.

El director d'Emergències, el tarragoní Frederic Adan, a la seu del Camp de Tarragona del 112. Foto: Tarragona21

El director d’Emergències, el tarragoní Frederic Adan, a la seu del Camp de Tarragona del 112. Foto: Tarragona21

El Departament d’Interior de la Generalitat posarà en marxa el primer trimestre de 2017 una aplicació de mòbil que permetrà a les 600 víctimes de violència de gènere que hi ha registrades a Catalunya amb un grau elevat de perill poder contactar ràpidament amb el telèfon d’emergències, ser identificades i d’allí passar el servei als Mossos d’Esquadra.

Aquesta serà una de les novetats que Interior posarà en marxa a partir del telèfon d’emergències 112, que està entrant en el món del servei digital a partir dels dispositius mòbils en una àmplia gamma d’aplicacions que inclouen des de futurs serveis en 33 idiomes, pensat per refugiats o turistes, a una app geolocalitzadora per a persones que s’han perdut a la muntanya, que porta un any en funcionament.

El director del Centre d’Atenció i Gestió de Trucades d’Urgència 112 Catalunya, el tarragoní Frederic Adan, ha afirmat a Tarragona21 que l’app contra la violència de gènere serà “la primera que es posi en marxa a Espanya”. Per tirar-ho endavant, “Interior s’ha posat en contacte amb Telefònica per aconseguir que la trucada inclogui una proba biomètrica de la veu” de manera que “la persona víctima d’una agressió o que es trobi en una situció difícil se la pugui reconèixer per la veu si truca des d’un altre telèfon que no sigui el seu”, afirma Adan. En aquests sentit, el protocol inclou que les dones hagin donat prèviament el seu vist-i-plau per a ser identificades. L’app és d’ús voluntari.

'L'app de violència de gènere serà pionera a Espanya'. Foto: Tarragona21

‘L’app contra la violència de gènere serà pionera a Espanya’. Foto: Tarragona21

L’app pot donar resposta ràpida a una situció difícil que visqui una dona, però en el cas del recent assassinat que es va produir a la Pobla de Mafumet, on no hi havia denúncia per maltractaments, no hagués funcionat justament perquè la víctima no tenia el perfil assignat i no hagués tingut accés a l’aplicació.

A patir de les 600 dones que poden iniciar el programa, aquest s’ampliarà a altres casos de violència de gènere que Interior està determinant. “No serà un sistema universal i no el podran usar totes les dones, sinó que s’emprarà en aquelles que en tenen algun grau. Aquest grau és el que determinarem”, ha continuat Adan. És a dir, caldrà determinar si entren al programa les dones que han presentat una denúncia, o les que els seus agressors tenen una ordre d’allunyament o altres casos.

L’app permetrà “identificar ràpidament la víctima, geolocalitzar-la i també alertar fins a sis familiars. Un programa específic s’obrirà en la pantalla del mòbil, que inclourà consells i també la possibilitat d’abandonar-lo ràpidament per no ser vista mentres l’utilitza”.

El geolocalitzador per a persones que s’han perdut

El 112 ha posat en marxa en 2016 una app de geolocalització de persones perdudes, que permet trucar el telefon d’emergències clicant a l’aplicació, que al moment envia dades de geolocalització d’on es troba la persona que truca. Hi ha un problema, però: els punts del país on no hi ha cobertura de mòbil. “Estem fent una tasca amb les companyies per pal·liar-ho”, afirma Adan. L’app per localitzar persones, coneguda com My112, ha rebut fins ara 120.000 descàrregues.

La segona gran novetat per a 2017 serà l’app en 33 idiomes. Fins ara, el servei es presta en cinc llengües. Ara ha sortit a concurs el nou ‘call center’ que amplia la telefonia amb veu fins a 33 idiomes. “És un avenç molt important”, destaca Adan, “especialment en entorns turístics com el nostre”. Donar servei lingüístic als refugiats d’altres països i també un servei al personal universitari d’altres països són també objectius de les noves aplicacions mòbils.

Adan, al seu despatx del 112. Foto: Tarragona21

Adan, al seu despatx del 112. Foto: Tarragona21

El pitjor dia i el pitjor lloc

El 112 rep cada any més trucades: “Cada any, el grau de coneixement del ciutadà respecte al 112 és més elevat”. “Rebem gairebé 7.500 trucades al dia i l’augment d’un any a un altre ha estat del set per cent”. L’assistència sanitària és el principal motiu perquè la gent truqui al 112. Suposa el 32 per cent de les trucades. Li segueix d’aprop els temes de seguretat, amb el 31 per cent.

El 112 té dues seus: la de la carretera de Reus, i una segona a Barcelona. La de Reus es troba en un edifici immens. Per què tant d’espai? “Està preparat per duplicar funcions si caigués el servei de Barcelona”, afirma Adan.

Estadísticament, el pitjor dia i el pitjor lloc on un pot patir incidents o accidents són “Cap d’Any i Sant Joan a Barcelona”. On hi ha més població o concentració humana hi ha més risc. Els mesos de mes activitat són “juliol i agost”, que a la costa tarragonina suposen evidentment el període amb més visitants. A més, el dia s’allarga i la ciutadania fa vida al carrer, fets que augmenten el risc.

Cotxes que truquen al 112

També per a l’any 2017 una de les prioritats serà posar en marxa un sistema d’avisos automàtic dels vehicles que pateixin un sinistre. “Els nous vehicles sortits de fàbrica hauran de tenir un sistema d’avís al 112 en cas d’accident, que entrarà en vigor en 2018. Ho ordena una directiva de la Unió Europea”, afirma el director del 112.

J. Garcia