.

.

TOTS 21

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, amb una de les plaques retirades. Foto: Eloi Tost

L’Ajuntament de Tarragona ha completat la retirada totes les plaques de simbologia franquista dels edificis de la ciutat. Es tracta de les làmines metàl·liques que l’antic Ministerio de la Vivienda col·locava a les façanes dels edificis que construïa i que tenien elements com el jou i les llances falangistes. De les 186 que el Memorial Democràtic va identificar el 2010, l’any passat en quedaven 73. En els darrers mesos el consistori les ha tret. D’aquestes, 29 eren en immobles del centre de la ciutat i les 44 restants estaven situades als barris. Ara, l’ajuntament les guardarà a l’arxiu de la ciutat i enviarà una còpia del dossier de les actuacions al Memorial Democràtic. «Avui Tarragona és una mica més digna», ha dit l’alcalde Pau Ricomà.

El conseller de Memòria Democràtica de Tarragona, Manel Castaño, s’ha expressat en una línia similar i ha apuntat que la retirada «per Tarragona és un tema de dignitat. Per la seva banda, Josep Font , responsable de la xarxa d’espais de memòria democràtica de Memorial Democràtic, ha reconegut que «no és comú fer una presentació pública del que queda de l’univers simbòlic del franquisme» i ha posat en valor la tasca del consistori.

Abans de fer la retirada, l’ajuntament va informar els propietaris dels edificis per si hi tenien alguna oposició. Castaño ha afirmat que no van rebre cap resposta.

La retirada d’aquestes plaques dona compliment a la Llei de memòria històrica espanyola i a la Llei del memorial democràtic de Catalunya, en les quals s’indica que les administracions públiques, en l’exercici de les seves competències, prendran les mesures oportunes per a la retirada de les plaques amb simbologia franquista.

Eloi Tost / Redacció