.

.

TOTS 21

Pere Granados, junt als regidors Marc Montagut i María José Rodríguez. Foto: Tarragona21

Pla de xoc contundent contra la degradació de voreres, un dels temes que habitualment més preocupen els ciutadans i més en una població que supera els dos milions de turistes l’any. Salou invertirà tres milions d’euros en un pla de xoc per posar al dia les voreres des de la perspectiva del vianant, endreçant i retirant obstacles com els arbres allà on deixin poc espai per caminar, per desplaçar-los a la pròpia calçada.

La millora es farà en les set zones en què es divideix el municipi de manera indiviualitzada en cada una d’elles i tenint present de no crear problemes de mobilitat als ciutadans, ha destacat l’alcalde, Pere Granados, que junt als regidors Marc Montagut i María José Rodríguez, ha presentat el pla.

Es tracta de «prioritzar les persones per damunt dels vehicles». El pla està pensant «en primer lloc per als veïns» i en segon lloc, per atorgar un plus de qualitat a Salou «per seguir sent competitius en matèria turística», ha destacat Granados.

A aquest pla de xoc se li sumarà més endavant una actuació molt contundent centrada en l’avinguda Carles Buïgas, del qual ha sortit a licitació la redacció del projecte. En 2020 es convertirà ja en zona peatonal, amb un nou disseny i amb millores als carrers que donen a aquesta avinguda. Es tracta d’una segona inversió, que superarà els tres milions d’euros i obrirà la porta a la reforma urbana del casc urbà, que tindrà més exemles en el futur, com ara quan arribi el desmantellament de la via de tren, que podria repercutir en peatonalitzar el passeig marítim de Ponent. «És l’inici del procés de renovació de tot el municipi, un salt qualitatiu en la vida dels salouencs», ha subratllat l’alcalde.

Prèviament, i a banda de les set àrees on s’actuarà, l’Ajuntament destinarà més d’un milió d’euros en la primera actuació que portarà a terme, l’arranjament de carrers al voltant de la plaça d’Europa: carrers Terrer -on hi havia l’escola Elisabeth-, Braille, Josep Vicenç Foix, Pujol de Barberà, Helena Maseras i la vorera nord del carrer Birmingham. Els treballs començaran a principis de 2019.

Les zones d’actuació

A la 1a zona que correspon al carrer Carles Roig, Via Aurèlia, Barenys, Guillem de Claramunt, Arquebisbe Pere de Cardona… s’hi invertiran 314.781 euros.

A la 2a zona que correspon al barri de la Salut i fins al passeig Miramar s’hi destinaran 307.802 euros

A la 3a zona, que comprèn els carrers Barcelona, Berenguer de Palou, via Roma, Llobregat…, s’hi invertiran els propers mesos fins a 299.375 euros

A la 4a zona, que correspon als carrers perpendiculars d’entre el carrer Nord i el passeig Jaume I s’hi invertiran 310.206 euros

A la 5a zona, que correspon a la zona turística del carrers Murillo, Saragossa, La Rioja, Fra Juníper Serra s’hi farà un inversió de 346.334 euros

A la 6a zona, que comprèn les urbanitzacions de Xalets i Mirador s’hi invertiran 84.313 euros

A la 7a zona , finalment, corresponent al barri de Cap Salou, comptarà amb un inversió de 400.616 euros.

Pel que fa a la reconversió de Carles Buïgas, i després de la bona resposta de veïns i comerciants a la prova pilot que s’està portant a terme de petonalització de part del carrer, s’iniciaran converses amb els afectats i es redactarà el projecte d’obra. Els tràmits que preveu la llei de contractes, més farragosos que abans, fa que els treballs no puguin començar fins passat l’estiu de 2019 o en 2020. Novetat serà que la peatonalització afetarà  tota l’avinguda, inclòs el tram que va de la rotonda dels carrers Amposta i Murillo fins passat Masia Catalana.

J. Garcia