.

El servei serà de titularitat municipal i formarà part de la Xarxa de Serveis d'Atenció Integral de Catalunya, coordinats amb la Direcció d'Igualtat, que depèn de la Generalitat de Catalunya

El servei serà de titularitat municipal i formarà part de la Xarxa de Serveis d’Atenció Integral de Catalunya, coordinats amb la Direcció d’Igualtat, que depèn de la Generalitat de Catalunya

L’alcalde de Salou, Pere Granados, acompanyat de la regidora de Benestar, Serveis Socials i Igualtat, Estela Baeza; i la directora general d’Igualtat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Mireia Mata, ha donat a conèixer aquesta tarda, a la Sala Europa, el nou Servei d’Atenció Integral (SAI) per a les persones del col·lectiu LGTBI (Lesbianes, gais, transgèneres, bisexuals i intersexuals), coincidint amb la commemoració del Dia Internacional en memòria de les víctimes trans, el 20 de novembre.

A l’acte també hi han estat presents altres edils del Consistori; la directora de Serveis Territorials de Treball, Afers Socials i Famílies a Tarragona, Marta Cassany; la responsable de l’Àrea per a la Igualtat de Tracte i No-discriminació de persones LGTBI, Lluïsa Jiménez; el sergent de Mossos d’Esquadra de Salou, Edgar Piñol; el representant del Col·lectiu H2O Gais, Lesbianes, Bisexuals i Transsexuals del Camp de Tarragona, Sebas González; el president d’Euforia Familias Trans Aliadas en Cataluña, David Tello; la treballadora social de l’Equip d’Assessorament i Orientació Psicopedagògic (EAP) del Tarragonès, Neus Trillas; el sotsinspector de la Policia Local de Salou, Manuel Hortal; i la Mosso d’Esquadra del Grup d’Atenció a la Víctima de Vila-seca – Salou, Nélida Àlvarez.

El SAI LGTBI és una prestació d’un servei per sensibilitzar i informar persones i entitats, per tal de mostrar la diversitat d’orientació sexual i d’identitat de gènere, i prevenir LGTBIfòbia. Aquest recurs es posa en funcionament per donar resposta a situacions de discriminació, i, també, a qualsevol necessitat d’acompanyament, suport o informació que tingui la ciutadania, en relació a la diversitat sexual i de gènere, i consolidar-se com un referent local LGTBI.

Aquest servei, la titularitat del qual és de l’Ajuntament de Salou, formarà part de la Xarxa de Serveis d’Atenció Integral de Catalunya; coordinats amb la Direcció d’Igualtat, que depèn del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.

Cal recordar que el passat dia 21 de maig de 2019, es va signar l’acord per al desplegament del servei d’atenció integral local per a les persones LGTBI, entre la Direcció General d’Igualtat i l’Ajuntament de Salou.

L’alcalde Pere Granados, en la seva intervenció, ha fet referència al col·lectiu LGTBI dins del turisme familiar. El batlle s’ha adreçat, directament, a la directora d’Igualtat, Mireia Mata, i li ha assegurat que “aquí -referint-se a Salou- hi té un municipi aliat en la lluita continuada per l’assoliment d’una ciutat moderna, tolerant i respectuosa”.

Per la seva banda, la regidora de Benestar, Serveis Socials i Igualtat, Estela Baeza, ha recordat que el 28 de juny de 2016, Dia de l’Orgull, es va començar a treballar “en la sensibilització i formació en matèria de LGTBI”. Baeza ha destacat totes les accions dutes a terme per consolidar les polítiques socials LGTBI, com el fet de penjar la bandera irisada al balcó de la Casa Consistorial o pintar amb els colors referents del col·lectiu diversos bancs del municipi.

Finalment, segons ha manifestat la directora general d’Igualtat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Mireia Mata, “la tasca de les administracions públiques és el reconeixement, acompanyament, formació i sensibilització a la ciutadania”. La directora ha agraït la labor de l’Ajuntament de Salou, ja que “esteu ensenyant al món, a aquests dos milions de persones que us venen a visitar, el compromís i els valors de respecte i igualtat”.

El SAI Salou oferirà els següents serveis:

-Informació, orientació i assessorament sobre els drets de les persones LGTBI i el seu exercici.

-Suport social (tramitació targeta sanitària amb el nom sentit).

-Derivacions sanitàries relacionades amb processos de transició i altres aspectes sobre salut sexual.

-Suport psicològic a persones del col·lectiu LGTBI.

-Assessorament jurídic sobre qüestions legals que es plantegin en situacions de vulnerabilitat dels drets LGTBI.

-Informació sobre documentació i bibliografia LGTBI.

-Incidència i prevenció en casos d’assetjament escolar LGTBI-fòbic.

-Informació i sensibilització sobre els drets i perspectiva LGTBI a altres professionals (professionals de les administracions, socioeducatiu, cossos de seguretat…)

-Suport al moviment LGTBI del territori.

-Activitats de sensibilització social (Dia contra la LGTBI-fòbia, Dia de l’alliberament LGTBI,…)

El servei d’informació i assessorament es realitzarà a l’Espai Mas (carrer Ebre, 11), en horari de 10 a 13 hores, els dimecres i divendres. La resta de temps del servei es dedicarà a fomentar la sensibilització i formació comunitària, així com l’organització dels actes de commemoració dels dies LGTBI. Per més informació, cal trucar al telèfon 977 30 92 06 o enviar un correu electrònic a saisalou@salou.cat.

Cal recordar que el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, a través de la Direcció General d’Igualtat i en coordinació amb els ens locals de Catalunya, ha impulsat la XARXA Pública de Serveis d’Atenció Integral LGTBI de Catalunya. En el SAI LGBTI és on pivoten les polítiques públiques locals, promovent la formació dels treballadors/es públics i el disseny i la implementació de les accions del Pla local LGTBI.