.

.

TOTS 21

Imatge de l'accés principal a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona. Foto: ACN

Imatge de l’accés principal a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona. Foto: ACN

Avui dimecres 7 de juny és el Dia Mundial del Donant d’Òrgans. A la província de Tarragona, l’any 2022 es van recuperar les taxes que van disminuir durant els anys 2020 i 2021 per la covid, tant de donacions com de trasplantaments. La cap de Servei de Medicina Intensiva i coordinadora de Trasplantaments i Donacions de la província de Tarragona, la Dra. Maria Bodí, afirma que “els primers quatre mesos de 2023, de gener a abril, hi ha hagut nou donants, més que al 2022 en el mateix període”. L’any 2022 hi va haver 15 donacions en total. A més, en el transcurs dels quatre primers mesos de 2023, s’han fet 51 trasplantaments, 10 dels quals han estat de pacients vius. Els òrgans més trasplantats han estat de ronyons (36), fetge (9), cor (3) i pulmons (3). Durant el mateix període de l’any 2022 se’n van fer 28.

La Dra. Bodí explica que per fer una donació es té en compte l’edat del pacient i les malalties prèvies que hagi pogut tenir, i es fa una avaluació exhaustiva dels òrgans de la persona que mor”. Quant a les llistes d’espera, la coordinadora apunta que “la llista d’espera ha baixat respecte a l’any 2022”.

Una persona que mor pot donar el cor, els pulmons, el fetge, el ronyó, el pàncrees o l’intestí “i regala molts anys de vida a la persona que necessita l’òrgan”, assegura la Maria Bodí. Les bones dades de la província es deuen, principalment, “a la generositat de les persones, dels donants i dels familiars”, reconeix la metgessa. L’organització i la coordinació que hi ha entre les persones responsables, els hospitals i tota la xarxa de professionals que hi intervenen, juntament amb la seguretat de les cirurgies i els tractaments posteriors, també són essencials per obtenir aquestes bones dades.