.

La consellera de Serveis Socials, Participació i Benestar Animal, durant una conferència telemàtica. Foto: Cedida

L’Ajuntament de Tarragona iniciarà una campanya perquè les dones puguin avisar de casos de violència de gènere quan vagin als establiments comercials que estan oberts sota el confinament. És una nova mesura en la lluita que fa Serveis Socials contra aquesta xacra i busca donar una sortida al confinament i al trencament dels suports que tenen les dones entre familiars i amistats quan hi ha relacions socials habituals.

L’àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament de Tarragona, que es vehicula a través de l’Institut Municipal de Serveis Socials i dirigeix la primera tinent d’alcalde, Carla Aguilar Cunill, ha viscut un canvi de paradigma des que va esclatar la crisi del coronavirus. Les seves prioritats, allò que més reclama la població vulnerable -i també la que fins ara no era vulnerable- són adquirir aliments, fàrmacs i controlar els casos de violència de gènere o fortes tensions que derivin en violència contra la dona a la seva llar.

‘La crisi va provocar que en pocs dies habilitéssim feina telemàtica i que obríssim Serveis Socials, ampliant horaris i rebent també nous perfils que no són els habituals o que són persones que feia temps que ja havien deixat d’acudir a Serveis Socials‘, recorda la consellera municipal en declaracions a Tarragona21. Es tracta de ‘gent que treballava a l’economia submergida i ara s’ha quedat sense feina o empleats que ja no tenen feina, fixos discontinus que tenen un subsidi minso però que no poden pagar-se el lloguer o persones autònomes’.

El canvi de paradigma ha estat total i ha començat per posar l’accent en la tasca telemàtica donada la necessitat del confinament i de les mesures que l’acompanyen de distanciament social. En paraules de Carla Aguilar Cunill, es tracta ‘d’intentar minimitzar els efectes de la Covid-19 en la part social’.

Els analistes parlen de la visualització de la fractura social que està evidenciant el coronavirus, de la distància entre classes benestants i classes deprimides i dels canvis ecològics, associats amb la ‘invasió’ que la natura està provocant als espais que està abandonant l’home pel confinament. Però la tinent d’alcalde subratlla a Tarragona21 un tercer efecte: ‘el de l’economia feminista, des del moment en què el camp fonamental que vivim és el de la cura de les persones i el manteniment dels serveis bàsics. I qui està en contacte amb aquestes persones són les dones. Hem vist l’esquelet de la societat amb aquesta crisi i aquestes feines, que majoritàriament fan les dones, són precaritzades. Són treballadores familiars, socials, que fan una labor brutal i treuen el millor d’elles mateixes’.

Els casos de violència de gènere estan augmentant, segons indica la Generalitat. Des de l’Ajuntament de Tarragona, Serveis Socials ‘es va posar mans a l’obra des del principi, canviant l’orientació del servei. Si abans contactàvem amb les dones un cop al mes, ara ho fem un cop per setmana, i si ho fèiem un cop per setmana ara és un cop al dia. El risc pot escalar molt ràpidament amb el confinament’.

Més atenció a les dones

Les atencions a les dones ‘han augmentat amb el confinament, hi ha més seguiment intensiu que abans, fem servir telèfons, però també correus electrònics i whatsapps‘, recorda. Es tracta de casos de vulnerabilitat que es poden complicar amb un procés de divorci que ara no es pot tramitar pel confinament i que pot crear tensions contra la dona. Les situacions latents poden augmentar ràpidament i això ens preocupa molt’.

Un fet paral.lel al confinament és que les dones no poden recolzar-se en els suports habituals pel confinament, ‘li falten els llaços de suport habituals’. A tal fi, l’Ajuntament iniciarà la setmana vinent una campanya per tal que les dones puguin tenir un suport en els llocs on sí es pot anar, com ara supermercats, forns, farmàcies, etcètera, des d’on es podrà contactar per avisar de situacions dramàtiques, ‘una manera de substituir el llaç social en el context en el que ens trobem’, subratlla la regidora.

Altrament, en l’àrea d’animals, que comanda també la regidora, no es constata a la protectora de Tarragona una adopció forçada per voler usar la macota per fer passejades, com succeïa en altres ciutats. Des del consistori es farà donació de productes de neteja per a animals. També s’estan fent donacions de mantes i altres articles necessaris. Un debat que caldrà obrir més endavant és el de la natura: com el confinament ha comportat un respir per a la fauna i la flora. Un tema lligat íntimament al canvi climàtic.

Aguilar Cunill s’ha felicitat especialment perquè Tarragona s’hagi convertit en la primera ciutat de Catalunya i la segona d’Espanya -després de Saragossa- en haver creat un espai d’acollida als sense sostre. Cincuanta d’ells passen la nit al pavelló del Serrallo, a més d’altres que ho fan a l’alberg i a dos hostals amb els que hi ha acord amb el consistori.

Fins ara, el consistori ha atès 90 sense sostre, un perfil que es caracteritza per la seva volatilitat. En marxa hi ha també un pis de transició que permeti als sense sostre tenir autonomia, a més d’un centre de dia per usar-lo en temes d’higiene o acompanyament psicològic. Ja fa temps que els experts han comprovat que no es pot forçar els sense sostre a viure en un sostre, sinó que cal respectar la seva decisió d’entrar i sortir perquè si no és així, acaben marxant del lloc.

Jaume Garcia

/* JS para menú plegable móvil Divi */