt els plans de contingència per donar resposta a un eventual augment de les necessitats d’ingressos.

Actualment hi ha una seixantena de places d’UCI estructurals entre el Trueta i el Santa Caterina, amb capacitat d’ampliar-les fins a les 130 si calgués. Salut ha analitzat la resposta als hospitals durant la primera onada i té una previsió d’espais dins dels equipaments sanitaris. Així, segons ha concretat Carreras, no preveuen haver d’habilitar pavellons o equipaments externs als hospitalaris.

 

Carreras també ha exposat que compten amb suficients Equips de Protecció Individual (EPI) i respiradors per a la segona onada però admet que preocupa una possible manca de professionals, sobretot d’infermeria. Per això, si calgués, preveuen poder incorporar altres perfils de treballadors perquè alliberin els sanitaris de les tasques administratives i així es puguin centrar a assistir els pacients.

Segons ha remarcat el gerent del CatSalut, l’augment de casos no s’ha traduït en més pressió a les urgències dels hospitals perquè és l’atenció primària l’encarregada de fer seguiment dels possibles positius de covid-19. En aquest sentit, ha recordat que Salut està desplegant un pla de reforç als CAP per reduir pressió als professionals.

ACN

 

La quarta planta de la Residència Horts de Miró de Reus acull des d’aquesta setmana pacients derivats de Covid-19  

Vista externa de la residència.

La residència de gent gran Horts de Miró acull des d’ahir, en el dispositius habilitat específicament a la quarta planta, residents positius de COVID19 que han hagut des ser traslladats d’altres centres residencials. El dispositiu té una capacitat de 25 places addicionals.

Aquesta mesura s’emmarca en el pla de contingència per a residències de gent gran dissenyat per les conselleries de Salut i Treball, Afers Socials i Famílies per tal de garantir el màxim nivell de protecció i atenció a les persones que viuen en centres residencials. El cost de les places addicionals l’assumirà Treball, Afers Socials i Famílies.

La residència de gent gran Horts de Miró té una capacitat de 29 places. El servei actual de residència per a persones grans es presta en les plantes segona i tercera de l’edifici en el qual a la planta baixa hi ha el centre d’atenció primària Reus IV.

La residència és titularitat de l’Ajuntament de Reus i la gestió la té encomanada la Fundació Educativa i Social.

A la planta quarta, que fins els moment es trobava tancada, s’han fet adequacions per millorar la sectorització i s’ha equipat per tal que es pugui donar servei per atendre persones que viuen en altres establiments residencials on no es pot portar a terme un aïllament en les condicions establertes per les autoritats sanitàries.

El centre es trobava disponible per a la recepció de nous residents des dilluns, 12 d’octubre. Ahir van ingressar els primers quatre pacients provinents de la Residència Calafell Park i avui n’han ingressat quatre més.

Redacció

 

Tancada l’escola bressol Montsant de Reus per un positiu de covid-19

El centre té una capacitat de 41 places. Foto: Reuscat

L’escola bressol Montsant de Reus ha estat tancada aquest divendres després de confirmar-se un cas de covid-19, segons ha informat el Departament d’Educació a través de l’aplicació Traçacovid. L’escola atén infants d’entre quatre mesos i tres anys. Té una capacitat de 41 places, que es troben distribuïdes en tres aules. Actualment és l’únic centre escolar de Catalunya tancat pel coronavirus.

ACN

 

40 joves participen aquest divendres a Reus en el càsting per formar part de la nova campanya del Carnet Jove  

El Carnet Jove farà demà divendres el primer dels cinc càstings presencials arreu de Catalunya per escollir un total de 30 nois i noies que formaran part de la campanya de promoció del carnet pel proper any 2021.

Al llarg del dia hi ha citats al Centre d’Art Cal Massó de Reus un total de 40 nois i noies d’entre 12 i 31 anys i procedent de diferents poblacions del Camp de Tarragona que van resultar seleccionats/des d’entre els 1.643 aspirants catalans/es que van participar en un vídeo-càsting el mes passat.

Els participants acudiran a Cal Massó amb cita prèvia i atenent a totes les mesures de prevenció del contagi de la Covid-19. Així, mai coincidirà més d’un jove a les proves, sinó que el participant entrarà quan l’anterior ja hagi sortit. Un cop a dins, un equip audiovisual de l’agència de publicitat Caldas Naya i de la productora Edu Pérez Càsting els farà diferents proves de posada en escena davant les càmeres.

Cambrils participa a la primera jornada de Serveis Públics d’Ocupació de Catalunya

La jornada es portarà a terme a les 13:30 hores a Institut Municipal de Formació i Empresa IMFE Mas Carandell, al carrer Terol, 1 (Barri Gaudí).

L’àrea de Polítiques Actives d’Ocupació de l’Ajuntament de Cambrils i una àmplia representació tècnica dels Serveis Públics d’Ocupació i Desenvolupament Local de Catalunya es reuniran a Reus amb l’objectiu de reclamar el seu reconeixement com a principals actors per a la dinamització socioeconòmica dels territoris, posar en valor la gestió pública de les polítiques actives d’ocupació i traslladar, al Servei Públic d’Ocupació de Catalunya-SOC i a d’altres administracions superiors, propostes de treball conjunt per la optimització dels recursos públics i l’adaptació i consolidació de programes i projectes dirigits a les persones i a les empreses del país.

La jornada tindrà lloc el proper divendres 9 d’octubre i s’ha convidat a la premsa a la lectura del manifest i conclusions que es portarà a terme a les 13:30 hores a Institut Municipal de Formació i Empresa IMFE Mas Carandell, al carrer Terol, 1 (Barri Gaudí).

A la jornada de treball es proposa formalitzar amb la representació tècnica dels Serveis Públics d’Ocupació i Desenvolupament Local de Catalunya un sistema de treball conjunt de caràcter col·laboratiu que permeti assolir els objectius següents:

 • Fomentar el reconeixement del paper clau de les entitats locals com a principal actor dels processos de desenvolupament territorial atesa la seva trajectòria, proximitat a les persones i les empreses, coneixement de la realitat i representativitat democràtica.
 • Portar a terme el desplegament de la Llei d’ordenació del sistema d’ocupació i del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya amb visió territorial i descentralitzada.
 • Planificar i treballar conjuntament amb les administracions superiors, principalment el SOC, en l’elaboració dels programes, la seva programació i el pressupost d’aquests tenint en compte les diferents diagnosis territorials i locals.
 • Accedir, com administracions del sector públic amb les que es comparteix un objectiu comú, a informació sobre el pressupost i la programació del SOC per a poder anticipar i preparar actuacions en temps real, relacionades amb la situació de crisi.
 • Flexibilitzar o, si és el cas, remodelar els programes en funció de les necessitats dels territoris i a l’evolució de l’economia, de manera que s’adaptin a la diversitat del territori català, a les necessitats actuals, a les sobrevingudes i a les que es manifestin en els propers mesos, de difícil previsió.

Aquesta iniciativa sorgeix de la representació tècnica d’Ajuntaments, Consells Comarcals, Consorcis i Agències de Desenvolupament Local que durant mes de 30 anys gestionen les polítiques actives d’ocupació dels seus territoris i comparteixen experiències i inquietuds.

Per a mes informació es poden adreçar a IMFE Mas Carandell correu@mascarandell.cat  i als telèfons 977010850 i 695 65 16 42

Redacció

 

El Trapezi en Viu omplirà Reus de circ en la seva edició més excepcional del 23 al 25 d’octubre 

La Fira de Circ de Catalunya Trapezi celebrarà el «Trapezi en Viu» del 23 al 25 d’octubre a la capital del Baix Camp. Es tracta del «tercer moment» d’aquesta 24a edició excepcional del 2020 que s’ha hagut de reinventar a causa de la covid-19. Al maig, mes en què s’havia de celebrar la Fira d’enguany, es va posar en focus en la presentació virtual de les companyies; durant el juliol es van celebrar les jornades professionals en un format semipresencial i ara, a la tardor, la Fira s’entrega al públic a través de les actuacions de les companyies en viu i amb una programació que segueix apostant pel talent, la coproducció i les noves creacions.

En aquest sentit, Leandro Mendoza, director artístic de la Fira de Circ de Catalunya Trapezi, ha destacat el gran èxit d’haver pogut tirar endavant totes les seccions de la Fira en una edició afectada per circumstàncies molt complicades. «Malgrat les dificultats, hem estat capaços de mantenir els espais tradicionals de la Fira a través de les memòries poètiques virtuals que vam presentar el maig, adaptant l’àrea professional amb les jornades que vam celebrar al juliol, i apropant-nos al públic, en viu, aquesta tardor, mantenint l’excel·lència de la Fira com a punt de trobada del sector i aparador dels millors espectacles de circ» ha afirmat Mendoza.

Per la seva banda, Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus, ha afirmat que «l’Ajuntament de Reus ha treballat des del compromís i conjuntament amb la Generalitat, la Diputació de Tarragona i l’organització de la Fira Trapezi per poder mantenir, en aquest any difícil, la cita anual del Circ de Catalunya de Reus, ciutat que es bolca any rere any amb la Fira, en una clara aposta per impulsar la cultura i protegir al sector professional del circ, a la creativitat, als creadors i al públic en l’escenari actual».

Alhora, Miquel Curanta, director de l’Institut Català de les Empreses Culturals, ha volgut posar en valor «la gran capacitat d’adaptació de la Fira Trapezi, així com la flexibilitat de les companyies i els professionals». Curanta també ha fet èmfasis en el paper del Trapezi com a mercat estratègic i ha volgut «fer una crida a tots els programadors perquè vinguin al Trapezi i coneguin les noves propostes del sector en un espai totalment segur». Finalment, el director de l’ICEC ha recordat que «el Trapezi és un dels agents clau en el Pla d’Impuls del Circ que es va activar l’any passat i s’ha començat a desplegar aquest 2020 amb la mirada posada al futur».

El programa de la 24a edició: el millor talent de casa nostra

Durant tres dies, la Fira Trapezi portarà a Reus més d’una vintena de companyies per mostrar el talent del millor circ contemporani actual, enguany a nivell nacional, a causa de les restriccions derivades de la greu crisi sanitària mundial. La programació s’ha adaptat a les circumstàncies vetllant sempre per l’excel·lència i la promoció del talent.

La Fira Trapezi continua apostant per les coproduccions i presenta, en aquesta 24a edició, l’espectacle «Mentir lo mínimo», una idea original de la companyia Alta Gama i que constitueix una experiència col·lectiva en un lloc inusual, una pista blanca, llisa, mínima on a través del moviment, del pes i de les direccions, els intèrprets mantindran un diàleg amb el públic on les preguntes seran les mateixes però les respostes mai seran iguals.

A més, l’edició d’enguany comptarà també amb dos guanyadors del Premi Nacional de Circ. Per una banda, la companyia Vavién Circo, guardonats l’any 2016, presenten «Esencial», un espectacle que parla de les transicions on cinc personatges juguen, somien i inicien un viatge on les decisions vitals serà sempre el camí més fàcil; tot plegat en una escenografia inspirada en ‘Arcoíris de Waldorf’, amb tints poètics, idònia per crear ambients màgics per treballar equilibri i harmonia. D’altra banda, el 24è Circ d’Hivern de l’Ateneu Popular 9 barris, que van rebre el Premi l’any 2019, presenten «Sopa i el que el vent no s’emportà», un espectacle que explora amb humor i tragèdia un seguit de dinars de Nadal d’una mateixa família a través de diverses generacions; amb cinc intèrprets que incorporen sis disciplines diferents: volant, corda fixa, capil·lotracció, acrobàcia, trapezi i acrobàcia en moviment amb breakdance).

Un altre dels plats forts serà l’espectacle «Déja Vu», una coproducció del Grec Festival de Barcelona amb el suport de l’ICEC – Generalitat de Catalunya i l’INAEM. La companyia de Manolo Alcántara, arriba amb aquest muntatge especialment arriscat, a la vegada que fascinant i suggeridor que reflexiona sobre la distància existent entre realitat i somni.

La clausura d’aquesta 24a edició de la Fira Trapezi anirà a càrrec de la Cia Pistacatro i la seva Orquestra de Malabares, un espectacle d’allò més especial que relaciona música i circ amb sis malabaristes i una banda municipal. Un concert on els malabaristes formen un ballet aeri i els músics de la banda, fora de la seva zona de confort, participen gairebé com a actors en un espectacle teatral tocant temes i estils fora del comú.

Nous espais i escenaris adaptats

Pel que fa als espais de la Fira, enguany s’han incorporat dos nous escenaris per ampliar el radi d’actuació del festival i tenir espais delimitats a l’aire lliure: la plaça de l’Arquitecte Antoni Sardà i el pàrquing de Sant Serapi. Alhora, s’ha previst el muntatge de dues carpes de circ, una a la plaça d’Anton Borrell i l’altra al Mas Iglesias. A més, aquest any la Fira inclou una nova ubicació del Trapexic, a la bassa del Mas Iglesias, com a espai familiar i seguint la línia de les festes de Misericòrdia, amb espectacles gratuïts.

De la mateixa manera, es vetllarà per l’aplicació escrupolosa de les mesures d’higiene i seguretat pertinents, adaptades al context de la covid-19, com ara la neteja i desinfecció constant dels espais que acullen espectacles, tant dels artistes com públic; la reorganització d’aforaments segons espais, sempre mantenint les mesures i distàncies de seguretat; el disseny de recorreguts d’entrada i sortida per evitar creuaments de persones; i el control de les localitats i els accessos als espais dels espectacles per poder realitzar en tot moment la traçabilitat corresponent.

Les entrades es podran adquirir a partir del 10 d’octubre a través del web www.trapezi.cat.

Redacció

 

Hotels de Tarragona i Reus pateixen ocupacions de només el 20 per cent

Una piscina d’un hotel de la Costa Daurada, aquest estiu. Foto: ACN

Restaurants que no tancaven passat l’estiu estan abaixant les persianes per estalviar-se les depeses de l’hivern i així poder obrir l’any vinent. És un dels fenòmens negatius que ve associat a la crisi econòmica derivada de la sanitària, i que ha exposat a Tarragona21 el president dels hostelers de la província, Francesc Pintado.

Es tracta de restaurants de la costa, però també hi ha casos a Tarragona. ‘És un ofici molt sacrificat, on has de deixar-t’hi moltes hores i el que fan és fer calaix per passar l’hivern’. Hi ha restauradors que prefereixen no obrir, ‘perquè així perden menys o no perden’, afirma el cap de l’Associació d’Hostaleria de la Província de Tarragona. En els propers mesos s’estarà a l’expectativa de si es produeixen tancaments d’establiments, un dels grans temors del sector.

Un dels gran drames s’està vivint en els hotels urbans. Hotels de Tarragona i Reus, que començaven ara la lliga, s’estan situant en ocupacions de només el 20 i el 30 per cent: ‘Són els de Tarragona i Reus, bàsicament, que ho estan passant francament malament’, subratlla Pintado. ‘Hem evidenciat que les empreses no es mouen, no fan presentacions, no fan reunions d’equip, no hi ha desplaçament d’agents comercials, hi ha teletreball, i es deixen d’ocupar habitacions i no hi ha lloguer de sales’. La gran excepció és el nou hotel Imperial Tarraco, reobert justament aquest estiu de la mà de la cadena reusenca H10.

El calvari de la gastronomia

El balanç dels resultats econòmics del sector gastronòmic durant l’estiu ha estat molt variable segons la zona. Així, Salou i la Pineda, destins amb una oferta gastronòmica dimensionada per a vuit milions de pernoctacions, ‘ho han passat i ho estan passant fatal. Ha estat una temporada catastròfica’. Cambrils, amb més segones residències i situat com a cor gastronòmic de la província de Tarragona, tot i que també té aquesta touroperació, ‘s’ha salvat de manera digna’, detalla Pintado.

La resta de la província, salvant Reus -amb un confinament especial que ha fet que també ‘ho passin molt malament’-, ‘han salvat la temporada’. Tarragona, al seu torn, s’ha comportat igual que a la resta de la província: ‘Ha pogut treballar i en no haver sortit la gent de vacances s’han fet despeses a la ciutat, ocupant terrasses’.

Tenint en compte que el sector de la restauració va passar tres mesos tancat, mantenint les despeses fixes i sense entrada de diners, i havent fet un bon estiu climatològic, el resum seria que ‘estem afrontant l’hivern amb més calma’.

En canvi, destins poc massificats amb hotels petits, cases rurals i càmpings, com passa a les Terres de l’Ebre, la Conca de Barberà i el Priorat -comarca on el seu fort no és l’estiu-, ‘han treballat fins i tot per sobre d’altres anys’, incloent-hi també en aquest llistat positiu comarques com l’Alt Camp o el Baix Penedès.

Jaume Garcia