.

Imate virtual de com quedarà l’entorn

L’Ajuntament de Tarragona inicia dimarts que ve, dia 22, el gran procés de transformació del centre de la ciutat, amb el projecte de conservació i accessibilitat del Fòrum de la Colònia Tàrraco.

Un pont nou accessible, refugis climàtics amb arbres, jocs infantils i fonts a l’espai urbà formaran el nou conjunt, a la vegada que es transformaran els carrers de la zona per afavorir la vianalització i subratllar l’espai, a més de canviar la ubicació de l’entrada.

En aquest sentit, a partir de la setmana vinent i durant els propers vuit mesos, aquest espai emblemàtic de la ciutat se sotmetrà a una sèrie de canvis arqueològics, arquitectònics i urbanístics que sumaran, en el futur, un espai més per a la ciutat.

Les obres començaran amb la intervenció arqueològica. Entre els elements patrimonials que es beneficiaran de la intervenció hi ha el Temple Capitolí, dedicat a Júpiter, Juno i Minerva, que guanyarà aproximadament un metre de superfície visitable. Al costat hi ha una àrea que únicament s’ha excavat el 1925 i ara, un segle després, es completarà. “Només en tenim fotografies i plànols i segur que depara moltes sorpreses”, ha apuntat Cris Salom, director del Museu d’Història de Tarragona. No es descarta fer noves troballes arqueològiques ja que des de 1925 no s’hi ha excavat.

En el marc dels ajuts europeus Next Generation, l’any 2021 el Grup Ciutats Patrimoni de la Humanitat anunciava una subvenció de 3MEUR per tirar endavant el projecte de manteniment i rehabilitació del Fòrum, que s’inclou en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. A la subvenció s’hi sumen 500.000€ aportats per l’Ajuntament.

Un altre detall de la futura intervenció

En aquest sentit s’adapta un projecte anterior a les necessitats de la normativa vigent dels fonts europeus, com es la part de sostenibilitat, perspectiva de gènere i eficiència energètica, com a eixos principals; així com la reinserció del monument al teixit urbà a través d’un pla de museïtzació integral i finalment l’actualització de l’entorn amb instal·lacions de xarxa de comunicació, electricitat, clavegueram, i aigua entre d’altres serveis.

A la presentació d’aquest matí, on hi ha assistit l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, junt amb la subdelegada del Govern a Tarragona, Elisabet Romero; el conseller de Patrimoni, Nacho García Latorre, i els principals responsables de l’obra, l’alcalde ha volgut destacar que “aquesta és una inversió molt potent, de les més destacades d’aquest 2025 i dels Next Generation que té Tarragona” i ha afegit “que suposarà una gran transformació al centre de la ciutat i un pol d’atracció molt gran, tant per als visitants com per als tarragonins i tarragonines”.


Altres notícies:


El darrer contracte

Aquest passat mes de febrer es va adjudicar el darrer contracte per poder engegar amb l’obra complerta el proper 22 d’abril. En aquest sentit direcció facultativa, constructora, empresa d’arqueologia i serveis, entre d’altres; van posar el calendari en comú amb l’Ajuntament per coordinar també, a banda de les obres, totes les afectacions que a partir d’ara i durant els propers vuit mesos s’aniran desenvolupant en funció de les tasques.

L’alcalde, amb el conseller de Patrimoni i la subdelegada del Govern central. Foto: Joan Carles Borrachero

Abans, però, del seu tancament, el cap de setmana es podrà visitar el recinte a mode de comiat, en jornades de portes obertes els dies 19 i 20 d’abril en horari de 9 a 20.45 dissabte i de 9 a 14.30h diumenge. En aquest sentit el conseller de Patrimoni ha destacat que “volem que la ciutadania s’acomiadi de l’actual espai, amb un record més fresc del que hi ha ara i del canvi tan brutal que suposa aquesta obra”.

El projecte

La zona urbana afectada la formen les dues illes que ocupa el recinte del Fòrum de la Colònia travessades pel carrer Soler i delimitades pels carrers Fortuny a l’est, Lleida a l’oest Gasòmetre al sud i Cervantes al nord.
Els objectius de la intervenció són, principalment:

La conservació-restauració de tots els elements arquitectònics i arqueològics del recinte històric.

La creació d’un nou accés al públic pel carrer Cardenal Cervantes.

L’accés actual al carrer Lleida deixarà d’existir reomplint i integrant aquest espai per ampliar l’àrea de la basílica forense i serveis propis.

La construcció d’un pas elevat creuant el carrer Soler, per tal de comunicar les dues illes, com alternativa a l’actual pont que no permet el pas de persones amb mobilitat reduïda.

La creació de refugis climàtics amb arbres, jocs infantils i fonts a l’espai urbà a ambdós costats de la cruïlla de Soler amb Cardenal Cervantes.

La pavimentació dels carrers Soler i Cardenal Cervantes per a vianants i la instal·lació de nou enllumenat públic i ornamental.

Les afectacions al trànsit

Les afectacions al trànsit i als veïns, comerços i ciutadans en general, serà també de rellevància. Detallem el més destacat:

Tall de trànsit del tram del carrer Soler que discorre entre Gasòmetre i Cardenal Cervantes per a la disposició de tota la infraestructura necessària (casetes, contenidors, aplegaments, etc.)

Reducció a un carril de circulació al carrer Cardenal Cervantes entre Lleida i Fortuny. Això obligarà a:

Supressió de les places d’aparcament

Supressió de les àrees de càrrega i descàrrega

Reubicació de les bateries de contenidors de recollida de residus

Eliminació d’una zona d’estacionament i les reserves de càrrega i descàrrega al carrer Lleida

El carrer Soler quedarà integrat a la zona d’obres des del carrer Gasòmetre fins Cardenal Cervantes

Tàrraco i el Fòrum de la Colònia

El Fòrum de la Colònia va ser el centre neuràlgic de Tàrraco. Els carrers principals hi conduïen i s’hi concentrava tota l’activitat pública de la ciutat, per la qual cosa es va convertir en un punt de trobada i de reunió de les elits locals. A més, s’hi va desenvolupar tota l’activitat administrativa. Va ser, en definitiva, el cor de la vida social i política de la colònia.

S’ha documentat una primera plaça construïda en època republicana i presidida pel temple dedicat a la tríada capitolina ―Júpiter, Juno i Minerva. Possiblement, aquest espai estava envoltat per porticats. En època augustiana, amb la construcció del teatre, la plaça va sofrir una primera transformació obrint-se al mur de tancament de la graderia o cavea.

Finalment, en època tiberiana es va construir una nova plaça pública annexa (forum adiectum), més elevada respecte de la primera plaça. Aquest nou fòrum estava presidit per una basílica de tres naus, una de les quals s’obria a una nova plaça porticada per tres dels seus costats. El porticat del costat sud se sustentava sobre un criptopòrtic documentat en recents excavacions realitzades al carrer Gasòmetre.

El Fòrum local estava situat a la part baixa de la ciutat romana, dins l’àrea residencial, a mig camí entre l’espai administratiu provincial i el port. Actualment es troba delimitat pels carrers Cardenal Cervantes, Lleida i Gasòmetre.