Els dos hospitals tarragonins van atendre 67 pacients amb algun tipus de càncer ginecològic al 2015 i es preveu arribar als 70 o 80 l’any 2016.
El gener de 2015 la Unitat Funcional Territorial de Ginecologia i Obstetrícia coordinada pel Dr. Ramon Maria Miralles, va posar en marxa un equip quirúrgic oncològic amb ginecòlegs dels dos hospitals de Tarragona, l’Hospital Universitari Joan XXIII i l’Hospital de la Xarxa Sanitària Santa Tecla, que operen tots els casos de càncer ginecològic, excloent el de mama.
En aquest primer any de funcionament, s’han atès 67 pacients amb algun tipus de càncer ginecològic, i només 2 han estat derivats a Barcelona, a l’Hospital de Bellvitge. D’aquests, 54 van requerir passar pel quiròfan. L’any 2014, abans de la posada en marxa de la Unitat Funcional de TGN Salut, es van derivar 10 pacients. En funció de la localització dels tumors, l’any 2015 es van tractar 27 càncers d’endometri (22 intervinguts al quiròfan), 19 d’ovari, 10 de
cèrvix, 3 de vulva i 7 d’altres tipus.
La cap de Servei de Ginecologia i Obstetrícia del H.U.Joan XXIII, Dra. Miriam de la Flor, reconeix que la creació de la Unitat Funcional “era una necessitat que tenien els professionals per poder donar un servei adequat a les dones que pateixen un càncer ginecològic, amb una atenció unitària”. El cap de Servei de Ginecologia i Obstetrícia
de la Xarxa Sanitària Santa Tecla, Dr. Jordi Sentís, afegeix que “abans es derivaven pacients a Barcelona per problemes organitzatius, no per una qüestió de manca de qualitat o de coneixement, si no per temes estructurals”.
El Dr. Sentís defensa que el nivell dels professionals a Tarragona és molt alt i reconeix que “els especialistes
agafen encara més expertesa quan més casos atenen”, fet que genera un nivell de satisfacció més alt en els professionals i en els pacients. A més, les societats científiques demanen uns mínims per treballar segons quines patologies i la creació d’aquesta col·laboració entre els dos hospitals permet assumir-les.
L’organització operativa d’aquest projecte es tradueix en que són els especialistes els que es traslladen per intervenir als pacients, que no es mouen en cap cas. Per tant, els ginecòlegs es traslladen entre els dos hospitals tarragonins respectant els criteris de procedència del pacient. A més, els altres professionals que participen en aquests
casos tampoc han de traslladar-se: oncòlegs, anatomopatòlegs , infermeria, anestesistes, radiòlegs i auxiliars d’infermeria. Només són els ginecòlegs i els oncòlegs cirurgians col·laboradors, si cal, els que es mouen d’un hospital a l’altre.
Intervencions de cinc hores de durada
Estem parlant d’intervencions que poden durar cinc o sis hores, la majoria per laparoscòpia, per tant, amb tècniques menys invasives pels pacients, que necessiten tres o quatre metges, dos infermeres, un auxiliar i un anestesista. L’equip de ginecòlegs de la Unitat Funcional està format per les especialistes Montse Romero i Juana Galera, de l’Hospital Universitari Joan XXIII, i les també ginecòlogues especialistes de la Xarxa Santa Tecla, Marjorie Montano, Sonia Miguel i el mateix Jordi Sentís.
El ritme d’intervencions dels primers dos mesos de l’any 2016 fa estimar un augment dels casos de ginecologia oncològica a Tarragona, podent arribar a les 70 o 80 intervencions a l’any.
Equip de redacció