.

Agents de la Guàrdia Civil amb els fardells d'haixix decomissats

La Guàrdia Civil ha desarticulat una organització criminal internacional especialitzada en el tràfic d’haixix. S’han detingut set persones de nacionalitat espanyola, entre els quals el líder de l’organització, i també dos guàrdies civils involucrats, en una operació conjunta de les comandàncies de Tarragona i de Melilla.

En el marc d’aquesta operació s’han intervingut més de 2.000 quilos d’haixix, tres vehicles i dues embarcacions esportives de gran velocitat. Segons fonts de la Guàrdia Civil, era una de les xarxes més actives de tràfic d’haixix entre Marroc i Espanya, investigada des de fa un any enrere. L’Audiència Nacional decreta presó per a sis dels integrants i no es descarten noves detencions.

L’operació continua oberta i no es descarten noves detencions arran la desarticulació d’aquesta important xarxa criminal internacional, en una operació que han dut a terme les comandàncies de Tarragona i de Melilla, en col·laboració amb les d’Alacant, València i Madrid. Fins al moment s’han detingut, com a suposats autors dels delictes de tràfic de drogues i organització criminal, un total de set persones, entre els quals hi ha dos agents del cos i també el cervell de l’organització, que residia a Melilla i des d’allí dirigia i coordinava tots els moviments de la xarxa.

L’operació va arrencar a principis del mes de setembre del 2013, quan el cos va detectar que hi havia narcotràfic a gran escala a la zona costera del mediterrani i que darrere hi podia haver una organització molt ben assentada i amb una infraestructura estable estesa en diverses localitats, que feia la via marítima des del Marroc fins a la península, movent-se per tot l’arc mediterrani. Fruit de les investigacions, es va descobrir que s’estava preparant, de forma imminent, una important transacció d’haixix. A partir d’aquí es va organitzar un operatiu policial per interceptar el transport.

En paral·lel, es va fer un seguiment especial de les persones vinculades a la xarxa que es dedicaven a “donar cobertura de seguretat” dels fardells, un cop eren dins la costa espanyola. D’aquesta forma, la matinada del passat 11 de juny, un buc de la Guàrdia Civil va detectar una llanxa pneumàtica en direcció a la costa de Màlaga, “sense llums i amb dos pilots a bord”, que van començar a llençar paquets a l’aigua i van fugir a gran velocitat. Els agents van abordar l’embarcació i van trobar-hi un total de 76 fardells amb haixix, amb un pes total de 2.300 quilos. Els tripulants van quedar detinguts.

Un cop tancada aquesta primera fase de l’operació, la investigació va seguir, sota secret de sumari. Dimecres passat, 23 de juliol, sota la direcció del Jutjat d’Instrucció número 4 de l’Audiència Nacional, es van detenir els altres cinc integrants a les demarcacions de Melilla, Alacant, Madrid i València, on es van dur a terme els registres domiciliaris dels habitatges dels detinguts. Tots van ser posats a disposició dels jutjats de guàrdia de les respectives poblacions, i el jutjat central d’Instrucció número 4 de l’Audiència Nacional va decretar l’ingrés a presó per a sis dels membres de l’organització.

El ‘modus operandi’

El ‘modus operandi’ girava al voltant del cervell de l’organització, el qual facilitava a les organitzacions de narcotraficants del nord d’Àfrica tota la logística, materials i mitjans humans per entrar la droga a l’Estat.

Així, els proporcionava embarcacions d’alta velocitat amb motors de gran potència, que eren modificades en ports marroquins per poder transportar grans quantitats de droga a les costes del litoral mediterrani. Les llanxes les conduïen pilots qualificats, especialment de Galícia, molt experimentats en la navegació amb mala mar i adversitats. Determinats membres dels cossos policials els cobrien per “assegurar el transport”, segons reconeixen fonts del mateix cos de la Guàrdia Civil, a través d’un comunicat.