.

.

TOTS 21

Maria Molins, 'levitant, ha presentat la gala junt a Oriol Grau. Foto: Tarragona21'

Maria Molins, ‘levitant, ha presentat la gala junt a Oriol Grau. Foto: Tarragona21’

Tarragona s’ha convertit avui en el gran aparador de la cultura catalana en haver estat seu del lliurament dels Premis Nacionals de Cultura que convoca el Consell Nacional de la Cultura i les Arts. Els grans noms de la cultura nacional han desfilat per l’escenari i per la platea del Teatre Metropol, intel·lectuals com el gran escriptor Enrique Vila-Matas o l’actriu Clara Segura, en una gala conduïda pel tàndem d’actors format pel tarragoní Oriol Grau i per Maria Molins.

Jujol -autor del Teatre Metropol-, Raimon Llull, Enric Granados i els modernistes han estat el leit motiv de la gala ja que celebraven diversos aniversaris. I entre la munió de personalitats premiades, deu en total, ha destacat un col·lectiu reusenc modest, Carrutxa, que s’ha dedicat durant gairebé 40 anys a recuperar el patrimoni etnològic de les comarques del sud d Catalunya, especialment del Baix Camp i del Priorat.

La reusenc Carrutxa, recollint el premi. Foto: Tarragona21

La reusenc Carrutxa, recollint el premi. Foto: Tarragona21

Els seus representants han reivindicat, en recollir el guardó,  “la cultura del sud de Catalunya, massa cops oblidada per una cultura que ha tendit sovint a mirar cap al nord”. Un fort aplaudiment ha acompanyat aquestes paraules d’Adrià Aragonès, que ha recollit el guardó junt a la presidenta de l’entitat, Montsant Fonts.

L’actriu Clara Segura ha posat el to, seguint paraules d Charles Cjaplin, per demanar assossegament, que els sentiments guanyin les presses, “de les que ens hi sentim presoners”. Ha estat la més mediàtic de les guardonades, mentre el gran escriptor català Enrique Vila-Matas, traduït a 30 idiomes, ha recordat que fins fa pocs anys no havia tornat a guanyar premis literaris després d’un primerenc que va obtenir als 12 anys en un concurs escolar “al qual després vaig saber que no es va presentar ningú més”.

L'atriu Clara Segura. Foto: Tarragona21

L’atriu Clara Segura. Foto: Tarragona21

Han estat guardonats també Antaviana Films, en innovació en efectes especials digitals; Lola Badia, filòloga medievalista, el grup circenc Los Galindos -que han deleitat el públic amb un número sobre l’escenari-, el dibuixant i escenògraf Joan J. Guillén, l’escultor israelià Dani Karavan -que s’ha convertit en el primer estranger a rebre el guardó-, el Quartet Casals i la poetessa illenca Antònia Vicens.

L'escriptor Enrique Vila-Matas. Foto: Tarragona21

L’escriptor Enrique Vila-Matas. Foto: Tarragona21

No han faltat els apunts reivindicatius, com dèiem, i com tota gala mostra sempre. Així, l’escultor israelià Dani Karavan, que s’ha dirigit al públic en hebreu, ha reclamat al govern del seu país que “posi fi a l’ocupació de terres palestines, que el poble palestí pugui crear la seva pròpia pàtria i que les nostres fronteres siguin les oliveres”. Paraules massa dolces per no ser correspostes.

Foto de família dels guardonats dalt de l'escenari. Foto: Tarragona21

Foto de família dels guardonats dalt de l’escenari. Foto: Tarragona21

El conseller de Cultura, Santi Vila, ha tancat l’acte reafirmant “l’excel·lència d’aquest teatre”, que com a au Fènix “reneix vinculdada a la creativitat i la resiliència”. L’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, al seu torn, ha mirat al passat cultural de la ciutat i al futur, amb la seu dels Jocs del Mediterrani de 2017. “Avui som, simbòlicment, capital cultural”, ha subratllat i ha recordat que algunbs dels premiats ja van trepitjar el Metropol, com Clara Segura o Els Comediants amb vestuari de Guillén.

J. Garcia