.

Gordillo ha presentat 'Sobirania.cat' al Museu d'Art Modern de Tarragona

Gordillo ha presentat 'Sobirania.cat' al Museu d'Art Modern de Tarragona

Convertit en un dels rostres pioners del periodisme digital a Catalunya, Saül Gordillo (Calella, 1972) s’ha decidit a escriure Sobirania.cat, 10 anys de la revolta política catalana a internet (Crea’t Edicions, 2014); un nou llibre sobre la influència del món online i el fet català a través del ciberactivisme. Després de publicar Nació.cat el 2007 i arran de la proliferació d’una quantitat ingent de llibres sobre Catalunya, el 1714, les arrels de l’independentisme i l’origen de l’origen de la cosa, Gordillo reconeix que s’ha vist “amb l’obligació” de tornar a parlar del rol que ha tingut l’esfera digital en el procés sobiranista català.

Feta la presentació a càrrec de Josep Bargalló, professor de l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE URV) i Ferran Civit, responsable de comunicació de l’ANC i membre de la campanya ‘Ara és l’hora’, Gordillo ha resolt: “Som el país que fa més llibres sobre la seva situació política per segon”. I ell, en certa manera, hi ha contribuït. I ho ha justificat: “Sense Internet ara no seríem on som. No s’hauria combatut uns arguments de l’Estat com s’ha fet; no s’hauria donat resposta a l’altra banda; s’han creat lideratges nous; s’ha aconseguit una mobilització social mai vista; ha proliferat una organització com l’ANC i s’ha fet la V i la Via Catalana… Sense els recursos del 2.0, això no hagués estat possible”.

L’actual responsable dels continguts digitals a El Periódico i ex director de l’Agència Catalana de Notícies, ha defensat que tot i haver estat publicat en paper, el seu llibre està pensat d’una nova manera: “El vaig escriure a través d’un Google Doc, que és un sistema que em permetia treballar des de tot arreu, amb la tauleta o l’ordinador, sense necessitat de portar sempre a sobre una còpia del que anava escrivint”. També ha anat consultant informació a través de Twitter, Facebook i Linkedin amb els protagonistes del llibre. “He fet servir, segurament, una manera de treballar que s’adequa més al què fem ara i no s’assembla gaire a com s’escrivia abans”, ha resolt.

Joan Marc Salvat