.

La webinar ‘Transformació de Salou i Fons Europeus NG’, organitzada per l’Ajuntament i dirigida al sector empresarial salouenc, va servir per tractar i posar en comú els projectes i els productes turístics que treballa el Consistori. Foto: Ajuntament

L’alcalde de Salou i president del Patronat Municipal de Turisme, Pere Granados, va presidir aquest divendres la webinar amb el títol “Transformació de Salou, fons europeus i Next Generation”, una conferència online a la qual hi va assistir una cinquantena de persones, entre empresaris i professionals dels sectors econòmics salouencs; i en la què es va parlar, fonamentalment, de l’ajut que representaran els fons europeus Next Generation perquè el municipi de Salou assoleixi els canvis estructurals previstos, dins dels diferents plans estratègics transformadors que impulsaran un model de municipi turístic sostenible i intel·ligent, que reactiva l’economia i impulsa la cohesió social. L’alcalde ha destacat la necessitat de col·laboració entre el sector públic i el privat per tal d’assolir èxit en els objectius.

La webinar va comptar amb la participació de Mark Hoddinott, ‘Chief real estate officer de Meliá Hotels International’; Gerard Brinquis, ‘Technical office leader & head of NG Eu, d’FI Group’; Lorena Sánchez, ‘Asset management senior director de Meliá Hotels International’; Toni Aguiló, ‘Asset management project leader Melià Hotels International’; i César Bonilla, ‘National public sector manager FI Group’. La videoconferència va obtenir una nodrida assistència de persones, tant de l’Administració pública, com també del sector privat, amb representants importants de l’àmbit empresarial turístic de Salou i la Costa Daurada.

En la seva intervenció, l’alcalde de Salou va contextualitzar el lloc que ocupa el municipi, com a destinació turística de referència, dins l’Estat espanyol, i va remarcar l’oportunitat que suposa la convocatòria dels fons Next Generation de la Unió Europea, l’objectiu dels quals és el finançament de la transformació i renovació del municipi, tot posant de manifest la necessitat d’implicació del teixit empresarial i de negocis de la destinació, sense oblidar, tanmateix, la implicació social, més enllà de la reactivació econòmica.

Pere Granados posa en valor el gran impuls que viu el municipi

Granados va recordar la importància d’aquesta reactivació i de la millora de la qualitat de vida dels residents i de l’experiència dels visitants, “un benefici molt transversal i integrador, que és un benefici social”.

“Els fons europeus Next Generation han de servir per finançar projectes estratègics de gran abast i calat, que han de configurar municipis turístics competitius, moderns, intel·ligents, eficients i sostenibles, amb sintonia amb els ODS de l’Agenda 20-30”, va assenyalar l’alcalde. També va dir que “els objectius de Salou s’enfoquen cap a la mobilitat sostenible i la implantació urbana de transports segurs i ecològics que redueixin la petjada del carboni; la transformació digital i la gestió intel·ligent; l’aplicació d’energies netes i l’ús eficient dels recursos; la generació d’espais urbans inclusius integradors, saludables i de la convivència social que, alhora, revitalitzin l’economia i el comerç; i la recuperació de l’ecosistema del litoral, els espais naturals d’interès paisatgístic, i el patrimoni cultural i històric”. Tot plegat ajudarà a captar nous segments de públic i a desestacionalitzar.

Aquests són reptes, l’abast i magnitud dels quals impliquen tothom, sectors públics i sectors econòmics i empresarials, “per tal de dur a terme aquells plans i projectes que tinguin com a objectiu la renovació del municipi i l’adaptació de la gestió dels serveis i de l’activitat turística als nous reptes irrenunciables de construir un municipi saludable, sostenible i intel·ligent pel benestar i la qualitat de vida de tothom”, va apuntar l’alcalde.

Així mateix, va detallar cadascun dels plans estratègics d’acció de Salou, que són els següents: El Pla Estratègic de Turisme de Salou; el Pla d’Accions “Salou Destinació Turística Intel·ligent” (DTI); l’Smart Salou, el Pla Estratègic de l’Activitat Comercial de Salou BIDS o APEUs, el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Salou, el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima de Salou (PAESC) i la revisió del POUM.

El Pla Estratègic de Turisme de Salou impulsa un model diversificat, sostenible i intel·ligent de destinació. Vol incrementar la generació de valor de l’activitat turística i captar nous mercats i segments, a través de la desconcentració de la temporada i la creació de producte.

El Pla d’accions “Salou Destinació Turística Intel·ligent” (DTI) és un objectiu prioritari perquè ens consolida com un espai turístic innovador, accessible, i sostenible, que facilita la interacció i incrementa la qualitat de l’experiència del visitant i la qualitat de vida dels residents; i suposa un compromís amb els factors mediambientals, culturals i socioeconòmics.

L’SMART Salou té com a objectiu implantar un ecosistema urbà intel·ligent que ens permet optimitzar, qualificar, gestionar i planificar millor i de forma integrada tots els serveis, en benefici del visitant i dels residents.

El Pla Estratègic de l’Activitat Comercial de Salou BIDS o APEUs és un document estratègic que engloba el comerç, la restauració i el turisme. La visió que s’extreu d’aquest pla és que Salou ha de ser una ciutat viva i dinàmica, amb personalitat pels residents, que tindran en l’oferta comercial, cultural i de restauració valors per tenir un elevat sentit de pertinença, que estarà harmonitzat amb l’especialització turística. L’especialització turística no suposarà cap fre per a una dinàmica comercial destacada durant tot l’any i amb capacitat de generar atracció per a la població de l’àrea metropolitana del Camp de Tarragona.

El Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Salou permetrà planificar una ciutat ordenada i moderna, on es prioritzi l’espai per a les persones dins el nucli urbà i la descarbonització, impulsant el transport amb vehicles ecològics no contaminants, com ara la bicicleta o l’automòbil elèctric.

El Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima de Salou (PAESC) és un document estratègic de planificació energètica i d’adaptació als impactes del canvi climàtic en l’àmbit local. Conté les accions a dur a terme per superar els objectius establerts per la UE per al 2030, i així, anar més enllà de la reducció del 40% de les emissions de CO2 al municipi. Amb aquest pla es despleguen els sistemes i xarxes urbanes d’eficiència energètica i energia renovable.

I el nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Salou, (en revisió, actualment) com a instrument d’ordenació, planificació i desenvolupament integral i sostenible del municipi, definirà un model d’implantació urbana i de ciutat sostenible i inclusiva, que impulsi la digitalització, l’eficiència energètica i la implantació d’energies renovables; la transformació i la desestacionalització, la recuperació de la natura i l’espai públic, i la reactivació econòmica i la cohesió social.

Entre els projectes que l’Ajuntament de Salou està treballant, l’alcalde Granados n’ha fet una detallada enumeració:

  • Projecte de recuperació i protecció mediambiental del litoral del Cap Salou i Camí de Ronda.
  • Pla director de l’àmbit del Port Esportiu.
  • Projecte de l’Eix Cívic (implantació transport elèctric. TREN TRAM, BUS TRAM). Significarà una transformació i una vertebració més sostenible del nucli urbà de Salou i una reactivació econòmica i social del centre de Salou, que, fins ara estava “absolutament mort”, atès que les vies del tren, que han quedat en desús en entrar en funcionament el Corredor del Mediterrani, suposaven una barrera física.
  • Projecte de renovació de l’Avinguda de Carles Buïgas. Serà un espai urbà on hi haurà dinamització social i que implicarà una reactivació econòmica pels negocis que hi ha instal·lats a la zona.
  • Projecte de renovació del sector de Llevant (zona turística entorn de Carles Buigas).
  • Projecte de renovació del sector de Ponent (zona del barri de la Salut – Barranc de Barenys).
  • Projectes de renovació urbana: places del nucli urbà, zona enjardinada del passeig Jaume I
  • Pla de platges.
  • Projecte de renovació del sector de Cap Salou.
  • Centre Intermodal de Transports públics, per a una connectivitat sostenible: nova estació de tren, estació d’autobusos, estació TREN TRAM/BUS TRAM.
  • Pla de recuperació i protecció del patrimoni d’interès natural, paisatgístic, històric i cultural, mitjançant declaració de Béns Culturals d’Interès Local (BCIL’s) i figures urbanístiques.
  • Projectes de dotació als equipaments esportius per a la pràctica de l’esport i adoptar un estil de vida saludable i el foment del turisme esportiu.
  • Desplegament de la infraestructura de fibra òptica per a la dinamització econòmica, turística i ciutadana. Salou, destinació tecnològica Smart.
  • Projecte d’estudi de la dinàmica litoral per al manteniment i l’estabilitat de les platges.

Pel que a producte turístic, divers, sostenible, accessible i inclusiu, l’alcalde ha parlat del treball que s’està duent a terme des de l’Oficina per a la Recerca i Innovació del Producte Turístic vers:

  • Ecoturisme/senderisme: rutes del Camí de Ronda, cales, miradors i espais/parcs d’interès natural i paisatgístic.
  • Turisme, gastronomia i restauració: rutes i accions gastronòmiques (10 projectes presentats).
  • Turisme cultural. Rutes històriques i culturals. Museolització i interpretació in situ:
  • Jaciment preromà de Kallipolis  (La Cella).
  • Ruta dels pirates (Torre Vella i cales Cap Salou)
  • Ruta rei Jaume I (Port natural de Salou, a la zona entre la punta del Porroig, que abarca la platja dels Capellans i les Ferreries).
  • Ruta per l’arquitectura, els monuments i l’art (Torre Vella, “arquitectura del sol”, escultures urbanes).
  • Ruta dels sistemes defensius de Costa a Salou (bateries, trinxeres i nius de metralladores)
  • Ruta geològica i paleontològica pel Cap de Salou.
  • Turisme de salut i benestar: programació d’activitats a la platja tot l’any: esport, wellness.
  • Turisme de shopping:  creació d’APEUs o BIDS.

Fons Next Generation

Per la seva banda, Gerard Brinquis, ‘Technical office leader & head of NG Eu, d’FI Group’, va explicar què són els fons Next Generation, qui els gestiona, quins són els timings i la temporalitat, tot relacionat amb la convocatòria actual.

En aquest sentit la Comissió Europea ha decidit optar per un fons de recuperació i resiliència denominat Next Generation Europe.

Aquests fons de recuperació, dotats d’un valor de 750 mil milions d’euros venen a donar una resposta al concepte de pandèmia i buscar com es pot transformar tot el teixit empresarial, amb les diferents col·laboracions publicoprivades. La idea és revitalitzar tot el teixit industrial.

La distribució dels fons té quatre grans àrees, que donen resposta a la transformació digital (s’endú un 20% dels fons), a la transició ecològica (dotada amb un 37% dels fons), a la cohesió territorial i social, i, finalment, a l’impacte a la bretxa de gènere. Els projectes tindran una execució entre 2021 i 2026. En alguns casos hi podrà haver un cert caràcter retroactiu des de febrer de 2020, quan va començar la pandèmia.

A Espanya, país membre de la Comissió Europea, se li han atorgat 150 mil milions d’euros per poder aplicar el pla de recuperació i aconseguir la transformació i resiliència. El pla, pròpiament dit, s’emmarca dins del document d’España puede, i neix al juny-juliol de 2020, quan comencen a sorgir els diferents plans d’Espanya digital 2025, el Pla d’Impuls per al sector turístic, el Pla de la modernització de la formació professional i el Pla d’impuls al sector de l’automoció, entre altres.

César Bonilla, ‘National public sector manager FI Group’, va explicar que l’Administració local té molt a dir en la gestió dels fons Next Generation, perquè com a administració pública és la que es troba més propera al ciutadà. Segons ell, “les entitats locals han de fer una transformació del seu model de ciutat”. Pel que fa a Salou, Bonilla va valorar el fet que el municipi ja tingui un full de ruta i una estratègia molt clara de cap a on vol anar, tal i com va ressenyar l’alcalde en la seva intervenció, “i això facilita molt on podem trobar els fons de finançament”.

Mark Hoddinott, ‘Chief real estate officer de Meliá Hotels International’, en la seva exposició, va parlar de l’evolució del cicle turístic i de com evitar el declivi d’una destinació, a través de l’alineació del sector públic i el privat. També va parlar de la necessitat que té d’equilibri l’oferta complementària i de la inversió en les millores per augmentar la qualitat del turisme i de la destinació.

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */