.

.

TOTS 21

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, afirma que treballen en una estratègia perquè els treballadors de residències puguin fer autopresa de mostres. Foto: ACN

El Departament de Salut començarà a distribuir tests d’antígens a centres sanitaris aquest divendres. Segons ha dit a Rac1 el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, els tests es faran “bàsicament” a l’Atenció Primària i en serveis d’Urgència dels hospitals. Tot i que la mostra de referència estàndard continuarà sent la PCR, el que es farà és substituir aquestes proves per tests d’antígens en “moltes ocasions”. El test d’antigen, ha indicat Argimon, és especialment efectiu en persones amb simptomatologia i durant els primers cinc dies de símptomes. El resultat s’obté en uns 15 minuts i tot i que no es descarta que més endavant s’utilitzin aquests tests en altres àmbits per ara es començaran a utilitzar en centres sanitaris.

També ha indicat que els test d’antígens es fan amb mostres nasofaríngiques però s’està validant si es podria fer només amb un frotis nasal, un fet que ha augurat podria passar en “poques setmanes”.

Argimon també ha explicat que Salut treballa per posar en marxa de forma “massiva” l’estratègia de proves sistemàtiques als treballadors de les residències. En concret, ha apuntat, s’està mirant que sigui possible “l’autopresa” per part dels mateixos treballadors, mitjançant un frotis nasal -com es fa a les escoles, que pugui ser supervisat per un professional sanitari.

“Amb el frotis perdem una mica de sensibilitat però podem fer-ne molts més”, ha afegit. El resultat s’obté al cap de 24-48 hores i es podrien fer testeigs periòdics cada dues o tres setmanes.

Sobre el tancament de bars i restaurants i altres mesures anunciades pel Govern, Argimon ha admès que no se sap si s’haurà de prorrogar més enllà de 15 dies. “Sincerament no ho sabem”, ha apuntat, ja que la infecció està creixent a “ritmes molt ràpids”. “Penso que no ens hem passat de frenada, és intentar frenar la corba”, ha dit sobre les mesures.

El secretari de Salut Pública ha reconegut que suposa un cop per al sector de la restauració però ha assegurat que si no es fa “res” mentre la pandèmia avança en la primera onada “l’economia se’n ressentirà i molt” perquè caldria prendre decisions “més restrictives i que hagin de durar mes temps”.

“Anticipar-te una mica i aturar on la infecció galopa a marxes forçades és la millor de les opcions”, ha conclòs.

Avenç de casos com al març però descarta la mateixa situació

Argimon ha reconegut que el virus està creixent “a marxes forçades” però que amb això no vol dir que la situació sigui la mateixa que al març. Ha destacat que des de llavors s’ha avançat molt en el diagnòstic, tot i que ha reconegut que “queda camí per recórrer”.

Ha reconegut també que el desconfinament “es va fer una mica depressa” i que el rastreig llavors no estava enfortit, aspecte en el que ha assegurat que s’ha avançat però on cal continuar fent-ho.

D’altra banda, ha afirmat que l’atenció primària està “molt esgotada” i que “és necessari un reforç”, tot i que ha apuntat que no hi ha atur entre infermers i metges.

Argimon ha reconegut la duresa de les mesures que s’han plantejat per aturar el creixement de casos però ha asseverat que són necessàries. “Penso que no ens hem passat de frenada”, ha afirmat, al temps que ha apuntat que serviran per frenar la corba però no per doblegar-la. Ha descartat un confinament perimetral perquè el creixement és “generalitzat” a tot Catalunya, però ha assegurat que no s’ha de témer actualment per un col·lapse del sistema sanitari.

S’estudiarà la situació dels bars de carretera

Argimon ha explicat que s’estudiarà si els bars de carretera han de tancar o no. En aquest sentit, Argimon ha afirmat que una resolució és una norma que “s’escriu amb poc temps” i per això ha apuntat que “segur que hi ha moltes coses que d’alguna manera després s’hauran de matissar”.

No es partidari de públic al Camp Nou

El secretari de Salut Pública també ha expressat que no és partidari que hi hagi públic al Camp Nou en el primer partit de Champions. “Em costaria explicar després determinades mesures i haver d’obrir ara el Camp Nou a mil persones. No seria la millor imatge que desitjaria”, ha manifestat.

ACN