.

L’exconseller Santi Vila, declarant al Tribunal Suprem. Foto: Senyal Tribunal Suprem

L’exconseller Santi Vila ha afirmat davant del tribunal que després de la suspensió del TC del referèndum ni ell ni cap membre del Govern va fer res més per portar-lo a terme.

De fet, ha dit que després de la decisió de l’alt tribunal el referèndum “muta” de referèndum a “gran mobilització política. “Mai més el vaig reconèixer com a referèndum”, ha assegurat Vila, que va dimitir un dia abans de la declaració d’independència. Preguntat pel fiscal sobre per què no va aturar l’1-O, ha dit que ara actuaria diferent. “Si a la vida poguéssim prendre oportunitats a pilota passada, segurament revisaríem les decisions”, ha manifestat. A més, ha dit que Puigdemont va anunciar l’estiu del 2016 que hi hauria referèndum “enmig d’una crisi molt profunda” i que ho va fer “per sorpresa”.

Pel que fa al malversació, Vila ha seguit la mateixa línia dels altres acusats per afirmar que després de la suspensió del TC no es va fer cap despesa públic a relacionada amb el referèndum.

També ha dit que va quedar “doblement tranquil” a nivell personal quan els consellers van assumir el compromís de forma col·legiada de les possibles despeses que tingués l’1-O, ja que “sabia” que ningú del seu departament comprometria cap despesa i que si ho feia alguna altra conselleria passaria per la taula del Govern i “coincidiríem en la seva inconveniència”.

Ha reiterat que la pressió “de les xarxes socials” van provocar que la decisió de convocar eleccions, presa la nit del 25 d’octubre, mutés en la declaració d’independència. Vila ha subratllat diversos cops que ell va jugar un paper fins al darrer instant evitant el xoc de trens i per arribar a un acord per evitar “que acabés malament” i “amb nosaltres sentats davant de vostès”, és a dir, amb el Govern jutjat i un clima de tensió al país.

Vila ha deixat clara durant la seva declaració la seva oposició a la DUI perquè formava part d’un Govern “que representava a tots els catalans”, els independentistes i els que no ho són. “El que va passar a Catalunya és impropi d’una societat avançada”, ha conclòs.

ACN – Redacció