El Recinte Firal del palau de Congressos guarda actualment dos tresors de l’antiguitat. Si fa uns dies es presentava la reproducció de l’Ara Pacis, avui s’ha presentat la de l’escultura de l’emperador August amb policromia, tots dos amb motiu de l’actual edició de Tàrraco Viva i en l’anomenat Espai August que enguany es du a terme amb motiu del bimil·lenari de la seva mort.
L’escultura pesa 100 quilos i ha estat feta com a còpia de resina amb motllos a partir de la de bronze del Passeig de Sant Antoni per obra d’Emma Zahonero i Jesús Mendiola de l’empresa MV Arte. Els dos experts han estat estudiant i fent hipòtesis “fonamentades” de com serien els colors de l’estàtua d’August a partir dels anàlisis químics que Museus Vaticans van dur a terme a partir de la trobada a la casa de Lívia, dona de l’emperador, i amb tan sols un 5% de capa de pintura, i el treball d’un arqueòleg alemany.
La que lluirà a Tarragona és la proposta que han dut a terme al llarg de tres mesos i que servirà per “divulgació de cara al Festival i amb continuïtat acadèmica d’investigació” han comentat.
Els colors, tot un significat
Com en l’actualitat, i molt més en l’antiguitat, els colors tenien tot un simbolisme. A l’escultura destaca el púrpura que només podia lluir l’emperador i el bronze, ja que August fugia dels daurats per aparentar menys poder. Es pintava a base d’uns colors sobre d’altres i per a la reproducció s’hi han utilitzat pigments, materials i minerals que hi havia i s’utilitzava a l’antiguitat. També s’han utilitzat dotze ous com aglutinant.
Tant l’Ara Pacis com la reproducció d’August s’utilitzaran en pròximes edicions i també es buscarà i es decidirà quin ús donar-los i a on durant la resta de l’any.
-Adrià Recasens-