.

Els tres actes tindran lloc al CaixaForum de Tarragona el 3 i 4 de maig

Els tres actes tindran lloc al CaixaForum de Tarragona el 3 i 4 de maig

L’Assemblea General de les Nacions Unides (ONU) ha proclamat el 2019 Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics (AITP 2019), amb l’objectiu de celebrar la gènesi i el desenvolupament de la taula periòdica des del descobriment del sistema periòdic de Dmitri Mendeléiev, ara fa cent cinquanta anys. Amb aquesta celebració es pretén, també, donar a conèixer el paper de la química en la recerca de solucions a reptes mundials, com ara el desenvolupament sostenible, el futur d’una energia neta, l’alimentació o la salut.

La Societat Catalana de Química (SCQ) i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), promotors de l’AITP, organitzen durant tot l’any activitats i esdeveniments divulgatius arreu de Catalunya adreçats a tota mena de públic, però sobretot a un públic infantil i juvenil amb el propòsit d’atreure joves talents a la química. També es posa especial èmfasi en la incorporació de la dona a la ciència, i a assegurar la propera generació de científics, enginyers i innovadors en aquest camp.

Als actes promoguts des de la SCQ han estat coorganitzats amb l’Obra Social «La Caixa»; les empreses del sector químic BASF, Carburos Metálicos, Covestro, Dow, Ercros i Quimidroga; les patronals Afaquim, Cecot i fexedeQuim; Expoquímia; les universitats IQS, UAB, UB, UdG, UdL, UPC i URV, i els centres d’investigació ICMAB, IDEAE, ICIQ, IQAC, ICRA, IRB Barcelona, IRB Lleida, ICN2, Centre de Desenvolupaments Biotecnològics i Agroalimentaris, IQCC de la UdG i Laboratori LEQUIA-UdG.

Els primers actes van ser a Barcelona els dies 8 i 9 de febrer, en el marc de la Biennal de Ciutat i Ciència, organitzada per l’Ajuntament de Barcelona i després a Girona. Ara és el torn de Tarragona i, més endavant, es faran actes a Lleida.

CaixaForum de Tarragona (carrer dels Cristòfor Colom, 2, 43001)

3 de maig a les 10 h, col·loqui «Química i energia del futur». La necessitat de disposar d’energia per mitjà de tecnologies més responsables des del punt de vista mediambiental ha conduït a la cerca de nous tipus d’energia, en el desenvolupament dels quals la química ha tingut un paper decisiu. Així, doncs, la contribució de la química en els diferents tipus d’energia actual i futurs serà objecte de debat en aquest col·loqui. Hi participen Francesc Castells (Universitat Rovira i Virgili), Francesc Díaz (Universitat Rovira i Virgili), Julio Lloret (Institut Català d’Investigació Química) i Elisabet Romero (Institut Català d’Investigació Química). Ho modera Federico Dattila (Institut Català d’Investigació Química).

3 de maig a les 12 h, col·loqui «Els secrets de la taula periòdica». L’ordenació dels elements químics en la taula periòdica amaga un gran coneixement de les seves propietats, i en l’evolució de la taula al llarg dels cent cinquanta anys també s’oculten secrets que ens permetran observar la taula periòdica amb una altra visió. Com s’ha arribat a la taula periòdica actual? En aquest col·loqui tractarem de respondre aquesta pregunta. Hi participen Carme Aguilar (Universitat Rovira i Virgili), J. R. Galán-Mascarós (Institut Català d’Investigació Química), Anna M. Masdeu (Universitat Rovira i Virgili) i Mar Reguero (Universitat Rovira i Virgili). Ho modera Núria Ruiz (Universitat Rovira i Virgili).

4 de maig a les 18 h, espectacle Clowntífics, la química més pallassa. A càrrec de Big Van Ciència. Orilo i Arlequino, dos científics que treballen en el LABORATODELMUNDORIO —el laboratori de recerques on tothom treballa en alguna cosa—, s’enfronten a un gran repte: desxifrar els grans misteris de les reaccions químiques més insòlites dels elements de la taula periòdica. Però un problema d’última hora podria impedir-ho… T’atreveixes a ajudar-los? Mitjançant la indagació, l’experimentació i el joc, en aquest espectacle aprendrem diversos conceptes de química que potser un dia ens permeten salvar el món; conceptes químics com la combustió, el pH, el canvi d’estat i de volum, la quimioluminescència, la catàlisi, etc. Amb experiments molt visuals, s’expliquen històries de diversos elements químics de la taula periòdica.

A més d’aquestes activitats impulsades des de la Societat Catalana de Química i l’IEC, la Facultat de Química de la Universitat Rovira i Virgili ha impulsat una sèrie d’activitats al llarg de tot l’any 2019. El 30 de març es van iniciar els actes de celebració amb una xerrada-espectacle a la Casa Canals de Tarragona titulada «La màgia de la taula periòdica» a càrrec de l’Anna M. Masdeu i Mar Reguero, xerrada que també s’està impartint a diferents centres de secundària. En col·laboració amb la càtedra DOW/URV de desenvolupament sostenible, durant el mes d’abril s’ha organitzat un concurs de fotografia amb el lema «La vida quotidiana i els elements químics en risc». La fotografia guanyadora participarà en el concurs nacional organitzat per la Conferencia Española de Decanos de Química.

/* JS para menú plegable móvil Divi */