TOTS 21

Sánchez i Iglesias, abraçats després de signar el preacord de govern de coalició. Foto: ACN

El que no va poder ser durant 48 mesos, s’ha resolt en dos dies. Dos dels -moderadament- derrotats de les urnes de diumenge passat, i dos dels responsables de la repetició electoral, han aparcat les seves diferències personals perquè la fam apreta.

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, i el de Podem, Pablo Iglesias, han signat aquest dimarts al Congrés un preacord per a un govern de coalició i buscaran ara nous suports per aconseguir la majoria parlamentària. Tots dos han comparegut plegats per signar el document que desbloqueja la formació de govern, però que no resol quina serà la composició.

Segons han explicat, aquesta qüestió es debatrà després de la investidura. En declaracions durant l’acte Iglesias ha assegurat que l’acord era una «necessitat històrica» i aquest serà «un govern de coalició progressista a Espanya que combini l’experiència del PSOE i la valentia de Podem». Segons Sánchez és «un acord per quatre anys» basat en la «cohesió i la lleialtat»

Iglesias ha assegurat que totes dues formacions han signat el document amb «generositat» i disposició de «deixar enrere els retrets», i ha promès lleialtat. «Sánchez sap que podrà comptar amb tota la nostra lleialtat», ha sentenciat. Aquest, segons Iglesias, ha de ser un govern que «treballi pel diàleg per resoldre la crisi territorial i per la justícia social com a millor vacuna contra l’extrema dreta».

Sánchez, per la seva banda, ha afirmat que aquest és un projecte «il·lusionant» que permet superar les diferències que han tingut les dues formacions. L’objectiu, ha explicat, és la formació d’un govern «rotundament progressista» i estable on «l’únic» que no hi tindrà mai cabuda serà «l’odi i la confrontació». Segons Sánchez, és «un acord per quatre anys» que haurà d’anar acompanyat d’altres suports.

Per aquest motiu tots dos s’han compromès a buscar el suport d’altres forces polítiques. El PSOE farà una ronda amb tots els grups per «fer viable una majoria parlamentària estable» que duri una legislatura. En definitiva, segons Sánchez, el camí que comença ara és «un projecte il·lusionant i esperançador».

Podeu consultar el document del preacord aquí.

Redacció – ACN