.

El president de la Generalitat, Quim Torra, xerrant amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a la reunió al palau de la Moncloa, el 9 de juliol. Foto: Rafa Garrido

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat la via del diàleg iniciada amb Catalunya amb la reunió amb el president, Quim Torra, i amb la celebració de la comissió bilateral després de set anys. A més, ha demanat al PP “coherència” i li ha demanat que doni suport a buscar una solució política per aquesta crisi. En canvi, el president dels populars, Pablo Casado, aposta per seguir amb la via dura contra l’independentisme i dijous a la reunió que van mantenir amb Sánchez li va demanar que apliqués de nou el 155 si el Govern “mantenia el full de ruta de ruptura”. Sánchez ha garantit que el seu executiu aplicarà la llei i defensarà la Constitució i l’Estatut “davant una eventual vulneració si es produeix” però ha afirmat que no vol obrir “cap via judicial més”.

El president espanyol ha fet balanç dels dos mesos de gestió al capdavant de la Moncloa i, sobre Catalunya, ha defensat que el seu executiu hagi reactivat el diàleg amb la Generalitat. En aquest sentit, ha repetit que tots els acostaments cap a la Generalitat es fan amb un “esperit de consens i diàleg i ha dit que era “inexplicable” que la comissió bilateral no es reunió des de feia set anys.

Sánchez es va reunir dijous durant tres hores amb el líder del PP a la Moncloa, que li va oferir “lleialtat” però també li va dir que no li “deixaria passar ni una” i li va demanar mà dura amb l’independentisme. Casado aposta per reformar el codi penal i incloure-hi com a delicte la convocatòria d’un referèndum il·legal i també demana que es torni a aplicar un 155 més dur (incloent TV3 i l’escola catalana) si el Govern no “abandona el full de ruta rupturista”.

El president espanyol ha agraït la mà estesa de Casado però li ha recordat que el PSOE va ser “lleial” en l’aplicació del 155 i li ha demanat “alçada de mires”. A més, també li ha exigit “coherència” ja que, segons apunta, mentre el PP de Rajoy governava no va promoure la reforma del codi penal per incloure-hi la convocatòria d’un referèndum il·legal.

Sánchez ha garantit que faran complir la Constitució i que actuaran si es produeix alguna “vulneració” però adverteix que no volen seguir per la via judicial. Com a oposició, el PSOE sempre havia defensat una sortida política i dialogada a la crisi i ara demana al PP que, com a principal partit de l’oposició, els doni “suport” en aquesta via iniciada en l’era Sánchez. “M’agradaria que Casado em donés suport amb tot, com va fer el PSOE amb Rajoy, ells no son aliens a aquesta crisi”, sentencia.

Fonts de la Moncloa apunten que el PSOE va fer una “oposició d’Estat” tot i que durant el govern de Rajoy hi ha haver dues consultes (9 de novembre i 1 d’octubre) i també es va aplicar el 155. “Ens vam haver de menjar un 155 i dues votacions, alguns galons tenim ara per demanar que ens donin suport”, apunten aquetes fonts.

“Els catalans han de votar un acord polític”

Durant la roda de premsa, Sánchez també ha afirmat que la solució política per a Catalunya “no serà immediata” i ha assegurat que al final “exigirà la votació del conjunt dels catalans”, en la línia del que ja va apuntar en la seva compareixença al Congrés el 17 de juliol.

Fonts de la Moncloa apunten que el govern espanyol és conscient que aquesta legislatura no podrà aconseguir trobar la fórmula i que aquesta no passa, necessàriament, per votar un nou Estatut reformat. “Es tracta de votar un acord polític”, apunten aquestes fonts.

El PSOE sap que no hi ha majoria de 2/3 al Parlament per votar un nou estatut (una opció que els partits independentistes no volen) però tampoc majoria suficient per avançar –dins del que marca la Constitució- en el dret a l’autodeterminació. Per això, creu que cal treballar per trobar la formula sobre què votar. Des de la Moncloa, però, aposten perquè voti la ciutadania i no el Parlament i que sigui un acord “no de ruptura sinó que representi el 80% dels catalans”. Deixen clar també que qualsevol votació serà dins els marcs legals que estableix la Constitució.

ACN