TOTS 21

Parella de flamenc menut (un exemplar covant i l’altre dempeus), dins de la colònia de flamenc rosat a la punta de la Banya

El cens de la colònia reproductora de flamenc rosat Phoenicopterus roseus al delta de l’Ebre, efectuat el passat mes de maig a partir d’imatges obtingudes amb dron, ha donat el resultat de 3.449 parelles. Aquest valor constitueix el segon màxim històric des que aquesta espècie s’hi va començar a reproduir l’any 1992.

D’altra banda, enguany s’ha instal·lat una parella del flamenc menut Phoeniconaias minor, fet que constitueix el primer registre de reproducció d’aquesta espècie a Catalunya i un dels pocs existents a Europa. El flamenc menut, més petit i de bec més fosc que el flamenc rosat, és una espècie àmpliament distribuïda pel continent africà i el subcontinent indi, i es reprodueix principalment als grans llacs de la vall del Rift (Etiòpia, Kènia i Tanzània). A Europa, es reprodueix més o menys irregularment des de 2006 a la Camarga i a Fuente de Piedra (Màlaga). Fora del període reproductor, és una espècie d’aparició relativament regular al delta de l’Ebre, però sempre en un nombre molt baix.

Les 3.449 parelles de 2021 s’han situat molt per sobre de la mitjana (1.543,3 parelles) des que aquesta au es va establir a les salines de la Trinitat. En els primers anys, la població reproductora va oscil·lar entre 251 i 1.677 parelles. A partir de l’any 2006, es va iniciar una tendència a l’alça, amb un màxim de 3.139 parelles l’any 2009, que es va trencar l’any 2013. Llavors, va començar un període advers de 4 anys (amb valors inferiors a les 1.000 parelles), relacionat amb problemes amb el gavià de potes grogues Larus michahellis i la guineu Vulpes vulpes. Gràcies a la implementació d’accions de control adreçades a ambdues espècies, s’han tornat a recuperar, i fins i tot a superar amb escreix, els valors del període 2006 – 2012, amb l’assoliment l’any passat del màxim històric absolut.

Aquesta és l’única colònia existent de l’espècie a Catalunya, i s’ubica en un dic de les salines de la Trinitat de la punta de la Banya, a Sant Carles de la Ràpita. En aquests moments, algunes parelles ja estan tenint cura dels primers polls.

Una de les espècies més emblemàtiques del Parc

El flamenc rosat és una de les espècies més emblemàtiques del Parc Natural del Delta de l’Ebre. De fet, és l’únic lloc de Catalunya on es reprodueix i un dels pocs punts de la Mediterrània on ho fa de manera regular. La població total de flamencs (adults i immadurs no reproductors) presenta fortes fluctuacions estacionals, amb una presència màxima a l’hivern (amb uns 12.500 exemplars de mitjana) i una mínima a la primavera-estiu (amb uns 5.000-6.000 exemplars de mitjana), precisament en el període durant el qual es reprodueix.

Tot i que va fer alguns intents al delta a les dècades de 1970-80, no és fins a l’any 1993 que el flamenc aconsegueix reproduir-se amb èxit en aquest indret. L’any 1992, s’hi van instal·lar 251 parelles, si bé el vol d’una aeronau a baixa altitud va fer abandonar tota la colònia. Fins al moment, la reproducció ha tingut èxit en 25 ocasions.