.

Presentació de les jornades

Presentació de les jornades

Amb l’arribada del mes de setembre les regidories de Cultura i de Promoció de Ciutat de l’Ajuntament de Salou posen l’accent en una activitat de recreació històrica que se suma encara a les festes i activitats de carrer que dinamitzen el municipi tot recordant la figura històrica del monarca que va sortir amb el seu exèrcit des de Salou a la conquesta de Mallorca. Es tracta de la Festa del Rei Jaume que enguany arriba a la dinovena edició i recull amb diversos ingredients set dies dedicats a la figura del monarca. “És una festa que any rere any va creixent tant pel que fa als  actes, com a la intensitat amb la que es viuen i que recorda una gesta que va iniciar-se a Salou el 1229 i que, a nosaltres, com a població turística ens va molt bé per dinamitzar i allargar la temporada un cop acabat l’agost”, ha explicat la regidora de Cultura, Mª José Rodríguez.

La festa arribarà al seu punt àlgid el dissabte 6 de setembre amb la recreació de la sortida del rei Jaume I i el seu seguici pels carrers de Salou. La sortida prevista de la comitiva reial, encapçalada pel rei i per la reina Violant d’Hongria, serà a es vuit del vespre des de la Torre Vella. I des d’allí, el clergat; els soldats, la cort i tot el poble acompanyaran al monarca en una cercavila cap a la platja de Llevant al so de l’associació Ixordadors de Monzón. L’arribada a platja es preveu al voltant de les 20:45.

Abans però de la gran recreació en la que hi participen prop de 300 salouencs, els ambients medievals es podran viure al centre històric de Salou –als carrers Ponent, Església, Rafael de Casanoves, Joan Miró i Pins- en un mercat ambientat i a l’aire lliure amb més de 80 parades i molta animació. Aquest mercat s’obrirà al públic del dijous 4 i fins al diumenge 7 de setembre de les 11 del matí a les 10 de la nit i es complementarà amb un racó infantil, una llar d’infants i atraccions per als més menuts com cadires voladores de les 11 a les 14 i de les 17 a les 21 hores.

A més, de l’1 al 7 de setembre es torna a posar en marxa Sent Soví Salou, la Ruta Gastronòmica Medieval pel municipi, per segon any consecutiu on hi participen una vintena d’establiments amb preus d’entre 10 i 20 euros.

Altres actes culturals

I finalment, en el vessant més cultural, hi ha un parell d’activitats que pretenen destacar la figura del monarca. D’una banda, el dijous 4 de setembre a les 19 hores a la biblioteca pública municipal de Salou se celebrarà una xerrada a càrrec de Jaume Borràs i Galceran, historiador i catedràtic de Socials de la URV. El ponent durà a terme una conferència sota el títol ‘Una aproximació a Jaume I el Gran rei de la Catalunya Medieval’. I també a la biblioteca, des de l’1 de setembre i fins al dia 10 es podrà veure una exposició on sota el nom de ‘Les mil cares de Jaume I. Aproximació a la iconografia del rei conqueridor’. Es tracta d’una mostra on es recull la renovada i diversa imatge que retrata el rei Jaume I per mitjà de la documentació editada sobre la seva figura.