.

Saül Garreta, durant la seva intervenció. Foto: Cedida

La sisena edició del Med Hub Day, organitzada pel Port de Tarragona i patrocinat pel clúster ChedMed,i amb la col·laboració de Euroenergo, Tepsa Rubis i Vopak Terquimsa, ha conclòs divendres 11 de novembre al migdia. La trobada internacional s’ha celebrat al Tinglado 1 del Moll de Costa amb la presència de més de 80 assistents del sector de la logística de productes químics i petroquímics per debatre les oportunitats dels ports en un escenari de futur marcat per la transició energètica. Aquesta edició ha recuperat del format 100% presencial, amb el lema ““Ser un hub en l’era de la transició energètica / To be a hub in the energetic transition era”.

La trobada organitzada pel Port de Tarragona ha abordat diverses temàtiques sobre nous combustibles i vectors energètics, com ara l’hidrogen, en l’esdevenidor dels ports, els fluxes comercials actuals i futurs i els canvis operatius i tecnològics que comport aquest canvi de paradigma energètic i logístic.

En el seu discurs de benvinguda, el president de l’APT, Saül Garreta, ha destacat “el bon comportament dels productes petroquímics durant l’any 2021 en que Port Tarragona va acabar 5è en el rànking de ports espanyols”. El cru de petroli amb un creixement de 2 milions de tones i un increment de més del 28% i els productes químics líquids, amb un increment del 31% respecte al 2020 “són xifres que reflecteixen l’aposta i el treball del Port
i l’efecte de les inversions realitzades per les empreses que operen al Moll de la Química”, ha afirmat Garreta.

El president del Port també ha destacat que “aquesta dinàmica positiva es manté enguany en termes d’inversions, capacitat d’emmagatzematge i flexibilitat en les operacions”. Garreta ha explicat que el posicionament del Port com a hub es referma amb l’increment d’operatives de transhipment que l’any passat van suposar gairebé un milió de tones (962.536 tones, 2021).

I, en clau de futur, Garreta ha explicat que l’APT està atenta als canvis de fluxos que està generant l’augment de capacitat de producció de derivats del petroli d’Orient Mitjà. També ha fet referència al treball desplegat per ser un port referent en bunkering, davant la major diversificació de tipus de combustibles que mouran el comerç marítim, i com Tarragona té la mirada posada en els nous combustibles que a mitjà i llarg termini s’utilitzaran per
substituir els combustibles fòssils, especialment l’hidrogen i els seus derivats, amoníac i metanol.