.

.

TOTS 21

El càncer de colon és el més freqüent a  Tarragona i a Catalunya. Foto: ABC

El càncer de colon és el més freqüent a Tarragona i a Catalunya. Foto: ABC

Quan acabi aquest 2015 s’hauran diagnosticat 4.000 nous casos de càncer a la província de Tarragona. Aquestes són les xifres estimades de la Fundació per la Investigació i Prevenció de Càncer (Funca). Segons ha explicat el director de la fundació a Tarragona 21, Jaume Calcera, aquesta xifra correspon a la tendència a l’alça d’aquest tipus de càncer a tota Catalunya. El càncer colorectal és el més freqüent a Tarragona així com a tot el territori català, al llarg d’aquest any s’hauran diagnosticat a la nostra província uns 400 casos nous en homes i 290 en dones.

L’augment anual dels casos de càncer des del 2000 al 2009 de casos entre homes és del 0’8% mentre que en les dones és quasi el doble –un 1’6%-. Tot i que Calcera explica que les xifres en el cas de les dones continua sent significativament inferior a les dels homes.

Davant la polèmica arran l’estudi de l’OMS pel consum de carn, Galceran coincideix amb la posició dels dietistes tarragonins concloent que la clau per la prevenció d’aquesta malaltia és la moderació en el consum. Cal recordar que l’estudi conclou que per cada 50 grams de carn processada i embotit el risc de patir un càncer és superior 18%.

“Un dieta adequada i els bons hàbits alimentaris” són fonamentals però concreta dient que “s’ha de consumir carn perquè algunes de les vitamines que conté no les tenen altres aliments” tot i que també afirma “és aconsellable el consum de proteïnes vetegals”. D’altra banda, afirma amb rotunditat que “no es pot comparar consumir embotits i carn processada amb el tabac”, tal com s’ha fet en els darrers dies. “El consum de tabac és molt més perjudicial tenint en compte que els fumadors tenen un risc superior al 20% de patir càncer de pulmó o laringe”, explica.

Un increment superior al 20% a tota Catalunya

L’informe del ‘Pla contra el Càncer a Catalunya’ del Departament de Salut de la Generalitat preveu un increment superior al 20% de casos de càncer a Catalunya entre el 2010 i 2020. Les dades indiquen el nombre de casos a Catalunya passarà de prop de 21.500 homes diagnosticats al 2010 fins a més de 26.400 al 2020. En el cas de les dones, el nombre dels casos passarà d’uns 14.700 a més de 18.300. En el seu conjunt aquestes dades suposen un creixement del 22,5% i 24,5% respectivament.

L’estudi preveu que en els propers anys s’incrementin els tumors de còlon i recte, en cas dels homes. En el cas de les dones el càncer de pulmó experimentarà un creixement més important (un augment de 192%) .

L’estudi conclou que el càncer de pròstata –que ha tingut un increment interanual del 6,3%. És el tumor més freqüent entre els homes, seguit pel de pulmó i el colorretal. En les dones, el càncer de mama, és el tumor més freqüent seguit pel de còlon i de recte. Cal destacar que el càncer colorectal és el tumor més freqüent entre els dos sexes.

Segons els experts, aquesta projecció del càncer a Catalunya s’atribueix principalment a l’envelliment de la població ( 12% del 22,5 % de creixement previst de casos incidents, front a 9% sobre un augment previst del 24’55 en el cas de les dones).

En el context Europeu, Catalunya té unes tasses d’incidència globals intermitges-altes entre els homes i baixes en les dones, amb l’excepció rellevant del càncer de bufeta urinària, en el que té una de les incidències més elevades d’Europa.