.

La consellera de Salut, Alba Vergés, acompanyada del director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella. Foto: Departament de Salut

Salut engegarà a final d’any les obres d’ampliació i reordenació de l’hospital Joan XXIII de Tarragona, que es preveu que costin 170 milions d’euros i s’enllesteixin la primavera de 2025, segons ha anunciat la consellera Alba Vergés. El Departament ha decidit concentrar les fases inicials de construcció per guanyar agilitat i reduir l’impacte sobre el normal funcionament del centre, que guanyarà 50.000 metres quadrats d’espai assistencial. Equipar les noves àrees costarà uns 50 milions addicionals durant el 2026 i, en una segona fase, s’abordarà la construcció d’equipaments de docència i recerca des d’una visió de campus hospitalari. La decisió de fusionar dues fases de construcció, la detecció de cavitats al subsòl i la pròpia pandèmia han fet que el començament d’obres del nou Joan XXIII s’endarrereixi ben bé fins al desembre vinent, quan la previsió era començar-les durant el 2020. Durant deu mesos s’abordaran els treballs previs i, a final de 2022, ja començarà pròpiament la construcció del nou edifici.

Vergés ha presentat l’aposta pel nou Joan XXIII com la “més important” i “ambiciosa” dels propers anys. El projecte ‘Entre places’ va ser la proposta realitzada pels despatxos d’arquitectura Sanabria&Planas-Gallego Arquitectos, CBD Arquitectura SLP, i Mario Corea Arquitectura SLP. La titular de Salut ha subratllat que el nou Hospital Joan XXIII reforçarà el seu paper com a centre de referència en alta complexitat i terciarisme al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre. “Que sigui el buc insígnia de tots els dispositius assistencials del territori” ha dit la consellera, que ha afegit que treballen perquè “sigui un projecte pioner urbanísticament no només en les necessitats sinó també que sigui útil pels professionals que hi treballaran”. Vergés també ha remarcat que es destinarà pel nou centre “una inversió de rècord de prop de 170 milions d’euros” que deixa enrere “èpoques fosques de retallades”, amb una actuació que permetrà construir “un centre modern i més eficaç per les necessitats futures”.

Per la seva part, el director del Servei Català de la Salut ha assegurat que “es tracta del projecte més important i ambiciós del CatSalut, tant pel que fa al volum construït com de transformació”. El nou Joan XXIII “serà un edifici d’alta complexitat que neix amb una visió regional, que va més enllà del centre”. Comella també ha valorat que el nou centre no només suposarà créixer en espais sinó també en nova tecnologia, noves formes de treballar i en increment del personal sanitari, que serà una constant en els anys vinents.

La fase de licitació d’obres començarà el segon trimestre d’aquest any i a finals d’aquest mateix any començaran els treballs previs que han de permetre fer la licitació de la part d’obra més gran. L’execució del projecte està previst que finalitzi el 2025 i just després es començarà ja a equipar el nou complex de forma progressiva.

Durant els treballs de disseny arquitectònic i funcional, les tres fases definides en el concurs s’han vist modificades i l’actual fusiona part de dues de les fases inicials descrites.

Les fases del projecte

La primera fase del projecte, amb un termini estimat d’execució de 10 mesos un cop licitades les obres, contempla el treballs previs, afectacions i trasllats de serveis i afectacions a edificis C, D i Francolí; vials i aparcament d’ambulàncies d’urgències; accessos provisionals a l’edifici D; sondeigs per detectar cavitats; arqueologia resultant de l’estudi preliminar; ampliació del nucli vertical de l’edifici C i la construcció de l’estructura i tancament de l’edifici de despatxos mèdics.

La segona fase contempla la construcció del nou edifici on hi haurà l’àrea d’hospitalització per a 252 pacients, bloc quirúrgic amb 14 quiròfans, el 70 % de l’hospital de dia amb 58 punts d’atenció, medicina nuclear amb 20 sales de radiodiagnòstic, gabinets, intervencionisme, admissions, magatzem general, mortuori, despatxos mèdics i sales de treball, nou accés unificat a urgències i reforma parcial de les urgències, la rambla d’unió entre edificis, l’heliport provisional que donarà pas a l’heliport definitiu situat a la coberta i la marquesina d’accés a l’edifici.

El total de superfície construïda d’aquesta primera fase és de 78.873,42 metres quadrats dels quals 53.000 metres quadrats són assistencials i, a més, una  superfície d’urbanització de 14.139,90 metres quadrats.

En aquesta reforma de futur, durant el 2020 s’ha finançat des del CatSalut el projecte d’ampliació i reforma estructural de l’UCI, i durant aquest 2021 es finançarà l’obra d’ampliació de l’UCI així com aspectes d’instal·lacions generals amb un valor de 3,5 milions d’euros d’inversió.

Les fases futures del projecte del nou Hospital Universitari Joan XXIII comportaran l’adequació d’algunes àrees de l’edifici C; i l’ampliació dels nous edificis de recerca i docència, de les àrees institucionals, i l’enderroc de l’edifici D.

Roger Segura / Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */