.

La Alianza de Municipios Turísticos de Sol y Playa (AMT), formada per les 8 principals poblacions turístiques de l’Estat espanyol (Salou, Adeje, Arona, Benidorm, Calvià, Lloret de Mar, San Bartolomé de Tirajana (Maspalomas) i Torremolinos; a més de la secretaria tècnica del Instituto Tecnológico Hotelero –ITH) ha fet arribar a la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, les set mesures que han de formar part del Pla Estatal de Protecció al Turisme que vol reclamar al Govern d’Espanya per tal de salvar el sector.

El sector turístic està vivint el que és la crisi més important en tota la seva història i sense cap mena de precedent. I per això, els municipis que formen part de l’Aliança de Municipis Turístics de Sol i Platja, i totes les empreses turístiques que engloben, volen reclamar del Govern i de les diferents autoritats un Pla Estatal de Protecció que permeti als municipis i les seves empreses sobreviure als durs mesos que estan per venir. Un pla de protecció que contempli accions a curt i mitjà termini, ja que el punt d’inflexió inevitablement està en l’aparició de la vacuna contra el Covid-19. Caldrà contemplar un turisme abans de la vacuna i la reobertura total (però diferent) del turisme després d’aquesta.

Per a això des de la AMT s’ha elaborat el present document. Els 8 municipis de l’Aliança de Municipis Turístics de Sol i Platja – Adeje, Arona, Benidorm, Calvià, Lloret de Mar, Salou, Sant Bartolomé de Tirajana (Maspalomas), Torremolinos i la secretaria tècnica de l’Institut Tecnològic Hoteler (ITH)- representen un teixit social de 427.753 habitants (a penes el 0,9% de la població espanyola), reben a més d’onze milions de turistes estrangers, i suposen més de 67 milions de pernoctacions (el 20% del turisme estranger) en els seus gairebé 275.000 plaça hoteleres (703 hotels i hostals) i 120.000 places en apartaments (33.803 unitats), amb ocupacions mitjanes del 82’65%, sent altíssima la seva contribució al PIB nacional i a l’erari públic a través d’impostos i contribucions. Representem les grans fàbriques del turisme espanyol.

El turisme s’incorpora a la societat internacional com a sector econòmic i productiu allà pels anys 60, i des del primer moment Espanya ha ocupat un lloc de privilegi situant-se entre les potències mundials i exportant know-how a tercers països com a model d’èxit.

El turisme s’ha comportat en l’economia espanyola com aportador net en tots els aspectes: ha contribuït a la creació i manteniment de fins a 2,8 milions de llocs de treball, ha generat el 14,6% del PIB nacional, amb una aportació anual a l’economia espanyola que supera els 175.000 milions d’euros. I és un sector que no ha demanat gairebé res a canvi d’aquest progrés econòmic i social, asseguren els municipis. Les seves peticions s’han centrat en el desenvolupament d’infraestructures de comunicació i de modernització de productes madurs i obsolets per a permetre aquests creixements i contribucions.

És un sector motor, a través del qual s’han liderat les recuperacions econòmiques i principals transformacions que ha sofert el país al llarg dels anys. És el sector productiu que va contribuir a sortir de la crisi del 2008, una de les crisis més potents que ha viscut el nostre país va ser el Turisme. ‘La caiguda del sector de la Construcció… la va cobrir el Turisme’. El que llavors va ser un avantatge, avui és una feblesa, ja que el sector turístic ‘serà el que més sofrirà els efectes de la pandèmia’. És un sector que depèn tremendament de la renda disponible, i els moments de crisis afecten de major manera. En definitiva, és una indústria per als municipis que formem part d’aquesta Aliança, el manteniment per a milers de famílies, negocis que reben els seus únics ingressos a través de l’arribada de turistes.

La crisi del Covid-19 ha situat al sector turístic, un dels sectors més importants d’Espanya, ‘en la pitjor situació coneguda des del seu naixement, i ho ha fet a més en tot just quinze dies’. Cada dia sorgeixen més dubtes sobre si l’activitat turística pot tenir una convivència compatible amb el virus i cada dia es consolida més la idea que la recuperació del turisme pot ser llarga. ‘Només la vacuna o els antivirals efectius i generalitzats per a tota la població podrien revertir aquesta greu crisi a termes de normalitat’.

Travessia del desert

Així, tot el sector turístic es prepara ‘per a una travessia en un desert que ens portarà un període de sequera productiva continuada que estimem entre 6 i 12 mesos en funció de producte i àrea. I hem de ser conscients que segurament moltes coses no tornaran a ser com eren’, afirmen. El turisme massiu de sol i platja que caracteritza aquestes destinacions ‘està greument amenaçat’. ‘Si ens enfrontem a un canvi de model és fonamental dissenyar l’escenari al qual ens dirigim. I no podem tornar al mateix lloc del qual venim. És moment de pensar a reformular destinacions, i l’estratègia per a aconseguir-ho de manera eficient’.

Altrament, reclamen que ’empreses, treballadors d’aquest sector tan estratègic han de comptar amb un sistema especial de protecció que ens permeti creuar aquest desert i arribar vius al final d’aquest túnel’.

Els riscos de no escometre aquest pla de protecció ‘són molts’ i un d’ells especialment greu: ‘podem destruir el teixit productiu i abandonar a preu de saldo el nostre major actiu en mans de fons d’inversió estrangers’. La prioritat és ‘salvar a persones i empreses i no podem permetre’ns el tancament definitiu d’establiments vinculats al sector turístic, ni la destrucció d’ocupacions que això suposaria’. Que les empreses turístiques espanyoles siguin això, espanyoles, ‘no és un element fútil. És un tret de sostenibilitat i d’implicació real amb el territori, amb la població i de compromís amb tot un sistema econòmic interrelacionat. Si perdem aquesta qualitat serà un error del qual no ens recuperem mai i s’establirà un precedent que podria afectar molts altres sectors dependents o estretament relacionats’.

‘És el moment de parar motors i avaluar el sector davant aquesta crisi sanitària i començar a fer ajustos’, afirmen. ‘Reinventar el model turístic gradualment a curt i mitjà termini. Canviar actituds i accelerar processos que ja estaven en les agendes. La intervenció pública i privada han d’anar de la mà, col·laboració estreta per a tornar a ser competitius’.

Per això demanen a tots els Governs, a tots els responsables polítics, públics i privats, a tots els agents socials, sindicats i organitzacions empresarials, que participin activament en la creació d’aquest Pla especial de protecció del sector turístic espanyol.

Aquest Pla ha de centrar-se en 7 àrees de mesures fonamentals: el sanitari, la comunicació, la coordinació i col·laboració, laboral, financer, fiscal i el transporti i connectivitat.

En seguretat, mentre no es donin les condicions de seguretat necessàries, ‘s’ha de mantenir, amb caràcter general, la suspensió legal de l’activitat d’allotjament turístic generalitzat més enllà de l’estat d’alarma’.