TOTS 21

Aspecte de la Tarraco Arena Plaça, on se celebrarà l’acte

Els màxims dirigents de la Generalitat protagonitzaran avui a la Tarraco Arena Plaça de Tarragona el primer gran desafiament públic a l’Estat en obrir la campanya pel ‘sí’ al referèndum de l’1-0 a Tarragona.

Carles Puigdemont i Oriol Junqueras asssitiran al míting organitzat per l’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC). En declaracions a Tarragona21, un portaveu oficial ha assegurat que «no esperem que hi hagi cap impediment» per part de les forces de seguretat.

Les mateixes fonts han afirmat que «no s’ha rebut cap ordre» per impedir la celebració de l’acte i «descarten» que la força pública precinti el recinte i l’acte s’hagi de celebrar al carrer, com havia apuntat algun mitjà digital. Pren força la creença que la fiscalia deixarà que se celebri l’acte i actuarà posteriorment.

Des de l’ANC es defensa l’acte com un exercici «de llibertat d’expressió» i per aquesta raó no esperen una actuació policial. A més a més, s’ha contractat un recinte gestionat privadament per una empresa, tot i que la Diputació de Tarragona és la titular de la Tarraco Arena Plaça. «Som una entitat privada, l’ANC, que contracta un espai privat i el contracte entre la Diputació i l’empresa explotadora deixa clar que la Diputació no pot influir en el que s’hi celebra a dins».

L’acte tindrà lloc en una ciutat on el seu Ajuntament ja ha anunciat que no col·aborarà amb el referèndum i que té fama de poc independentista en el conjunt català. Fonts de l’ANC han afirmat, però, que no han estat aquestes les raons per escollir la ciutat, sinó perquè es tracta de la segona àrea metropolitana de Catalunya «i no té sentit que en una campanya no s’organitzi cap acte a Tarragona».

Des del territori s’hi dirigiran 25 autocars, de poblacions que van des de les Terres de l’Ebre a Cambrils, Reus, El Vendrell o localitats de la Conca de Barberà.

Cartell convocant l’acte d’avui

L’acte unitari

L’acte unitari que donarà el tret de sortida a la campanya de cara a l’1-O pretén retre «homenatge» als diputats independentistes.

Es dividirà en quatre blocs: està previst que arrenqui amb intervencions dels representants del PDeCAT, ERC, CUP, Demòcrates i MES, que defensaran a l’escenari el seu ‘sí’ a l’1-O. Després parlaran representants del territori i els líders de l’ANC, AMI i Òmnium Cultural. Serà en aquest tercer bloc quan l’ANC presentarà el seu espot de campanya, segons ha pogut saber l’ACN. Tancaran l’acte el president i el vicepresident de la Generalitat, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras.

L’acte d’aquest dijous a la nit a Tarragona és el primer de la campanya unitària del ‘sí’ al referèndum i començarà les 8 del vespre. Els altres actes conjunts previstos són per al divendres 22 a l’àrea metropolitana, en un acte central; i el final, a Barcelona el divendres 29. La CUP ha garantit la seva presència tant a l’acte inicial a Tarragona com al final a Barcelona, però no al central. Fonts de l’organització ho atribueixen a problemes d’agenda, ja que coincideix amb un acte de l’esquerra independentista a Sabadell.

J. Garcia / ACN