.

El conseller Xavi Puig en una imatge d’arxiu. Foto: Manel R. Granell

Si això de la Cosa Pública dels antics romans, entesa amb el pas del temps com política cada cop més en minúscules, ha de servir per arreglar problemes i no pas per a crear-ne, la col·laboració entre administracions ha de ser una de les portes de sortida al descrèdit imperant. I encara que soni discordant enmig de discursos de devaluació del sistema que volen treure rèdit arribant als budells, hi ha molts exemples que poden servir de tonificant estomacal. Un d’ells el van protagonitzar l’ajuntament de Tarragona, pilotat per ERC, amb el Ministeri de Transports, amb titular del PSOE. La trobada entre representants de tots dos el passat 7 d’abril a Madrid va permetre aproximar cap a la capital de la demarcació entre 6 i 8 milions d’euros provinents de fons estatals per inversions viàries clau per al municipi. “La nostra proposta va agradar molt, i si bé no puc dir que l’acord estigui tancat, sí que va ser ben rebuda perquè va en la línia del que demana Europa als estats membres pel que fa a mobilitat”, afirmava a Tots21 el conseller de Territori i Mobilitat, Xavier Puig.

Ell va ser un dels participants en la reunió, juntament amb l’alcalde, Pau Ricomà, una Núria Pallarès que ja exercia com a directora de Territori i l’arquitecte municipal Ricard Mestre. La cita va ser facilitada per la senadora republicana tarragonina Laura Castel, i per part estatal hi era present la plana major de Carreteres. La trobada va permetre anar per feina perquè tant Puig com el representant d’aquesta àrea del ministeri a la subdelegació del Govern, Alberto Hernández, havien desbrossat el camí i perfilat els detalls en reunions prèvies. Uns contactes que van permetre “elevar un proposta d’acord d’inversions molt precís”, assenyala Puig, i que se centra en tres aspectes ben perfilats dins d’un de caràcter general.

L’ajuntament de Tarragona vol garantir-se el traspàs de les carreteres que són titularitat del govern espanyol “en perfecte estat, amb les inversions que creiem que encara fan falta” abans de repercutir en benefici del municipi. Definit aquest marc, des del consistori es va proposar la “creació d’un carril bici -agregat al que passaria a ser una via urbana- que ha d’unir Llevant fins a Altafulla per tota l’N-340. Una opció que permetrà tant anar a treballar o a la platja seguin les pautes europees de transició en la mobilitat que també volem posar en pràctica a Tarragona”. En segon lloc, assenyalava Puig, hi ha l’evidència palmària de la saturació del Pont del Francolí de l’avinguda Roma. La solució en aquest cas passa per “la construcció d’un pont adossat a l’actual, amb pilars propis, que permeti la segregació de la circulació de bicis i patints”. Aquest nou element urbà “podria estar aixecat en quatre mesos i permetria enganxar el centre amb el carril bicii de Ponent, que ja està fet fins a l’alçada de l’Autolica, per situar-nos”. I finalment des de l’Ajuntament també es va posr damunt la taula la col·locació “de pantalles acústiques a l’A-7 per protegir de la contaminació del soroll als veïns del Parc del Francolí i de la zona de l’Aqüeducte”.

Segons Puig, els responsables del ministeri van veure amb bons ulls la totalitat del plantejament perquè “posàvem en valor dues de les seves línies d’actuació. Encaixava en línia de mobilitat i estímul econòmic que volen promoure i reconeixien que Tarragona era el territori on més calia invertir en aquesta matèria”, assenyalava Puig remarcant de pas que la cita a Madrid “ha estat la primera d’aquest calat en la qual ha estat present un alcalde de la ciutat”.

J.S.