.

Catalunya ha registrat aquesta setmana, i per primer cop, uns nivells similars de mobilitat respecte a abans de la crisi generada pel coronavirus, és a dir, d’abans que les autoritats decretessin l’estat d’alarma. Així, es desprèn del mapa de mobilitat ‘City Analytics’, llançat per Endesa X, la innovadora línia de negocis d’Endesa, en coordinació amb Enel X i HERE Technologies, líder mundial en serveis de dades cartogràfiques, en suport de l’emergència de la Covid-19.

Aquesta eina permet veure el moviment de les masses de població gràcies a la recopilació de dades agregades totalment anònimes. La plataforma, inicialment pensada com un servei de dades per a impulsar l’avanç de les Administracions Públiques cap a les ciutats intel·ligents (smart cities), es va adaptar a l’excepcional situació d’estat d’alarma i s’ha convertit en una eina útil per a analitzar la mobilitat.

La mobilitat a Catalunya ha experimentat una evolució ascendent en les darreres setmanes fins a la seva recuperació. Així, l’increment d’aquesta setmana respecte a la passada és d’un 2% més, fet que fa que ens trobem per primera vegada lleugerament per sobre (1%) de les dades registrades a principi d’any. En concret, a la demarcació de Tarragona, els desplaçaments han crescut un 6%.

D’aquesta manera, les dades de Catalunya revelen que la disminució més gran del moviment de la població es va produir els dies 10 i 13 d’abril, acabat de prorrogar l’estat d’alarma, amb una caiguda del 83% en els desplaçaments respecte al període de referència (des del 13 de gener fins a l’1 de març). A més, també es va reduir la distància mitjana recorreguda (en quilòmetres), que aquest mateix dia, 13 d’abril, el qual va experimentar un descens del 83%.

Així mateix, el 16 de març, l’endemà passat de l’inici de l’estat d’alarma, els catalans ja havien reduït la  mobilitat en un 26% respecte a començaments d’any. Amb l’establiment de la desescalada, la variació de la mobilitat a Catalunya respecte als primers mesos de l’any va ser d’un -36% en la fase 0 (4 de maig), un -30% en la fase I amb l’excepció de  Barcelona, que estava a la 0,5 (18 de maig) i un -26% en el dia de finalització de l’estat d’alarma (21 de juny).

En aquest moment, Catalunya es trobava entre els territoris on es registrava una menor taxa de mobilitat essent Canàries (-36%) i Andalusia (-26%) les capdavanteres, mentre que Ceuta (+15%) i Astúries (-1%) van realitzar un major nombre de moviments. Els fluxos de sortida registrats a Catalunya durant el 21 de juny estaven distribuïts en un 64% cap a Aragó i un 36% cap a la Comunitat Valenciana, mentre que la distribució dels fluxos d’entrada van ser un 57% cap a Aragó i un 43% cap a la Comunitat Valenciana.

A més, també s’ha llançat l’eina City Dash Public Health. Aquest estudi permet a l’usuari observar la mobilitat de les persones entre territoris i entre les 48 ciutats més poblades d’Espanya, entre les quals es troben fins a sis ciutats catalanes: Badalona, Barcelona, Lleida, Sabadell, Tarragona i Terrassa. A data 9 de juliol, la mobilitat en les quatre demarcacions catalanes respecte a la data de referència (del 13 a l’1 de març) i la seva distribució per flux entrant i sortint mostra que ja s’ha superat la mobilitat respecte al període pre-Covid de la següent manera:

Endesa X desplega aquesta eina tecnològica que permet la presa de decisions des del coneixement dels moviments agregats dels ciutadans, amb el que es pot planificar una estratègia preventiva per a evitar aglomeracions. El processament de dades possibilita extreure alguns indicadors clau com la variació percentual de moviments diaris en un territori o el coneixement del percentatge d’entrades i sortides d’un municipi, així com la possibilitat de visionar l’origen i destinació dels desplaçaments diaris entre les 50 ciutats espanyoles més grans.

Segons explica Josep Trabado, director general d’Endesa X: “La plataforma ‘City Analytics – Mapa de mobilitat’ forma part del portafolis de solucions smart city que oferim per a ser el soci tecnològic i energètic de referència de les ciutats, integrant la gestió dels diferents serveis de la ciutat, no sols l’enllumenat públic intel·ligent, sinó també la gestió del trànsit, la seguretat, la videovigilància o la gestió dels punts de recàrrega”.

Fins al 31 de juliol de 2020 es pot accedir a aquesta plataforma de forma gratuïta a través d’aquest enllaç https://enelx-mobilityflowanalysis.here.com/dashboard/ESP/index.html

Redacció