.

El sector estima que els clients adquiriran pràcticament “la totalitat” de les 600.000 roses groguesposades a la venda. Foto: ACN

El president del Gremi de Floristes de Catalunya, Joan Guillén, ha assegurat que les roses grogues han “eclipsat” la resta de roses d’altres colors aquest Sant Jordi. Guillén estima que se’n vendran pràcticament les 600.00 roses grogues que hi havia a la venda, fet que la converteix en la segona més venuda, per darrere de la vermella. El president del Gremi de Floristes de Catalunya ha afirmat a l’ACN que la xifra total de roses venudes “no deu estar lluny” dels set milions, tal com s’havia marcat el sector. Amb tot, Guillén ha destacat que la venda “està sent molt lenta” i desigual segons la zona. A més, el sector confia en què hi hagi “molta afluència a les botigues a última hora”, després que els treballadors surtin de la feina. Segons el president del Gremi de Floristes de Catalunya, la xifra de vendes serà “positiva” gràcies, en part, al fet que la diada se celebri en un dia laborable.

A la Rambla Nova de Tarragona les floristeries han incrementat les quanties de roses grogues per donar resposta a aquesta demanda. La majoria, han doblat comandes respecte l’any passat. En color groc tenen especialment èxit els rosals miniatura, coneguts popularment com a rosa ‘pitiminí’. Però també tenen molta demanda les roses que incorporen una urna -a un preu de 20 euros-, a d’altres opcions més discretes, com pins amb la flor incorporada -per 2 euros. Molts catalans creuen que, davant la situació que viu el país i els empresonaments, enguany s’escau comprar-la groga i anteposar la “solidaritat” a la “passió” -associada al vermell. Molts altres han optat per quedar-se’n d’ambdós colors.

Molts catalans dubitatius entre el romanticisme i la solidaritat han acabat comprant-ne dels dos colors. Aquesta ha estat una “estratègia” molt freqüent, segons han detectat floristes d’arreu del país. El ritme de vendes de roses grogues està sent molt destacat i, si bé la vermella s’ha mantingut com la guanyadora en algunes parades, en d’altres ha estat superada per la groga.

“Ens en demanen més de grogues que de vermelles, nosaltres n’hem hagut d’encarregar el doble que d’altres anys”, explica a l’ACN la Cristina Olivares, venedora de roses al bell mig de de la Rambla Nova. “Està sent un ‘fifty-fifty, molts n’agafen una de cada color, aquí ara mateix guanya la vermella, però per molt poc'”, afegeix una altra venedora, la Núria Escatllar.

L’Olga Robledo ven a un ritme frenètic uns imperdibles de solapa amb mini roses de paper, de color vermell i groc, embolcallades en una senyera. Ràpidament se li esgoten. El preu hi ajuda, valen 2 euros. Però també les propostes més costoses tenen èxit. Una altra floristeria tarragonina ofereix roses encapsades, amb urnes a la base. N’ha posat a la venda una cinquantena i ja han volat.

800 roses grogues a la parada d’Òmnium a la Rambla

A la parada d’Òmnium a la Rambla de Tarragona, on s’han ofert unes 800 roses grogues a 3 euros, tampoc han donat a l’abast. Molts catalans han volgut expressar la seva solidaritat decantant-se pel groc. “Aquest any toca! Per solidaritat amb la gent que està empresonada; i si amb aquest detall es pot ajudar, doncs endavant”, diu un ciutadà tarragoní, Josep Maria Guillén.

“És una dedicació especial perquè tenim moltíssimes persones que no podran gaudir d’un dia tan bonic amb nosaltres, és una forma de representar aquesta situació tan injusta que es viu a Catalunya, entre tots hem de fer aquest projecte”, afegeix una altra tarragonina, Encarna Herrerías. El seu marit ha comprat diverses roses vermelles i grogues per a la dona i les filles.

Amb una rosa groga a les mans, la Mari Àngels Bernad, acompanyada del seu home, conclou: “La vermella representa la passió, però enguany l’hem deixat pel color groc, per solidaritzar-nos”. Més enllà de la rosa -present en diferents mides, formats i materials- el groc també s’ha fet veure en xapes, llaços i d’altres elements a la venda en aquest Sant Jordi marcat pel procés.

ACN