.

Imatge de l’acte, amb els tres distingits al centre. Foto Tjerk van der Meulen 

L’Ajuntament de Tarragona ha atorgat aquesta tarda les distincions al mèrit cultural a Alfred Abad, Belén López i Josep Royo. L’alcalde, Pau Ricomà, ha presidit l’acte que s’ha celebrat al Saló de Plens del Palau Municipal i ha obert l’acte declarant que “el consistori tarragoní vol reconèixer a tres personalitats de la cultura de camps molt diferents, com son la sardana, el flamenc i l’art tèxtil”.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Xavier Puig, ha glossat la trajectòria del sardanista Alfred Abad Gascón. Aquest enginyer industrial nascut a Tarragona el 1962, es vincula amb el món de la sardana amb onze anys al Club Maginet. En la seva joventut funda l’Agrupació Sardanista Tarragona Dansa que ha apropat la sardana a molta gent, especialment als infants. Amb aquesta entitat de la qual en va ser president, ha produït diferents espectacles. Més recentment, Abad s’ha dedicat a la composició de fins a 44 peces sardanistes. Puig ha destacat la seva trajectòria que tot i ser en l’àmbit amateur “li ha donat la vida, la passió i la importància que la sardana es mereix”.

La consellera de Serveis Socials, Cultura i Festes, Inés Solé, ha glossat la trajectòria de la ‘bailaora’ de flamenc Belén López Ruiz. Aquesta balladora nascuda a Tarragona el 1986 va pujar a l’escenari amb cinc anys i, des d’aleshores, ha actuat en ‘tablaos’ i teatres d’arreu del món. Guardonada amb el Premi Nacional de Flamenc, el 2004 forma la seva pròpia companyia, amb la qual ha produït muntatges que han girat per Europa. Pionera de ballar ritmes afrocubans dins del flamenc, López, continua treballant en produccions pròpies i col·laborant amb artistes destacats.  La consellera Solé ha definit la balladora com una “autèntica nena prodigi amb molt de talent des de ben petita, sorgit de Bonavista”.

Per la seva banda la consellera de Capacitats Diverses i Benestar Animal, Elvira Vidal, ha glossat la trajectòria de l’artista Josep Royo Peña. Aquest artista nascut a Barcelona el 1945, es forma a l’Escola d’Art de Sant Cugat del Vallès. Durant la seva joventut crea l’Escola de Tapisseria de Tarragona ‘Taller d’Art’ i crea el reconegut ‘Tapís de Tarragona’ amb Joan Miró que presideix el Museu d’Art Modern de la Diputació. Les seves obres d’art s’han exposat i es poden veure en museus, galeries i exposicions d’arreu del món. Vidal ha destacat en Royo ser “un artista precoç, ja que amb 25 anys ja va començar a treballar amb Miró i portar l’art contemporani del tèxtil a tot el món”.

Finalment, Ricomà ha tancat l’acte de lliurament de distincions al mèrit cultural amb unes paraules d’agraïment als guardonats i la guardonada: “aquestes tres persones han triomfat perquè compten amb l’excel·lència en el que fan, però alhora perquè han sabut transmetre la passió que això els comporta”. I finalment Ricomà ha reiretat que “porten Tarragona al cor, com ells han dit i això ens fa sentir orgullosos a tots”.

Redacció