.

.

TOTS 21

La Taula, es convocarà per primera vegada el proper mes de desembre i es preveu que tingui lloc cada dos mesos.

Coincidència o no amb la carta enviada des d’ICOMOS a l’ajuntament reclamant-lis tot un seguit d’actuacions ue no fessin perillar la concessió de la condició de Patrimoni de la Humanitat, a la sessió del Consell del Patrimoni del consistori tarragoní celebrada aquest dimecres, el conseller del ram, Hermán Pinedo, ha presentat la Taula de Gestió del Patrimoni. Aquest ens, un dels punts reclamats des de l’organisme que actua d’ulls i oïdes de la UNESCO en les seves recomanacions o advertències (a convenir), es convocarà per primera vegada el proper mes de desembre i es preveu que tingui lloc cada dos mesos. La Taula estarà conformada per les tres administracions competents en matèria de Patrimoni, que són: Ajuntament de Tarragona, Generalitat de Catalunya, a través dels departaments de Cultura i Patrimoni, i Ministeri de Cultura. Aquesta nova eina, que tindrà un enfocament principalment tècnic, segons el conseller “té com a principal objectiu generar un marc de gestió participativa i col·legiada en la gestió del patrimoni”.

En aquest sentit, un dels plantejaments fonamentals, és “impulsar la transversalitat en la gestió d’aquesta matèria” i ha especificat Pinedo “per tal de desenvolupar, entre tots, plans d’actuació estratègics per a la preservació, conservació i cerca de noves fonts de finançament”. Per tant, es manté el Consell Assessor del Patrimoni com un òrgan on debatre i analitzar propostes i d’altra banda, la Taula de Gestió que serà qui, des d’una perspectiva tècnica i consensuada entre tots, prengui les decisions oportunes i vehiculi els projectes perquè siguin viables.

“Aquests dos espais de treball són necessaris i complementaris per a la nova gestió del patrimoni que des de l’Ajuntament estem tirant endavant”, perquè “volem que compti amb noves perspectives de diferents àmbits, com el turisme, l’educació, el medi ambient o l’accessibilitat, convidant a participar experts i institucions en temes puntuals”, ha finalitzat el conseller.

La CUP rebaixa expectatives: “Està en una fase molt embrionària”

Des de la CUP, en canvi, han reduit expectatives. “És una proposta que està encara en una fase molt embrionària i queda molta feina a fer per tal de posar-se en contacte amb la resta d’entitats, administracions i experts que haurien de formar-ne part. Considerem, doncs, que l’anunci realitzat pel govern local és del tot precipitat ja que encara queda molt camí per recórrer”, han afirmat els anticapitalistes en un comunicat.

“Celebrem que per fi veiem passes endavant per fer efectiva aquesta Taula i es comença complir l’únic acord pressupostari que no necessitava de cap partida -continuen-, sinó voluntat política. Aplaudim que després d’un any de converses amb la CUP, el conseller de Pinedo hagi entès la importància de disposar de la Taula de Gestió de Patrimoni i capgirar la gestió patrimonial de la ciutat, que és un jaciment arqueològic viu. Tot i així, lamentem que els deures es presenten tard i a corre-cuita”, conclou la nota de la CUP.

Redacció