.

L’equip de Salvament disposa de dues embarcacions d’intervenció ràpida. Foto: Port

L’equip de Salvament Marítim Tarragona va dur a terme un total de 350 intervencions que van representar 530 persones ateses durant l’any 2021. Aquestes intervencions es divideixen en diferents tipologies: 225 accions de salvament marítim a embarcacions mercants, pesqueres o d’esbarjo; 66 intervencions relacionades amb temes mediambientals; 28 accions de seguretat marítima (recollir objectes flotants a la deriva, xarxes, troncs, animals…); 22 col·laboracions amb altres institucions; i 9 exercicis o simulacres.

Actualment, el personal de Salvament Marítim al Port de Tarragona està compost per 16 persones, atenent els serveis 24/7 ubicats a la torre de control. Aquests controladors s’encarreguen de coordinar les operacions de salvament a la mar a la zona de Tarragona i la part conveniada del tràfic portuari i fondeig a la zona del Port Tarragona. Aquest personal està ubicat, des de fa uns mesos, a la sisena planta de la seu institucional del Port Tarragona. La nova ubicació al capdamunt de la seu institucional incideix positivament en la coordinació i presa de decisions en les operacions de situacions d’emergències i, en la col·laboració amb altres cossos d’emergències, pràctics, etc., dins de l’esquema de funcionament establert en el model Sistema de Gestió d’Emergències del Port Tarragona.

El personal adscrit a Salvament Marítim per a tota la província de Tarragona representa un total de 80 persones. Aquest gran equip de professionals té la responsabilitat de vetllar per la seguretat marítima d’una important superfície de mar, en concret un total de 14.600 Km2 assignats.

Col·laboració i conveni amb Port Tarragona

Des de fa disset anys, la col·laboració entre Port Tarragona i Salvament Marítim és molt estreta, des que es va signar un conveni de col·laboració entre ambdós organismes per a la coordinació dels serveis marítims portuaris.

Arran d’aquest conveni es va crear el centre conegut com a Tarragona Port Control, situat en un principi al Moll Catalunya i, des del 23 de novembre de 2021, dins del procés de millora de les instal·lacions i equipaments per tal de prestar un millor servei, l’equip de Salvament Marítim va ser traslladat a la sisena planta de la seu institucional del Port Tarragona. El 1995, a causa d’aquesta sinergia, es va elaborar un manual de procediments que ha estat en constant manteniment i actualització entre els tres actors implicats; Salvament Marítim, Capitania Marítima i Autoritat Portuària de Tarragona. A més d’aquestes col·laboracions cal afegir-hi un concert amb Creu Roja a través del qual es disposa de tres llanxes neumàtiques de salvament tripulades per voluntaris de la Creu Roja.

Recursos

Per tal de dur a terme la seva tasca, l’equip de Salvament disposa de dues embarcacions d’intervenció ràpida. Amb una eslora de 21 metres, la primera embarcació, sita a Tarragona, és coneguda per ‘Salvamar Formalhault’ i, una segona embarcació a la Ràpita sota el nom ‘Salvamar Achernar’ compartida amb Castelló. A Vilanova i la Geltrú està la ‘Salvamar Polaris’ una embarcació d’intervenció ràpida de 15 metres d’eslora compartida amb Barcelona. S’ha d’afegir que també compten amb un helicòpter, amb base a l’Aeroport de Reus i un remolcador de Salvament amb capacitat de lluita contra la contaminació itinerant entre Tarragona, Barcelona i Palamós, es tracta de l’embarcació denominada Punta Mayor.

Si tots aquests mitjans no fossin suficients, en cas necessari, Salvament Marítim pot mobilitzar qualsevol mitjà públic o privat per tal de donar resposta i donar auxili.

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */