.

Representants del sindicat Metges de Catalunya llegint uns documents, davant del director del CatSalut, Adrià Comella, i del director gerent de l’ICS, Josep Maria Argimon (d’esquena). Foto: ACN

El Govern i Metges de Catalunya han arribat a un acord i el sindicat ha desconvocat la vaga de facultatius a l’atenció primària de l’ICS després de quatre dies d’aturada. L’acord l’ha anunciat el conseller de Treball, Chakir El Homrani, després que l’ICS i el sindicat hagin celebrat una reunió al Departament de Treball aquest dijous al vespre i de les trobades discretes que les parts han mantingut durant les últimes hores. El pacte suposa desconvocar la vaga a l’atenció primària de l’ICS, però no a la sanitat concertada, on Metges de Catalunya manté per demà el cinquè dia d’aturada.

El sindicat s’ha mostrat “molt satisfet” amb l’acord perquè “aborda quasi tots els punts plantejats” i que havien portat a les mobilitzacions, segons ha explicat davant els mitjans de comunicació la portaveu del comitè de vaga, Carolina Roser, acompanyada per altres dirigents sindicals. “Amb aquest acord hem aconseguit que l’atenció primària torni a estar basada en un model de qualitat assistencial, seguretat pel pacient i que alhora garanteixi la salut del metge i el respecte i la dignitat de la professió”, ha afirmat.

Per la seva banda, el director gerent de l’Institut Català de la Salut (ICS), Josep Maria Argimon, ha valorat que l’acord “permet fonamentalment preservar el model; dotar de molta més autonomia els professionals i articular unes mesures clares per reduir la sobrecàrrega”. Argimon ha comparegut davant els mitjans de comunicació acompanyat per la secretària general del Departament de Salut, Laura Pelay, i el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella. Precisament un dels principals punts que recull l’acord és dotar de més autonomia de gestió els professionals i “sortir dels models rígids”. “Com més flexibilitat tinguem, més fàcil serà adaptar les demandes i donar una resposta adequada”, ha assenyalat Roser. i no serntirnos sobrecarregats.

Temps mínims

El sindicat Metges de Catalunya va posar sobre la taula de negociació una quarantena de demandes, amb dues reivindicacions principals: limitar el límit de visites diàries de cada metge i disposar de 12 minuts com a mínim per atendre cada pacient. Finalment, encara que l’acord no explicita un límit de visites -un extrem al qual s’havia oposat l’ICS-, sí que articula altres mesures per revertir la sobrecàrrega dels professionals. “Al final hem acordat diverses mesures perquè no hi hagi una sobrecàrrega dels professionals, però alhora que es respectin les necessitats de la població”, ha ressaltat la portaveu del comitè de vaga.

D’entrada, s’estableix uns temps mínims de visita: 6 minuts per a les telemàtiques, 12 per a les presencials i entre 45 i 60 per a les que es realitzen a domicili. Les dues parts també estaven d’acord que els metges dediquessin dos terços de la jornada, 5 hores i 6 minuts, a l’assistència directa; la resta de la jornada ha de ser per a la formació, recerca i reflexió i interpretació de proves i de casos, entre altres.

250 metges de família

Les dues parts també han arribat a la conclusió que cal contractar 250 metges de família més per a l’atenció primària de l’ICS. Fins ara els informes havien parlat de 201, però en l’estudi final s’ha tingut en compte l’atenció domiciliària. Pel que fa als pediatres, es preveu que l’informe estigui enllestit el gener; i als ginecòlegs i odontòlegs, el juny.

Ara bé, ara mateix no hi ha aquests 250 metges de família que necessiten els CAPs de l’ICS, si bé el sindicat confia que amb aquest acord, el sistema sigui més atractiu. Mentre no es puguin contractar, s’articularan mesures retributives per a qui vulgui assumir més feina. “Serà un opció, però no una càrrega imposada per l’organització”, ha subratllat Roser. Un altre aspecte en estudi és el nombre de població assignada a cada metge, que pot variar segons les característiques de la població.

Aplicació immediata

Segons han explicat les dues parts, s’han creat comissions de seguiment i totes les mesures tenen un calendari. A més, bona part dels acords tenen una aplicació immediata. Aquest mateix dijous s’ha reunit el consell d’administració de l’ICS; divendres s’exposaran els acords als altres sindicats i per dilluns la institució ha convocat una reunió amb els directors dels equips d’atenció primària per endegar el debat que porti a la nova repartició, un procés que s’allargarà unes setmanes.

Tant Metges de Catalunya com l’ICS han agraït els ciutadans la comprensió durant aquests quatre dies de vaga. El sindicat també ha valorat el seguiment de les mobilitzacions per part dels metges, amb una especial referència als residents.

Per la seva banda, el conseller de Treball ha destacat que l’acord entre l’ICS i Metges de Catalunya “demostra que la mediació, la negociació i el diàleg és la millor eina a l’hora de buscar solucions”. Ha dit que havia estat una negociació “llarga” i que la clau per arribar a l’acord ha estat respectar el dret de vaga i treballar en el marc de la mediació.

Quatre dies de vaga en una setmana de mobilitzacions

Els metges de l’atenció primària de l’ICS han culminat amb aquest acord el quart dia d’una vaga que ha tingut un ampli seguiment. Segons Metges de Catalunya, la quarta jornada de vaga ha estat seguida per un 75% dels facultatius d’atenció primària de l’ICS, incloent-hi metges de família, pediatres, odontòlegs i ginecòlegs. En l’àmbit de la sanitat concertada, el seguiment als hospitals, centres d’atenció primària (CAP), centres sociosanitaris i centres de salut mental ha estat del 66%. El sindicat mèdic ha destacat la “fermesa” dels facultatius que s’han mantingut “dempeus” després de quatre dies de mobilitzacions per reclamar “les millores necessàries per recuperar la qualitat assistencial i la dignitat laboral”.

La vaga dirigida a tots els professionals de l’atenció primària, convocada per Rebel·lió Primària sota el paraigües de CGT, es manté per aquest divendres. També la convocada per Metges de Catalunya a la xarxa concertada. Comella ha assenyalat que la setmana que ve té previst reunir-se amb les patronals de la concertada per valorar l’afecte de la vaga i ha apuntat que podrien tractar algunes de les seves demandes, tot i que el conveni del sector es va signar la setmana passada amb la resta de sindicats: “Hi ha alguns elements que afecten exclusivament el cos facultatiu, que pot valer la pena que es tinguin presents per evitar que aquests situacions segueixin en marxa”, ha afirmat.

ACN